09.03.12, 08:55
Od poniedziałku 12 marca wracam na dwa tygodnie do scislej II fazy z olejem.
Pomyślałam, ze dobrze będzie opisać kolejne dni i posiłki w tym okresie. W naszych planach wiele produktów się pokrywa, może więc ktoś znajdzie inspiracje dla siebie.
Zachęcam też do przedstawiania własnych przepisów opartych o wytyczne planu II fazy.
Obserwuj wątek
    • agga4 Re: II faza 11.03.12, 12:01
      Dzisiaj drugi dzień oczyszczenia organizmu. Od jutra zaczynam II fazę- napisz proszę, czy w tej fazie alej jest obowiązkowy czy też nie?
      • rotkaeppchen1 Re: II faza 11.03.12, 12:57
        Pierwsze 14 dni drugiej fazy sa bez oleju. Od 15 dnia należy jeść co najmniej 3 łyżki stolowe dobrego oleju. Jeżeli powtarza się drugą fazę przed uplywem poltora roku, należy zawsze jeść olej . Drugą fazę bez oleju wolno powtarzać raz na poltora roku roku.
        • agga4 Re: II faza 13.03.12, 21:08
          mija 2 dzień II fazy i ..jest ok. NIe chodzę głodna, czuję się lżejsza więc póki co same sukcesy :)
          • rotkaeppchen1 Re: II faza 14.03.12, 09:15
            A co jesz? :-)
            • agga4 Re: II faza 14.03.12, 19:54
              Stosuję się ściśle do Twoich wskazówek z wyjątkiem pędów bambusowych :)
              • rotkaeppchen1 Re: II faza 14.03.12, 22:40
                Chodzilo mi bardziej o konkretny przyklad posilkow, np z jednego dnia :-)
                • agga4 Re: II faza 15.03.12, 14:53
                  mój wczorajszy jadłospis wyglądał następująco:

śniadanie: słonecznik+dynia +jabłko+kromka chleba (dozwolonego)+ marchewka

obiad: ser kozi+ rukola+pomidor+ogórek+jabłko

kolacja: pstrąg w folii + pomidor+ sałata+ kromka chleba

Jak to jest z warzywami- są jakieś dozwolone -tak jak to jest przy owocach- czy nie ma w tym względzie żadnych przeciwwskazań?
                  • rotkaeppchen1 Re: II faza 15.03.12, 19:16
                    Niestety, w drugiej trzeba sie trzymac listy calosciowo, dotyczy to nie tylko owocow, miesa, ryb, przetworow mlecznych, itd ale takze warzyw. U mnie np. nie bylo papryki, ktora uwielbiam. Teraz, w trzeciej fazie, jem ja czesto ale przez 3 miesiace meczylam sie bez.
    • agga4 Re: II faza 15.03.12, 17:48
      Planuję jutro zrobić boczniaki- znasz przepis podania, który mogłabyś polecić?
      • rotkaeppchen1 Re: II faza 15.03.12, 19:19
        Na boczniaki nie mam konkretnego przepsu, moge ci tylko powiedziac, jak ja je jadam.
        Na patelni i malej ilosci oleju dusze krotko cebule. Dodaje boczniaki i dusze - nie trwa to dlugo. Jem zmieszane z salata, np roszponka (nie stala na moim planie, jem ja dopiero od trzeciej fazy), pomidorem lub ogorkiem, dodatkowa lyzka-dwiema oleju i przyprawami. Bardzo proste ale smakowite. Grzyby maja swoj konkretny, pyszny smak, wiec nie trzeba wiele, zeby takie danie smakowalo :-)
        • agga4 Re: II faza 15.03.12, 19:23
          OK tylko w II fazie nie można oliwy prawda? stąd się głowię ..:)
          • rotkaeppchen1 Re: II faza 15.03.12, 19:42
            Oliwy/oleju nie wolno tylko w czasie pierwszych 14 dni drugiej fazy. W 15 dniu nalezy wlaczyc oliwe, bedac w drugiej fazie, w ktorej sie jest tak dlugo, az sie osiagnie planowana wage.
          • rotkaeppchen1 Re: II faza 15.03.12, 19:44
            Aaa no ok. To ja przez te 14 dni grzyby pieklam w folii w piekarniku. Nie byly jakies super ale zjesc sie dalo :-) Wprowadzenie oliwy/oleju bardzo ulatwia sprawe i podnosi wartosc smakowa posilkow.
            • agga4 Re: II faza 15.03.12, 19:52
              zrobiłam na patelni, ale bez oliwy :) dzięki za pomoc:)
    • agga4 Re: II faza 20.03.12, 12:57
      Jestem w drugim tygodniu fazy ścisłej- daję radę. W weekend miałam dylemat- impreza urodzinowa u znajomych tort, dobre jedzenie ... a ja zabrałam swoją kolację mb i dałam radę:) Doradź proszę co dalej- od przyszłego tygodnia wprowadzić olej to wiem, ale coś jeszcze ?
      • rotkaeppchen1 Re: II faza 20.03.12, 18:52
        Nie, poza dodaniem oleju nic sie nie zmienia. Wazne, zeby olej byl dobry, zawieral kwasy omega 3 i 6. Polecane sa dobre oleje lniane, oliwa z oliwek, olej kokosowy. Najlepiej w formie nieprzetworzonej - czyli nie do smazenia, lepiej do salatek.
        Olej powinno sie jesc do kazdego posilku - chodzi o to, zeby rozlozyc jego dzialanie na caly dzien.
        Ja czesto rano lykam po prostu lyzke oleju lnianego - troche dziwne uczucie ale zagryzam szybko czyms innym i jest ok - da sie przezyc. Kiedys lykalam tak oliwe z oliwek - zapewniam, ze olej lniany wchodzi latwiej ;-)
        Minimalna ilosc oleju to 3 lyzki stolowe dziennie, mozna jednak spozywac dowolnie wiecej. Dobry olej absolutnie nie wplywa na tycie, wrecz przeciwnie, bardzo wspomaga dzialanie metabolizmu.

Ile udalo ci sie do tej pory schudnac? Ile jeszcze musisz? Pamietaj, ze wazne, aby byc w 2 fazie minimum 14 dni. To oznacza, ze mozna przejsc do 3 fazy nawet, jezeli nie osiagnelo sie zakladanej wagi (ja tak zrobilam i na 3 fazie schudlam kolejne 5 kg, po 15 na drugiej). Te 14 dni naprawiaja metabolizm i czasem, szczegolnie przy nieduzej nadwadze, mozna przejsc do trzeciej fazy, trzeba tylko obserwowac wage i jezeli dlugo nie ma postepow, badz zaczyna sie tyc, nalezy niezwlocznie wrocic do 2 fazy.
        • agga4 Re: II faza 20.03.12, 20:48
          Póki co schudłam "dopiero" 4 kg, więc w stosunku do Twoich wyników to marnie , ale z mojego punktu widzenia jest do duży sukces. Tak jak wcześniej pisałam do tej pory ani aquaerobik, ani bieganie nie przyniosło żadnych rezultatów oprócz tego, że waga nie wzrastała. Niestety przez ten czas nie udało mi się schudnąć ani kilograma Stąd obecne zmiany mnie zachwycają:) Chciałabym docelowo schudnąć jeszcze 16 kg... W tym stanie rzeczy po prostu wydłużę II fazę ponad 14 dni. Rozumiem, że nie ma przeciwwskazań? Obecna dieta nie przeszkadza mi- czuję się syta i mam energię.
          • rotkaeppchen1 Re: II faza 21.03.12, 08:58
            4 kg to bardzo dobrze! Nie zapominaj, ze ja schudlam 15 kg w 3 miesiace bedac na 2 fazie. Ty chudniesz 2 kg na tydzien co jest bardzo dobrym wynikiem. Lekarze mowia, ze najzdrowiej jest chudnac 1 kg tygodniowo albo i mniej! Generalnie powinno sie trzymac 2 faze az do osiagniecia planowanej wagi. Nie bedzie jednak problemu, jezeli skonczysz po (w sumie) miesiacu. Jezeli tylko bedziesz sie pilnowac w 3 fazie, powinnas dalej chudnac (tak jak ja).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka