Dodaj do ulubionych

Za dużo mleka?

24.04.02, 20:24
Piję bardzo dużo mleka - w kawie, kakao i samego. Czasami prawie 1l dziennie.
Czy może mieć to jakiś niekorzystny wpływ na mój organizm, bo coś mi się kiedyś
obiło o uszy. Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • aleksandra.cichocka Re: Za dużo mleka? 25.04.02, 20:28
      1 litr mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Mleko i produkty mleczne
      są głównym źródłem wapnia w naszej diecie. Produkty te są też źródłem witaminy
      B2 i B12. Część mleka można zastąpić jogurtem, kefirem lub serami. Jeśli
      produkty mleczne zjada Pani w postaci tylko mleka, to 1 litr nie jest za dużo,
      ale jeśli oprócz tego litra mleka zjada Pani jeszcze ser biały, żółty, czy inne
      sery to może być trochę za dużo produktów białkowych z tej grupy. Trzeba
      ocenić, ile w sumie produktów mlecznych zjada Pani w ciągu dnia. Wypijając dużo
      mleka, proszę zwrócić uwagę, aby było to mleko chude, bo tłuszcz mleczny
      zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które podwyższają
      poziom cholesterolu we krwi. A podwyższony cholesterol we krwi to zwiększone
      ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 1 litr mleka 0,5% tłuszczu dostarcza 5g
      tłuszczu; mleka 2% - 20g tłuszczu a 3,2% - 32g tłuszczu. W diecie 1500kcal nie
      powinno być więcej, niż 50g tłuszczu. Pokrycie zapotrzebowania na wapń wpływa
      na zdrowie kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Pozdrawiam.
      • e.n.o.l.a Re: Za dużo mleka? 25.04.02, 22:59
        Prawde mowiac nie powinno sie wypijac wiecej niz 0,5 litra mleka dziennie (lub
        jego odpowiednio przeliczonych odpowiednikow, np kilka plastekow sera zoltego
        itp), a jeszcze lepiej 0,25 litra. Zbyt duzo bialka i fosforu, to przekwasza
        organizm, a jesli nastepuje to przez dluzszy czas, zachwiana zostaje rownowaga
        wapniowo - fosforowa i ma to wplyw na odwapnianie kosci (paradoks, ale
        niestety tak jest).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka