Dodaj do ulubionych

jak cos takiego czytam to mnie trafia...

15.01.06, 21:47
czy w tym "madrym" New York Times nikt historii nie zna???

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3114402.html

Obserwuj wątek
    • jersey.girl Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 15.01.06, 22:21
      Tak w temacie: przywiozlam sobie z Polski "Rzepe", i wlasnie przeczytalam tam o
      akcji "Przeciwo klamstwu". Akcji polega m.in. na apelowaniu do dziennikarzy,
      zeby nie pisac i mowic o "obozie w Oswiecimiu", ale o obozie koncentracyjny KL
      Auschwitz (aby byla jasnosc, ze oboz byl niemiecki, mimo ze, w Polsce). Przyklad
      "polskim obozow smierci" tez jest podany. "Rz" podobno interweniuje w takim
      wypadkach w zagranicznych redakcjach, oby z jak najlepszym skutkiem, bo akcja
      rzeczywiscie jest potrzebna.
      • jersey.girl Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 15.01.06, 22:25
        Szczegoly: www.rzeczpospolita.pl/akcja/0,0.html
    • edytkus Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 15.01.06, 23:00
      bylo nie bylo, obozy w Polsce sila rzeczy sa "polskie" (w koncu o malborskim zamku tez nikt nie mowi
      "niemiecki"), mysle ze gdyby podawali "obozy nazistowskie w Polsce" tez niewiele by to zmienilo w
      percepcji bo nawet dzisiaj nazistow w Polsce nie brakuje :(
      • edytkus Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 15.01.06, 23:03
        a NY Times czytam tylko gdy musze, wieje nuda i sterta reklam, a to samo a nawet wiecej w tempie
        blyskawicy (czas to pieniadz ;)) mozna przeczytac w Daily News (nieraz sie zdarza ze NYT czerpie
        tematy z Daily News i to z opoznieniem)
      • aniutek Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 00:05
        one nie byly polskie a na terenie OKUPOWANEJ polski, ktorej w czsie ich powstania i dzialanie nie bylo
        na mapie, wiec idac tropem Twojego myslenia Edyta, Polska w latach 1939-1945 nie istniala!!!!!!!
        to jest ogromna roznica!!!!!!

a NYT..... no coz ktos tych ludzi historii uczy a moze raczej nie ? a moze ich tak w domu nauczono?
        wpienia mnie to i wielokrotnie do nich pisalam widzac cos takiego w NYT, nie odpowiedzieli slowem.
        zadufani sa, nie pojmuja, ze moga blad popelnic.
        ale mimo wszystko, sa jedna z najpowazniejszych gazet w tym kraju, DN czy Newsday powtarza sie w
        kolo, excytuje cierpieniem, aferami, morderstwami a rzetelne wiadomosci trudno tam znalesc.

"Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy
        Ważnych jest kilka tych chwil , tych na które czekamy" Marek Grechuta
        Zazula
        • edytkus Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 02:03
          aniutek napisała:

> one nie byly polskie a na terenie OKUPOWANEJ polski, ktorej w czsie ich powstan
          > ia i dzialanie nie bylo
          > na mapie, wiec idac tropem Twojego myslenia Edyta, Polska w latach 1939-1945 n
          > ie istniala!!!!!!!
          > to jest ogromna roznica!!!!!!

no ale przeciez na niektorych mapach nie istniala, niepodlegla i suwerenna tez nie byla?! zreszta mnie
          chodzi o wspolczesne okreslenie "polskich obozow," przeciez rzadko sie zdarza zeby ktos
          wypowiadajacy sie na temat Holokaustu dodawal przedzial czasowy wiec o to tez powinnismy sie klocic,
          nie?

> a NYT..... no coz ktos tych ludzi historii uczy a moze raczej nie ? a moze ich
          > tak w domu nauczono?

W koncu my wiemy co i jak, tu wiedza Ci co np. wybrali ten zakres historyczny w szkole, ale np. taki
          prezydent Iranu i tak ma swoje racje ;P i zwisa mu i powiewa czy oboz byl polski, niemiecki czy jakis
          inny bo przeciez go nie bylo ;O
          Nie zapominajmy tez ze przez dlugi czas nam w szkolach tez robiono sieczke!

> sa jedna z najpowazniejszych gazet w tym kraju,

no wlasnie, sa tacy powazni ze az czlowiek sztywnieje z nudow ;)

DN czy Newsd
          > ay powtarza sie w
          > kolo, excytuje cierpieniem, aferami, morderstwami a rzetelne wiadomosci trudno
          > tam znalesc.

Daily News to typowy dziennik, najpoczytniejszy w tym rejonie i piaty w skali krajowej. Nie zgodze sie
          ze nie ma w nim rzetelnych informacji (tu odnosnik chociazby do rzetelnosci NYT i "polskich obozow
          smierci" :)) W DN mozna bylo nawet przeczytac o polskich wyborach prezydenckich, a raz w roku jest
          cala rozkladowka na temat polonijny (ostatnio chyba bylo o polskich deli w NYC), pewnie dlatego ze co
          najmniej dwoch stalych dziennikarzy to Polacy (lub polskiego pochodzenia, nie wiem). Nie raz zdarzylo
          mi sie widziec w NY Times w artykule "jak odkryli dziennikarze DN," nie mowiac o tym ze aby
          dowiedziec sie konkretnej informacji w NYT trzeba przeczytac trzy strony artykulu, podczas gdy w
          przypadku DN wystarcza trzy zdania ;). Jak ktos lubi tracic czas na pierdolki to czyta NYT a jak ktos
          chce w szybkim tempie poznac wiesci z kraju i swiata czyta NYDN.
          • aniutek Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 03:35
            edytkus napisała:

> aniutek napisała:
            >
            > > one nie byly polskie a na terenie OKUPOWANEJ polski, ktorej w czsie ich p
            > owstan
            > > ia i dzialanie nie bylo
            > > na mapie, wiec idac tropem Twojego myslenia Edyta, Polska w latach 1939-
            > 1945 n
            > > ie istniala!!!!!!!
            > > to jest ogromna roznica!!!!!!
            >
            > no ale przeciez na niektorych mapach nie istniala, niepodlegla i suwerenna tez
            > nie byla?! zreszta mnie
            > chodzi o wspolczesne okreslenie "polskich obozow," przeciez rzadko sie zdarza z
            > eby ktos
            > wypowiadajacy sie na temat Holokaustu dodawal przedzial czasowy wiec o to tez p
            > owinnismy sie klocic,
            > nie?

......

jednak Polska jesli nie istniala ( bo na mapie jej nie bylo) nie moga obozy byc polskie- do tego
            zmierzalam
            .....
            trzymajmy sie faktow historycznych i wg nich w latach 1939- 1945 polskie ziemie znajdowaly sie pod
            okupacja niemiecka, nie bylo rzadu polskiego w PL, nie bylo Polski na mapie, byla III rzesza i to ona
            byla sprawca obozow koncentracyjnych.
            obozy nie byly polskie do diabla!!!!!!!
            czy moze sie z tym nie zgadzasz?

a jesli chodzi o gazety, kazdy ma swoje na to spojrzenie, ja lubie NYT za jego dbalosc jezykowa, za
            roznorodnosc informacji, za ogloszenia, za wkladki i za nie podniecanie sie ulicznym zyciem miasta,
            bez obsesji morderstw, pozarow, strzalow i zabili go i uciekl.
            • edytkus Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 04:03
              aniutek napisała:

> > jednak Polska jesli nie istniala ( bo na mapie jej nie bylo) nie moga obozy byc
              > polskie- do tego
              > zmierzalam
              > .....
              > trzymajmy sie faktow historycznych i wg nich w latach 1939- 1945 polskie ziemie
              > znajdowaly sie pod
              > okupacja niemiecka (...)
              > obozy nie byly polskie do diabla!!!!!!!
              > czy moze sie z tym nie zgadzasz?

to w koncu nie istniala wg Ciebie, mnie czy w ogole? ;))
              Nie no Aniutek, nie mozesz (wlasciwie mozesz ale to i tak retoryka) wymagac od reszty swiata zeby
              znala dokladna historie Polski tak jak my nie znamy historii kazdego jednego panstwa na swiecie (np.
              Iraku ktory w tej chwili stanowi bardzo wazny element historii swiata) z jego wzlotami i upadkami.
              Zeby bylo jasne, zgadzam sie ze okreslenie "polskie obozy" w sensie polityczno-historycznym nie jest
              odpowiednie aczkolwiek ianczej sprawa sie ma jesli chodzi o wspolczesna geografie. Nie wiem czy
              wiecie ale gazety maja cos w rodzaju listy okreslen stalego uzytku i byc moze nazistowskie obozy
              zaglady z terenow polskich zawsze sa nazywane polskimi (np. w Daily News zawsze uzywaja Chanuka
              pomimo ze wszystkie inne wersje tego slowa sa tez poprawne). Ciekawe czy podobne miejsca na
              terenie np. Czech sa przez Times nazywane czeskimi?
              >
              >
              > a jesli chodzi o gazety, kazdy ma swoje na to spojrzenie, ja lubie NYT za jego
              > dbalosc jezykowa, za
              > roznorodnosc informacji, za ogloszenia, za wkladki i za nie podniecanie sie uli
              > cznym zyciem miasta,
              > bez obsesji morderstw, pozarow, strzalow i zabili go i uciekl.

a nie, na czytanie wkladek i goloszen to ja stanowczo nie mam czasu ;)
              • samo Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 10:42
                edytkus napisała:
                > Nie no Aniutek, nie mozesz (wlasciwie mozesz ale to i tak retoryka) wymagac
                od
                > reszty swiata zeby
                > znala dokladna historie Polski

Mozna za to wymagac od redaktorow najbardziej znanego i opiniotworczego
                dziennika w USA, zeby trzymali sie w uzywanym slownictwie prawdy historycznej.
                Obozy nie byly polskie, tylko niemieckie. Byly zalozone i administrowane przez
                Niemcow. Polscy to tam byli wiezniowie.

>Nie wiem czy
                >wiecie ale gazety maja cos w rodzaju listy okreslen stalego uzytku i byc moze
                >nazistowskie obozy
                >zaglady z terenow polskich zawsze sa nazywane polskimi (np. w Daily News
                >zawsze uzywaja Chanuka
                >pomimo ze wszystkie inne wersje tego slowa sa tez poprawne).

Kwestia jest taka, ze nie mowimy o Chanuka i wielosci okreslen tego swieta,
                tylko o obozach koncentracyjnych, ktore akurat mozna okreslic jedynie jednym
                slowem-niemieckie.
                • zyta2003 Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 18.01.06, 01:57
                  Zawsze uwazam, ze zwrot, o ktorym tu mowicie jest bardzo krzywdzacy Polske i
                  co najgorsze w jakis sposob edukacyjny. Nie zgadzam sie natomiast z opinia, ze
                  jest to spowodowane az taka niewiedza, czy zla wola redaktorow. Raczej zbitka
                  myslowa, bezmyslnosc, oczywiscie niedopuszczalne.
      • katlia Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 27.01.06, 20:23
        niestety, masz racje... polski antysemityzm, widoczny do dzisiaj, tez nie
        pomaga tej calej sprawie.. :(
    • samo apel Rzepy 27.01.06, 07:21
      www.rzeczpospolita.pl/akcja/0,0.html
      • edytkus Re: apel Rzepy 02.02.06, 01:00
        dlaczego nikt nie podal ze NYTimes napisal sprostowanie?
        • ertes Re: apel Rzepy 02.02.06, 02:39
          edytkus napisała:

> dlaczego nikt nie podal ze NYTimes napisal sprostowanie?

Wyglada na to ze chodzilo tylko o pokrzyczenie.
          • aniutek Re: apel Rzepy 02.02.06, 03:36
            tu link do przytaczanego artykulu
            www.nytimes.com/2006/01/12/business/12frank.html?ex=1138942800&en=76553983341fdfa2&ei=5070

a tutaj errata ( trzeba troszke poszukac )
            www.nytimes.com/2006/01/27/pageoneplus/corrections.html
            • edytkus Re: apel Rzepy 02.02.06, 04:53
              moglabys przekopiowac cala errate? nie pamietam hasla a nie chce ponownie zkaldac konta
              • ertes Re: apel Rzepy 02.02.06, 05:14
                An obituary on Jan. 12 about Sidney Frank, a liquor importer and marketing
                executive, referred incorrectly to a World War II death camp featured in "Escape
                from Sobibor," a film that led Mr. Frank to give money to some of the camp's
                survivors. Sobibor was set up and run by the German occupiers of Poland; it was
                not a "Polish death camp."
                • edytkus Re: apel Rzepy 02.02.06, 05:15
                  tylko tyle?, tyle to widze ale wydawalo mi sie ze jest wiecej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka