Dodaj do ulubionych

ŻELAZNE ZASADY ZDROWIA - 100% ZDROWIA

22.04.07, 21:17
Znalazłem w necie w zasadzie wszystko czego trzymam się od początku.Myślę że jest tu wiele odpowiedzi na pytania.Polecam dobrą lekturę.Pozdrawiam.
Czemu sałatę trzeba szarpać, a nie kroić?
Warzywa typu sałata bądz cykoria nie powinna być krojona nożem gdyż wchodzi w reakcje ze stalą. np sałata typu radicchio po pokrojeniu nożem staje się bardzo gorzka i nie do zjedzenia. Jeżeli juz uprzecie sie na krojenie sałaty to polecam noże ceramiczne. one nie wchodzą w reakcje z sokiem z sałaty.

Pomidora i ogórka nie jada się razem...
Enzym askorbinaza zawarta w ogórkach rozkłada kwas askorbinowy z pomidoraów (czyli wit. C) nalezy wiec go dodawac na sam koniec do salatki przed spozyciem ale jest jeden trick kulinarny Przeciwdziala temu natka pietruszki

Masło
Masło nalezy do grupy złych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. za jego ciemne strony dietetycy uznali wysokokaloryczność oraz zawartość cholesterolu. ostatnio naukowcy twierdzą jednak, że masło nie ma go jednak tak dużo. dłaczego jeszcze nie warto eliminować masła z diety? jest ono lekkostrawne, zawiera duże ilości witaminy A, karetonoidów, witaminę E i D niezbędną do przyswajania wapnia. dodatkowym plusem jest to, że nie posoada szkodliwych dla zdrowiaizomerów trans, powstających podczas utwardzania olejów (mają je twarde margaryny). dzienna dawka masła dla dorosłych nie powinna przekraczać 30g czyli ok 3 łyżki stołowe.

Jajko
Jajko "status podejrzanego" bierze stąd, że żółtko bogate jest w cholesterol. ale wiadomo już, że zjadane razem z białkiem zawiera znacznie mniej tej szkodliwej substancji. większość dietetyków uważa, że osoby, które mają prtawidłowy poziom cholesterolu mogą jeś jajka bez obaw o podwyższenie ryzyka chorób serca. żółtka są jednym z najbogatszych źródeł lecytyny, w skład której wchodzi cholina. jej odpowiedni poziom jest szczególnie wazny dla kobiet w ciąży, bo warunkuje prawidłowy rozwój mózgu płodu. substancja ta ma również korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawia pamięć i przyspiesza usuwanie tłuszczu z wątroby. w żółtku jest też dużo łatwo przyswajalnego białka oraz sporo witaminy A,E i B. ta ostatnia chroni oczy przed ryzykiem zwyrodnienia plamki oraz pomaga zapobiec pogarszaniu się wzroku.

Mleko
Należy obalić mit o doskonałości mleka jako pokarmu. Według najnowszych badań mleko jest produktem wręcz niestrawnym. Żaden ssak, oprócz człowieka i kota (mleka nauczył go pić człowiek) po wyjściu z okresu niemowlęcego nie pije żadnego mleka. Mleko zawiera dużo kazeiny, która jest potrzebna tylko do budowy włosów i paznokci. Organizm dziecka w wieku 1-2 lat przestaje wydzielać podpuszczkę, która jako jedyna jest zdolna trawić kazeinę. Mit o przywajalnym wapniu można sprawdzić u chorych na osteoporozę, gdzie picie mleka wcale nie leczy choroby, a wręcz ją pogłębia. Mleko spożywane z innymi pokarmami zostaje natychmiast ścięte w żołądku i oblepia inny pokarm utrudniając jego trawienie. Jako pokarm zaczyna być nadtrawiane w ostatniej kolejności. Jeśli ktoś nie chce z niego zrezygnować to niech spożywa go osobno i nie w dużych ilościach. Zaleca się natomiast spożywanie mleka przetworzonego - jogurt, kefir, kwaśne mleko, twarogi, żółte sery leżakujące (ale nie polski "trotyl", którego czas leżakowania jest uzależniony tylko od długości trwania transportu do sklepu).

Rodzaje win:
* Wytrawne, poniżej 10 g cukru na litr (dry wine, vin sec, vino ascuno, herber, trockener Wein),
* Półwytrawne, 10-40 g cukru w litrze (semi-dry wine, vin demisec, halbtrockener Wein),
* półsłodkie, od 40 do 80 g cukru na litr (demi doux, semi sweet)
* słodkie, powyżej 80 g cukru na litr (dolce, sweet, doux, desert, edes)

Racjonalne zasady żywienia:
* Najlepiej, ze względu na dobre trawienie, spożywać posiłek składający się z jednego produktu spożywczego.

* Jeśli nie chcemy przestrzegać powyższej reguły, układamy posiłki według zasad prawidłowego łączenia zestawów.

* Łączyć nie więcej niż cztery produkty jednej grupy.

* Posiłek nie powinien zawierać więcej niż jeden produkt białkowy.

* Tłuszcze (oleje) spowalniają trawienie. Najlepiej są przyswajane z jarzynami i owocami, natomiast źle ze skrobią i białkami.

* Pomidory powinny być spożywane na surowo.

* Świeży ogórek nie powinien być łączony z pomidorem.

* Jogurt można spożywać z dojrzałymi półkwaśnymi owocami, warzywami liściastymi i kiełkującymi nasionami, ziarnami.

* Jeśli, co jest bardzo wskazane, spożywa się owoce osobno, zaleca się ich dobór według rodzaju pestek (brzoskwinie, mirabelki, oliwki, czereśnie, wiśnie); owoce cytrusowe; owoce mające blaszki gniazd pestkowych (jabłka, gruszki); melony; owoce suszone. Prof. Tombak zaleca spożywanie całych jabłek, oprócz części, których nie można pogryźć. W 6 ziarnkach jabłka jest zawarta dzienna dawka jodu.

* Mleko (oprócz twarogu), ziemniaki, groch, fasola, owoce i warzywa są zasadotwórcze, zawierają bowiem dużo pierwiastków alkalicznych. Zasadotwórcze są również kawa, piwo, cola, wino, mleko, soki owocowe.

* Wszystkie mięsa, wędliny, podroby, jaja, wszystkie ryby, masło, drożdże, orzechy, skrobia, czekolada, kakao, tłuszcze, oleje, majonez, sery, twarogi i pieczywo - są kwasotwórcze.

* Banany można jadać z owocami półkwaśnymi.

* Nie należy zjadać zbyt dużo orzechów arachidowych. Są ciężkostrawne.

* Do wszystkich produktów ciężkostrawnych można dodawać zmielony kminek z majerankiem, co ułatwia proces trawienia.

* Stosować, ale z umiarem, przyprawy trawienne - pieprz naturalny i ziołowy, mielony kminek z majerankiem, cynamon, imbir (dodawać niewielkie ilości!), por, czosnek, cebula, natka pietruszki, kolendra, cząber itp.

* Nie pić gorących płynów, nie spożywać gorących potraw. Mające temperaturę powyżej 45°C mogą spowodować anemię, bóle kręgosłupa, stawów, miednicy i mięśni nóg.

oraz jej inne rady dotyczące spożywania pokarmów:

* do posiłku należy wybierać takie produkty spożywcze, które smakują najbardziej,

* waga posiłku nie powinna przekraczać 600 g. Nie objadać się, zwłaszcza przed rozpoczęciem cięższej pracy,

* główny posiłek winny być spożywany w południe, gdy promienie słoneczne działają najsilniej. Promieniowanie słoneczne ma wpływ na trawienie, dlatego też do ostatniego posiłku należy siadać przed zachodem słońca,

* pojadanie między posiłkami jest szkodliwe,

* nie należy jeść, gdy odczuwa się ból, w zdenerwowaniu, po wyczerpującej pracy, w zmęczeniu,

* przy trudnościach trawiennych dobrze jest przed posiłkiem odpocząć 10 minut,

* nie popijać w czasie jedzenia, pragnienie można zaspokoić pół godziny przed posiłkiem lub 1 godzinę po jedzeniu,

* do sałatek, surówek, cebuli dodawać olej słonecznikowy, sojowy lub oliwkowy, do potraw gotowanych dodawać olej już po wyłączeniu ognia lub nawet na talerzu,

* do chleba przyrządzać pasty serowo-jarzynowe, biały ser jeść najlepiej sam bez chleba, gdy czujemy głód,

* kasze, ryż, makaron jadać z dodatkiem jaj, sera, mleka, roślin strączkowych (fasoli, grochu), zupy gotować z wywarem z jarzyn z dodatkiem grzybów lub ziół przyprawowych,

* umiarkowanie używać cukru i słodyczy, stopniowo zastępując je miodem, słodkimi owocami (świeżymi lub suszonymi),

* kasze i ryż gotowany na sypko jeść z dodatkiem jajka, twarożku, fasoli lub z sosem grzybowym, pomidorowym, koperkowym,

* raz dziennie zjadać posiłek z samych jarzyn (nawet jednej) gotowanych z dodatkiem ziemniaków,

* spożywać pokarmy w stanie naturalnym, nie smażyć tego co można ugotować, nie gotować tego co można zjeść na surowo,

* ostatni posiłek zjadać w zasadzie trzy godziny przed snem i nie zapominać, że żołądek śpi razem z człowiekiem,

* picie wody rano i wieczorem służy przepłukaniu przewodu pokarmowego,

* soki owocowe należy chwilę trzymać w ustach, by mogły wymieszać się ze śliną,

* uwaga dla osób mających ogródki warzywne: należy zwracać uwagę na odpowiednie rozmieszczenie roślin, by mogły się dobrze rozwijać oraz wzajemnie ochrania
Obserwuj wątek
    • odmiecia Re: ŻELAZNE ZASADY ZDROWIA - 100% ZDROWIA 23.04.07, 14:11

ok, ale dlaczego pomidory spożywac na surowo?
      dla serca np lepsze są ugotowane.....
      dlaczego warzywa jeść raz dziennie z ziemniakami, a bez ziemniaków, to już
      niedobrze?
      dlaczego kasze i ryże jeść z twarożkiem..... niebardzo mi to pasuje....
      • wesolutkixl Re: ŻELAZNE ZASADY ZDROWIA - 100% ZDROWIA 23.04.07, 17:15
        POMIDORY
        Bogate w witaminę C i E oraz w likopen który chroni przed niektórymi postaciami raka, przeciwdziałając szkodom wyrządzającym w organizmie przez wolne rodniki. SA także dobrym źródłem karotenów i potasu. Dzięki tym walorom, pomidory są znakomitym składnikiem każdej diety odchudzającej.Moim zdaniem podgrzewanie lub inne termiczna obróbka zabija witaminy.Jedni twierdzą że właśnie w skórce zawarte są największe dobrocie pomidora,-ja z kolei uważam ,że jest niestrawna i powoduje częste bóle brzucha i lubi się przyklejać do ścianek przewodu pokarmowego.
        Co wiem na pewno:
        Niektóre warzywa strączkowe, jak np. ziarna fasoli "red kidney", zawierają naturalne toksyny, których spożycie, w przypadku gdy fasola nie zostanie odpowiednio ugotowana, może spowodować rozwolnienie i mdłości. Gotowanie fasoli przez 20 minut unieszkodliwia toksyny i powoduje, że ten, jakże bogaty w wartości odżywcze pokarm, jest bezpieczny do spożycia. Podobnie inne rodzaje fasoli zawierają cyjanek, tak więc jedzenie ich na surowo może być niebezpieczne. Jednakże cyjanek również ulega rozkładowi pod wpływem temperatury, dlatego spożycie ogotowanej fasoli jest całkowicie bezpieczne. Inne warzywa, jak ziemniaki, są niestrawne na surowo,chyba że jest to odmiana tzw.słodkie ,z których można ponoć robić nawet sałatki podczas gdy inne, jak np. brokuły podczas obróbki termicznej tracą swoją gorycz,ale i tracą większość witaminy C. Gotowanie marchwi lub pomidorów pomaga uwolnić substancje zwane karotenoidami i likopenami, co w znacznym stopniu poprawia ich przyswajalność dla organizmu. Dowiedziono, że odgrywają one istotną rolę dla naszego zdrowia, ponieważ mają działanie przeciwutleniające.
        Warzywa jeść przynajmniej raz dziennie i można je łączyć z ziemniakami np.z pary,a z kolei ziemniaków w późniejszym etapie nie wolno wyłączać z jadłospisu,gdyż są bogate w witaminy i pierwiastki.Wszystko zależy od ich podania.
        Ostatnie nie wiem,nigdy tak nie jadłem aczkolwiek samo połączenie tego mnie zadziwia twarożek jest białkiem kasza węglowodanem myślę że to połączenie jest raczej fatalne dla grubasków.Osobiście twarożek jadł bym z warzywami ze szczypiorkiem a najlepiej rozrobiony z olejem lnianym ze szczypiorkiem i sam.
        Ryż je się z jabłkami a o serze nie słyszałem jakieś dziwactwa dla koneserów wydawania pieniędzy.Pewnie się mylę z tym wszystkim ale ja się czuję dobrze,a pomidorka jem surowego albo robię sos albo jem pomidorówkę z ryżem i wydaje mi się , zę to wystarcza.Piłem kiedyś dużo soku pomidorowego ale jest on chemicznie dostosowany do podniebienia z saharozą bogaty w E..
        Z tego co się przeczyta każdy musi wybrać to co mądrość mu podpowiada.W życiu jeden chwali surowe drugi gotowane trzeci pieczone a czwarty nie lubi.Pewnie każdy ma rację byle by mu służyła.Pozdrawiam Wytrwały grubasek.
    • dobroczynca2 Re: ŻELAZNE ZASADY ZDROWIA - 100% ZDROWIA 24.04.07, 16:50
      nie zgodzę sie do zalecenia spożywania masła. według znanych mi badań masło ma
      duża zawartość cholesterolu i nie wszyscy powinni jeść masło. Mi lekarz kazał
      wyeliminować je z diety. zamiast tego jem WYSOKIEJ jakości miękkie margaryny tj.
      Flora które nie zawierają kwasów trans.
      Masło jest zalecane dzieciom i kompletnie zdrowym dorosłym
      • wesolutkixl Re: ŻELAZNE ZASADY ZDROWIA - 100% ZDROWIA 24.04.07, 18:18
        Bardzo się cieszę ,że masz odmienne zdanie bo oto w tu chodzi by prowadzić dyskusję i konwersację na różne tematy.Jak mówili że masło be to jadłem margarynę jak mówili odwrotnie to powróciłem do masła.Z tej przemiany pozostało coś pozytywnego.Wiem jak smakuje margaryna a jak masło,a teraz przynajmniej staram się kupować masło Extra Górskie, bo wydaje mi się najmniej oszukane.
        Używam go obecnie około łyżeczki do herbaty dzięnnie bo porawia smak chleba noi kiełki lepiej się jego trzymaja, więc co by to nie było czy masło czy margaryna to z pewnością nic z tego mi nie będzie.Dzieci jedzą masło,lekarze zalecają dzieciom masło więc na bieżąco jest kupowane świeże i nic innego do smarowania obecnie nie kupuję.Na Benecol mnie nie stać choć raz kupiłem z ciekawości ale się nim raczej nie zachwyciłem.Kwestia gustu.Na początku mówiłem,że nie wszystkim to samo służy wszystkim,jeśli lekarz twierdzi nie jedzcie soli to wybór i tak zależy od pacjęta,który przeważnie w poświadomości będzie cały czas myślał jakie to wszystko niedobre bez soli aż w końcu będzie jej wręcz nadurzywał.Są pewne kanony mody,zależy od promocji,daru przekonania,perswazji i ludzie z jednej skrajności popadają w drugą.pozwolę przytoczyć tu kilka zasad z którymi broń Boże nie wszyscy muszą się zgadzać:
        7 mitów o odżywianiu
        Choć niektóre poglądy na temat odchudzania tkwią bardzo głęboko w naszej świadomości, nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Nie znosisz płatków zbożowych z mlekiem, ale codziennie rano zjadasz je w przekonaniu, że są mniej tuczące niż kanapka. Gdybyś jednak zadała sobie nieco trudu i policzyła kalorie, okazałoby się, że niepotrzebnie się poświęcasz. Z serów kupujesz wyłącznie mozarellę, ponieważ uważasz ją - całkowicie niesłusznie - za mniej kaloryczną od innych. Wiele z nas popełnia takie błędy dietetyczne. Nie dawajmy więc wiary wszystkim "dobrym" radom i wskazówkom, które mają nam ułatwić pozbycie się nadmiaru kilogramów.Jeśli chodzi o mnie to płatki najlepiej jeść rozmoczone w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i miodem,pokrojonymi wg.własnego uznania suszonymi owocami,orzechami itp.w rozsądnej ilości i najlepiej owsiane lub żytnie.

Marchew najlepiej jeść na surowo.

Jest odwrotnie. Podczas gotowania zostają rozbite twarde błony komórkowe. Dzięki temu organizm może przyswoić znacznie więcej cennego beta-karotenu niż z marchewki surowej. Natomiast wartość kaloryczna warzywa pozostaje bez zmian.

Jajko to prawdziwa bomba kaloryczna.

To zależy. Samo jajko, ugotowane na miękko lub twardo, ma około 75 kcal, a więc wcale nie aż tak wiele. Ale jedno jajko w majonezie dostarcza już 250 kcal. Natomiast kiedy usmaży się z niego jajecznicę na niewielkiej ilościmasła, będzie to około 230 kcal. A zatem wszystko zależy od sposobu przyrządzenia.
        Przypopomnęjedynie, że jaka ję się zupełnie same nie znoszą tłuszczu ani cukru.

Masło tuczy bardziej niż margaryna.

Nieprawda. Dietetyczna margaryna jest tylko nieznacznie mniej kaloryczna od masła (jej jedna łyżka ma 128 kcal, natomiast masła 132 kcal). Poza tym prawdziwe masło jest bardzo zdrowe, ponieważ zawiera naturalne, łatwo przyswajalne witaminy.

Warzywa strączkowe sprzyjają tyciu.

Wręcz przeciwnie! Ta opinia wzięła się z ich rozdymających właściwości. Świeża fasolka lub groszek są niskokaloryczne (100 g to ok. 100 kcal). Suche mają ich więcej, ale podczas gotowania pęcznieją, więc można się nasycić małą porcją. No i warzywa te zawierają substancje zmniejszające wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym.

Dieta bez makaronu i ziemniaków mniej tuczy.

Ależ skąd! Te produkty wcale nie należą do wysokokalorycznych. Zawierają węglowodany złożone, które trawione są stosunkowo wolno. Dzięki temu przez dłuższy czas utrzymuje się dość wysoki poziom cukru we krwi, a to zapobiega gwałtownym atakom głodu.Zjadane raz dwa razy w tygodniu takie dania myślę ,że przyniosą same dobroci dla organizmu.

Kawa bardzo pomaga w odchudzaniu.

Niekoniecznie. To prawda, że dzięki m.in. kofeinie kawa przyspiesza spalanie tłuszczów. Jednak pita w większych ilościach, a zwłaszcza na czczo, powoduje zaburzenia trawienne, które raczej utrudniają walkę z nadwagą.

W czasie diety nie wolno jeść żadnych słodyczy.

Nieprawda. Słodycze są bardzo kaloryczne i mają niewiele wartości odżywczych, ale nie można dać się zwariować. Największym wrogiem diety jest bowiem stres spowodowany koniecznością odmawiania sobie różnych przysmaków. Lepiej więc czasem ulec pokusie. Cukierek czy mały kawałek czekolady nie zrujnuje od razu figury, za to może pomóc wytrwać w dietetycznym reżimie.

Jeśli ktoś ma zalecenia od lekarza,powinien je stosować,ale jeśli ktoś jest zupełnie zdrowy powinien kierować się własnym rozumem i obserwować ciało.Nikt długowieczności w zdrowiu nie gwarantuję ,ale można go przedłużyć będąc w pełni zdrowym.Pozdrawiam
    • zuza_130 Re: ŻELAZNE ZASADY ZDROWIA - 100% ZDROWIA 21.08.07, 14:11
      hmmm... zaskoczylo mnie to o ogorkach i pomidorach, bo to bardzo smaczne
      polaczenie. a spozywanie posilku skladajacego sie z 1 produktu spozywczego
      wydaje mi sie nierealne.
    • okretka_nascie chce-diete@o2.pl - oni Ci wytłumaczą 28.08.07, 15:39
      z 90% zasad się zgadzam, ale niektóre to kompletna bzdura
      (jednoproduktowy posiłek, nie więcej niż 1 produkt białkowy, itp.)
      lub połowiczna prawda (np. mleko).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka