16.02.15, 22:37
Liczę, ze tutaj ktoś będzie w stanie kompetentnie wypowiedzieć się nt. diety przygotowanej na podstawie badania DNA.

Coraz częściej o niej słychać, coraz więcej informacji w necie ale nikt kompetentny nie rozpracował tematu na części pierwsze. Nawet na stronach poradni dietetycznych niewiele sensownych informacji.

Czy warto? Jak wygląda interpretacja takich wyników? Czy da się z nich wyczytać przyczyny problemów z wagą?
Obserwuj wątek
    • agnieszka_bialek Re: Dieta DNA 23.02.15, 12:22
      Witam,

Nie przeprowadzam tego typu badań, więc nie wypowiadałam się dotychczas w tym temacie, ale ponieważ bardzo zależy Pani na informacji, napiszę co wiem i jakie jest moje zdanie.
      Pani typ metaboliczny, zapotrzebowanie na składniki odżywcze i mineralne obliczy każdy dietetyk na podstawie analizy składu ciała i innych pomiarów. Przy zwykłym, niepowikłanym odchudzaniu to w zupełności wystarczy. Na podstawie tych informacji dietetyk układa dla Pani jadłospis (ilościowy lub szczegółowy wedle Pani życzenia), który będzie dopasowany dokładnie do Pani potrzeb i planu dnia.
      Badanie genetyczne jest uzasadnione w przypadku problemów zdrowotnych lub gdyby chciała się Pani dowiedzieć jakimi problemami może Pani być zagrożona w przyszłości. Jeśli np. jest Pani zagrożona cukrzycą wprowadza się postępowanie dietetyczne, które ma zapobiec wystąpieniu choroby.
      Nikt nie odkrył jeszcze genu otyłości. Fakt, że cała rodzina ma problemy z wagą, wynika zazwyczaj z przyzwyczajeń dietetycznych panujących w danym domu i przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dobry dietetyk to zmieni :)

Pozdrawiam
      • karbo7 Re: Dieta DNA 24.02.15, 22:27
        Dziękuje za odpowiedź. W mojej rodzinie najbliższej każdy ma cukrzycę typ II oraz nadciśnienie (matka, ojciec, brat). Zatem chyba powinnam to rozważyć.
        Druga kwestia, dietetycy pracujący z tymi badaniami powołują się na fakt, żę taka dieta jest o 30% skuteczniejsza niż standardowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka