Dodaj do ulubionych

czy wiedzieliscie ze

04.12.10, 22:49
paczki obecnie to ulubiony deser na Hanukah. Jednym slowem stara tradycja zydowska?
Pewnie fawoki tez. ;)

video.yahoo.com/network/100845082?v=8591379&l=4910790
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: czy wiedzieliscie ze 04.12.10, 23:07
      nie rozumiem Twojego zdziwienia.... i sarkazmu nota bene tez nie ale
      moze przypomne Ci : nasz chleb powszedni jest, byl i podejrzewam bedzie, chlebem powszednim wiekszosci Zydow mowiacych w Jidisz, i dalej - ogorki kiszone, bajgely czy obwarzanki, kapusta kiszona, groch z kapusta, krupnik, golabki, faszerowana papryka, sledzie, czy w koncu jelly donuts ( kto da wiecej?) czyli paczki sa tak samo "ich" jak i nasze.
      • staua Re: czy wiedzieliscie ze 04.12.10, 23:55
        Też nie wiem, co w tym dziwnego albo (?) złego. Dla polskich sklepów to wręcz wspaniała wiadomość, mogą sprzedawać masę pączków nie tylko na Tłusty Czwartek.
      • nanuk24 Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 15:43
        dorzuce jeszcze gulasz, mizerie i nalesniki
    • wespuczi Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 02:37
      wtf is wrong with you?
      • inletka Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 16:02
        wespuczi napisała:

> wtf is wrong with you?

No no no, pytanie jest: wtf is wrong with you!
        • wespuczi Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 21:30
          wez sie dziweczyno ogarnij bo masz powazny problem.
    • bozena73 Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 02:55
      a placki ziemniaczane, po zydowsku zwane latkes?, pychota!
      • wespuczi Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 04:55
        a schabowy to pork milanese -
        z polskich orginalnych dan
        - pierogi ruskie
        - fasolka po bretonsku
        - ryba po grecku
        kompleksy jakies ;)
      • inletka Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 16:05
        bozena73 napisała:

> a placki ziemniaczane, po zydowsku zwane latkes?, pychota!

I to tez nam zabrali?
        • aniutek Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 16:08
          Twoje wyrazanie niecheci do Zydow jest niebezpieczne.
          Ciekawa jestem czym ja motywujesz?

Z profesjonalenego punktu widzenia, masz paranoje i sugerowalabym leczenie psychiatryczne.
          • inletka Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 18:12
            >>Twoje wyrazanie niecheci do Zydow jest niebezpieczne.

Oczywiscie, zagrozeni sa ze ich obrzuce paczkami.

>>Ciekawa jestem czym ja motywujesz?

Oczywiscie miloscia do paczkow.

>>Z profesjonalenego punktu widzenia, masz paranoje i sugerowalabym leczenie psychiatryczne.

Ty masz na miejscu to moze zacznij od siebie i wtedy po paru seansach moze uda ci sie zobaczyc jaka obsesje ty masz.
            Czy jak bysmy dyskutowaly o serku Feta wspominajac ze inne kraje tez je robia i przywlaszczyly sobie tez ta nazwe czy tez nazwalabys te osoby ze maja obsesje i ziona nienawiscia do Grekow czy innych?
            Po prostu wy macie straszne kompleksy i problemy z waszym pochodzeniem i wszedzie widzicie nienawisc ktora w gruncie rzeczy same reprezentujecie.
            Ja tylko dyskutuje o paczkach i plackach. Jakby nie bylo jest czas swiateczny.
            A procz tego troche poczucia humoru nie zawadzilo by. Ale jak ktos ma obsesje wszedzie widziec wrogow to przyznasz ze to jest raczej problem tej osoby.
            Nie zapominaj ze jest to czas robienia dobrych uczynkow. Masz jeszcze pare dni na to.
            • pan_berbelek Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 19:17
              Ty chyba faktycznie masz jakies powazniejsze jazdy. Wiesz co, zamiast marnowac sie na forum powinnas zajac sie reaktywacja ONR albo tworzeniem jakiejs rownie slusznej organizacji.
            • aniutek Re: czy wiedzieliscie ze 06.12.10, 05:38
              taka mam robote, ze dobre uczynki sa na porzadku dziennym i year round nie tylko sezonowo :=)
              A Ty dalas sie nam wszystkim poznac miloscia blizniego......
              bez odbioru /:]
    • aniutek Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 16:10
      en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_cuisine_dishes
      Znaj wroga swego!
    • ladybug Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 16:29
      A makowiec, ktory twoja, Inletko, rodzina pochlania na Boze Narodzenie, myslisz, ze skad sie wzial? Zenujace...
      • sondra Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 17:38
        ladybug napisała:

> A makowiec, ktory twoja, Inletko, rodzina pochlania na Boze Narodzenie, myslisz
        > , ze skad sie wzial?

Myślę, że najlepiej zapytać wprost, skąd się wzięło Boże Narodzenie :-). Inletka nie zdaje sobie chyba sprawy, że chrześcijanstwo to żydowski wynalazek, wymyślony przez Żyda Szawła z Tarsu i ulepszony przez kilku innych Żydów.
        • wespuczi Re: czy wiedzieliscie ze 05.12.10, 21:07
          no patrz
          i jeszcze do tego sie modli i kleka przed zydem - ba jego urodziny obchodzi co rok!
          • inletka Kto da wiecej? To juz koniec? 06.12.10, 00:18
            • miskidomleka Re: Kto da wiecej? To juz koniec? 06.12.10, 01:19
              A wiecie, że po katastrofie smoleńskiej wśród wieńców pod ambasadą polską stała zapalona żydowska świeczka formy Manischewitz? Prowokacja!
              • inletka Re: Kto da wiecej? To juz koniec? 06.12.10, 03:39
                Nie wiem o jakiej prowokacji mowisz? Po prostu koledzy przyszli oddac hold koledze.
                • miskidomleka Re: Kto da wiecej? To juz koniec? 06.12.10, 03:58
                  inletka napisała:

> Nie wiem o jakiej prowokacji mowisz? Po prostu koledzy przyszli oddac hold kole
                  > dze.

Jejku, Kaczyński też??? A taki mały i prosty nosek miał... ;-)
                  • inletka Re: Kto da wiecej? To juz koniec? 06.12.10, 04:19
                    >A taki mały i prosty nosek miał...

Bo mieszanka i widocznie geny wzieli po tym ladniejszym rodzicu.
                    • zyta2003 Re: Nie wiecie 07.12.10, 05:49
                      Dyskusja "pieknie" sie rozwinela, wiec przy okazji dorzuce troszke ciekawostek.
                      Ta wyliczanka co to jedza Zydzi, ze ich kuchnia taka podobna do naszej jednak nie dotyczy wszystkich Zydow. Dot. tylko Zydow aszkenazyjskich, czyli pochodzacych z Europy i to wschodniej,, czyli glownie z Polski. Te placki ziemniaczane, chalki, sledzie czy tp to byla kuchnia najubozszych - zarowno Zydow jak i Polakow.
                      Kuchnia Zydow wyrzuconych kilka wiekow temu z Hiszpanii i osiadlych w polnocnych, czyli muzulmanskich krajach Afrykanskich, a takze w Azji - czyli Zydow sefardyjskich jest zupelnie rozna, bo taka jak w tamych rejonach.
                      W samym Izraelu, mimo ze od poczatku osiedlali sie glownie pionierzy z Europy Wschodniej kuchnia zydowska jaka sobie wyobrazamy juz nie istnieje. Kuchnia izraelska jest taka jak na Bliskim Wschodzie. Czyli falafel, albo ... falafel, humus, pita, kawa po turecku...
                      W Ameryce tez tylko najstarsze pokolenia, a moze i ortodoksyjne srodowiska jedza to co babki gotowaly. Pozostali jedza "po amerykansku". Widac, ze nasz wklad w kuchnie zydowska moze byc przedmiotem zlosci ( ze ukradli), albo dumy narodowej, ze tak ich ukulturalnilismy.
                      PS w kolokwialnym amerykanskim jezyku na chiken soup, mowi sie zydowska penicylina.
                      • aniutek Re: Nie wiecie 07.12.10, 16:53
                        mieszkam na lower east side w kolebce nowojorskiego swiata Zydow mowiacych w Jidish, na obszarze kilku blokow mam ze 4 piekarnie w tym jedna bardzo slynna przy Bialistoker Sq sprzedajaca bialis and bajgels, 2 miejsca z kiszonymi ogorkami, papryka, grzybkami, co najmniej jedno z wedzonymi rybami i kawiorem, kilka garkuchni koszernych z kasza, galabkami, pulpetami cielecymi i kotletami z kury.......
                        Kuchnia najubozszych- polemizowalabym, IMO bardziej sie owa kuchnia wiaze z tradycja wyniesiana z domu, przekazywana z pokolenia na pokolenie niz z zamoznoscia.
                        Ale Sefardyjskie Zydy sa okrutnie bogate :) jedza inaczej niz Aszkenazi.
                        • zyta2003 Re: Nie wiecie 08.12.10, 13:09
                          Oczywiscie jest to kuchnia wywodzaca sie z tradycji, ale z tradycji biedakow. Moze niektorzy sie zdziwia, ale ogromne masy Zydow to byli biedacy obarczeni liczna rodzina. Oczywiscie nie mowie o Rotshildach itp, ale Zydach chociazby z krakowskiego Kazimierza, albo z malych miasteczek. Na prawdziwej wsi, oprocz karczmarza Zydow nie bylo, wszak nie wolno bylo uprawiac im ziemi.
                          • inletka Re: Nie wiecie 09.12.10, 18:37
                            zyta2003 napisała:

> Oczywiscie jest to kuchnia wywodzaca sie z tradycji, ale z tradycji biedakow
                            > . Moze niektorzy sie zdziwia, ale ogromne masy Zydow to byli biedacy obarczen
                            > i liczna rodzina. Oczywiscie nie mowie o Rotshildach itp, ale Zydach chociazb
                            > y z krakowskiego Kazimierza, albo z malych miasteczek. Na prawdziwej wsi, opr
                            > ocz karczmarza Zydow nie bylo, wszak nie wolno bylo uprawiac im ziemi

Dlatego ci z zachodu nie przejmowali sie (tak to delikatnie nazwe) losem tych ze wschodu biednych Zydow bo oni nimi gardzili i na reke im bylo jakby ich nie bylo.
                            A do uprawiania ziemi to im tak bardzo nie bylo spieszno bo przewaznie ci co uprawiaja ziemie ja kochaja mimo ciezkiej pracy. Oni nigdy nie kochali ziemi polskiej. Oni tam tylko zyli i robili to w czym od zawsze byli dobrzy czyli zbijaniu pieniedzy na czyjejs krzywdzie. Stad rzad polski wykorzystywal ich do czarnej roboty jak wlasnie posiadanie karczm i rozpijanie Polakow. Rzad polski zarowno dawniej jak i teraz mial w "glebokim powazaniu" biedote polska.
                            • sondra Znowu przednia rozrywka na forum 12.12.10, 19:49
                              inletka napisała:

> A do uprawiania ziemi to im tak bardzo nie bylo spieszno bo przewaznie ci co up
                              > rawiaja ziemie ja kochaja mimo ciezkiej pracy. Oni nigdy nie kochali ziemi pols
                              > kiej.

O Boże.

Chłop polski kochał ziemię, więc uprawiał. Żyd polski nie kochał, to i nie uprawiał.

To rozumowanie można przenieść na inne narody. Np. północnoamerykańscy Indianie na ogół nie uprawiali. Bo nie kochali. Ale co innego ADM (supermarket to the world) albo Monsanto: oni kochają i uprawiają.

Nie wiem, który post jest bardziej rozrywkowy: czy ten powyżej, czy może ten w innym wątku na temat szkolnictwa, które powinno być stejtowe (sic!) i bez nauczania ewolucji.
                        • inletka Re: Nie wiecie 09.12.10, 18:29
                          Ja to wszystko mam w moim polskim sklepie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka