Dodaj do ulubionych

Drozdze pomocy!

22.12.11, 19:57

jestem taki osiol, jesli chodzi o liczenie, przepis mam na pol kostki drozdzy - czylo 50 gram, ile to bedzie w tych proszkowych???( trzy opakowania proszkowych maja 21g, ale czy to tak sie przelicza??
dzieki!
Zosia 20.XI.2005
Ania 22.XI.2008
Max 12.VII.2010
Obserwuj wątek
    • staua Re: Drozdze pomocy! 22.12.11, 21:23
      Ktore masz proszkowe? Bo sa rozne (o roznej "mocy", ze tak powiem). Co jest napisane na torebce?
      • magdziol18 Re: Drozdze pomocy! 22.12.11, 22:29
        RapidRise highly active yeast,
        dzieki
        • nanuk24 Re: Drozdze pomocy! 22.12.11, 23:05
          wystarczy jedno opakowanie(7 g bodajze)
          • zyta2003 Re: Drozdze pomocy! 22.12.11, 23:31
            Jesli na opakowaniu drozdzy podany jest, ze jest to np. na pol kg maki , to poszukaj polskiego przepisu np. na babke drozdzowa, ile drozdzy swiezych na pol kg maki. No a potem proporcje ulozyc do twojej ilosci maki i wtedy masz gwarantowane ;-))
            Bardzo lubie te przeliczanki temperatur, objetosci, wagi..
            Chociaz mam oczywiscie liczne miarki na cupy, pinty podstawowa miarka jest posiadana przeze mnie szklanka z Polski. Oj, zeby mi sie nie stukla.
            • magdziol18 Re: Drozdze pomocy! 22.12.11, 23:57
              szklanke to sobie nastepnym razem z Polski przywioze!
            • miskidomleka Re: Drozdze pomocy! 23.12.11, 18:54
              zyta2003 napisała:

> Bardzo lubie te przeliczanki temperatur, objetosci, wagi..

Och, nie znoszę, USA to jest zupełnie dziki kraj jeśli chodzi o pomiary. Były nawet obrazki internetowe zabawnie to pokazujące, ale nie mam żadnego pod ręką.

Okropne są niedziesiętne stosunki: ile jest uncji w pincie albo w funcie, ile jest stóp w mili, ile cali w stopie, itd.
              Durny jest system pomiaru temperatury którego granica jest oparta na czymś tak niestałym jak temperatura ludzkiego ciała, w dodatku z błędem bo Fahrenheit miał stan podgorączkowy jak ustalał.

Przeszkadza brak odpowiedniości między różnymi miarami, w układzie SI litr najczęściej spotykanej cieczy (wody) waży 1 kg, ale uncja (objętościa) wody nie waży 1 oz, ani pinta wody nie waży funta.

Miary długości poniżej cala są jeszcze durniejsze, kto (oprócz muzyków) mierzy w 16-ych czy 32-ich częściach?

Kiedyś w pracy mieli nam zrobić projekt powiedzmy budowlany. Przyszli panowie inżynierowie omawiać z przyszłymi uzytkownikami, czyli z nami, rozmaite szczegóły. Jak zaczęli dodawać w pamięci 7 stóp 5 1/16 cala do 2 stóp 8 /7/32 cala, zakałapućkali się zupełnie - a specjaliści to przecież byli! Wtedy my z koleżanką Japonką szybko i dokładnie policzyliśmy w centymentrach, a panowie inżynierowie tylko pokiwali głowami i mruknęli, że może jednak warto by przejść na system metryczny...
      • miskidomleka Re: Drozdze pomocy! 23.12.11, 18:12
        I co, poda ktoś wiarygodny przelicznik?

Bo bym sobie dziś coś drożdżowego zrobił.

Mam "highy active" suche drożdże w torebkach po 7 g, przepis mówi o 20 g świeżych drożdży.
        • wiedzma30 Na ile maki? 23.12.11, 20:31

• miskidomleka Re: Na ile maki? 23.12.11, 20:32
            20 g drożdży na 400 g mąki (200g pszennej + 200 g gryczanej)
            • miskidomleka Re: Na ile maki? 23.12.11, 20:38
              O, tu coś znalazłem www.foodsubs.com/LeavenYeast.html

Wygląda, że jedna paczka suchych odpowiada 0.6 uncji czyli 17 g świeżych. Czyli 20 g świeżych z mojego przepisu można jak sądzę zastąpić jedną 7-gramową torebką suchych (ciut zaokrąglając)
              • robin153 Re: Na ile maki? 24.12.11, 01:39
                Jedna z nauczycielek z ktora pracujemy twierdzi ze zaczela metryczna rewolucje. Jest to naprawde kobieta wybitnie nawiedzona :)
                www.syracuse.com/news/index.ssf/2009/10/east_syracuse-minoa_teacher_to.html
              • staua Re: Na ile maki? 25.12.11, 22:18
                No i udalo sie?
                OT: wyslalam Ci maila na gazetowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka