Dodaj do ulubionych

proszki/plyny do prania

06.11.11, 19:03
Czy widzicie roznice w skutecznosci prania plynow i poszkow roznych firm? Bo ja mam wrazenie, ze one wszystkie takie same tylko opakowanie inne. (Chodzi mi tylko o skutecznosc prania a nie o inne atrybuty takie jak przyjazne srodowisku) Nie probowalam oczywiscie wszystkich proszkow, wiec moze sie myle?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: proszki/plyny do prania 06.11.11, 22:18
      od lat uzywam tych samych wiec nie moge wiedziec czy sa jak inne, ale kupilam niedawno zapach do prania Downy i jest do niczego, tzn. pranie troche pachnie ale tylko dopoki nie przelozy sie ubran do suszarki
    • pani.cogito Re: proszki/plyny do prania 09.11.11, 04:25
      Od pewnego czasu używam orzechów piorących i jestem bardzo zadowolona, również ze skuteczności. Szczerze polecam. Jest to znacznie zdrowsze rozwiązanie niż proszki i płyny, które, tu się z Tobą zgadzam, różnią się tylko opakowaniem. Do proszków i płynów już nie wrócę.
    • asia.asz Re: proszki/plyny do prania 09.11.11, 15:07
      pranie to moje przeklenstwo w usa, nie moge sie w tym odnalezc... krotki cykl tez nie pomaga
      nauczlam sie tylko zeby zawsze wiecej lac niz jest miarka, chce teraz dokupic cos do plukania (dzieki za info o downy, wybiore inny)
      • edytkus Re: proszki/plyny do prania 10.11.11, 08:45
        asia.asz napisała:

>
        chce teraz dokupic c
        > os do plukania (dzieki za info o downy, wybiore inny)

o nie, nie pisalam o plynie do plukania a o tym wynalazku:
        www.downy.com/en-US/product-line/scent-booster.jspx
        Plynow do plukania nie uzywam, niszcza tkaniny, nie mozna prac w nich np. pidzam dzieciecych ktore sa trudnopalne.
        • asia.asz Re: proszki/plyny do prania 10.11.11, 20:00
          aha, nie widzialam tego jakos na polkach, a wlasnie plyn do plukania downy
          my zwykle do prania tide uzywamy
      • ulinka123 Re: proszki/plyny do prania 11.11.11, 03:30
        > nauczlam sie tylko zeby zawsze wiecej lac niz jest miarka
        ale dlaczego? trzeba uzywac wrecz mniej niz podaje producent.

www.wisebread.com/does-more-detergent-make-for-more-clean
        • asia.asz Re: proszki/plyny do prania 11.11.11, 12:26
          dlatego ze jak dawalam polecana miarke nasze ubrania nie pachnialy jak trzeba (wszystkie uzywane w warunkach wewn, czyli normalny brud, a plyn do prania z zapachem, wiec jak rozumiem powinno moje pranie przynajmniej neutralnie pachniec, w najlepszym wypadku ladnie pachniec) dlatego rozwazam uzycie dodatkowego plynu do zmiekczania/zapachu, wtedy moze wroce do miarkowego uzywania plynu do prania
          i nigdy nie mialam takiego problemu, jakikolwiek proszek czy plyn uzywalam w portugalii (a tez czasem kupowalam w ciemno bo nie zawsze 100%opisu zrozumialam) zawsze bylo ok, odkad jestem w us nie moge sie polapac jak prac zeby mnie to pranie zadowolilo
          nie wiem jakie sa wasze cykle ale moje 20-30 min, moze w tym jest problem...
          tide tez nie wydaje mi sie jakims tanim plynem do prania...
          • nanuk24 Re: proszki/plyny do prania 11.11.11, 15:28
            To moze taniej cie wyniesie wymiana pralki;-)

Zrob sobie doswiadczenie i upierz pranie bez detergentu , a zobaczysz, ile piany jest w pralce, bo - niestety - pralka nie jest w stanie dobrze wyplukac prania, jezeli wlewasz ponad zalecana dawke, w rezultacie, wyjmujesz z pralki niewyplukane pranie.
            • edytkus Re: proszki/plyny do prania 11.11.11, 16:25
              nanuk24 napisała:

> pralka nie jest w stanie dobrze wyplukac prani
              > a,

Co przyczynia sie do jej szybszej deterioracji, oraz zapchanych rur. Ja takze uzywam mniej plynu niz podaje producent, na zapachu mi nie zalezy (granulki Downy nabylam jedynie z ciekawosci) - skoro jest na tkaninach tzn. ze musza byc czyms pokryte, a to znowu moze wywolac alergie. Niedawno kupilam kostki Tide do czyszczenia pralki, po pierwszym uzyciu w mojej pralni pachnialo przez tydzien!
              • nanuk24 Re: proszki/plyny do prania 11.11.11, 18:29
                nie mowiac, ze i ubrania niewyplukane nie sa za przyjemne w dotyku, a juz nie mowiac, ze "zapachy" dodawane do proszkow bywaja rakotworcze(gdzies czytalam).
                U mnie w ogole problem zapachu odpada, bo uzywam proszki "malopachnace", bo od tych proszkowych aromatow mam migrene.
                Szampony do wlosw tez glupieja. Umylam sobie wlosy dwa dni temu i nie moge opedzic sie od bolu glowy, a wlosy juz trzy razy plukalam i nadal czuje ten zapach i mdli mnie jak cholera matko_jedyna!;-)
                • pani.cogito Re: proszki/plyny do prania 12.11.11, 01:32
                  Oczywiście. Te "zapachy" w proszkach, kosmetykach itp. to ok. 5000 różnych związków chemiczych nie pozostających bez wpływu na zdrowie człowieka. Dlatego właśnie przerzuciłam się na orzechy piorące.

Polecam lekturę "Healthy living in a toxic world" Cynthii Fincher. Można kupić na Amazonie za centa + przesyłka.
                  • asia.asz Re: proszki/plyny do prania 12.11.11, 13:00
                    pralki nie zmienie bo mam w budynku (4, kazdej probowalam, sa czesto czyszczone), w mieszkaniu nie mam poki co miejsca zeby sobie wlasna kupic i wstawic wiec probuje z plynami i proszkami dojsc do stanu ktory mnie zadowoli
                    nie tylko ja mam taki problem, jak rozmawiam z koleznakami tez nie sa zadowolone z jakosci prania tutaj (glownie osoby ktore dopiero co przylecialy z europy)
                    moze trzeba metoda prob i bledow znalezc odpowiedni plyn nam pasujacy...
                  • miskidomleka Re: proszki/plyny do prania 12.11.11, 17:15
                    pani.cogito napisała:

> Oczywiście. Te "zapachy" w proszkach, kosmetykach itp. to ok. 5000 różnych zwią
                    > zków chemiczych nie pozostających bez wpływu na zdrowie człowieka.

Wykaż, że wszystkie 5000 (o ile tyle ich jest) ma w stężeniach o których mówimy wpływ na zdrowie człowieka.

> Dlatego właśnie przerzuciłam się na orzechy piorące.

Gratuluję. Ile związków chemicznych jest w orzechach piorących? Przypuszczam, że więcej niż 5000.
                    • edytkus Re: proszki/plyny do prania 12.11.11, 19:17
                      miskidomleka napisał:

> > Dlatego właśnie przerzuciłam się na orzechy piorące.
                      >
                      > Gratuluję. Ile związków chemicznych jest w orzechach piorących? Przypuszczam, ż
                      > e więcej niż 5000.
                      >

moze jednak nie ma chemii ale IMO bez niej efekt prania raczej mizerny, poza tym od tego jest rinse cycle zeby detergenty wyplukac

Will soap nuts work in cold water?

Yes, though the soap nuts are more effective in warm or hot washes. It is best to use the soap nuts liquid when doing cold water washes.

Are soap nuts good at getting rid of stains on my clothing?

Soap nuts do not have any added whiteners or enzymes to help with stains, so you will need to pretreat stubborn stains prior to washing. Use your favorite stain remover in conjunction with soap nuts laundry detergent.
                      • pani.cogito Re: proszki/plyny do prania 12.11.11, 21:32
                        Edyktus, efekt prania jest znakomity. Oboje intensywnie uprawiamy sport i odzież sportowa jest wyprana świetnie. Muszę jednak przyznać, że nie sprawdzałam na uporczywych plamach, bo mi się takowe w tym czasie nie przytrafiły. Do prania w chłodnej wodzie (w zimnej nie używałam) zalewam orzechy gorącą wodą, a następnie dodaję do prania.
                    • pani.cogito Re: proszki/plyny do prania 12.11.11, 21:28
                      Przeczytaj książkę, którą poleciłam. Znajdziesz tam naukowe wyjaśnienie jako odpowiedź na swoje pytanie. Związki chemiczne oczywiście są we wszystkim, ale chodzi o te toksyczne, w przeciwieństwie do nietoksycznych orzechów.
                      • miskidomleka Re: proszki/plyny do prania 13.11.11, 01:53
                        pani.cogito napisała:

> w przeciwieństwie do nietoksycznych orzechów.

Na jakiej podstawie uważasz, że są nietoksyczne? Wg. wiki składniki czy wyciagi z tych orzechów mają rozmaite aktywności biologiczne (przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, plemnikobójcze, owadobójcze). Więc najpewniej, w odpowiednio dużych stężeniach, są toksyczne dla ludzi.
              • magdziol18 Re: proszki/plyny do prania 01.12.11, 03:23
                dzis przyszly do mnie orzechy piorace, jutro wypiore, dam znac,
            • asia.asz Re: proszki/plyny do prania 12.11.11, 13:11
              alez ja na poczatku pralam z zalecana iloscia plynu, najpierw poziom 2 potem poziom 3 i pranie nie bylo ok, dtaego zwiekszylam ilosc... wiec co mi da to ze wypiore bez plynu... jesli sie nawet przekonam ze pralka nie plucze dokladnie i wroce do mniejszej ilosci do wroce do punktu wyjscia czyli nadal nie jestem zadowolona z jakosci prania
              • aniutek Re: proszki/plyny do prania 12.11.11, 15:16
                roznica w praniu w europie a w komunalnych pralniach tutaj polega na niskiej temp tutaj, w eu mozna pranie prac w 90C.dodawanie wiekszej ilosci plynu powoduje , ze ciuchy nie sa dobrze wyplukane, niemile w dotyku bo pokryte wysuszonymi mydlinami, ja czsem ( tez w komunalnej pralni) piore raz z proszkiem i odrobina downy i drugi cykl bez niczego.
                acha jeszcze sprawdz na etykietach proszkow czy zwiera enzymu- te sa najlepsze ale najtrudniej je kupic.
                szczegolnie draznia mnie biale skarpetki dziecinne..... doprac to jest prawie niemozliwe. kiedy mialam wiecej czasu potrafilam biale rzeczy gotowac w domu heheheh w garze jak nasze babcie mieszajac drewniana lyzka :)
                • magdziol18 Re: proszki/plyny do prania 03.12.11, 03:09
                  no i zrobilam 3 prania z orzechami, wkurza mnie, ze trzeba wyciagac je z woreczka do suszenia, i to, ze musze go szukac jak przekladam do suszarki, ubrania mieciutkie...mysle, ze bede kupowac od czasu do czasu
                • asia.asz Re: proszki/plyny do prania 09.12.11, 15:27
                  masz racje z plukaniem, zdarzylo mi sie wczoraj wlac do bialego troche wybielacza i po 1 praniu ubrania mi smierdzialy chlorem wiec wrzucilam drugi raz z b mala iloscia plynu i po wyjeciu byly wlasnie takie jak trzeba
                  tyle ze 1 pranie 2 dolary, a jesli mialabym 2 razy prac to 4 dolary, niestety za drogo jak na nasza rodzine (4 osoby) zeby za kazdym razem 2 razy prac:(
                  • piegucha Re: proszki/plyny do prania 10.03.12, 02:14

To ja mam chyba najgorsze mozliwe pralki do prania, bo na kampusie uniwersyteckim:( Nie dosc, ze stare, to jeszcze mocno uzywane - wielu ludzi z okolic tez przyjezdza ze swoim praniem. Zawsze zanim sie zdecyduje na dana pralke, to ja wacham, czy aby nie smierdzi zgnilizna:( Ludzie sie na mnie glupio patrza, ale mnie to nie rusza. Piore w Gain (plyn plus zmiekczacz), wszystko czy jasne czy ciemne ustawiam na program do kolorowych - pierze sie 38 min, pozniej suszarka na jakies 13-26 min na zimne suszenie, bo nie lubie jak mi sie ubrania kurcza (a zauwazylam, ze tu lubia nastawiac na gorace suszenie i na 1h:(. moje ubrania sa zwykle jeszcze troche wilgotne po wyjeciu z suszarki ale w domu mam tak cieplo, ze jak piore wieczorem to rano sa suche. Aaaaa, i pomimo obrzydzenia jakie mam siedzac w pralni (niestety kradna ciuchy, to jak glupia siedze w pralni i gapie sie w suszarki:P), to jednak lubie prac! Bo wlasnie jak powiesze ubrania w szafie to cudnie pachnie:)
                    • edytkus Re: proszki/plyny do prania 10.03.12, 03:04
                      piegucha napisała:

>
                      > pozniej suszarka na
                      > jakies 13-26 min na zimne suszenie, bo nie lubie jak mi sie ubrania kurcza (a z
                      > auwazylam, ze tu lubia nastawiac na gorace suszenie i na 1h:(. moje ubrania sa
                      > zwykle jeszcze troche wilgotne po wyjeciu z suszarki ale w domu mam tak cieplo,
                      > ze jak piore wieczorem to rano sa suche.

ale takie musisz prasowac?

PS. czy ktos uzywal plynow do prania w kostkach (nie mylisc z odplamiaczem)? widzialam reklame Gain HE, zastanawiam sie czy rzeczywiscie nadaja sie do prania
                      • piegucha Re: proszki/plyny do prania 11.03.12, 02:09

Pewnie, ze prasuje:P Tyle, ze watek byl praniowy to o prasowaniu nie wspominalam. Choc sama sie zdziwilam, ze tak wiele osob tutaj rezygnuje z prasowania.
                        Chyba nie ma pralki, ktora od razu prasowalaby pranie? Chyba, ze sie myle? :)
                        Wiem, ze to wieszanie w szafie moglo Cie zmylic, ale mieszkam na kampusie i w zadnym apartamencie nie ma sznurkow na pranie. Sa tylko dwie opcje - albo wieszanie na wieszakach w szafie albo na rurce od zaslonki do prysznica. Szafy mam duze, a w lazience to mi jednak przeszkadza, bo rurka na zaslonke jest dosc blisko umywalki.
                        Pozdrawiam!
                        Anka
                        • edytkus Re: proszki/plyny do prania 11.03.12, 03:27
                          piegucha napisała:

>
                          >Choc sama sie zdziwilam, ze tak wiele osob tutaj rezygnuje z prasowania.

to wlasnie dzieki suszeniu, dobrze wysuszone i od razu zlozone/rozwieszone ubrania (w wiekszosci) nie wymagaja juz prasowania - duza oszczednosc czasu :)
    • edytkus Re: proszki/plyny do prania 03.03.12, 03:09
      Wg przepisow luzne pidzamy dzieciece musza byc flame resistant, soap (wlaczajac soap nuts) pozbawia tkaniny tej powloki (nie wypierajac jednak toksycznych chemikaliow).
    • doris-ek UP! HELP! 23.08.12, 18:34
      Czym wywabic plamy po mleku czekoladowym?

A czym po trawie? (tak trawie, zielone)

Namoczylam w normalnym detergencie bez sukcesu. Bardzo prosze o pomoc.
      • ewap_mama_alexa Re: UP! HELP! 23.08.12, 22:28
        Wiekszosc plam traktuje od razu Oxi Clean w sprayu, na ogol pomaga. Jest tez wersja proszkowa, dobra do namaczania, lub dodawania do prania. Na trawe powinno pomoc, z czekolada moze byc roznie.
        • doris-ek Re: UP! HELP! 24.08.12, 18:38
          Oxy clean nie wybiela?
          • ewap_mama_alexa Re: UP! HELP! 25.08.12, 18:51
            doris-ek napisała:

> Oxy clean nie wybiela?

Oxy w plynie uzywam do odplamiania kolorowych rzeczy i nigdy nie bylo z tym problemu. Ten w proszku tez przeznaczony do bialego i kolorowego, ale stosowalam na razie tylko na bialych, glownie do namaczania, bo tak mi bylo wygodniej. Nie zawiera chloru. Wychodzi na to, ze powinien odplamiac kolorowe a wybielac biale ;-)
      • edytkus Re: UP! HELP! 24.08.12, 01:13
        plamy od mleka czekoladowego popryskalabym shout Advanced grease, jesli nie zejdzie to shout Advanced do set-in stains. Trawe czym usunac nie wiem.
        • doris-ek Re: UP! HELP! 24.08.12, 18:36
          Dzieki, kupie i jedno i drugie na pewno sie przyda. Ostatnim razem mleko czekoladowe zeszlo od namaczania 72h w OXY. Teraz (tlusta polska czekolada pitna od Wedla) nie zeszla wiec sprobuje Shout. A z OXY musze sie przprosic i z Tyde tez. M zaczal kupowac plyn z Cosco (mialo byc to samo co Tyde) ale niestety mam o nim negatywna opinie.
          • edytkus Re: UP! HELP! 24.08.12, 19:08
            Pamietaj zeby nigdy nie wysuszyc plamy w suszarce, wysoka temperatura jedynie ja utrwali, a czasem potrzeba 2-3 treatments. Odkad odkrylam Shout Advanced praktycznie wszystko mam podopierane jak trzeba. Mialam jakies Ariele i inne cuda-niewidy z Polski, ktore mi zachwalano ale one odbarwialy material a plama jak byla tak byla.
            • nanuk24 Re: UP! HELP! 25.08.12, 18:05
              Ja tylko Shout uzywam. Nie ma lepszego srodka, a wyprobowalam wszystkie.
    • klaudona Plyn do zimnego prania 24.08.12, 03:16
      Zamowilismy pralke, ktora pierze tylko w zimniej wodzie. No i teraz szukam plynu do takich pralek. Co polecacie?
      • edytkus Re: Plyn do zimnego prania 24.08.12, 04:16
        Ja znam tylko jeden, Tide cold water. Lubie go i uzywam, ale do bialych rzeczy tylko proszek, a niektore plamy nie ma mowy ze zejda w zimnej wodzie (np. od trawy).
      • beatamc Re: Plyn do zimnego prania 24.08.12, 20:00

> Zamowilismy pralke, ktora pierze tylko w zimniej wodzie.

Rozumiem w cieplej, nie goracej, ale tylko w zimnej? Dlaczego? Dziwne, jakies nielogiczne mi sie to wydaje.
      • edytkus Re: Plyn do zimnego prania 25.08.12, 03:25
        Tide Pods piora w kazdej temperaturze. IMO sa godne polecenia, szczegolnie w polaczeniu z kostkami odplamiajacymi Tide.

Klaudona, co to za pralka, czy to jakas nowa technologia?
        • klaudona Re: Plyn do zimnego prania 27.08.12, 01:53
          To miala by byc ta z tzw Coldwash technology, ale nadal z mezem dabatujemy czy na pewna ja chcecy, bo my tez nie jestesmy przekonani do prania tylko z zimnej wodzie.
    • beatamc Re: proszki/plyny szorowania 24.08.12, 20:09
      a czy zauwazyliscie zmiane w tych do szorowania? Moze ja mam pecha, ale czego sie dotkne, to albo rozcienczone mocno, albo nie dzialajace. Kiedys wystarczylo polac kafelki w lazience i zmyc woda, a teraz trzeba sie naszorowac...
      Jezeli chodzi o pralke, to uzywam od 6 lat tylko plyn do prania dzieciecych ubran. Jak sie plama trafi to staram sie zaprac, albo shout'em traktuje. Nie uzywam plynow do plukania, bo mojej mamie kiedys od downy krew leciala z nosa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka