Dodaj do ulubionych

Czego nie policzył Binieda a jest ciekawe

17.09.11, 18:40

Samochód ważący średnio 1000 kg i jadący z prędkością 60 km/h (około 17 m/sec) uderza w drzewo z energią 144 500 J. Tyle stwierdził Binieda .

Pasażer ważacy średnio 100 kg i lecący z prędkością taką jak samolot (80 m/sec) uderza w drzewo lub element samolotu z energią 320 000 J.
Taką energię miałby samochód który uderzy w drzewo przy prędkości 90 km / h

Ciekawe dlaczego Binieda nie napisał przy takiej energii ktoś powinien przeżyć .
Obserwuj wątek
    • indeed4 Lusterkiem bocznym? 17.09.11, 20:34
      czy czołowo - bo, że tak powiem, w przeciwieństwie do Biniendy czy Nowaczyka jestem przekonany, że jest to jednak malutka, choć znacząca różnica.

Bo, proszę państwa, nawet taki lajkonik jak ja, którego przechodził zimny dreszcz z przerażenia za każdym razem, kiedy przekraczał próg pracowni fizycznej, intuicyjnie czuje, że czym innym jest, kiedy człowiek szybko biegnąc po ciemku w lesie walnie z drzewo całym ciałem, a czym innym, kiedy przebiegając obok uderzy weń tylko ręką ( przepraszam, że znów się powtarzam, pisałem to chyba już z 10 razy )

Nawiasem mówiąc, kiedy to zapytałem o te fundamentalne kwestie niezależnego eksperta Nowaczyka na jego blogu na Salonie24 zostałem przez niego niesłusznie i ze wszechmiar niesprawiedliwie natychmiastowo zbanowany, co muszę powiedzieć, przepełniło me serce niezmiernym żalem i podważyło moje zaufanie do wszelkich ekspertów :-)
      • qwakacz Re: Lusterkiem bocznym? 17.09.11, 23:48
        Fizyka Niegraczowa widzi obiekt jako punkt . Nawet gdy tymobiektem będzie coś na kształt pająka to i tak fizyk Niegraczow rozpatruje go jak "Czarną dziurę"takie małe ale o potęznej masie . Dlatego tacy jak Niegracz nie potrafi pojąć że w przypadku który opisałeś przy zawadzeniu drzewa zadziała potężne przeciążenie tylko na rękę. Niegracz stwierdzi że w takim przypadku na człowieka zadziałałoprzeciążenie o sile 1,3 drzewa i już .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka