Dodaj do ulubionych

co chcesz dostać? prezent

07.09.10, 18:28
Witam
Mam ogromny dylemat dotyczący prezentów. Nie wiem jak zachować się w sytuacji gdy osoba zaproszona np na imieniny pyta co by mi się przydało (co ma mi kupić). Często z przyjaciółmi obdarowujemy się prezentami i nie wchodzi w grę informacja aby kupić jakiś drobiazg lub kwiaty. Mamy bardzo różne gusty i nie chcemy nawzajem dostawać rzeczy niepotrzebnych lub takich które nam sie nie podobają. Czy wypada zapytać osobę której mamy wskazać co byśmy chcieli dostać o kwotę w której mamy wybierać?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nm.buba011 Re: co chcesz dostać? prezent 07.09.10, 21:40
      mage-ssi napisała:

> Czy wypada zapytać osobę której mamy wskazać co byśmy chcieli dostać o kwotę w
      > której mamy wybierać?

- nie wypada prowadzić takiego dialogu, obu stronom. To byłoby uproszczenie i pomylenie pojęcia jakim jest prezent. Odpowiedzialność bierzemy na siebie.
    • ekspert_ewa.sawicka Re: co chcesz dostać? prezent 07.09.10, 23:58
      Kwestia prezentów jest bardzo delikatna. Rozmowa o prezencie (a zwłaszcza jego wartości materialnej) jest, co już zostało tu powiedziane, nie na miejscu.

Dzieci piszą listy do Mikołaja a praktyczni Anglosasi układają listy prezentów ślubnych, na których umieszczają rzeczy w różnej cenie. Nikt jednak nie wpadł na pomysł, by takie listy spisywali solenizanci smile

Co więc pozostaje? Zależy od stopnia zażyłości, bo z tego co Pani pisze, zainteresowania oraz gusta się rozmijają. Tylko osobie bardzo bliskiej (przyjaciółce od serca, siostrze) możemy powiedzieć, że marzy się nam konkretna rzecz (na ogół dobrze orientujemy się w jej możliwościach finansowych i skłonności do dzielenia się funduszami). Przyjaciołom raczej dajemy do zrozumienia, np. mówiąc podczas jakiegoś wspólnego spotkania, gdzie sprawa prezentu jeszcze nie wypłynęła, ale okazja do jego wręczenia zbliża się wielkimi krokami, "Niedługo wychodzi nowa płyta X. Nie mogę się już doczekać, żeby jej posłuchać". A potem pozostaje liczyć na to, że zrozumieli aluzję, a płyta (to oczywiście przykład) nie okazała się zbyt droga smile

• Gość: mage-ssi Re: co chcesz dostać? prezent IP: *.tktelekom.pl 08.09.10, 08:19
      co w takim razie odpowiedzieć na konkretne pytanie "co Ci kupić", "co chcesz dostać"?
      • nm.buba011 Re: co chcesz dostać? prezent 08.09.10, 10:29
        - to zależy, co pod takim pytaniem się kryje?
        Z reguły "niewiedzący" nie chce kupować, choć może być inaczej.
        W zależności co chcesz osiągnąć, co przekazać, możesz powiedzieć:
        - postaw kebab,
        - e tam wszystko mam,
        - przy okazji,
        - kup to, jeszcze to,
        - nic.

Lista jest otwarta, a wszystko zależy od tego co was łączy i sygnałów niewerbalnych.
        Niema gotowej odzywki, masz do czynienia z sytuacją dynamiczną. Z reakcją tej osoby, wysyłanymi nieustannie sygnałami. Na swoją odpowiedź dostaniesz zapewne następne, zaskakujące pytanie.
        Czyjeś słowa oszukują, wprowadzają w błąd, są elementem nieustannej autoprezentacji.

Zasady poznałaś, a wcześniej, też czułaś, że cała sytuacja jest niezręczna i wprowadzająca w zakłopotanie.
      • Gość: ES Re: co chcesz dostać? prezent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 15:19
        To proste. Na takie pytanie niezmiennie odpowiadamy "Twoja obecność jest dla mnie najmilszym prezentem".
    • kol.3 Re: co chcesz dostać? prezent 13.09.10, 21:32
      Generalnie rzecz biorąc, taki problem ma dość sporo osób. Chętnie byśmy kupili coś, co akurat solenizantowi by się przydało, a czasem nie mamy pomysłu. Nie wiem jednak po co pytania o kwotę? W końcu jeśli z kimś kupujemy sobie wzajemnie prezenty imieninowe, poruszamy się w ramach jakichś ustalonych zwyczajowo kwot. Jeśli dostaliśmy od kogoś prezent za ok. 100 zł., to rewanżując się trzymamy się tej kwoty. Wysadzanie się nie ma sensu ani prześciganie w coraz to droższych prezentach.
      Jeśli te kwoty nie są zwyczajowo ustalone, a ktoś nalega, pytając co ma być na prezent, można odpowiedzieć że np. coś z kosmetyków, co daje kupującemu pole finansowego manewru, nie stawiając go pod ścianą.
      • Gość: m8 Re: co chcesz dostać? prezent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 23:02
        Nie. Nie można.
      • dominikjandomin Re: co chcesz dostać? prezent 19.09.10, 22:58
        kol.3 napisała:

> można odpowiedzieć że np. coś z kosmetyków,

Mydło, dezodorant i pastę do zębów... smile Absolutnie bez podtekstu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka