Dodaj do ulubionych

I 751 pytanie

16.07.05, 18:54
Moja znajoma wyslala I 751 w styczniu 2005 r. mieszka w Philadelphi.
Dostala notification ale z Nebraski. Ludzie, ktorzy mieszkaja w Pa powinny
podlegac dystryktowi Vermount. List of notification wyslany byl z Vermontu
ale w liscie jest napisane aby kontaktowac sie z Nebraska.Czy ktos moze mi
wytlumaczyc te dziwna procedure?

Obserwuj wątek
    • takietam1 Re: I 751 pytanie 17.07.05, 06:19
      To jest kolejny przyklad jak wiele dzieje sie w USCIS po reformie 2 lata temu.
      Teraz wszystkie procedury sa pozmieniane i wygladaja inaczej.
      Najlepiej swiadcza o tym wypowiedzi prawnikow, ktorzy na czesc pytan odpowiadaja
      "nie wiem" i koniec.

751 powinna byc rozpatrywana przez lokalny USCIS. Bezwzglednie.
      Byc moze maja jednak backlog i sasiedni departament przejmuje czesc petycji?

Najlepiej wyjasniliby to chyba tylko w samym urzedzie. Pytalas?
      • martyna14 Re: I 751 pytanie 17.07.05, 13:51
        takietam1 napisała:

> To jest kolejny przyklad jak wiele dzieje sie w USCIS po reformie 2 lata temu.
        > Teraz wszystkie procedury sa pozmieniane i wygladaja inaczej.
        > Najlepiej swiadcza o tym wypowiedzi prawnikow, ktorzy na czesc pytan
        odpowiadaj
        > a
        > "nie wiem" i koniec.
        Dzwonilysmy pod numer INS ale osoby tam pracujace nie mieli pojecia dlaczego
        tak sie stalo i kazali napisac list do Nebraski. List zostal dawno temu wysalny
        ale brak odpowiedzi. To by jeszcze mialo sens gdyby w Nrbrasce czas oczekiwania
        byl krotszy ale okazuje sie , ze np jest dluzszy. Rozpatruja podania z lipca
        2004 a w Vermont teraz juz rozpatruja styczen 2005 . To nie ma dla mnie sensu.
        >
        > 751 powinna byc rozpatrywana przez lokalny USCIS. Bezwzglednie.
        > Byc moze maja jednak backlog i sasiedni departament przejmuje czesc petycji?
        >
        > Najlepiej wyjasniliby to chyba tylko w samym urzedzie. Pytalas?
        • takietam1 list pozostanie bez odpowiedzi 17.07.05, 20:20
          widzisz, obawiam sie, ze bez zalaczenia oplaty wnioskowej - Twoj list zostanie
          wywalony do kosza.

To jest ogolnie trudna sytuacja.
          Pamietaj, ze USCIS nie rozpatruje "listow" ani "odwolan"!
          Ten urzad jest bezwzgledny.
          Rozpatruja formy pod warunkiem zalaczenia czeku.

Osobiscie szukalbym innej drogi, bo tracisz niepotrzebnie czas z nimi.
          Sprobuj reklamowac to bezposrednio w twoim regionie.
          Nie wiem jak funkcjonuja teraz, ale zadalbym zwrotu pieniedzy za zalozona
          aplikacje w celu jej ponownego zlozenia.
          Trudno powiedziec co oni zadecyduja.
          Niech oni sie tlumacza. Mow im, ze twoja aplikacja jest zagubiona w drugim
          urzedzie. I tyle. Skoro oni zgubili to niech ponownie rozpatruja za darmo.
          Najlepiej byloby uzyskac to od nich na pismie.

Dobrze byloby miec do takiej rozmowy reprezentanta mowiacego perfect.

Chce przez to wszystko powiedziec, ze teraz tak sie to wszystko pozmienialo, ze
          nie mozna zupelnie polegac na dotychczasowym doswiadczeniu.

Moze nawet trzeba osobiscie pojechac do ich biura?
          U mnie lokalnie jest takie biuro. Kolejka zaczyna sie w nocy.
          Ale majac do czynienia z zywym urzednikiem jest duzo wieksza szansa na
          zalatwienie sprawy.

• marta_midwest Re: I 751 pytanie 29.07.05, 22:10
          W Nebrasce maja niezly burdel, pewnie jak w calym INS. Ja zlozylam I-751 dla
          siebie i dzieci w tym samym dniu, moj wniosek rozpatrzyli prawie rok temu, a w
          sprawie dzieci do dzis ani slowa. zaznaczam ze oplaty byly wniesione za
          wszystkie 3 osoby. Aha, i zlozylismy te papiery w maju 2003! Trzymam kciuki za
          kolezanke, i niech sie uzbroi w cierpliwosc...
          • martyna14 Re: I 751 pytanie 30.07.05, 19:07
            marta_midwest napisała:

> W Nebrasce maja niezly burdel, pewnie jak w calym INS. Ja zlozylam I-751 dla
            > siebie i dzieci w tym samym dniu, moj wniosek rozpatrzyli prawie rok temu, a
            w
            > sprawie dzieci do dzis ani slowa. zaznaczam ze oplaty byly wniesione za
            > wszystkie 3 osoby. Aha, i zlozylismy te papiery w maju 2003! Trzymam kciuki
            za
            > kolezanke, i niech sie uzbroi w cierpliwosc...

Dzieki za trzymanie kciuki ale ja zloylam papiery w vERMOUNT bo jestem z Pa i
            tam jest moj region wiec nie wiem jakim cudem znalazly sie w Nebrasce.
          • martyna14 Re: I 751 pytanie 30.07.05, 21:02

Ja dostalam papier , ze jak moj wniosek nie zostanie rozpatrzony w ciagu 12
            miesiecy to mam sie z nimi kontaktowac. Czy tez dostalas taki wniosek? I jak
            podrozowalas w czasie czekania na Twoja bezwarunkowa zielona karte?
            • amelka75 Re: I 751 pytanie 30.07.05, 23:42
              Hmm, u mnie jest podobna sytuacja, moje najblizsze biuro jest w Memphis ale do
              wyslania papierow podaja adres w Teksasie. Tez tego nie rozumiem.
              Odpowiadajac na pytanie Marty: czekajac na zielona karte mozesz podrozowac z
              tzw Advance Parole, papier musisz miec wyjezdzajac ze stanow, oczywiscie musisz
              zlozyc wniosek o jego uzyskanie i jakas oplate, teraz pewnie ze 200$. Mi wydali
              go bardzo szybko razem z pozwoleniem na prace. Musisz podac powod podrozy, ja
              podalam jako powod po prostu chec odwiedzenia rodziny w Polsce.
              • martyna14 Re: I 751 pytanie 31.07.05, 02:15

A jaki Ty druk wypelnialas tez I751?
            • marta_midwest Re: I 751 pytanie 31.07.05, 03:38
              Ja tez dostala taki sam papier, tylko oni pisali o 8 miesiacach. Poszlam do
              lokalnego INS i tam wstemplowali mi do paszportu przedluzenie mojej tymczasowej
              karty o kolejny rok.Adres lokalnego biura znajdziesz na stronie internetowej
              INS. Nie zalatwialam zadnych Advance Parole. Moj syn jest w tej chwili Polsce z
              niewazna tymczasowa karta, ale tez ma przedluzenie w paszporcie, juz drugie.
              Byl w zeszlym roku w Piolsce, wrocil bez problemu.
              • martyna14 Re: I 751 pytanie 31.07.05, 04:22

Czyli Ty zlozylas papiery w 2003 a wjakim miesiacu i w jakim miesiacu
                dostalas w koncu te zielona karte? Ja chcialabym zmienic stan i przeniesc sie
                ale nie chce juz nic komplikowac z INS tylko zaczekac. Nastronie INS pisza, ze
                w Nebrasce rozpatruja podania z lipca 2004 a w Vermount ze stycznia 2005 ja
                zlozylam papiery w styczniu 2005 wiec nie wiem czego sie spodziewac. Mozesz mi
                tez napisac jaka byla procedura ? czy mialas jakas rozmowe? skladalas powtornie
                odciski palcow itp a moze masz numer gadu gadu to bysmy poklikaly?
                • marta_midwest Re: I 751 pytanie 31.07.05, 07:43
                  Ja zlozylam dokladnie 14 maja 2003, dostalam odpowiedz jakos wczesna jesienia
                  ubieglego roku, na plastik mialam czekac do 6 miesiecy, dostalam po dwoch
                  tygodniach (stala karte), moje dzieci zlozyly tez 14 maja 2003 i do tej pory
                  nie mam odpowiedzi:(
                  Nie mialam zadnej rozmowy, szybko, latwo i przyjemnie, zrobili mi nowe zdjecie
                  na miejscu i nowe odciski i to wszystko. nie mam gadu gadu ale uzywam
                  messengera yahoo, marta367 to moj nick, mozesz mnie lapac w tygodniu bo uzywam
                  messengera na komputerze w pracy
                • marta_midwest Re: I 751 pytanie 03.08.05, 16:06
                  Bylam wczoraj w INS. Jak wspominalam, moja I-751 zostala rozpatrzona pozytywnie
                  juz dawno temu, natomiast nie mialam slowa w sprawie dzieci. Dzwonilam do INS,
                  pisalam listy do Nebraski, bez zadnego efektu. Postanowilam wiec sprobowac
                  dowiedziec sie czegos w lokalnym INS. Zrobilam appointment przez Infopass,
                  dostalam "numerek" na ten sam dzien (chyba tutaj mialam sporo szczescia) i
                  udalam sie tam z moja corka. Obsluga zupelnie inna. Ludzie zyczliwi,
                  kompetentni, usmiechnieci, sami maja zla opinie na temat Nebraski. Pan
                  sprawdzil w swoim komputzerze i okazalo sie ze I751 moich dzieci zostaly
                  rozpatrzona pozytywnie juz dawno temu. Najwidoczniej Nebrasce nie chcialo sie
                  mnie o tym fakcie poinformowac. Dobrze ze corka byla ze mna i mialysmy jej
                  paszport, w 10 minut zalatwilysmy sprawe, zdjecia, odciski palcow, i teraz
                  tylko czekamy az plastik przyjdzie poczta. Z synem musze powtorzyc procedure
                  jak wroci z Polski.
                  Daj znac Martyna czy czegos sie dowiedzialas, i polecam wizyte w Twoim lokalnym
                  INS. Jest nadzieje ze tak jak w moim spotkasz sie ze znacznie lepsza obsluga
                  klienta i kompetencja niz probujac dzwonic do Nebraski czy Vermount.
                  • martyna14 Re: I 751 pytanie 04.08.05, 04:48

Dzieki za te ifnormacje ale poczekam jeszcze z wizyta w likalnym biurze bo na
                    razie Vermount rozpatruje sprawy z 01.02.1995 a oni otrzymali moj wniosek
                    30.012005 jak nic nie dostane to przejade sie do Filadelfii choc nie wiem czy
                    Oni beda w stanie cos sprawdzic poniewaz numeru mojej sprawy nie ma online na
                    stronie INS. CzY tez sprawdzalas te strone przed wizyta w INS?
                    • marta_midwest Re: I 751 pytanie 04.08.05, 05:38
                      To jest jakies nieporozumienie z tym "check your status online", sprawdzalam
                      wielokrotnie i moj numer i dzieci, nawet po tym jak jak mnie juz zatwierdzili,
                      i nigdy nic sie nie pokazalo, dostawalam wiadomosc ze taki numer nie istnieje w
                      ich bazie czy cos w tym stylu, dokladnie nie pamietam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka