Dodaj do ulubionych

Ewaluacja dyplomu

15.04.04, 20:44

Drodzy Panstwo,

Chcialabym ewaluowac tu w USA, swoj Dyplom ukonczenia studiow wyzszych na
Uniwesytecie Warszawskim. Od czego mam zaczac? Poradzcie prosze.
Mam juz przetlumaczony na angielski indeks z 4 lat studiow i sam Dyplom.
Czy potrzebne sa dodatkowe dokumenty? Jesli tak to jakie i gdzie moge znalezc
o tym informacje?
Mieszkam w Stanie NY i chcialabym w przyszlosci wykonywac zawod social worker.
Z Polski jestem prawnikiem.

Z gory serdecznie dziekuje za wszelkie wpisy.

mewa
Obserwuj wątek
    • alex113 Re: Ewaluacja dyplomu 15.04.04, 21:46
      mewa66 napisała:

> Mieszkam w Stanie NY i chcialabym w przyszlosci wykonywac zawod social worker.

Z tego co wiem to do tego zawodu trzeba zdobyc stanowa licencje. Nawet osoba,
      ktora wykonywala ten zawod w innym stanie musi zdac serie egzaminow i zaliczyc
      ustalona ilosc godzin wykladowych wymaganych przez "nowy" stan.
      Ze swoim pytaniem powinnas wiec zwrocic sie do lokalnej instytucji wydajacej
      takie licencje. Sprawdz w lokalnych Blue Pages w sekcji State Government
      pod "Social Work Examiners State Board" i zadzwon.
    • cmok_wawelski Nastepna noooostryfikaccccja? 15.04.04, 21:49
      Szanowna Pani Magister Mewo-666,

Jest conajmniej kilka firm, które to robią. Oczywiście za forsę. Parę stów
      pewnie. Zachodzi tylko pytanie po co?
      Tzn do dalszego studiowania, do starania się o chociaż częściowe uznanie
      kwalifikacji do zawodów wymagajacych licencji (prawnik, elektryk, hydraulik,
      architekt, dentysta itd) - owszem ale każdy z tych przypadków jest inny i
      najczęściej uczelnia, komisja, organizacja okresla precyzyjnie kroki i f-my.

A tak dla sportu? No można tylko po co? Ambicje? Oprawić na scianę?
      Jesli siedząc przed komputerem nie potrafisz w yahoo wpisać
      "foreign college diploma evaluation" to tłumaczenie dyplomów z najzłotszymi
      pieczęciami Ci na nic.

W skrócie: może to szokujące ale w U$ofA nie panuje tytułologia i magistromania.
      Piszesz w e-mailu do pracodawcy że skończyłaś studia i albo Ci uwierzy - albo
      nie. UW niestety nie będzie tak dobrze brzmiał jak marny NJ State College czy
      podobny, więc nie warto sie napalać i płacić za tłumaczenia, chyba ze ktoś
      konkretnie każe ale wtedy mówi też jak.
      • marekatlanta71 Re: Nastepna noooostryfikaccccja? 16.04.04, 00:04
        P.S. Do nostryfikacji dyplomu lekarza nie jest potrzebna ewaluacja - ECFMG
        sprawdza to samemu.

www.ecfmg.org
      • mewa66 Re: Nastepna noooostryfikaccccja? 23.04.04, 04:52
        Dosyc mentorski ton tego listu, Panie Cmoku, ale ja juz nie jedno widzialam i
        czytalam w wydaniu Polakow na obczyznie, wiec za specjalnie mnie to nie dziwi.
        Wyszukiwarki, typu google, drogi panie, to nie to samo co podpowiedz osoby,
        ktora osobiscie przeszla przez etapy ewaluacji dyplomu. Dlatego tez majac
        nadzieje, na porozmawianie nie z maszyna, a z zywym czlowiekiem, zamiescilam
        swoj post.
        Ambicje?, a dlaczego nie? musze pozostawic ze wstydem to co ciezka praca
        zdobylam w Polsce?
        Co do tytulowania i "magistrowania", to w hierarchii szkolnictwa wyzszego w
        USA, jest ono jak najbardziej praktywane i nie wzbudza szczegolnych emocji.

Wbrew Panskim przekonaniom, dyplom Uniwersytetu Warszawskiego jest uznany przez
        amerykanska wyzsza edukacje, jedynie nalezy dopelnic go wymagana iloscia
        kredytow na danej uczelni czy kierunku.
        Oczywistosc ta wynika z roznych systemow edukacyjnych, europejskiego i
        amerykanskiego.
        Jako ciekawostke, podam Panu, ze Uniwersytet Jagielonski, w ogole nie uznaje
        kredytow i zaliczonych kursow ze stanowych uczelni nowojorskich.

A tak w ogole to tez dziekuje za odpis na moj post.

Pozdrawiam i zycze mniej sarkazmu w zyciu, szczegolnie do osob kompletnie Panu
        nie znanych.

mewa
        • macsue Re: Nastepna noooostryfikaccccja? 30.04.04, 21:33
          Mewa!

Tez jestem prawnikiem z UW, moge Ci powiedziec jak to sie odbylo w moim
          przypadku-wyslalam moj dyplom do WES World Educational Services i za jedyne 135
          $ moj transkrypt zostal przez nich przepisany(bo juz byl przetlumaczony
          wczesniej) i orzekli ze 5 letnie prawo z UW odpowiada Bachelor's i Master's
          Degree i zaliczyli mi za nie 151 kredytow amerykanskich. Oczywiscie z tym
          dyplomem praktykowac prawa nie moge dlatego studiuje tutaj ale zostalo mi
          zaliczone 30 kredytow na poczet amerykanskiego prawa (maximum jakie moga
          zaliczyc za "foreign law degree")i jest to caly rok studiow zaliczony!(zostaja
          mi jeszcze dwa lata zamiast trzech) czyli nie taki ten dyplom bezuzyteczny!

Pozdrawiam

M
    • marekatlanta71 Re: Ewaluacja dyplomu 15.04.04, 22:05
      www.wes.org/
      $100 za ewaluacje dyplomu, $150 za ewaluacje kurs po kursie (trzeba miec tylko
      ta pierwsza do Labor Certification, obie gdy chcesz jakies studia tu zaczac).
      • blue_jay Re: Ewaluacja dyplomu 16.04.04, 16:50
        Marekantlanta mnie wyprzedzil;-) poproszono mnie o weryfikacje dyplomu w
        zwiazku z ubieganiem sie o certyfikat tutaj.. course by course. Zrobilam, ide
        na studia, zawsze lepsze 2 lata do nastepnego mgr niz cale studia. powodzenia
      • mewa66 Re: Ewaluacja dyplomu 23.04.04, 04:33
        Panie Marku,

bardzo dziekuje za podany link, znalazlam tam kopalnie informacji na
        interesujacy mnie temat.
        Jutro zadzwonie na Manhattan i dowiem sie szczegolow.

Serdecznie pozdrawiam

mawa
    • takietam1 Re: 23.04.04, 06:13
      Poslalem ci na skrzynke w gazecie plik z adresami i nazwami biur ewaluacyjnych
      w ilosci sztuk okolo 20tu.

Pamietaj, ze zarowno ewaluacje, jak i biura roznia sie miedzy soba.
      Kazda instytucja do ktorej skladasz papiery, (jesli chcesz cos osiagnac eg.
      licencje, przyjecie na studia, studia podyplomowe itp) podaje ci ktore oni
      biuro ewaluacyjne wymagaja. Ja bardzo dawno nie robilem zadnej ewaluacji, wiec
      traktuj te liste jako orientacyjna.

Jest dobrym pomyslem sprawdzic w googlach, ktore z tych firm dzialaja obecnie,
      czy maja akredytacje; jakie robia ewaluacje; za ile i co najwazniejsze - jak
      wpiszesz w googlach nazwe danej firmy, to powinny wyskoczyc takie rozne strony
      z listami firm ewaluacyjnych. W ten sposob mozesz latwo znalesc inne biura,
      ktorych nie ma na mojej liscie. Wpisz w google dwie nazwy jedna po drugiej i
      prawie na 100% wyskocza jakies listy. Listy sa na ogol na stronach
      uniwersyteckich.

Reszta pozostaje w twoich rekach. Mecz sie.
      • mewa66 Re: 25.04.04, 05:57
        Takietam,
        Dzieki.
        Alez mi roboty nawaliles;)

..ale co mi tam, zakasalam rekawy i czytam;)))))
        • takietam1 Re: 25.04.04, 23:12
          www.ece.org/contact.html
          tamte co poslalem to jakies stare. Ten powyzszy adres jest dobry.
          to tez sobie sprawdz.
          • takietam1 Re: 26.04.04, 14:03
            www.ierf.org/
            jeszcze o tym sobie przypomnialem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka