melinka Re: Ile jeść??? 30.07.02, 22:14 chcialabym zapytac ile musze spozywac tluszczu weglowodanow cukrow i kalorii by moja waga byla stala??? Mam 16 lat-jestem uczennica Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: Ile jeść??? 03.08.02, 11:13 Aby okreslic Twoje zapotrzebowanie na kalorie i skladniki odzywcze potrzebny jest twoj wzrost i aktywnosc fizyczna (mala, umiarkowana, lub duza). Po przyslaniu tych danych podam Ci Twoje zapotrzebowanie. Pozdrawiam Link Zgłoś
melinka Re: Ile jeść??? 16.08.02, 09:22 Witam po 2-tygodniowej przerwie Panią doktor i z góry dziekuje za wpis. Mam 16 lat mierze 163 cm i obecnie waze tylko 42 kg. Zupelnie nie wiem jak wrocic do normalnego odzywiania. Staram sie jesc obiad sniadanie i kolacje tak jak moja rodzina ale zmuszam sie do tego i pozniej drecza mnie wyrzuty sumienia. Chcialabym sie dowiedziec czy jesli bede jadla teraz normalnie to utyje nagle ? czy po prostu moje cialo zacznie nabierac wreszcie jakis przyjemnych i estetycznych dla oka ksztaltów??? Co mam zrobic aby tak sie stalo??? pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz. Dodam jeszcze ze w ciągu roku szkolnego raz w tygodniu trenuje plywanie. Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: Ile jeść??? 17.08.02, 20:51 Przy wzroście 163cm w wieku 16 lat najniższa prawidłowa masa ciała wynosi 53kg. Zapotrzebowanie kaloryczne przy tej masie ciała wynosi 2400kcal (przy umiarkowanej aktywności fizycznej). W diecie 2400kcal powinno być ok. 90g białka, 80g tłuszczu i 350g węglowodanów. Ale kaloryczność swojej diety zwiększaj stopniowo, tak żebyś te 2400kcal osiągnęła stopniowo. Żeby utyć powinnaś jeść regularnie podobnie, jak cała twoja rodzina. Nie ma powodu, żebyś miała wyrzuty sumienia po jedzeniu, bo przecież musisz przytyć. Kiedy będziesz jadła prawidłowo twoja waga będzie zwiększała się stopniowo, nie obawiaj się, że nastąpi to raptownie. Przy wadze 42 kg w organizmie twoim występują niedobory różnych składników odżywczych-białka, witamin, składników mineralnych, co pewnie niekorzystnie odbija się nie tylko na twoim zdrowiu, ale także na stanie włosów, cery, paznokci. Kiedy będziesz więcej jadła, twój organizm będzie lepiej odżywiony, będziesz silniejsza, zdrowsza, łatwiej będzie Ci się uczyć, będziesz miała lepszy humor. Radzę Ci jak najszybciej poprosić również o pomoc swojego lekarza. Życzę Ci sukcesu. Link Zgłoś
chris1313 Re: Ile jeść??? 18.08.02, 08:27 aleksandra.cichocka napisała: > Przy wzroście 163cm w wieku 16 lat najniższa prawidłowa masa ciała wynosi 53kg. > > Zapotrzebowanie kaloryczne przy tej masie ciała wynosi 2400kcal (przy > umiarkowanej aktywności fizycznej). HAUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHAUUUUUUUUUUUUUUHAAAAAAAAAAAA,a moze poprosimy fachowca (sic) o policzenie dlaczego 2400 anie 23500.oczywiscie fachowiec nie wie.bo taki fachowiec W diecie 2400kcal powinno być ok. 90g > białka, 80g tłuszczu i 350g węglowodanów. Ale kaloryczność swojej diety > zwiększaj stopniowo, tak żebyś te 2400kcal osiągnęła stopniowo. Żeby utyć > powinnaś jeść regularnie podobnie, jak cała twoja rodzina. Nie ma powodu, żebyś > > miała wyrzuty sumienia po jedzeniu, bo przecież musisz przytyć. Kiedy będziesz > jadła prawidłowo twoja waga będzie zwiększała się stopniowo, nie obawiaj się, > że nastąpi to raptownie. Przy wadze 42 kg w organizmie twoim występują > niedobory różnych składników odżywczych-białka, witamin, składników > mineralnych, co pewnie niekorzystnie odbija się nie tylko na twoim zdrowiu, ale > > także na stanie włosów, cery, paznokci. Kiedy będziesz więcej jadła, twój > organizm będzie lepiej odżywiony, będziesz silniejsza, zdrowsza, łatwiej będzie > > Ci się uczyć, będziesz miała lepszy humor. Radzę Ci jak najszybciej poprosić > również o pomoc swojego lekarza. Życzę Ci sukcesu. > Link Zgłoś
mmarza Re: Ile jeść??? a jeśli...p.aleksandro???? 29.10.02, 11:55 aleksandra.cichocka napisała: > Przy wzroście 163cm w wieku 16 lat najniższa prawidłowa masa ciała wynosi 53kg. ....a jeśli ktoś w wieku 34 lat,przy wzroście 164 wazy (od wielu zresztą lat) 48 kg to co???? >Żeby utyć > powinnaś jeść regularnie podobnie, jak cała twoja rodzina. ....a jeśli tak czynię od lat i nie mogę przytyć to co??? Całe moje dorosłe życie to jeden wielki kompleks tego, że jestem za chuda. Nieustanne stwierdzenia ludzi: "aleś ty chuda" czy "ty chyba nic nie jesz" doprowadzają mnie do rozpaczy!! . Radzę Ci jak najszybciej poprosić > również o pomoc swojego lekarza. Prosiłam ...popatrzył na mnie jak na kosmitkę i powiedział "wszyscy się odchudzają a Pani chce przytyć, wiele kobiet chciałoby mieć takie problemy". No i cóż mam robić może wreszcie Pani mi doradzi???? > Link Zgłoś
chris1313 Re: Ile jeść??? 18.08.02, 08:31 melinka napisała: > czekam na odpowiedz... czekaj,pani od publikiacij na tematvbdietetyki ma CIE we p9oweazaniu Link Zgłoś
melinka Re: Ile jeść??? 26.08.02, 16:20 Chcialabym podziekowac Pani za wskazowki dotyczace diety Chcialabym dodatkowo spytac czy zdrowe jest spozywanie produktow odtluszczonych takich jak Serek Toska Figura Light ktory zawiera tylko 3 % tluszczu oraz innych tego typu rzeczy ??? Pozdrawiam Link Zgłoś
marceepalina Re: melinka !!!! 26.08.02, 19:40 inaczej troche ja bym ci poweidziala zamiast gramow KALORIE , tak jest prosciej dziennie mozesz zjesc mAXYMALNIE 455 kcal prod zbozowych 165 kcal tluszczow 105 kcal owocow 355 kcal warzyw 150 kcal miesa 320 kcal nabial 50 kcal slodycze razem to tylko 1600 kcal mozna ograniczyc prod zbozowe, tluszcze i owoce i slodycze i wyjdziesz lekko na 1200 kcal )))))))) Link Zgłoś
mmarza Re: Ile jeść???a jeśli??...p.aleksandro??????? 30.10.02, 08:31 aleksandra.cichocka napisała: > Przy wzroście 163cm w wieku 16 lat najniższa prawidłowa masa ciała wynosi 53kg. ....a jeśli ktoś w wieku 34 lat,przy wzroście 164 wazy (od wielu zresztą lat) 48 kg to co???? >Żeby utyć > powinnaś jeść regularnie podobnie, jak cała twoja rodzina. ....a jeśli tak czynię od lat i nie mogę przytyć to co??? Całe moje dorosłe życie to jeden wielki kompleks tego, że jestem za chuda. Nieustanne stwierdzenia ludzi: "aleś ty chuda" czy "ty chyba nic nie jesz" doprowadzają mnie do rozpaczy!! . Radzę Ci jak najszybciej poprosić > również o pomoc swojego lekarza. Prosiłam ...popatrzył na mnie jak na kosmitkę i powiedział "wszyscy się odchudzają a Pani chce przytyć, wiele kobiet chciałoby mieć takie problemy". No i cóż mam robić może wreszcie Pani mi doradzi???? > Link Zgłoś