Dodaj do ulubionych

Waga leci w dół....

10.10.14, 13:16
Hmmm nie wiem czy dobrze trafiłam, bo nie odchudzam się, a przynajmniej nie jest to moim celem, ale moja waga regularnie leci w dół, a pytanie moje dotyczy diety właśnie.
Od dobrych 20 lat moja waga waha się w granicach 50kg przy wzroście 153cm. W ostatnim czasie (5 lat) urodziłam 2 dzieci. Drugie miało podejrzenie skazy białkowej, a ponieważ karmiłam piersią odstawiłam cały nabiał, musiałam byc restrykcyjna, odstawiłam wszelkie przekąski, bo prawie wszędzie jest mleko w proszku. Starałam się oczywiście zdrowo odżywiać, piekłam ciasta bez jajek i mleka, miałam na uwadze uzupełnienie wapnia i białka w innych produktach albo suplementach. Okazało się, że moje dziecko ma uczulenie na orzeszki ziemne, na co jeszcze nie wiem, ale to wiem na pewno.
Nie jadłam nabiału przez pół roku. Od miesiąca już normalnie wszystko jem, ale moja waga ciągle leci w dół. Dzisiaj ważyłam niecałe 45 kg. Tyle ważyłam dobre 20 lat temu.
Pytanie moje- czy taki spadek wagi ma związek z moją zmianą diety i jeśli tak to kiedy wróci wszystko do normy? Czy dalszy spadek wagi pomimo powrotu do dawnej diety może wskazywać na coś innego- jakie badania powinnam zrobić?
Poza tym czuję się dobrze, nic mi nie dolega, nic nie boli.
Obserwuj wątek
    • olcia71 Re: Waga leci w dół.... 10.10.14, 17:56
      A no właśnie się niepokoję, bo myślałam (choć też nie wiem czy to możliwe- tu pytanie do dietetyka) ze jest to spowodowane eliminacja nabiału. Od miesiąca jednak jem juz normalnie a waga w dół. Co prawda jestem bardzo niska, ale już daaawno tyle nie ważyłam. Jem normalnie pod względem ilości,żadnych diet, wręcz przeciwnie, bo caly czas karmię piersią.
    • agnieszka_bialek Re: Waga leci w dół.... 13.10.14, 11:27
      Witam,

Utrata wagi w Pani przypadku może wynikać z kilku przyczyn.
      Najbardziej prawdopodobna to ujemny bilans kaloryczny. Kobieta karmiąca ma dziennie zapotrzebowanie kaloryczne większe o 500 kcal. To biorąc pod uwagę - w uproszczeniu standardową kobietę o niskiej aktywności fizycznej w okolicach 30 - 1/4 dziennego standardowego zapotrzebowania.
      Przy dwójce małych dzieci o zwiększoną aktywność nie jest trudno :) Więc Pani zapotrzebowanie może wynosić nawet około 3000 kcal dziennie. Proponuję to sprawdzić - policzyć swoje dziennie jedzenie w kalkulatorze - np. na www.ilewazy.pl
      Badania można wykonać, zwłaszcza hormonalne. Polecałabym na początek sprawdzić poziom TSH, a gdyby był nieprawidłowy, przeprowadzić dalszą diagnostykę i udać się do endokrynologa. Nadmierne chudnięcie może być spowodowane problemami hormonalnymi - zaburzenia w pracy tarczycy czasem pojawiają się po porodzie i w okresie karmienia piersią - zazwyczaj wynikają z niedoboru pewnych witamin, mikroelementów (np. żelaza, witaminy D i wapnia). Taka postać jest stosunkowo łatwa do opanowania, koniecznie pod okiem specjalisty.

Pozdrawiam
      • olcia71 Re: Waga leci w dół.... 13.10.14, 12:29
        Bardzo dziękuje za odpowiedź!
        Tak aktywna fizycznie to jestem ponad miarę ;), szczególnie z balastem 9-kilowym na rękach :D Zauważyłam, że jeszcze kilka miesięcy temu okalała mój brzuch "oponka", obiecałam sobie ćwiczenia, żeby ją zredukować, a teraz jak napnę mięśnie brzucha, to w zasadzie została sama skóra. Tłuszcz się spalił po prostu. Najbardziej niestety ucierpiała moja... pupa! Bo zrobiła się po prostu płaska. Pewnie gdybym nie karmiła to piersi równiez by nie były zbyt reprezentacyjne.
        Przy pierwszym dziecku karmionym też piersią az do 2,5 roku życia nie miałam aż takiego spadku wagi. No a teraz zaczęłam się wręcz niepokoić. Badania zrobię, dziękuję za sugestie.
        Nie jem jakoś mało, ale faktycznie, czasem trudno wrzucić coś sensownego na ząb. Chyba musze o to zadbać.
        Jeszcze raz dziękuję za odp, uspokoiła mnie Pani ;)
        Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka