15.04.12, 00:03
Czyli kto miał motyw ewentualnego zamachu?
Pewnie to już było.
Ale specjalnie dla igorka moja teoryjka (na razie na wesoło rozpatruje spiskowe teorie)
Motyw miał ten, który chciał skłócić naród polski z bratnim narodem rosyjskim.
Cholera, wychodzi na to, że za zamachem stali sami zamachiści i awariaci (od lemowskiego awariata) jak ja.
Na poważnie - można się obawiać, że putin podjął jakąś grę ewentualnym zamachem, którego autorów sam nie zna. Pisze ostatnio o tym Ziemkiewicz. Na zasadzie - na cholerę nam teraz sprawcy, wcześniej czy poźniej jakoś marnie skończą, a my sobie coś na tym ugramy, i nie przyznamy się do braku kontroli na własnym terytorium.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Cui bono? 15.04.12, 01:41
      zapluty,czyli co,to wy z zuzka zorganizowaliscie ten zamach,a Putin o tym wie,ale nie wie co z tym na razie zrobic?
      Dawaj teraz zostanowimy sie,co na tym ugral Putin. Moze wygrane wybory?
      • zaplutykarzelupa Re: Cui bono? 15.04.12, 02:11
        igorek, coś tu mi nie gra, bo jeśli ty i twaja zdies kamanda (madameblanka i in) bronicie jak socjalizmu spiskowej teorii winy pilotów, to znaczy, że w przeciwieństwie do zamachistów i awariatów, dajecie alibii zamachowcom.
        No ale jednocześnie umacniacie odwieczną przyjaźń między bratnimi narodami.
        Ergo:
        wspieracie zamachowców, jeśli ich celem nie była głównie odwieczna przyjaźń polsko-rosyjska, a np prezes NBP (czyli jesteście na pasku światowego spisku imperialistów)
        Chyba coś pokręciłem, a może nie.
        A może zamachiści rzucając się zbytnio przeszkadzają putinu i tusku po cichu złapać terroristow i przykladnie ukarać rozstrzelaniem przez powieszenie?
        Bot wallenrody jedne (tusku i putinu of course), gadają że zamacha niet, szoby worow ucapić.
      • zaplutykarzelupa Re: Cui bono? 15.04.12, 02:19
        A putin ugrał to:
        fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz-mysli_nowoczesnego-endeka/news/katyn-reaktywacja,1784188
        No bo faktycznie i na poważnie co mu stało na przeszkodzie, żeby w świetle jupiterów wyjaśnić wszystko do końca?
        Jako człek przyziemny stawiam, że kasa na ewentulne odszkodowania dla Polaków za ruski bardak.
        • igor_uk Re: Cui bono? 15.04.12, 08:59
          Ruskie maja alibi od bardaka,poniewaz proponowali stronie polskiej inne lotniska.Czyli uprzedzili o tym,ze w Smolensku na Polakow czeka Towariszcz Bardak.

p.s. Czy cos wiesz o tym,ile Polska zaplacila Ruskim za przygotowanie porzuconego lotniska dla ladowania. Bo o tym nigdy nikt nie powiedzial ,a nie slowa.
    • jim_marrs > Pewnie to już było. 15.04.12, 07:13
      Oczywiście, że było, i to kilka dni temu: forum.gazeta.pl/forum/w,1157,134945751,134945751,Cui_bono_.html
      • igor_uk Re: > Pewnie to już było. 15.04.12, 09:06
        jim,pytanie postawiono konkretne,to i odpowiedz musi byc taka sama.
        Korzysci z tej katastrowfy mial tylko Jaroslawa Kaczynski,ktory dzieki temu ledwie nie stal Prezydentem RP.Jak by nie katastrofa,to by wtedy w wyborach PiS otrzymal by sromotna porazke,a tak dobre ludziska, z litosci do brata "poleglego" ,zaglosowali na Jaroslawa. Zreszta od dwoch lat cala "polityka" PiS,to katastrofa. Czyli posumowujac - z tej tragedii skorzystal wylacznie PiS ze swoim liderem.

p.s. Ciekawo,o czym rozmowiali bracia tuz przed katastrofa? Tu klucz do rozwiazania tej zagadki.
        • igor_uk Zapluty. 15.04.12, 09:49
          Wszystkiego dobrego tobie,z okazji swieta Paschy.
          Christos Woskries!

Хриcтoc вocкреc! Хриcтoc вocкреc!
          Сoшлa блaгaя веcть c небеc!
          Отметим в дни веcенние
          Мы прaздник вocкрешения!
          Нa белoй cкaтерти cвечa,
          А в дoме – зaпaх кyличa.
          Тaк дaй вaм Бoг везения,
          Здoрoвья и терпения!
          • zaplutykarzelupa Tiebia torze 15.04.12, 20:29
            Chrystus zmartwychwastał
            Prawdziwie zmartwychwstał
            Хриcтoc Вocкреc! Вoіcтинy Вocкреc!
            Wesołych Świąt!
        • calun_torunski bylo tak - znowu zachlales wczoraj i sie spoznisz! 15.04.12, 10:36
          nie spoznie sie - wiesz jak laduja debesciaki, dojezdziemy pod sama brame ...

ty sie na wlasny pogrzeb spoznisz pijaku !

oj Jarek, nie denerwuj sie, wiesz przeciez ze sondaze klamia - wygramy jak zawsze

zeby mi to bylo ostatni raz !!! to laduj zaraz i dzwon zeby zaczekali

tak jest panie prezesie !!! zaraz wydam polecenia i powiem ze sie wkurzysz jak sie spoznimy
    • zaplutykarzelupa Re: Cui bono? 16.04.12, 13:18
      Sposób przeprowadzenia ewentualnego zamachu wskazuje, że zamachowcy oprócz celu "głównego" mogli mieć też inne pomniejsze. Przede wszystkim chcieli ukryć w ogóle fakt zamachu i zasugerować inne przyczyny katastrofy. To wskazywałoby na struktury obawiające się międzynarodowego "skandalu".
      Gdyby ktoś chciał skłócić Polskę z Rosją, zamach byłby przeprowadzony w sposób bardziej ewidentny. To jednak wiązałoby się z ryzykiem wykrycia rzeczywistych sprawców.
      Przeprowdzono to tak, żeby zarówno Polacy (znaczy się rządząca ekipa tuska) jak i Rosjanie chcieli i mogli zamieść sprawę pod dywan. tusk i putin być może podjęli tę grę (zakładam, że nie są wmieszani w zamach), ponieważ obydwaj stwierdzili, że dzięki temu odniosą polityczne korzyści (a raczej uratują status quo), a rzetelne wyjaśnienie sprawy może przynieść tylko kłopoty. Np putin nie mógł wykluczyć, że w sprawę były zamieszane jego służby, tak samo tusk.
    • zuzkazuzka111 KGB, FSB, WSI itp 18.04.12, 08:34
      Zorganizowały zamach, by usprawiedliwić jakieś późniejsze swoje zachowania.
      Tak jak w przypadku "terrorystów" z Czeczenii i ich "zamachów" w Rosji.
      Oczywiste jest, że organizatorami były służby. Nie zawahały się zabić setki swoich obywateli dla powodzenia politycznej akcji.

Mogła to być również zwykła zemsta, lub swoisty "prezent" dla Putina, podobnie jak Politkowska na imieniny, czy urodziny.
    • zaplutykarzelupa Re: Cui bono? 18.04.12, 12:59
      Mnie to się wydaje, że motywy mogły mieć jakieś grupy, których interesy blokował Kaczyński.
      Zemsta? To dlaczego Sakaszwili jeszcze żyje?
      • zuzkazuzka111 Re: Cui bono? 18.04.12, 13:20
        zaplutykarzelupa napisał:

> Mnie to się wydaje, że motywy mogły mieć jakieś grupy, których interesy blokowa
        > ł Kaczyński.

Aha... należałoby dokładnie śledzić zawierane przez ostatnie 2 lata umowy w których polskie firmy zostały zastąpione innymi z innym kapitałem.

> Zemsta? To dlaczego Sakaszwili jeszcze żyje?

Może w Gruzji jeszcze nie ma warunków politycznych odpowiednich do przejęcia władzy?
        Zabić - może to nie problem, nie wiem, ale trzeba mieć z tego jeszcze korzyść. Może na razie Putin nie widzi szansy na "pokojowe" przejęcie władzy i POparcie.

Nie wykluczone, że wkrótce w Gruzji Putin wywoła kolejną wojnę, bo już nią straszył w odwecie za Iran.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka