polboy50 12.12.04, 10:25 czy to jest po rosyjsku? Pewna starsza Pani uzyla takiego zwrotu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marxx Re: idi w kibini mater- co to znaczy i 12.12.04, 18:04 Czesc ! Po pierwsze primo: nie wiem co to znaczy (pewnie jakies przeklenstwo?!) Ale kiedys, kiedys, jak moja mamusia chciala mnie przegonic , to mowlila do mnie: "Idz w kibini mater" lub "Idz w szmaty do galuxu" (galux to byla siec sklepow z ciuchami) (to byl taki nasz rodzinny folklor) Po drugie promo: Jesli chodzi o rosyjski, niestety nie jestem specjalista:( chociaz zapisany bylem do Towarzystwa Przyjazni Polsko Radzieckiej, ale tylko dlatego, zeby wypadac na caly dzien ze szkoly. W czasie zebran odbywaly sie "dziwne" rzeczy, np przy glosowaniach (a nie mialem prawa glosu) glosowalem na ZA , PRZECIW i oczywiscie tez wstrzymywalem sie od glosu. :))) Moje nauczycielki rosyjskiego chcialy nauczyc mnie milosci do rosyjskiego poprzez obowiazkowa prenumerate miesiecznika AGANIOK (czy jakos tak) No i wkowalismy cale artkuly aby je "cytowac" w trakcie nudnych lekcji. Generalnie meczarnia:( m Odpowiedz Link
marxx Jak tam Ci idzie Polboy? 12.12.04, 18:18 Co tam u Ciebie Polboy? Spotykasz jakies starsze rosjanki????:)) I co? Zapowiada sie jednak na przycisniecie emigracyjnego pasa:( Ci co niezalatwili papierow kiedy mozna bylo, moga sie teraz pocalowac w nos :( Ciekawe co nam 2005 rok przyniesie??????? m Odpowiedz Link
polboy50 Re: Jak tam Ci idzie Polboy? 12.12.04, 21:23 E, dobrze...A jesli chodzi o starsze? Spotykam, spotykam...Wiesz, byc moze wiesz? One sa rewelacyjne. He, he, he...... Odpowiedz Link
marxx Re: Jak tam Ci idzie Polboy? 12.12.04, 23:11 Wierze Ci ze sa rewelacyjne!!! :) Tylko myslalem , ze napiszesz jakies szczegoly!!!:) m z pozdrowieniami m Odpowiedz Link
polboy50 Re: Jak tam Ci idzie Polboy? 13.12.04, 02:09 Ubawiles mnie...Ona by mi tego nie darowala. Moze na kolejnym spotkaniu Forum Chicago, przy piwie cos na stronie Ci powiem. A swoja droga w soboty o tej porze, selerze i p......, wiec dla mnie to niezbyt dobra pora. Milego tygodnia Tobie Mareczku i wszystkim z tego forum. Odpowiedz Link
marxx "Kobieta mnie bije" 13.12.04, 05:07 Dziekuje bardzo w swoim imieniu i w imieniu calej braci forumowej!!! Napisze teraz wszystkim , ze naprawde bardzo bym chcial abysmy sie spotkali... Poniewaz...nie ma to jak prowadzic normalne rozmowy a nie stukac w te pierdzielone klawisze!!! PS: O Matko Bosko...o wszystkim opowiadasz Pani?!?! Kaniec swieta :) m Odpowiedz Link
polboy50 Re: Jak tam Ci idzie Polboy? 14.12.04, 05:29 Zaznaczam, ze te slowa nie padly pod moim adresem. Z grubsza wiedzialem, ze to ma taki sens, ale kibini (to moze sa dwa slowa?) E niewazne... Odpowiedz Link
marxx delikatna struna 16.12.04, 04:25 Jestem tylko jednego pewien...slowa te swiadcza o tym , ze musisz troche wyluzowac, poniewaz nacisnales jakas delikatna strune ! ;))))) m Odpowiedz Link
polboy50 Re: idi w kibini mater- co to znaczy i 18.12.04, 06:56 Re: Co znacza slowa: idi w kibini mater? ardjuna 17.12.2004 13:40 + odpowiedz Wy tu sobie, Koledzy, yaya yakieś robicie, a potrzebujący czeka na odpowiedź! Nieładnie, trzeba poratować człowieka! Tak zatem - cytowany zwrot, prócz błędnego 'mater' (winno być oczywiście, jak sugeruje Jazzek, 'matieri)', zawiera jeszcze mylącą frazę 'w kibini'. Przyimek 'w' jest zbędny, gdyż inny przyimek, właściwy, zawiera się już w tajemniczym słowie 'kibini'. Pozostały fragment ("ibini") jest zniekształconą formą słowa, którego temat jest ogólnie znany chyba na całym obszarze Słowiańszczyzny. Zwrot więc powinien brzmieć (podaję w zapisie fonetycznym): "Idi k jebieni matieri". Ze względu na dobre obyczaje panujące na tym forum pozwolę sobie nie tłumaczyć tego zwrotu, sądzę zresztą, że nie jest on trudny do zrozumienia :) Po przykłady źródłowe odsyłam na forum "O języku": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10102&w=18668989 • Re: Co znacza slowa: idi w kibini mater? stefan4 17.12.2004 14:21 + odpowiedz ardjuna: > Zwrot więc powinien brzmieć (podaję w zapisie fonetycznym): > "Idi k jebieni matieri". O kurczę, ale wykazałem się brakiem domyślności. A tej starszej pani, której posądziłem o nieznajomość rosyjskiego zwracam honor i odszczekuję. Zna go niewątpliwie. Przynajmniej z jego najgorszej strony. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
polboy50 Re: idi w kibini mater- co to znaczy i 18.12.04, 07:08 Wiem, to moglo byc nudne i glupie. Starsza ponad 80-letnia pania opiekuje sie non-stop kilka kobiet. Jedna z nich, mloda, poczatkowo spedzala z nia duzo czasu. W koncu tematy powtarzaly sie i zaczelo byc nudno. Panienka zaczela wymykac sie do kuchni, innego pokoju i czytac czy studiowac. No i spotkal ja taki komentarz, wypowiedziany zaocznie do innej pani. Ot i cala historia. Podobno matka tej staruszki pochodzila ze wschodu. KONIEC. Odpowiedz Link
marxx Re: idi w kibini mater- co to znaczy i 18.12.04, 14:14 To moze ja tez ZAKONCZE ! :) Jedno przeklenstwo, a rozwiazanie problemu godne "Kodu Da Vinci" :) Odpowiedz Link