Dodaj do ulubionych

Smak słodzika

27.03.12, 09:26
Po raz kolejny mój wypiek deserowy ma charakterystyczny posmak (kwaskowo-gorzki). Wiem już na pewno, że chodzi o słodzik. Używam Huxola w płynie, czy inne są lepsze? Czy mam szansę przygotować deser, który nie będzie smakował słodzikiem?? Robiłam dotychczas budyniowiec, sernik limonkowy a wczoraj Tiramisu.
Obserwuj wątek
    • ostryga11 Re: Smak słodzika 27.03.12, 09:52
      Po wielu eksperymentach ze słodzikiem daję pokruszone tabletki obojętnie jakiego słodzika, obecnie jest to substoff kupiony w jakimś markecie. Słodzik w płynie zawsze powodował, że deser stawał się nie do zjedzenia. Kiedyś z płaczem wyrzuciłam całą blachę sernika! Na miseczkę serka albo jogurtu biorę 5 tabletek
    • feel_good_inc Re: Smak słodzika 27.03.12, 10:25
      adamczykowa napisała:
      > Po raz kolejny mój wypiek deserowy ma charakterystyczny posmak (kwaskowo-gorzki
      > ). Wiem już na pewno, że chodzi o słodzik. Używam Huxola w płynie, czy inne są
      > lepsze? Czy mam szansę przygotować deser, który nie będzie smakował słodzikiem?
      > ? Robiłam dotychczas budyniowiec, sernik limonkowy a wczoraj Tiramisu.

Możesz użyć ksylitolu - nie zostawia takiego posmaku.
    • madzioreck Re: Smak słodzika 27.03.12, 20:48
      Nigdy nie używałam słodzików w płynie. Do pieczenia Sussina Gold, ona ma chyba najbardziej cukropodobny smak.
      • vanilia_cz Re: Smak słodzika 28.03.12, 00:57
        ja dzis serniczek piekłam (a raczej mąż mi upiekł;)) no i było tak ze miejscami był słodki a miejscami nie:/ no i chyba skorzystam z pomysłu zeby pokruszyć tabletki. a i nie czułam ze jest jakis gorzki czy cos tylko fajny słodki a uzyłam słodzika z rosmana
        • rotkaeppchen1 Re: Smak słodzika 28.03.12, 17:28
          To nie latwiej kupic taki slodzik w pudrze? :-)
          • vanilia_cz Re: Smak słodzika 28.03.12, 23:36
            no własnie łatwiej, mama mi obiecała bo ma w domu ale zawsze zapominam wziac;)
    • atram77 Re: Smak słodzika 30.03.12, 10:31
      Ja również polecam Sussina Gold, dodaje go do wszystkich deserów, ciast a zwłaszcza jogurtu naturalnego:)
      Mój mąż nie może patrzeć ja go jem:) TYLE KONSERWANTÓW a takie to pyszne:)
    • brooke.logan Re: Smak słodzika 30.03.12, 13:35
      też tak miałam po płynnym i już go nie używam, używam w pudrze, smak normalny, cukrowy :)
    • adamczykowa Re: Smak słodzika 01.04.12, 22:25
      Udało się :D Dodaję teraz zwykły słodzik w tabletkach (rozgniatam przed dodaniem do ciasta) i wychodzi pysznie. Płynny Huxol jest parszywy- odradzam!!!
    • ewilek2 Re: Smak słodzika 19.05.12, 22:16

Ja od samego początku używam tylko sussina gold. W tabletkach do herbaty/kawy, zaś w proszku do wszystkiego innego (idealny do pieczenia i gotowania). Nawet znajomi próbując mojego ciasta nie połapali się , ze jest bez cukru tylko na słodziku. Kiedyś próbowałam innego ale miał właśnie wyraźny gorzki posmak.
      • madzioreck Re: Smak słodzika 19.05.12, 22:32
        Jestem ciekawa, z czego się ten posmak bierze... tym bardziej, że dziewczyny tu nie raz pisały, że tak się dzieje nawet przy słodzikach do pieczenia.
        Ja też używałam sussiny, rodzina mi wpierdzieliła cały sernik, bo myśleli, że dla nich upiekłam (w tym dzieci, kurde, napaśli).
    • filuska1985 Re: Smak słodzika 22.05.12, 16:51
      Dziwne. Ja kupuję HUXOL w SklepDukana i też go używam do różnych potraw na ciepło i daje radę. Jednak możesz spóbować stevi bądź susiny gold sklepdukana.pl/slodziki/98-slodzik-sussina-gold.html .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka