Dodaj do ulubionych

Porady potrzebne

09.05.15, 13:07
Hej,
zaczne od tego, ze nigdy nie myslalam, ze sie na tym forum znajde :) Ale tak, znalazlam sie. 34 lata na karku, i 10 kilo do stracenia. 169 cm, 69 kg, 33% tluszczu.
10 kilo wzielo sie stad, ze "w takiej wadze" czulam sie najlepiej. To bylo 5 lat temu, przed pierwsza ciaza.
Przed ciazami zrzucenie wagi bylo dla mnie latwe. Mam dosc szybki metabolizm, ale jem duuuuzo. Kiedy chcialam troche schudnac, po prostu przestawalam tyle jesc.
Teraz sie to juz nie udaje. Probuje schudnac od wrzesnia, kiedy to zorientowalam sie, ze w dwa miesiace po zaprzestaniu karmienia piersia przytylam 5 kg!!! Nie wiem czy powodem byla kp, czy tabletki anty, ktore zaczelam brac. Wiem, ze bez zmiany diety przytylam 5 kg. I to pomino dosc regularnego biegania.
Badania na tarczyce zrobilam, nie tedy droga.
Dwa tygodnie temu okazalo sie, ze udalo mi sie schudnac 2.5 kg. Jakos tak. A w czwartek weszlam na wage i okazalo sie, ze znowu pokazuje 69kg. Nie wiem juz co myslec.
Co polecacie?
Nie mam czasu gotowac zbyt duzo. W dzien przychodzac z pracy mam bardzo malo czasu na gotowanie i musze biec po dzieciaki. Uwielbiam biegac, ale nie zdolalam sie jeszcze za to zabrac po zimowej przerwie. Bardzo trudno jest mi znalezc czas.
Wiem, ze nie mam diety cud. Ale moze podpowiecie jakies triki?
Obserwuj wątek
    • agnieszka_bialek Re: Porady potrzebne 11.05.15, 10:55
      Witam,

Jest kilka trików, które usprawniają metabolizm. Wszyscy je zazwyczaj znamy, ale różnie bywa ze stosowaniem.
      Młode mamy często nieświadomie lub "żeby nie wyrzucać" dojadają posiłki po dzieciach. A więc pierwsza zasada to 3-5 posiłków dziennie, o stałych porach, a pomiędzy nic.
      Ważne jest, aby jeść śniadania, to bardzo ważne dla prawidłowej przemiany materii. Przed śniadaniem szklanka wody z cytryną pobudzi układ pokarmowy do pracy. Kawa dopiero po posiłku.
      Kolacja maksymalnie 3 godziny przed snem.
      Dodatkowo polecam dużo pić - 2-3 litry napojów dziennie - bez zbędnych kalorii, gazowane też radzę odstawić. Podobnie jak całą żywność przetworzoną oraz słodycze.
      Należy jeść dużo warzyw, trochę owoców, produkty bogate w błonnik i ubogie w tłuszcz.

Życzę wytrwałości :)
      Pozdrawiam
      • taki-sobie-nick Re: Porady potrzebne 12.05.15, 21:07

> Podobnie jak całą żywność przetworzoną oraz słody
        > cze.

To ma być dieta czy kolonia karna??? :-OOO

Można się odchudzić jedząc słodycze, można, tylko wolniej idzie. :-P

Tak, tak, zdrowie, oczywiście, obsesja zdrowia, bo jak zjem trzy ciasteczka, to mój metabolizm nieodwracalnie przyhamuje, a wątroba popadnie w rozpacz. :-PPP

I proszę Pani Agnieszko bez okrągłych zdań typu "jak się chce... to trzeba... nikt nie musi..." i innych tego typu okolicznościowych gotowców.

• taki-sobie-nick Re: Porady potrzebne 12.05.15, 21:09

> Młode mamy często nieświadomie lub "żeby nie wyrzucać"

A co z tym robić, żeby nie wyrzucać? Nie mam dzieci, ale problem mnie zainteresował.
    • mrrusia Kurs zdrowego odchudzania 16.05.15, 14:22
      Ja zapisałam się na kurs zdrowego odchudzania prowadzony przez dietetyka. JEstem w trakcie. Fajnie się nawzajem motywujemy, uczymy o zasadach komponowania posiłków. Ja zawsze po 2-3 tygodniach diety, gdy trochę wody zleciało, wracałam do słodyczy i starego żywienia. A kg od razu hops do mnie z powrotem. Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać 7 tygodni kursu na dobrej drodze, a potem utrzymać wagę. Rady Pani Agnieszki są takie, jak mojej dietetyczki. A co do słodyczy - u mnie one sa winowajcą głownym. Na jednym z kolejnych spotkań bedziemy sie czyły robić słodycze i desery jak najmniej tuczące. Nie znam nikogo, kto schudł i nie trzymajac zdrowej diety nei utyłby. Ak ma sie predyspozycje do tycia, to trzeba się pilnować i oglądać, co sie wkłada do koszyka i ust. Wiem, wiem, zaraz ktoś mi dowali, ze wszyscy o tym wiedzą i to takie oczywiste. Pytania - dlaczego tak trudno schudnać i utrzymać wagę?
      • juanda Re: Kurs zdrowego odchudzania 17.05.15, 19:09
        dokładni to musi stac sie nowym stylem życia i wtedy jest szansa że utrzyma sie wagę
        • juanda Re: Kurs zdrowego odchudzania 17.05.15, 19:10
          co ważne z czasem organizm sie odzwyczaja od słodyczy i wtedy aż tak bardzo sie za nimi nie tęskni - sa jakby neutralne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka