Dodaj do ulubionych

Investowanie w Roth IRA

03.07.04, 05:10
Zastanawiam sie nad sensem zainwestowania 3000 dolarow w Roth IRA. Ciekawa
jestem czy ktos z Was juz takie ma i czy sobie chwali "the return rate" i w
ogole jako sposob na oszczedzanie pieniedzy. Ciekawa jestem tez gdzie
najlepiej zalozyc brokerage account, we wlasnym banku, online, itp. Czy cale
3000 wpakowac do jednego Roth IRA czy tez rozlozyc do roznych, myslalam o
Charles Schwab czy tez Fidelity Investments. Jakies sugestie???
Lonesome_Dove
Obserwuj wątek
    • cipa_nazi Re: Investowanie w Roth IRA 03.07.04, 07:43
      unikaj Schwaba, maja bajzel w papierach. Jeden rachunek, return jest raczej
      nedzny. Roth robi sie po wyczerpaniu wszystkich innych mozliwosci jak 401k czy
      IRA, tak na dodatek. Czy warto? Warto jak masz te pieniadze. Traktuj jak
      podatek od zycia i ze ich nie ma. Wyciagniesz za 40 lat.
      • cmok_wawelski Re: Investowanie w Roth IRA 03.07.04, 14:53
        cipa_nazi napisał:

> unikaj Schwaba, maja bajzel w papierach. Jeden rachunek, return jest raczej
        > nedzny. Roth robi sie po wyczerpaniu wszystkich innych mozliwosci jak 401k
        czy
        > IRA, tak na dodatek. Czy warto? Warto jak masz te pieniadze. Traktuj jak
        > podatek od zycia i ze ich nie ma. Wyciagniesz za 40 lat.

Zgadza się.
        Inny sposób na zużycie tych bądź części pieniędzy to ubezpieczyć się. Tzn jest
        to ważne szczególnie jeśli masz rodzinę, która od Ciebie zależy. Mniej - jeśli
        jesteś sama.
        Z prwa Murphiego wynika też n.p., że wtedy pożyjesz długo.
        Najlepiej wychodzi "term" na 20 lat. 100-500 tys.
        Stawka zależy od wieku i tego czy palisz (wykryją, dla palących jest 2-3x
        wyższa). Poniżej 30-stki, niepaląca to sumy poniżej $50/mies. za polisę na pół.
        mln. Nie są to "w polskiej tradycji" znane rzeczy ale w Stanach jest inaczej i
        dobrze.
        • zyta2003 Re: Investowanie w Roth IRA 03.07.04, 23:04
          Ubezpieczenie na zycie (miesieczne oplaty przez wiele lat) i po ilus tam,
          jesli nie umrzesz przedwczesnie, to bedziesz mogl sobie wyciagac jako emerytura
          itd, a jak umrzesz to wpisana w umowie osoba bedzie bogata i inne rozne
          cudenka. Agent ubezpieczeniowy pokaze tablice, na ktorych przyrosty gotowki
          osiagaje Himalaje. Rzeczywistosc jest troche inna, nie wszystko doczytasz co
          jest drobnym drukiem napisane, nie wszystko dopowie ci agent. Ja mialam taka
          sytuacje w bardzo szanowanej firmie Metlife. Pogodzilam sie z tym, ze pieniedzy
          nie dostalam, potem okazalo sie, ze jestem w pozwie zbiorowym i jakis tam
          procencik dostalam. Skad bierze sie ten przyrost w firmach ubezpieczeniowych, z
          obracania na gieldzie. Mozna samemu inwestowac, a jesli sie nie umie - znalezc
          tablice z najlepszymi firmami z funduszami i powierzyc im swoje pieniadze. Ja
          przed laty, nie majac pojecia o inwestowaniu z kilkunastu dobrych w tym okresie
          firm przedstawionych w jakiejs gazetce wybralam omal droga losowania jedna -
          Neuberger Berman, a w niej 6 funduszy, wlasciwie wedlug tego jak podobala mi
          sie nazwa. Oczywiscie, to byl okres szalonej hossy, wrecz myslalam, ze tak
          zawsze jest. Na dwa tyg. przed poczatkiem bessy (marzec 00 )wybralam
          pieniadze, ktore przyrosly mi w ciagu kilku lat i kupilam mieszkanie w Polsce.
          Po september 11 przez rok nie "zagladalam" do pieniedzy, zeby mnie szlag nie
          trafil. Na dzis znowu jestem do przodu, troche, ale na pewno wyzej niz w
          banku. Jesli posiada sie rodzine, dom niesplacony, uczace sie dzieci powinno
          sie miec koniecznie ubezpieczenie na zycie placone na jeden rok - placisz np.
          ok. 300dol. i po twojej smierci rodzina dostanie np. 200tys. Odnawiane co roku.
          Acha - dla calkowitych niwicjuszu dolaczam rade powtarzana we wszystkich
          programach edukacyjnych o finansach. Po wplacie poczatkowej, np. minimum jest
          2tys. (ja wplaclam na szesc roznych funduszy (zarzadzanych przez rozne zespoly
          i nastawionych na rozny rodzaj inwestowania) najlepiej zalozyc sobie stale
          inwestowanie - automatycznie potracaja np. 100 dol. z twojego konta na
          odpowiedni fundusz. Zaleta? Kupujesz "bezwiednie" najwiecej akcji kiedy sa
          najtansze i najmniej, kiedy sa najdrozsze. Ja mimo blaganie tv gwiazdy Susy Osm
          (absolutnie przekrecilam jej nazwisko) , zeby przeczekac zalamanie gieldy i
          inwestowac automatycznie co miesiac zablokowalam ten przelew. Teraz jak sie
          poprawilo to juz min. stawka na jeden fundusz jest w mojej firmie 100dol. Za
          ostatnie prawie 80 lat, od kiedy powstaly fundusze zbiorowe sredni roczny
          przyrost wyniosl ok. 9%. Oczywiscie kazdy robi jak uwaza - ja opisalam swoje
          doswiadczenia.
          • cmok_wawelski Re: Investowanie w Roth IRA 03.07.04, 23:31
            Zyta,

miałem IDENTYCZNĄ sytuacje z Metlife. To było ubezpieczenie typu WHOLE LIFE.
            Bardzo skomplikowany mechanizm.
            Ja pisałem o TERM czyli prostej polisie ze 1/10 ceny tamtego ale bez żadnych
            czarów z osczędzamiem itd.
            "Term" przypomina polisę samochodową. Płacisz i jesteś ubezpieczona. Skoczysz z
            mostu itp. - rodzina dostanie kasę.
            • lonesome_dove Re: Investowanie w Roth IRA 04.07.04, 00:54

Zyta, dziekuje za podpowiedz z Neuberger Berman. Czy inwestowalas tez moze w
              REITs? Czytalam, ze wyplacaja im dywidendy pod koniec lipca. Ja bym bardzo
              chetnie zainwestowala w cos co placi dywidendy.

Podoba mi sie to co napisalas:

"Po wplacie poczatkowej, np. minimum jest
              2tys. (ja wplaclam na szesc roznych funduszy (zarzadzanych przez rozne zespoly
              i nastawionych na rozny rodzaj inwestowania) najlepiej zalozyc sobie stale
              inwestowanie - automatycznie potracaja np. 100 dol. z twojego konta na
              odpowiedni fundusz. Zaleta? Kupujesz "bezwiednie" najwiecej akcji kiedy sa
              najtansze i najmniej, kiedy sa najdrozsze"

Czy moge zapytac czy wplacilas na te 6 funduszy wlasnie w Neuberger Berman ?

Ja jestem nowicjuszka w dziedzinie inwestowania.
              Jak zaczynaja mowic w jezyku bankowym to wysiada mi uwaga, po paru minutach
              slysze tylko belkot, mimo, ze staram sie bardzo zainteresowac tematem. Nawet
              jak czytam sama rozne opracowania o inwestowaniu to zawsze w pewnym momencie
              napotykam na sciane rozumienia zargonu bankowego, ktorej nie moge przeskoczyc.
              To strasznie denerwujace!!! Dziekuje za podpowiedz z funduszami. Slyszalam cos
              piate przez dziesiate ze niektore fundusze mutual funds sa tax exempt albo
              deferred jak sie reinwestuje zysk, co spodobalo mi sie ale nie jestem pewna czy
              dobrze zrozumialam.

Podoba mi sie tez pomysl na ubezpieczenie na zycie. Ale to chyba raczej prezent
              dla potomnosci, a ja bym chciala utrzymac sie jeszcze na emeryturze, i wogole
              zanim zejde w zaswiaty.

Pytanie: Czy ktos moze wie czy Roth IRA to jest rachunek z ktorego cala suma
              idzie w wykupienie jednostek funduszu i ja nie decyduje o wygladzie portfolio
              czy tez ja mam sobie sama ulozyc portfolio, po otworzeniu Roth IRA. Bede
              wdzieczna jak mnie ktos oswieci? Rowniez, jesli nie mozecie mnie oswiecic to
              moze chociaz rade ktos mi podsunie co robic aby sie w tym fascynujacym temacie
              oswiecac stopniowo. Pozdrawiam.

• zyta2003 Re: Investowanie w Roth IRA 04.07.04, 02:55
                Nie wiem co to jest REITs. Wszystkie fundusze wyplacaja mniejsze lub wieksze
                dywidendy (czasem nic, jak kiepsko), jedno jest pewne- inwestowanie w fundusze
                zbiorowe jest sprawa dlugoterminowa i o jakichs efektach pomysl po kilku
                latach. Pamietaj najwazniejsze - systematyczne doplacanie daje najwieksze
                efekty. Wejdz sobie w mutual funds w ogolnosci i poszukaj co ci pasuje.
                Szczerze ? dlugie zastanawianie nic nie da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka