13.12.05, 05:08
Czy lepiej jest kupic okulary w malym lokalnym zakladzie optycznym czy w jakiejs wiekszej sieci typu
Pearl Vision, Lens Crafters, Sears costam itp.? Jest jakas roznica? W ogole poprosze o jakiekolwiek
uwagi na temat zakupu okularow!
Obserwuj wątek
    • polishbellydancer Re: Okulary 13.12.05, 05:44
      Polecam Lens Crafters--mam bardzo pozytywne doswiadczenia z nimi
      • marekatlanta71 Re: Okulary 13.12.05, 12:22
        Idz do dobrego optyka i popros zeby sprawdzil aberacje chromatyczna soczewek
        ktore dostalas w Lens Crafters - za glowe sie zlapiesz. Tak - mozna kupic
        okulary za $100, ale lepiej w nich przy komputerze nie pracowac bo wzrok
        stracisz....
    • marekatlanta71 Re: Okulary 13.12.05, 12:20
      Nigdy Pearl Vision, Lens Crafters ani Sears!!! Idz do dobrego optyka, zaplacisz
      10x wiecej, ale bedziesz miala okulary. Pytaj o tytanowe oprawki i o soczewki
      pokryte teflonem.
    • mjermak Re: Okulary 13.12.05, 21:33
      Co tanie to drogie a wzrok masz jeden. Moj maz jest optykiem, co prawda pracuje
      w sieci (Sterling opticals) ale bardzo niechetnie spzredaje te tanie oprawki i
      zawsze namawia klientow na te drozsze a za to porzadniejsze. Zasiegnij jezyka w
      kwestji okulisty bo dobrze zbadany wzrok to polowa sukcesu! Dobry okulista
      powinien cie dokladnei wypytac o historie twojego okularnictwa, jak uzywasz
      okularow itd. W dobrym salonie dobry spzradawca pwoinien cie obslugiwac jak
      krolowa egipska, pzryniesc co najmniej 10 oprawek do miezrenia, dobrac je
      idealnie do twojej twarzy, oczu, upodoban, stylu ubierania. ja sama z razji
      meza mam z 10 par na rozne okazje ale to jzu przywilej ale normlanie powinno
      sie miec ze 3 pary-inne do pracy, inne na wieczor, inne na weekend. I tu mowie
      tylko o oprawkach. Poza tym jak sie ma wlasnie takie 3 to dluzej sie je ma bo
      nie nosi sie jednej pary non stop.
      • samo Re: Okulary 15.12.05, 05:04
        Nie rozumiem tylko co maja oprawki do twojej wypowiedzi o tym,ze wzrok ma sie
        tylko jeden...
        Drozsze nie zawsze oznacza porzadniejsze.Czestokroc oznacza jedynie drozsze.
    • ertes Re: Okulary 14.12.05, 02:34
      A ja mysle ze to nie ma znaczenia. Dzisiejsza technologia na pewno przewyzsza
      wielokrotnia ta sprzed 20 lat. Ijakos ludzie nosili okulary, wzroku nie tracili.
      Nie wierze, po prostu nie wierze ze w te super drogie okulary.
      Sam jak ten glupek poszelem do lens crafters gdy okazalo sie ze rece staja sie
      za krotkie do czytania i zaplacilem cos 500 dolcow. Bzdura, wiecej tego nie zrobie.
      Wiekszosc ludzi na swiecie nie ma dostepu do jakichs tutaj opisywanych super
      drogich technologii i jakos daja sobie rade a slepota nie jest wsrod
      wymienianych problemow swaitowych.
      nie mozna dac sie zwariowac ze co drogie to musi bys swietne.

Moje 3 grosze.
    • irene.usz Swietny temat. 14.12.05, 03:03
      Zawsze kupowalem okulary w czasie pobytu w Polsce. Teraz zastanawialem sie aby
      wreszcie kupic nowe w USA. Ucieszylem sie z tematu. Ale po przeczytaniu
      wypowiedzi...wiem, ze nic nie wiem.
      Podobnie bywa z recenzjami widzow z filmow na Yahoo, movies. Od entuzjazmu
      po lament nad straconymi dolarami.
      Prosze o wiecej...Moze cos sie rozjasni?
      • zyta2003 Re: Swietny temat. 14.12.05, 05:30
        Odkad wlasciwie zyje uzywam okularow dla krotkowidza,
        Zawsze mam dwie pary: fotochromy i normalne. Robie tez okulary w Polsce,
        dwuukrotnie stwierdzono tam, ze mam b. dobrze dobrane a zawsze dobiera mi
        optometrist, ktory przeciez nie jest doktorem. Chodze z innych powodow do
        okulisty, nigdy nie przyszlo mu do glowy dobierac mi szkla. Dlaczego
        najdrozsze oprawki maja byc akurat najlepsze - najlepsze sa te, w ktorych
        dobrze wygladam, sa sa zgodne z aktualnymi trendami, sa na teleskopach. Nie
        wierze w wielkie roznice jakosci szkiel, ale tez lubicie robic problemy z tak
        zwyczajnej sprawy jak zamowienie sobie okularow. Zarowno w Polsce jak w Ameryce
        zakup okularow to wydatek kilkuset dolarow, zwlaszcza, ze przy odrobinie
        bardziej skomplikowanej wadzie cena szkiel momentalnie szybuje w gore. Moze w
        Polsce jest troche taniej, ale atrakcyjne sa wlasciwie tylko importowane
        oprawki i lepsze szkla z importu sa w cenach tutejszego rzedu.
      • marekatlanta71 WalMartyzacja spoleczenstwa 15.12.05, 03:55
        Okulary z Pearl Vision, ciuchy z WalMarta, meble z Targeta, samochody Kia.
        Wszystko to dziala i to calkiem niezle. Jezeli lubisz rzeczy tanie a w miare
        dobre to nie ma powodu wydawac wiecej.
        • samo Re: WalMartyzacja spoleczenstwa 15.12.05, 05:05
          Marek, nie popadasz aby w przesade?Czy to,ze nie chcialabym wydawac $1000 na
          okurary oznacza,ze ubrania kupuje w wal-marcie?
          Snobizm bije z twojej wypowiedzi.
          • marekatlanta71 Re: WalMartyzacja spoleczenstwa 15.12.05, 12:17
            Snobizmem byloby proponowanie wybrania sie do salonu optycznego Ralpha Laurena i
            zaplacenie $15 tys. za okulary. Normalne, porzadne okulary niestety kosztuja w
            okolicach $1000 USD.
            • samo Re: WalMartyzacja spoleczenstwa 16.12.05, 04:23
              Co to znaczy porzadne??? Z czego innego robione sa soczewki okularow za 1000
              dolarow? Male zaklady optyczne nie sa w stanie konkurowac z sieciami pod
              wzgledem ilosci zamowien,maja wiec wieksze koszty i dlatego ich ceny sa o wiele
              wyzsze. Okulary to okulary, soczewki w oprawkach. Ulegasz chyba jednak pokusie
              odcinania sie od "plebsu".To, ze ciebie na nie stac, jest OK. Nie probuj jednak
              twierdzic, ze komus w okularach za 100 dolarow grozi przedwczesna slepota.
              • marekatlanta71 Re: WalMartyzacja spoleczenstwa 16.12.05, 05:04
                Oczywiscie ze uzywa sie innych materialow - okulary za $100 zrobione sa z
                najtanszych materialow - plastik. Latwo sie rysuja (miekki material), sa grube
                (bo maja slaby wspolczynnik zalamania), zwykle maja powazne problemy z aberacja
                chromatyczna (zakrzywiaja czerwony kolor inaczej niz niebieski). Do tego jakosc
                wykonczenia materialu (jednorodna gestosc optyczna) jest daleka od doskonalosci.
                Porzadne okulary robione sa z roznych rodzajow poliweglanow - sa znacznie
                twardsze, ciensze, maja prawie idealna aberacje chromatyczna a dobrzy producenci
                gwarantuja wysoka jakosc (jednorodnosc) materialu. Jest tylko kilka firm ktore
                produkuja soczewki wysokiej klasy. Najlepsze szkla robi obecnie firma Hoya i za
                jej soczewki niestety trzeba sporo zaplacic. Aha - zapomnialem o roznych
                bajerach typu samosciemniajace sie okulary (Vision-Ease je robi), soczewki
                progresywne (o plynnie zmieniajacej sie ogniskowej dla ludzi starszych) itp.

Do tego dochodza ramki - dobre ramki wykonuje sie obecnie z tytanu (ze wzgledu
                na jego lekkosc) i niestety z uwagi na zastosowany material musza kosztowac.

Nastepnym etapem sa rozne warstwy nakladane na okulary - zabezpieczajaca przezd
                zadrapaniami, przed promieniami UV, polaryzacyjna, antyodblaskowa, lustrzana no
                i ostatnia nowosc - warstwa teflonu pozwalajaca na latwe czyszczenie okularow.

Polecam poczytanie sobie:
                www.allaboutvision.com/eyeglasses/
                • samo Re: WalMartyzacja spoleczenstwa 16.12.05, 07:01
                  Moze przesadzilam z tymi 100 dolarami, chociaz w moim stanie na pewno jest
                  taniej niz w twoim. Mozna jednak za 150-200 kupic okulary zrobione nie z
                  plastiku, nierysujace sie. Ja pozostaje przy swoim zdaniu- wydanie $1000 na
                  cos, co mozesz zostawic w kawiarni albo zgniesc tylkiem przez pomylke, jest
                  totalnie bez sensu. Wolalabym za ta kase gdzies wyjechac, a nie nosic ja na
                  nosie.
                  • marekatlanta71 Re: WalMartyzacja spoleczenstwa 16.12.05, 12:50
                    Twoje pieniadze, Twoje oczy :)
    • mjermak Re: Okulary 14.12.05, 16:07
      ja nie pisalam ze trzeba najdrozsze ale lepiej drozsze niz takei taniutkie, z
      CVSu np. Najwazniejze do dobzre dobrane szkla, dobzre dobrana oprawka, ktore
      nie uwiera, wyglada ladnie, dodaje uroku i nie znieksztalci sie ani nie
      rozpadnei po kilku miesiacach. Sa oczywiscie ludzie, ktorzy kupuja sobie owe
      oprawki co 3 tygodnie i to te z wyzszej polki...jak sie am kase to czemu nie.
      • jaga_nj Edytkus 14.12.05, 18:19

• jaga_nj Re: Edytkus 14.12.05, 18:21
          ooops...ucieklo:)Ja od dobrych kilkunastu lat chodze do Dr. Hymana na Broadway.
          Nigdy nie mialam problemow, a nosze szkla kontaktowe i okulary. Jest z czego
          wybierac i nie beda cie poganiac. Bylam w tamtym tygodniu i czekam na nowe
          okulary:)
    • claudia207 Re: Okulary 14.12.05, 18:30
      Moze warto rozwazyc Lasik. Na dluzsza mete moze sie oplacic i mniej klopotu.
      • jaga_nj Re: Okulary 15.12.05, 15:56
        Oj ja o tym mysle od dawna, ale boje sie. Wciaz nie moge sie przemoc, zeby mi
        ktos dlubal w oku. Wiem, ze to nie boli, moze mam jakas fobie:). Z drugiej
        strony, juz tyle lat nosze soczewki i sie przyzwyczailam. Slyszalam jednak, ze
        po lasiku ludzie czuja sie jak nowonarodzeni.
        • zyta2003 Re: Okulary 15.12.05, 17:07
          Juz byl watek o operacji laserowej, forumowicze byli za i przeciw. Najgorzej
          jesli czlowiek znajdzie sie w tych kilku procentach nieudanych zabiegow i ma
          potem duzy lub bardzo duzy problem.
          Raz bylam w Wal - Marcie, tylko raz, bo rejon gdzie mieszkam nie chce wpuscic
          tej sieci do siebie. Podobalo mi sie, funkcjonalnie, czysto, obszernie, nawet
          wozki elektryczne dla amerykanskich grubasow. Kupilam przepiekne i jak sie
          potem okazalo kwitnace do poznej jesieni petunie oraz dwie pozycje sprzetu
          sportowego, ktory tej samej marki, tez jak sie potem okazalo, w sieci Sport
          Authority kosztowaly poltora raza drozej. Nie nastepuje Wal - martyzacja
          spoleczenstwa, przeogromna czesc spoleczenstwa ma takie zasoby pieniezne,
          ktore zawsze sklanialy ja do zakupow w Wal - Marcie i Targecie (a czy wiecie,
          ze Target nalezy do Francuzow?). Jedni lubia i moga u Fortunoffa na ten
          przyklad, a drudzy w tym nieszczesnym Targecie. (Ja akurat nie lubie - chociaz
          lubie od czau do czasu sie zMacDonaldyzowac, a najlepiej zWendysowac). Ale
          odbiegam od tematu.
          Oczywiscie, nie rozmawiamy tu o okularach "ze stojaka" dla dalekowidzow, ale o
          tych, ktore robimy u optyka. To od jakiej sumy pieniedzy nalezy kupowac te
          okulary, zebym na przyszlosc wiedziala?
          • marekatlanta71 Re: Okulary 16.12.05, 05:12
            Jezeli nie pracujesz przez 8 godzin przy komputerze to okulary z Wal-Marta beda
            OK. Porysuja Ci sie po kilku miesiacach a ramki sie rozleca po roku, ale i tak
            sie oplaca. Dobre okulary u niezbyt drogiego optyka to wydatek rzedu $800-$1000
            - $300-$400 za ramki, $200-$300 za szkla a reszta na rozne warstwy ochronne. Jak
            chcesz miec fotochromy to kolo $200 wiecej. Aha - warto pochodzic i popytac sie
            o ceny i materialy jakich uzywaja - roznice w cenach za te same okulary sa
            olbrzymie.
            • marekatlanta71 Re: Okulary 16.12.05, 05:16
              Aha - bardzo polecam ramki firmy Silhouette - sa absolutnie niezniszczalne:
              www.silhouette.com/
        • marekatlanta71 Re: Okulary 16.12.05, 05:09
          Ja tez jakos sie boje wypalania mi dziur w oku, chco wielu moich znajomych
          zrobilo sobie Lasik i sa zadowoleni. Biorac pod uwage koszt dobrych okularow,
          Lasik zaczyna sie oplacac (kosztuje tyle co 2-3 pary okularow).
          • zyta2003 Re: Okulary 16.12.05, 19:26
            Okulary nie powinny byc niezniszczalne, ja tam nie jestem dama wielkich
            salonow, ale co dwa, trzy lata czuje potrzebe zmiany oprawki. Zmienia sie moda,
            przeciez teraz nie nosilabym oprawek na pol twarzy, z kolei malutkie
            waziutkie szkla w minimalistycznych oprawkach (bezsens - bo ograniczaja pole
            widzenia) tez juz wychodza z mody. A w miejsce owalno - podluznych metalowych
            wchodza bardziej grube i wyraziste - raczej prostokatne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka