22.03.12, 03:24
Witam dziewczyny,

W tamtym roku robilam cytologie, zadzwoniono do mnie ze wynik jest nieprawidlowy. Lekarz kazal zrobic badanie za rok.
Wlasnie uplywa prawie rok, bylam u lekarza poniewaz po przebytej kuracji antybiotykowej zaczely sie objawy wzbudzajace moj niepokoj, jednak lekarka odmowila mi zrobienia cytologii (2 miesiace przed czasem) mowiac ze nie ma takiej potrzeby, bo HPV byl negatywny.
Jak to jest z leczeniem takich spraw tutaj. Czy ktoras z Was miala podobny problem.
Bo w Polsce jak mialam nieprawidlowy wynik badania to lekarka od razu podjela sie leczenia.
Obserwuj wątek
    • asia.asz Re: Pap smear 22.03.12, 17:45
      no ale rok temu bylas leczona? jesli wynik byl nieprawidlowy to chyba wtedy trzeba bylo leczyc, a za rok cytologie, bo chyba normalnie co roku sie robi nawet jak wynik jest ok...
      nie wiem jak bedzie z cytologia tutaj bo dopiero za miesiac mam wizyte na ktorej o nia poprosze ale moja pcp jest fajna i poki co wysyla mnie gdzie trzeba i robi co trzeba a nawet wiecej wiec mam nadzieje ze i z cytologia nie bedzie problemu
      • marekatlanta71 Re: Pap smear 22.03.12, 18:26
        Ja tylko nieśmiało dodam że możliwe że lekarz powiedział że ubezpieczenie za to badanie nie zapłaci a nie że nie będzie leczył.
        • asia.asz Re: Pap smear 22.03.12, 18:43
          a ile takie cos kosztuje bez ubezp? bo jesli nie bede miala przez pcp zrobione a byloby dosc tanie to mysle zrobic samej, tzn za swoje pieniadze,
          chyba ze bedzie drogie to zostawie na nast rok jak do polski polece, ale u mnie zawsze byla 1 grupa, wiec wszystko ok, mimo to staram sie co roku robic
          • policjawkrainieczarow Re: Pap smear 23.03.12, 20:48
            asia.asz napisała:

> a ile takie cos kosztuje bez ubezp?

ubezp za to zaplaci, ale czesto jest tak, ze jesli jakies badanie jest zalecane raz na rok, to musi ten rok od ostatniego minąć, zeby to pokryli.
    • kasiaw43 Re: Pap smear 22.03.12, 22:53
      Wlasnie o to chodzi ze w tamtym roku mimo zlego wyniku nie bylam leczona tylko kazano mi powtorzyc badanie za rok, bo HPV byl negatywny czyli wynik na nosicelstwo wirusa ktory powoduje raka szyjki macicy.
      Odnosnie ubezpieczenia wiem ze jezeli nie uplynal rok to musze placiec z wlasnej kieszeni i jestem tego swiadoma podano mi kwote $256.
    • monie_pl Re: Pap smear 22.03.12, 23:06
      Po pierwsze to upewnilabym sie, czy wyniki byly NIEPRAWIDLOWE czy NEGATYWNE. To powinno byc w wydruku wynikow, ktory dostalas.

Jesli wynik jest NEGATYWNY to jest tutaj norma wykonywanie pap smear co dwa lata.

Wrzycial pytanie w googla i tutaj masz odpowiedz, choc to jest z 2008ego.
      cervicalcancer.about.com/od/screening/f/pap_cost.htm

Powodzenia
      Monia
    • kasiaw43 Re: Pap smear 23.03.12, 00:32
      Wynik byl abnormal czyli zly a nie negalywny.
    • policjawkrainieczarow Re: Pap smear 23.03.12, 20:57
      abnormal moze byc z welu powodow, przy jednych moga powtorzyc badanie od razu, przy innych zlecic dodatkowe, przy jeszcze innych wrocic za rok.

> Wlasnie uplywa prawie rok, bylam u lekarza poniewaz po przebytej kuracji antybi
      > otykowej zaczely sie objawy wzbudzajace moj niepokoj,

ale co, to my cie mamy diagnozowac? po antybiotykach to masz wieksza szanse na yeast infection, na to sa srodki bez recepty, niz na raka. jesli te srodki nie pomagaja, to wtedy do lekarza.

> Bo w Polsce jak mialam nieprawidlowy wynik badania to lekarka od razu podjela s
      > ie leczenia.

nikt tu nie ma szklane kuli i ja bym jednak wierzyla lekarzowi, ktory widzial wyniki badan.
      • asia.asz Re: Pap smear 24.03.12, 02:06
        mysle ze masz nastepujace rozwiazania
        1. leczysz sie teraz na to co ci dolega, tez mysle ze jakas grzybica bo po kuracji antybiotykowej zwykle latwiej o takowa, a cytologie robisz na ubezp za jakis czas jak ci ubezp pokryje i dalej leczysz co tam bylo z tej cytologi nie tak
        2. czekasz az minie rok i leczysz sie na wszystko razem jesli uwazasz ze obie sprawy sa tak mocno ze soba powiazane (czyli cytologia+prawdopodobnie grzybica)

no i 3 - placisz teraz ze swoich pieniedzy za cytologie i leczysz wszystko
        ja bym brala 1, czyli leczysz obecne objawy a po roku od ostatniej cytologii - inne (jesli sa jakies; zwiazane ze zlym wynikiem)
      • kasiaw43 Re: Pap smear 24.03.12, 03:23
        policjawkrainieczarow napisała:

>
        > ale co, to my cie mamy diagnozowac?
        przeciez nikogo nie prosilam o diagnoze tylko pytam czy ktos wie jakie sa procedury leczenia p zlej cytologii.
        Wiem jak wyglada grzybica i zdaje sobie sprawe ze objawia sie inaczej niz rak sz. m
        • sondra Re: Pap smear 25.03.12, 18:10
          kasiaw43 napisała:

> przeciez nikogo nie prosilam o diagnoze tylko pytam czy ktos wie jakie sa proce
          > dury leczenia p zlej cytologii.

"Nieprawidłowa cytologia" to bardzo ogólne określenie. W rzeczywistości raport patologiczny obejmuje wiele szczegółów: jakiego typu komórki uległy zmanom (squamous epithelium vs. glandular epithelium), jaki jest zasięg i stopień (grade) tych zmian, czy są oznaki stanu zapalnego (obecność leukocytów) itd. Od tego wszystkiego zależy, jakie dalsze kroki podejmie lekarz. W wielu przypadkach wskazany jest test na HPV i w razie negatywnego wyniku, powtórzenie Pap smear za rok, bo większość tego typu zmian ustępuje bez leczenia.

Na podstawie tego, co opisujesz, nie ma podstaw aby podejrzewać, że lekarz nie postępuje prawidłowo. Jeśli jesteś niespokojna (chociaż, podkreślam, nie ma powodu), zapytaj go o szczegóły zeszłorocznego wyniku i o dokładniejsze umotywowanie strategii dalszego badania.
        • policjawkrainieczarow Re: Pap smear 28.03.12, 03:25
          > przeciez nikogo nie prosilam o diagnoze tylko pytam czy ktos wie jakie sa proce
          > dury leczenia p zlej cytologii.

one zależą od diagnozy, no :P to całkiem, jak napisac "stuka mi w samochodzie, mechanik otworzył maskę, cos dokręcił i powiedział, że na najbliższe 5000 mil powinno byc git, a jak w Polsce mi stukało, to natuchmiast wzięli na kanał babrali sie w tym dwa tygodnie, jakie sa tu procedury naprawy stukania w samochodzie?"
          anyway, zdrowia życzę i pozytywnego wyniku :)
    • kasiaw43 Re: Pap smear 25.03.12, 18:37
      Dziekuje serdecznie za wyczerpujaca i rzeczowa odpowiedz. W takim nie razie pozostalo mi nic innego tylko poczekac te 2 miesiace.
    • asia.asz Re: Pap smear 02.05.12, 13:58
      bylam wczoraj u lekarki i min wlasnie mialam pobrana probke do cytologii
      podobno jest teraz nowy test w ktorym sprawdza sie czy ma sie wirusa (hpv test)
      jesli nie badanie mozna zrobic dopiero za 5 lat
      link

mialam wlasnie zlecienie na obie rzeczy i teraz czekam na wyniki
      • policjawkrainieczarow Re: Pap smear 03.05.12, 03:07
        > jesli nie badanie mozna zrobic dopiero za 5 lat

przy zalozeniu, ze sie przez ten czas spi z jednym chlopem, nie dodali tego?
        • edytkus Re: Pap smear 03.05.12, 03:50
          policjawkrainieczarow napisała:

> > jesli nie badanie mozna zrobic dopiero za 5 lat
          >
          >
          > przy zalozeniu, ze sie przez ten czas spi z jednym chlopem, nie dodali tego?
          >

a chlop z jedna baba, ale baba moze spac sama przeciez tez ;)
        • asia.asz Re: Pap smear 03.05.12, 15:34
          generalnie chodzi o to ze rak rozwija sie b wolno (7-20 lat)
          sama cytologia moze nie byc wystarczajaco czula (z hpv test jest duzo bardziej czula, stad wymog obu testow jesli chce sie miec ta 5-letnia przerwe)

do poczytania: link 1, link 2,
          podsumowanie

jasne ze jesli ma sie jakies dolegliwosci trzeba je leczyc i min sie dodatkowo badac, ale przy dobrych wynikach testow i cytologii mozna zrobic sobie dluzsza przerwe

tzn wszystko to to sa zalecenia, ja sama nie wiem czy 5 lat bede czekala na kolejna cytologie, moze po 3-4 latach zrobie , a moze nie (tyle ze ja zawsze mialam najlepsza grupe wiec troche lzej do tego podchodze...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka