04.06.02, 04:55
Czy dorosly mezczyzna moze/powinien spozywac mleko?
Slyszalem ze np.:
a) Mleko jest zdrowe i potrzebne. Chcesz byc karateka, pij mleko.
b) Czlowiek dorosly nie trawi mleka. Laktoza mu fermentuje w trzewiach.
Jak wiec to jest z tym mlekiem? Wszyscy namietnie jedza platki na sniadanie,
wiec skoro tak, to czy mleko moze szkodzic?
Pytanie dodatkowe #1: a jak to jest z mlekiem w proszku?
Pytanie dodatkowe #2: Co jest zdrowsze, mleko w proszku czy zwyczajne?
Obserwuj wątek
    • staua Re: Mleko. 05.06.02, 16:17
      Czy naprawde jestes doktorem? Odpowiedz jest w podrecznikach biochemii. To, czy
      dorosly czlowiek trawi mleko, zalezy od tego, czy ma enzym laktaze, trawiacy
      cukier mleczny. Produkcja tego enzymu zanika z wiekiem, ale jego poziom koncowy
      jest cecha osobnicza, rozni sie tez w zaleznosci od populacji - wiadomo, ze
      Dunczycy maja wyjatkowo wysoki (lata selekcji...:-)), a np. Japonczycy
      (generalnie Azjaci) niski (podobnie jak dehydrogenazy alkoholowej, dlatego nie
      moga duzo pic). To, czy trawisz mleko latwo sprawdzic doswiadczalnie - jezeli
      po wypiciu mleka wystapia wzdecia i zaburzenia trawienia, to nie. Ale jesli je
      trawisz, oczywiscie dobrze je pic, zawiera bowiem wiele cennych skladnikow,
      bialka i wapn oraz inne makro- i mikroelementy. Ludzie nie trawiacy mleka moga
      pic jogurt i kwasne mleko oraz jesc przetwory mleczne, zawierajace
      Lactobacillus lactis, ktory czesciowo rozklada cukier mleczny.
      Inna sprawa to nietolerancja mleka, dotyczy bialka, ale ona na ogol ujawnia
      sie w dziecinstwie.
      Pozdrawiam
      • herr.doktor Re: Mleko. 05.06.02, 18:07
        Dzieki, o to mi wlasnie chodzilo. A zatem oba podane przeze mnie stwierdzenia
        sa w zasadzie prawdziwe. Co mnie dziwi to fakt, ze moja tolerancja na mleko
        wydaje sie zmieniac. Byl okres, kiedy nie moglem wziac mleka do ust, bo czulem
        sie po tym fatalnie. Ostatnio mleko mi nie szkodzi. To wydalo mi sie dziwne.
        BTW, oczywiscie nie jestem doktorem, co widac po moich pytaniach ;-). Nick
        dobry jak kazdy inny. Myslalem nad nim 0.5 sekundy.

• staua Re: Mleko. 06.06.02, 14:00
          Nie wiem, byc moze ekspresja laktazy tez moze sie zmieniac okresowo. Nie
          slyszalam o tym co prawda, ale to mozliwe. Chociaz wydawalo mi sie, ze jest to
          jeden z genow "wylaczanych" trwale. Ale moge sie mylic.
          Pozdrawiam
          • staua Re: Mleko. 06.06.02, 14:01
            Wiem, ze nie jestes doktorem, to byl zart...a nick calkiem dowcipny...
    • staua Re: Mleko. 05.06.02, 16:18
      Aha, mleko w proszku nie rozni sie pod wzgledem cukru, czyli przyswajalnosci.
      Moze byc odtluszczone, wtedy mozna je stosowac na diecie (ale jest tez
      odtluszczone mleko w postaci plynnej)
    • aleksandra.cichocka Re: Mleko. 07.06.02, 10:50
      Zalecana dzienna norma na wapń wynosi 800-1200 mg na osobę (w zależności od
      wieku, płci). Odpowiednie spożycie wapnia jest potrzebne w profilaktyce
      osteoporozy. Głównym źródłem wapnia w naszej diecie jest mleko, napoje mleczne
      i sery. 1 szklanka (250 ml) mleka (niezależnie od zawartości w nim tłuszczu)
      zawiera 300 mg wapnia, a 1 szklanka jogurtu 420 mg. Zamiast mleka można pić
      jogurt lub kefir. Mleko i przetwory mleczne poza wapniem są dobrym źródłem
      witaminy B2, B12 oraz białka.
      Około 70% wapnia w polskiej diecie pochodzi z mleka i jego przetworów, 10% z
      warzyw, 8% z produktów zbożowych. Wapń z mleka i przetworów mlecznych jest
      najlepiej przyswajalny.
      U niektórych osób występuje hipolaktazja, czyli zbyt mała ilość enzymu
      zwanego laktazą, który jest potrzebny do trawienia laktozy (cukru mlecznego). U
      osób cierpiących na hipolaktazję po wypiciu mleka pojawiają się dolegliwości ze
      strony przewodu pokarmowego - bóle brzucha a czasem biegunki. Rezygnacja z
      picia mleka powoduje ustanie tych dolegliwości. Nie u wszystkich osób
      występują tak samo nasilone objawy, zależy to od stopnia niedoboru laktazy.
      Całkowity jej brak ma miejsce bardzo rzadko. Pomocne w trawieniu mleka i
      ustąpieniu w/w dolegliwości jest przyjmowanie przed spożyciem mleka preparatu
      zawierającego naturalny enzym-laktazę.
      Niektórym osobom z hipolaktazją nie szkodzi picie mleka w małych ilościach
      rozłożych na kilka porcji w ciągu dnia (w sumie jednak nie więcej, niż 1
      szklanki dziennie). Czasem pomocne jest zastąpienie mleka jogurtem lub kefirem
      zawierającymi żywe bakterie. Bakterie te produkują enzym-laktazę, która
      częściowo rozkłada w przewodzie pokarmowym laktozę.
      100g mleka świeżego zawiera ok. 4,7g laktozy, a 100g mleka w proszku
      odtłuszczonego zawiera 51g laktozy. 1 łyżeczka mleka w proszku to około 5g, a 1
      łyżka 15g. Czyli napój przygotowany z 2 łyżeczek mleka w proszku zawiera 5g
      laktozy. Jeśli nie ma przeciwwskazań do picia mleka zwyczajnego, jest ono
      bardziej polecane, niż mleko w proszku. Natomiast mleko w proszku lub
      granulowane jest świetne na wakacjach, gdy nie mamy możliwości kupowania mleka
      płynnego. Życzę smacznego, Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka