aguha28 14.01.10, 14:46 To moje wyniki : Bilrubina cał.(S) 0.9 Alat(S) 362 Aspat(S) 175 Jadę za godzinę do szpitala,boję się mam mieć synka.. Czy mogę mieć nadzieję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasienka-5 Re: Cholestaza :(( 14.01.10, 15:17 nie przejmuj sie, ze mna na sali lezala dziewczyna co tez miala choleostaze i nawet przenosila ciaze. glowa do gory i daj znac co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
misiokroolik Re: Cholestaza :(( 14.01.10, 19:46 Po pierwsze nie martw się na zapas. Co prawda 21 tydz.to dośc wcześnie na cholestazę (chyba że to Twoja kolejna ciąża) ale nie wpadaj w panikę. Jeśli jesteś pod opieką dobrego lekarza będzie potrafił Cię poprowadzic i może nawet uda Ci się donosic bez wywoływania porodu. Życzę Ci tego z całego serca i niech maluch się trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: Cholestaza :(( 15.01.10, 21:25 Moja kolezanka miała cholestaze zdiagnozowaną we wczesnej ciązy, cos ok. 16 tyg. Wylądowala 2 razy w szpitalu. Była pod opieką dobrego lekarza, przyjmowala leki, regularnie badania, często usg itd. Wszsytko skonczylo sie dobrze, w sierpniu urodziła córeczkę, zdrową, wazyla prawie 4 kg Uszy do góry Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cholestaza :(( 16.01.10, 20:50 Nie zamartwiaj się. Twoje wyniki nie są złe, jeśli masz dobrego lekarza, będzie ok. Poczytaj ku pokrzepieniu: forum.gazeta.pl/forum/w,585,62240227,62311345,Re_cholestaza_czy_zawsze_w_2_ciazy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
aguha28 Re: Cholestaza :(( 21.01.10, 18:53 Przeleżałam w sumie tydzień w szpitalu,z patologii ciąży skierowali mnie do zakaźnego.. Dziś przyjechałam,i jestem zmęczona. Mam leki i teraz częste kontrole. 22 lutego chcą mnie znów obejrzeć w szpitalu zakaźnym. Mam nadzieję że mój synuś się urodzi caluteńki i zdrowy. Dodam że to moje drugie dziecko w odstępie 9 lat,pierwsza była dziewczynka.Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka1211 Re: Cholestaza :(( 22.01.10, 09:50 Moja koleżanka miała wykrytą cholestaze dość wcześnie, w 23 tygodniu. Wyniki odrobinkę lepsze, oba w granicy 200. Dostała Essentials, sylimarol. Odstawiła progesteron i stosowała dietę. Dziś z nią rozmawiałam, już nie ma cholestazy Niestety duży wpływ na cholestaze ma progesteron przyjmowany w czasie ciąży. Bardzo obciąża wątrobe. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Cholestaza :(( 22.01.10, 13:44 A po co zakaźny? Przecież cholastazą się zarazić nie można. A druga sprawa - cholestaza to ciążowa niedomoga wątroby i nie ma innej możliwości "wyleczenia się" niż porób. Koleżanka może mieć dobre wyniki i zahamowaną cholestazę, ale jeśli jeszcze nie rodziła to wyleczona nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha28 Re: Cholestaza :(( 23.01.10, 13:25 Zakaźny dlatego że na patologii nie mogli stwierdzić czy to nie wirusowe itd.. Z leków dostałam Hydroxyzinum , Sylimarol i Vasosan P który ma być sprowadzony dla mnie z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwana18 Re: Cholestaza :(( 26.01.10, 17:43 Witaj!U mnie stwierdzono cholestaze w zeszly piatek,za godzine mam wizyte u lekarza.Znam mnostwo dziewczyn ,ktore mialy ten sam problem.Jesli cholestaza zostanie wykryta odpowiednio wczesnie to wszystko bedzie ok. i synusia bedziesz miala zdrowiutkiego jak rybka.Musisz tylko dokladnie zastosowac sie do zalecen lekarza.pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
ags-1 Re: Cholestaza :(( 29.01.10, 17:43 Mialam cholestaze a dodatkowo jeszcze cukrzyce. To bylo 2 lata temu, wtedy tez urodzilam synka Synek jest zdrowy ibardzo madry. Nie martw sie, tez panikowalam a teraz wiem,ze nie warto. Jedyny minus byl taki,ze ostatnie 3 tygodnie ciazy lezalam na patologii. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha28 Re: Cholestaza :(( 31.01.10, 16:46 Czy to normalne że mam robić badanie co miesiąc z takimi wynikami???? Szlag mnie już po mału trafia,siedzę i jem jakieś zioła,które nawet nie są na recepte,w nocy nie sypiam i mam dość. Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Cholestaza :(( 31.01.10, 17:22 szlag to cię dopiero może trafić jak nie pójdziesz do lekarza, który zna się na prowadzeniu ciąży z cholestazą, nie rozumiesz, ze może Ci grozić piorunujące stłuszczenie wątroby przy takich wynikach w tak wczesnej ciąży? pisały Ci dziewczyny na trudnej ciąży gdzie możesz u siebie poprowadzić tę ciążę, nie rozumiem dlaczego nic z tym nie zrobiłaś Odpowiedz Link Zgłoś
aguha28 Re: Cholestaza :(( 31.01.10, 18:18 Ja się nie mam do kogo zwrócić,nie stać mnie na lekarza prywatnego.. A w szpitalu co mam powiedzieć?że w dwóch mnie wypisali dali zioła i kazali robić badania raz w miesiącu? Moja lekarka powiedziała że nie ma potrzeby robić badań częściej,a mnie tak wszystko swędzi że mało sypiam w nocy. Może ten alat 400 nie jest taki zły? Mam mętlik w głowie i strasznie się boję. Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Cholestaza :(( 31.01.10, 19:00 alat 400 to miałaś dawno temu, z dnia na dzień wzrasta i tak właśnie masz zrobić - pójść do szpitala na izbę przyjęć (dziewczyny napisały Ci do którego) z wynikami w ręku i powiedzieć jak bardzo źle się czujesz a wcześniej jednak postaraj się wysupłać pieniądze na badanie krwi i powtórz biochemię (30-40zł nie powinno doprowadzić do załamania domowych finansów) przy cholestazie grozi Twojemu dziecku nagła wewnątrzmaciczna śmierć, nie mogę pojąć Twojej niemocy, rozpisujesz się na forach i nic konkretnego nie robisz Odpowiedz Link Zgłoś
aguha28 Re: Cholestaza :(( 31.01.10, 19:20 Ja nie miałam biochemii nawet nie wiem co to jest? Miałam tylko na wirusowe i ten alat z aspatem. Czyli mam pierw zrobić badania i z nimi jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Cholestaza :(( 31.01.10, 19:25 komplet: alat, aspat i bilirubina to biochemia powtórz sobie jutro, będziesz miała wiedzę czy rośnie dziadostwo, jeśli rośnie to idź z wynikami na izbę przyjęć, mnie z marszu zgarnęli jak miałam przekroczone 320 Odpowiedz Link Zgłoś
aguha28 Re: Cholestaza :(( 31.01.10, 19:36 No jutro z rana pójdę,a we wtorek jak odbiorę wyniki pojadę z przyjaciółką. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha28 Re: Cholestaza :(( 02.02.10, 10:37 Dziś odebrałam wyniki BILIRUBINA CAŁ 1.6 ALAT - 515 ASPAT - 211 FOSFATAZA - ALKALICZNA 124 Odpowiedz Link Zgłoś
aguha28 Re: Cholestaza :(( 02.02.10, 10:39 Dziś odebrałam wyniki Bilirubina 1.6 Alat 515 Aspat 211 Fosfataza 124 Odpowiedz Link Zgłoś