katbiel 24.04.02, 20:24 Piję bardzo dużo mleka - w kawie, kakao i samego. Czasami prawie 1l dziennie. Czy może mieć to jakiś niekorzystny wpływ na mój organizm, bo coś mi się kiedyś obiło o uszy. Dziękuję za odpowiedź. Link Zgłoś Obserwuj wątek
aleksandra.cichocka Re: Za dużo mleka? 25.04.02, 20:28 1 litr mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Mleko i produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w naszej diecie. Produkty te są też źródłem witaminy B2 i B12. Część mleka można zastąpić jogurtem, kefirem lub serami. Jeśli produkty mleczne zjada Pani w postaci tylko mleka, to 1 litr nie jest za dużo, ale jeśli oprócz tego litra mleka zjada Pani jeszcze ser biały, żółty, czy inne sery to może być trochę za dużo produktów białkowych z tej grupy. Trzeba ocenić, ile w sumie produktów mlecznych zjada Pani w ciągu dnia. Wypijając dużo mleka, proszę zwrócić uwagę, aby było to mleko chude, bo tłuszcz mleczny zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które podwyższają poziom cholesterolu we krwi. A podwyższony cholesterol we krwi to zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 1 litr mleka 0,5% tłuszczu dostarcza 5g tłuszczu; mleka 2% - 20g tłuszczu a 3,2% - 32g tłuszczu. W diecie 1500kcal nie powinno być więcej, niż 50g tłuszczu. Pokrycie zapotrzebowania na wapń wpływa na zdrowie kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Pozdrawiam. Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: Za dużo mleka? 25.04.02, 22:59 Prawde mowiac nie powinno sie wypijac wiecej niz 0,5 litra mleka dziennie (lub jego odpowiednio przeliczonych odpowiednikow, np kilka plastekow sera zoltego itp), a jeszcze lepiej 0,25 litra. Zbyt duzo bialka i fosforu, to przekwasza organizm, a jesli nastepuje to przez dluzszy czas, zachwiana zostaje rownowaga wapniowo - fosforowa i ma to wplyw na odwapnianie kosci (paradoks, ale niestety tak jest). Link Zgłoś