w5w7 12.09.05, 15:03 Wiecie co mili? Często czytam o tym miejscu, sami tu też pisaliscie chyba że podupada, moze w ramach uswiadamiania rodaków w Polsce pokażcie pare fotek z tego "wyjatkowego" miejsca? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evek Re: Jackowo 12.09.05, 17:22 wobec wydarzen z ostatnich dni - o ktorych na szczescie tylko slyszalam! - to nie wiem czy chodzenie po Jackowie z aparatem to dobry pomysl! a poza tym, to ja bym zrobila jakis optymistyczny fotoreportaz o Polakach w Chicago... a tak... znow bedzie "sciana placzu", pijaczki, utapirowane "pieknosci" kolo 70- tki z fluorescencyjnym makijazem...kicz, brud i syf... eh.... "Jackowo"... Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 12.09.05, 20:48 evek napisała: > wobec wydarzen z ostatnich dni - o ktorych na szczescie tylko slyszalam! - to > nie wiem czy chodzenie po Jackowie z aparatem to dobry pomysl! a poza tym, to > ja bym zrobila jakis optymistyczny fotoreportaz o Polakach w Chicago... a > tak... znow bedzie "sciana placzu", pijaczki, utapirowane "pieknosci" kolo 70- > tki z fluorescencyjnym makijazem...kicz, brud i syf... eh.... "Jackowo"... A o jakich wydarzeniach piszesz......przepraszam za moją ciekawość, ale dziecko mi tam do Was uciekło i trochę mnie to zaniepokoiło czy Eldrige to okolice Jackowa? On mi o jakichś przykrych rzeczach nie chce mówić, jak twierdzi ....żebym się nie denerwowała. Odpowiedz Link
ewka5 Re: Jackowo 12.09.05, 17:41 swoja droga, w Obliczach Ameryki wiele jest materialow, ktore pokazuja Polonie z tej lepszej strony, ladniejszej. Odpowiedz Link
evek Re: Jackowo 12.09.05, 19:37 taaaa, ale to sie gorzej "sprzedaje". ja mam juz dosc "Jackowa" i tego wszystkiego... :O( Odpowiedz Link
w5w7 Re: Jackowo 12.09.05, 20:13 Czyli jest gorzej niz zle? No to masz racje evek, to raczej juz pisz cos optymistycznego:) Odpowiedz Link
evek Re: Jackowo 12.09.05, 21:17 nic nie pisze. bo mnie ci polacy doluja totalnie... :O( Odpowiedz Link
evek Re: Jackowo 12.09.05, 22:41 nie chodzilo mi o ciebie! chodzilo mi o "Jackowo" i tak ogolnie... tutaj o ludzi. nie wszystkich, ale wiekszosc, niestety :O| pozdroofka! Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 12.09.05, 23:06 Dzięki!.....to już mi lepiej!......bo głupio mi się jakoś zrobiło..... Również pozdrawiam! Bacha Odpowiedz Link
w5w7 Re: Jackowo 12.09.05, 23:14 Ewcia, wszędzie są ludzie lepsi i gorsi. Wazne, żeby znalezć tych lepszych:) Masz ich troche wokól siebie, nie doluj sie dodatkowo. Poradzisz sobie, jestes dzielna dziewczynka:) Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 12.09.05, 23:20 Ewa ....Wandula ma rację ..... trzymaj się dziewczyno cokolwiek jest przyczyną Twojej chandry .....nie ma takich problemów z których nie ma wyjścia Pozdrawiam Odpowiedz Link
marxx Re: Jackowo 13.09.05, 07:47 Jackowo......miejsce jakich tysiace w Polsce, w kazdej miejscowosci, w kazdje wiosce, na kazdym osiedlu (pomijam te zamkniete fajansiarsie dla bogaczy). Przyjechali ludzie z POlski jakies 30-20-10 lat temu to i chca poruszac sie po znajomych okolicach , no i powstaly "domy towarowe" , restauracje, sklepy spozywcze ktore , gdy sie do nich wchodzi czlowiek doslownie przenosi sie w czasie o iles lat do tylu...no i widzi polski folklor sklepowy. Trudno sie dziwic , ci nasi biznesmeni i biznesmenki ucza sie i uczyli sie kapitalizmu na wlasnych bledach , no i wyglada to troszke pokracznie. Ale spokojnie , mloda czy tez mlodsza gwardia juz depcze po pietach tym starszym Odpowiedz Link
gofia Re: Jackowo 13.09.05, 08:07 > Ale spokojnie , mloda czy tez mlodsza gwardia juz depcze po pietach tym starszym hmmm, nie wiem czy jest sie z czego cieszyc. Ci starsi mieli jednak jakies ZASADY, a mlodsi - fura, skora i komora, i zero zasad. Wezcie pod uwage, ze spora czesc tych mlodszych przyjezdza ze wsi - nie mam nic przeciwko ludziom ze wsi (zeby bylo jasne mam rodzine na wsi), ale jednak swiatopoglad tych mlodych ludzi jest troszeczke, powiedzmy, ograniczony. Moja mama mieszkala na Jackowie jeszcze chyba z 10 lat temu. Opowiadala mi, ze mozna bylo wyjsc w nocy i spokojnie lazic po ulicach, czy wracac skads. Byl spokoj, ludzie sie jakos szanowali i jeszcze wtedy slowa "Polak Polaka utopi w lyzce wody" nie byly tak prawdziwe, jak dzisiaj. No coz, jak wszytsko - bylo, minelo. Poza tym Jackowo juz nie jest to samo odkad sie tam sprowadzilo sporo Portorykańczykow... Odpowiedz Link
marxx Re: Jackowo 13.09.05, 08:17 J. jest niebezpieczne...juz to doswiadczyla Irenkap :( Od znajomych slyszalem podobne historie, na dokladke dosc czesto sa tam wypadki samochodowe....piesi przechodzacy przez ulice sa potracani najczesciej smiertelnie przez pedzace samochody (kierowcy uciekaja z miejsc wypadkow) Niestety to prawda ze latynosci (ta ich bandycka czesc) prawie zaczyna rzadzic na Jackowie , dlatego ta bardziej spokojna czesc polonii pewnie juz dawno uciekla......kto ucieknie jako ostatni? Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 13.09.05, 08:38 Czy ul.Elbridge to jest gdzieś w poblizu Jackowa? Odpowiedz Link
marxx Re: Jackowo 13.09.05, 08:44 tu ulice maja to do siebie ze sa czesto baaardzo dlugie i przebiegaja przez kilka miejscowosci :) Ale tu masz racje mozna powiedziec , ze jest to Centrum Jackowa :) Oczywiscie skrzyzowanie z Milwaukee Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 13.09.05, 08:47 Dzięki za odpowiedź ......ale miałam nadzieję że jednak jest inaczej. Odpowiedz Link
marxx Re: Jackowo 13.09.05, 08:48 niestety nie jestem jeszcze wladny do zmian ulic w Chicago aby lezaly w lepszych dzielnicach Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 13.09.05, 08:52 Toż ja nie mam pretensji........dziwię się tylko głupocie mojego dzieciaka bo miał możliwość mieszkać gdzie indziej w spokojnej dzielnicy tyle że przy rodzinie , ale koniecznie chcieli się usamodzielnić no i teraz będę się bardziej o Niego martwić....... to wszystko Odpowiedz Link
marxx Re: Jackowo 13.09.05, 08:55 to pewnie wybral to co tanie......sa znaczne roznice co do kasy za wynajem ....moze mu chodzi o oszczedzanie kasy, wtedy moge mu tylko przyklasnac Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 13.09.05, 09:01 Niestety chyba o to chodzi ......mają chyba jakieś poważne plany ......a poza tym czeka Go od lutego pół roku nauki w Austrii a to są spore koszty utrzymania stypendium które dostanie strczy ledwie na mieszkanie.....a rodzice niestety raczej średnio uposażeni... Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Jackowo 13.09.05, 08:55 bar_nata nie nerwujsia jak to napisali wczesniej ulice tu dlugie i moze nie mieszka tam a gdzies troche dalej. Odpowiedz Link
marxx Re: Jackowo 13.09.05, 08:53 glupio to teraz zabrzmi, ale wcale nie musi w tym konkretnym miejscu byc tak strasznie zle...czasami wystarczy sto metrow aby widac bylo roznice w jakosc "dzielnicy" na plus...dosc nieprawdopodobne ale prawdziwe Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 13.09.05, 08:56 Pocieszasz sfrustrowaną matkę?......Dzięki i za to .......(za sygnet z fioletowym oczkiem też;) ) Odpowiedz Link
marxx Re: Jackowo 13.09.05, 08:59 jackowo to jeszcze nie koniec swiata , jest tu co najmniej kilka znacznie gorszych dzielnic. Brak telefonu tez nie musi oznaczac obciecia glowy ptzez portorykanczyka :) Niepotrzebnie zawsze mamy jako pierwsze scenariusze te czarne.... Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Jackowo 13.09.05, 09:05 Masz racje z tymi dzielnicami,a co do straszenia to poprzedni forumowicze nie przyczyniaja sie do uspokojenia kogokolwiek .PS bar podaj dwa pierwsze numery z adresu to w przyblizeniu ci powiemy czy to Jackowo czy nie. Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 13.09.05, 09:12 Niestety numeru nie znam bo zamiast listów ślemy sobie sms-y lub gadamy na GG no...... i dzwoni ...czasem Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Jackowo 13.09.05, 09:15 Tyle dobrze,ze dzwoni ,a ze tylko czasem no coz takie to zycie na emigracji,. Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 13.09.05, 09:17 On też tak mówi.....brak czasu .....zmęczenie ......albo gdzieś sobie wyskoczą i nie ma kiedy Odpowiedz Link
nekos Re: Jackowo 13.09.05, 13:49 a mnie interesuje skad sie wziela ta nazwa jackowo. ktos wie?? Odpowiedz Link
w5w7 Re: Jackowo 13.09.05, 14:04 Ja wiem:) Ale wyczytalam to w necie. Jackowo, popularna nazwa dzielnicy o angielskiej nazwie Avondale, w Chicago w USA, nazwana Jackowo przez polskich imigrantów. Nazwa Jackowo pochodzi od parafii i polskiego kościola pw. św. Jacka, który usytuowany jest w samym sercu dzielnicy Avondale, przy ulicy Wolfram. Jackowo położone jest w północno - zachodniej części miasta, pomiedzy rzeką Chicago a ulicami - Diversey, Addison i Pulaski Road. pl.wikipedia.org/wiki/Jackowo Odpowiedz Link
nekos Re: Jackowo 13.09.05, 14:22 dzieki:-))) bylem na jackowie tyle razy ale nigdy nie skojarzylem tej nazwy z kosciolem. Odpowiedz Link
w5w7 Re: Jackowo 13.09.05, 14:27 Sporo czytam o Chicago odkad córka tam poleciala. Doczytałam sie, że polskie dzielnice przybieraja wlasnie nazwy od patronów kosciołów.To jakaś reguła. Odpowiedz Link
marxx Re: Jackowo 13.09.05, 15:53 moze i nie regula, ale kiedys kiedys zycie nowych i starych emigrantow toczylo sie przy parafii , tak bylo w Polsce skad przyjechali i tak bylo w Chicago , swoje przyzwyczajenia/ytadycje zabrali ze soba. No i ten angielski strasznie koslawy nie warto sie meczyc nauka jak i tak tego sie nie zalapie...polskie nazwy sa zawsze lepsze :) Odpowiedz Link
evek Re: Jackowo 13.09.05, 19:39 te nazwy od kosciolow to regula tutaj. i tak np. poza Jackowem mozna wynajac mieszkanie na "Helenowie" albo na "Wladyslawowie"... osobiscie znam niejaka pania Zosie, swietna kobita, ktora przychodzi raz w tygodniu sprzatnac biuro u mnie w pracy (juz bylej ;O) od kilkunastu lat mieszka na "Jackowie". mowi ze sie ta dzielnica zmienila, na pewno stalo sie tam mniej bezpiecznie, ale nadal tam mieszka i zyje. to nie jest jeszcze jakies getto! sami mieszkancy mogliby wiele zmienic, gdyby chcieli - mysle. ale jak zwykle nikomu nie zalezy... problem w tym, zeby nie czekac az cos zrobia inni, ale samemu dzialac! dlatego popieram tutaj slowa MARXX'a, ze nadzieja w nowych i mlodych!!! oby tylko byli zdecydowani cos robic! a nie tylko te dolary i dolary... pieniadze sa wazne ale nie najwazniejsze! ufff... ale sie rozpisalam :O) ale dyskusja sie z tego ciekawa zrobila :O) Odpowiedz Link
w5w7 Re: Jackowo 13.09.05, 20:08 nekos..córka poleciała na tzw. "zwiady", zobaczyć jak tam jest, jak sie żyje,na przedłuzone troche wakacje, no i do chłopaka.Ma wrócic skończyc studia. Była juz o tym mowa na forum, gdzims na jakims wątku. A mama? Mama odkąd się tu "zaszczepiła" zaczyna sie głęboko zastanawiać coraz bardziej wkurzona polska rzeczywistoscia, czy aby dziecko nie mowiło mądrze wyjeżdżając..mamo, pojadę,zobacze, wrócę i jak bedzie OK lecimy spowrotem razem:) evek..to dobrze,że zrobila sie ta fajna dyskusja, ale szczerze mówiąc, wolałabym od Was dowiadywac sie więcej o Chicago niz z jakichs stron w necie. Wy tam zyjecie, macie doswiadczenia dobre i złe, rozterki, radosci i smutki.. Poznajecie to miasto dzien po dniu, ludzi róznych nacji, sposób zycia i amerykanów i Polakow zarówno z tej "starej" poloni jak i tej nowej. Piszcie wiecej, to ciekawe dla nas tu w Polsce, zwlaszcza jeśli nasze dzieci tam są.Zadne artykuly nie zastąpią takich informacji " z pierwszej ręki". Poczytałam to forum z grubsza, za dużo, żeby przeczytac wszystko.Sporo sie zmienilo tutaj od czasów np. sprzed 2 lat (no wlasnie...gdzie jest pierwszy wątek marxx, bo nie znalazlam..taki rozpoczynajacy to forum?) Poznałam Was troche czytając Wasze posty. Forum wydaje mi sie idzie w dobrym kierunku, tylko piszcie wiecej:))))))))) Odpowiedz Link
bar_nata Re: Jackowo 13.09.05, 21:41 Podpisuję się pod Twymi słowami obiema ręcami (ale rym mi wyszedł), nigdy żadne fora mnie pociągały ale tu chyba wsiąkłam na dłużej(też przez dziecko) Nie mam za wiele teraz czasu bo wredna robota za mną do domu przylazła, więc tylko łypię jednym okiem.Jak się obrobię to będę pisać. (na zaległą pocztę też odpowiem) Pozdrawiam a ....jeszcze .....moje dziecko pęta się na Elbridge bliżej Kimball.....czy tam jest bezpieczniej?????? ........bo trochę mnie nastraszyliście Odpowiedz Link
w5w7 Re: Jackowo 13.09.05, 22:23 Basia....za mna tez wciąz praca przylazi do domu. Kukam tu tylko co jakis czas, na chwile relaksu.Ale chyba na dzisiaj wystarczy tej pracy. Wreszcie czuje sie "dopieszczona" :(( Ech...zlośliwośc przeze mnie przemówiła. Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Jackowo 14.09.05, 05:42 Wtrace swe 3 grosiki, oczywiscie nazwy dzielnic zwiazane z parafiami sa rozpoznawane tylko wsrod Polakow(polonii),dla niepolakow(czy tak sie to pisze?) nazwy te nic nie znacza sa inne podzialy dzielnic a Eldridge jest w samym srodeczku Jackowa. Odpowiedz Link
marxx Re: Jackowo 15.09.05, 23:20 Z polskich dzielnic polecam Trojcowo . od kosciola sw. Trojcy...najstarsza Polska dzielnica ktora teraz zamienia sie jedna z drozszych. na budynkach czesto mozna jeszcze zobaczyc napisy np. "Polonia 1898" Byla to Polska dzielnica , potem podupadla , na jakies 30 lat, a teraz ludzie z Downtown musza gdziej mieszkac i nie miec daleko do pracy wiec wypadlo miedzyinnymi na Trojcowo Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Jackowo 16.09.05, 05:13 Znajoma mojego Wujka sprzedala dom w okolicy Division i Wood w '93 za okolo 98tysiecy bo wtedy dookola sami mex i puerto a teraz pusta dzialka tam chodzi za ok 200 tys. Odpowiedz Link