Gość: OFE ING
IP: *.173.9.142.tesatnet.pl
20.06.09, 18:30
Dzień dobry,
Jestem posiadaczem OFE ING.
Kilka pytań:
Jak wg obecnie obowiązującego ustawodawstwa wygląda kwestia dostępu do środków zgromadzonych w OFE:
1. Po ukończeniu którego roku życia (jestem mężczyzną) mam dostęp do środków?
2. Czy wymagane jest przepracowanie jakiegoś określonego czasu? Przypuśćmy, że przepracowałem "legalnie" w Polsce kilka lat i że wkrótce tracę pracę w oparciu o umowę i do dalej pracuję tylko na czarno/za granicą/utrzymuję się z wygranej w lotto - czy do uzyskania prawa do środków zgromadzonych na OFE wymagany jest jakiś minimalny udokumentowany czas pracy?
3. Czy środki w OFE są dziedziczone w przypadku śmierci przed wiekiem emerytalnym i w jakiej części (chodzi głównie o współmałżonka)?
4. Czy przyczyna śmierci przed wiekiem emerytalnym ma wpływ na ewentualne dziedziczenie bądź nie przez małżonka? Chodzi mi o sytuację, w której np. ginę podczas wykonywania wyjątkowo niebezpiecznej i głupiej kaskaderskiej ewolucji, zimowej wyprawy na K2 bądź lotu na Marsa - czy ma to jakikolwiek wpływ na dziedziczenie środków?
5. Czy środki w OFE są dziedziczone w przypadku śmierci po osiągnięciu wieku emerytalnego i w jakiej części?
6. W jakiej formie wypłacane są środki (w częściach przez określoną ilość lat, w częściach dożywotnio czy całość od razu)?
7. Czy nie uważa Pani, że opłaty i prowizje za prowadzenie OFE są zbyt wysokie?
dziękuję bardzo za odpowiedzi i życzę miłego dnia
Krzysztof