aneta05 15.01.06, 21:47 czy w tym "madrym" New York Times nikt historii nie zna??? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3114402.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jersey.girl Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 15.01.06, 22:21 Tak w temacie: przywiozlam sobie z Polski "Rzepe", i wlasnie przeczytalam tam o akcji "Przeciwo klamstwu". Akcji polega m.in. na apelowaniu do dziennikarzy, zeby nie pisac i mowic o "obozie w Oswiecimiu", ale o obozie koncentracyjny KL Auschwitz (aby byla jasnosc, ze oboz byl niemiecki, mimo ze, w Polsce). Przyklad "polskim obozow smierci" tez jest podany. "Rz" podobno interweniuje w takim wypadkach w zagranicznych redakcjach, oby z jak najlepszym skutkiem, bo akcja rzeczywiscie jest potrzebna. Odpowiedz Link
jersey.girl Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 15.01.06, 22:25 Szczegoly: www.rzeczpospolita.pl/akcja/0,0.html Odpowiedz Link
edytkus Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 15.01.06, 23:00 bylo nie bylo, obozy w Polsce sila rzeczy sa "polskie" (w koncu o malborskim zamku tez nikt nie mowi "niemiecki"), mysle ze gdyby podawali "obozy nazistowskie w Polsce" tez niewiele by to zmienilo w percepcji bo nawet dzisiaj nazistow w Polsce nie brakuje :( Odpowiedz Link
edytkus Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 15.01.06, 23:03 a NY Times czytam tylko gdy musze, wieje nuda i sterta reklam, a to samo a nawet wiecej w tempie blyskawicy (czas to pieniadz ;)) mozna przeczytac w Daily News (nieraz sie zdarza ze NYT czerpie tematy z Daily News i to z opoznieniem) Odpowiedz Link
aniutek Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 00:05 one nie byly polskie a na terenie OKUPOWANEJ polski, ktorej w czsie ich powstania i dzialanie nie bylo na mapie, wiec idac tropem Twojego myslenia Edyta, Polska w latach 1939-1945 nie istniala!!!!!!! to jest ogromna roznica!!!!!! a NYT..... no coz ktos tych ludzi historii uczy a moze raczej nie ? a moze ich tak w domu nauczono? wpienia mnie to i wielokrotnie do nich pisalam widzac cos takiego w NYT, nie odpowiedzieli slowem. zadufani sa, nie pojmuja, ze moga blad popelnic. ale mimo wszystko, sa jedna z najpowazniejszych gazet w tym kraju, DN czy Newsday powtarza sie w kolo, excytuje cierpieniem, aferami, morderstwami a rzetelne wiadomosci trudno tam znalesc. "Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy Ważnych jest kilka tych chwil , tych na które czekamy" Marek Grechuta Zazula Odpowiedz Link
edytkus Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 02:03 aniutek napisała: > one nie byly polskie a na terenie OKUPOWANEJ polski, ktorej w czsie ich powstan > ia i dzialanie nie bylo > na mapie, wiec idac tropem Twojego myslenia Edyta, Polska w latach 1939-1945 n > ie istniala!!!!!!! > to jest ogromna roznica!!!!!! no ale przeciez na niektorych mapach nie istniala, niepodlegla i suwerenna tez nie byla?! zreszta mnie chodzi o wspolczesne okreslenie "polskich obozow," przeciez rzadko sie zdarza zeby ktos wypowiadajacy sie na temat Holokaustu dodawal przedzial czasowy wiec o to tez powinnismy sie klocic, nie? > a NYT..... no coz ktos tych ludzi historii uczy a moze raczej nie ? a moze ich > tak w domu nauczono? W koncu my wiemy co i jak, tu wiedza Ci co np. wybrali ten zakres historyczny w szkole, ale np. taki prezydent Iranu i tak ma swoje racje ;P i zwisa mu i powiewa czy oboz byl polski, niemiecki czy jakis inny bo przeciez go nie bylo ;O Nie zapominajmy tez ze przez dlugi czas nam w szkolach tez robiono sieczke! > sa jedna z najpowazniejszych gazet w tym kraju, no wlasnie, sa tacy powazni ze az czlowiek sztywnieje z nudow ;) DN czy Newsd > ay powtarza sie w > kolo, excytuje cierpieniem, aferami, morderstwami a rzetelne wiadomosci trudno > tam znalesc. Daily News to typowy dziennik, najpoczytniejszy w tym rejonie i piaty w skali krajowej. Nie zgodze sie ze nie ma w nim rzetelnych informacji (tu odnosnik chociazby do rzetelnosci NYT i "polskich obozow smierci" :)) W DN mozna bylo nawet przeczytac o polskich wyborach prezydenckich, a raz w roku jest cala rozkladowka na temat polonijny (ostatnio chyba bylo o polskich deli w NYC), pewnie dlatego ze co najmniej dwoch stalych dziennikarzy to Polacy (lub polskiego pochodzenia, nie wiem). Nie raz zdarzylo mi sie widziec w NY Times w artykule "jak odkryli dziennikarze DN," nie mowiac o tym ze aby dowiedziec sie konkretnej informacji w NYT trzeba przeczytac trzy strony artykulu, podczas gdy w przypadku DN wystarcza trzy zdania ;). Jak ktos lubi tracic czas na pierdolki to czyta NYT a jak ktos chce w szybkim tempie poznac wiesci z kraju i swiata czyta NYDN. Odpowiedz Link
aniutek Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 03:35 edytkus napisała: > aniutek napisała: > > > one nie byly polskie a na terenie OKUPOWANEJ polski, ktorej w czsie ich p > owstan > > ia i dzialanie nie bylo > > na mapie, wiec idac tropem Twojego myslenia Edyta, Polska w latach 1939- > 1945 n > > ie istniala!!!!!!! > > to jest ogromna roznica!!!!!! > > no ale przeciez na niektorych mapach nie istniala, niepodlegla i suwerenna tez > nie byla?! zreszta mnie > chodzi o wspolczesne okreslenie "polskich obozow," przeciez rzadko sie zdarza z > eby ktos > wypowiadajacy sie na temat Holokaustu dodawal przedzial czasowy wiec o to tez p > owinnismy sie klocic, > nie? ...... jednak Polska jesli nie istniala ( bo na mapie jej nie bylo) nie moga obozy byc polskie- do tego zmierzalam ..... trzymajmy sie faktow historycznych i wg nich w latach 1939- 1945 polskie ziemie znajdowaly sie pod okupacja niemiecka, nie bylo rzadu polskiego w PL, nie bylo Polski na mapie, byla III rzesza i to ona byla sprawca obozow koncentracyjnych. obozy nie byly polskie do diabla!!!!!!! czy moze sie z tym nie zgadzasz? a jesli chodzi o gazety, kazdy ma swoje na to spojrzenie, ja lubie NYT za jego dbalosc jezykowa, za roznorodnosc informacji, za ogloszenia, za wkladki i za nie podniecanie sie ulicznym zyciem miasta, bez obsesji morderstw, pozarow, strzalow i zabili go i uciekl. Odpowiedz Link
edytkus Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 04:03 aniutek napisała: > > jednak Polska jesli nie istniala ( bo na mapie jej nie bylo) nie moga obozy byc > polskie- do tego > zmierzalam > ..... > trzymajmy sie faktow historycznych i wg nich w latach 1939- 1945 polskie ziemie > znajdowaly sie pod > okupacja niemiecka (...) > obozy nie byly polskie do diabla!!!!!!! > czy moze sie z tym nie zgadzasz? to w koncu nie istniala wg Ciebie, mnie czy w ogole? ;)) Nie no Aniutek, nie mozesz (wlasciwie mozesz ale to i tak retoryka) wymagac od reszty swiata zeby znala dokladna historie Polski tak jak my nie znamy historii kazdego jednego panstwa na swiecie (np. Iraku ktory w tej chwili stanowi bardzo wazny element historii swiata) z jego wzlotami i upadkami. Zeby bylo jasne, zgadzam sie ze okreslenie "polskie obozy" w sensie polityczno-historycznym nie jest odpowiednie aczkolwiek ianczej sprawa sie ma jesli chodzi o wspolczesna geografie. Nie wiem czy wiecie ale gazety maja cos w rodzaju listy okreslen stalego uzytku i byc moze nazistowskie obozy zaglady z terenow polskich zawsze sa nazywane polskimi (np. w Daily News zawsze uzywaja Chanuka pomimo ze wszystkie inne wersje tego slowa sa tez poprawne). Ciekawe czy podobne miejsca na terenie np. Czech sa przez Times nazywane czeskimi? > > > a jesli chodzi o gazety, kazdy ma swoje na to spojrzenie, ja lubie NYT za jego > dbalosc jezykowa, za > roznorodnosc informacji, za ogloszenia, za wkladki i za nie podniecanie sie uli > cznym zyciem miasta, > bez obsesji morderstw, pozarow, strzalow i zabili go i uciekl. a nie, na czytanie wkladek i goloszen to ja stanowczo nie mam czasu ;) Odpowiedz Link
samo Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 16.01.06, 10:42 edytkus napisała: > Nie no Aniutek, nie mozesz (wlasciwie mozesz ale to i tak retoryka) wymagac od > reszty swiata zeby > znala dokladna historie Polski Mozna za to wymagac od redaktorow najbardziej znanego i opiniotworczego dziennika w USA, zeby trzymali sie w uzywanym slownictwie prawdy historycznej. Obozy nie byly polskie, tylko niemieckie. Byly zalozone i administrowane przez Niemcow. Polscy to tam byli wiezniowie. >Nie wiem czy >wiecie ale gazety maja cos w rodzaju listy okreslen stalego uzytku i byc moze >nazistowskie obozy >zaglady z terenow polskich zawsze sa nazywane polskimi (np. w Daily News >zawsze uzywaja Chanuka >pomimo ze wszystkie inne wersje tego slowa sa tez poprawne). Kwestia jest taka, ze nie mowimy o Chanuka i wielosci okreslen tego swieta, tylko o obozach koncentracyjnych, ktore akurat mozna okreslic jedynie jednym slowem-niemieckie. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 18.01.06, 01:57 Zawsze uwazam, ze zwrot, o ktorym tu mowicie jest bardzo krzywdzacy Polske i co najgorsze w jakis sposob edukacyjny. Nie zgadzam sie natomiast z opinia, ze jest to spowodowane az taka niewiedza, czy zla wola redaktorow. Raczej zbitka myslowa, bezmyslnosc, oczywiscie niedopuszczalne. Odpowiedz Link
katlia Re: jak cos takiego czytam to mnie trafia... 27.01.06, 20:23 niestety, masz racje... polski antysemityzm, widoczny do dzisiaj, tez nie pomaga tej calej sprawie.. :( Odpowiedz Link
edytkus Re: apel Rzepy 02.02.06, 01:00 dlaczego nikt nie podal ze NYTimes napisal sprostowanie? Odpowiedz Link
ertes Re: apel Rzepy 02.02.06, 02:39 edytkus napisała: > dlaczego nikt nie podal ze NYTimes napisal sprostowanie? Wyglada na to ze chodzilo tylko o pokrzyczenie. Odpowiedz Link
aniutek Re: apel Rzepy 02.02.06, 03:36 tu link do przytaczanego artykulu www.nytimes.com/2006/01/12/business/12frank.html?ex=1138942800&en=76553983341fdfa2&ei=5070 a tutaj errata ( trzeba troszke poszukac ) www.nytimes.com/2006/01/27/pageoneplus/corrections.html Odpowiedz Link
edytkus Re: apel Rzepy 02.02.06, 04:53 moglabys przekopiowac cala errate? nie pamietam hasla a nie chce ponownie zkaldac konta Odpowiedz Link
ertes Re: apel Rzepy 02.02.06, 05:14 An obituary on Jan. 12 about Sidney Frank, a liquor importer and marketing executive, referred incorrectly to a World War II death camp featured in "Escape from Sobibor," a film that led Mr. Frank to give money to some of the camp's survivors. Sobibor was set up and run by the German occupiers of Poland; it was not a "Polish death camp." Odpowiedz Link
edytkus Re: apel Rzepy 02.02.06, 05:15 tylko tyle?, tyle to widze ale wydawalo mi sie ze jest wiecej? Odpowiedz Link