Dodaj do ulubionych

praca, prawo jazdy

24.01.06, 06:28
Witam, posiadam wize turystyczna do usa i kanady. Mam rodzine w kanadzie i
chcialbym tam podjac prace jako kierowca tzw trucka, lecz niestety w kanadzie
nie ma takiej mozliwosci aby kierowcy mogli jezdzic na "czarno". Wiec moja
ciotka powiedziala mi ze duzo kierowcow w usa jezdzi na "czarno" i zeby tam
ewentualnie sprobowac. Nie wiem ile w tym prawdy. Wiec czy jest taka
mozliwosc ze bedac na wizie turystycznej w usa mozna zrobic prawo jazdy na
osobowe i pozniej na trucki ( w kanadzie robi sie licencje AZ i to niby
wystarczy zeby jezdzic , nie wiem jak w usa)?? W kanadzie prawojazdy na
trucki mozna robic juz od 18 lat, z tym ze jak sie chce jezdzic to trzeba
znajsc ubezpieczalnie ktora by ubezpieczyla trucka na tak mlodego
kierowce, .......... czy jakos tak , ale sek w tym od ilu lat mozna robic
w usa prawko i czy da sie jezdzic na "czarno"?? prosze o jakies informacje.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • evek Re: praca, prawo jazdy 24.01.06, 20:57
      zadzwon do jakiejs firmy ktora prowadzi kursy "CDL" czyli dla kierowcow
      ciezarowek i ich zapytaj. mysle, ze to najlepsze zrodlo informacji.
      • grzegorz1985 Re: praca, prawo jazdy 25.01.06, 13:01
        narazie jestem w polsce, i raczej ciezko bedzie zadzownic. Dlatego napisalem
        na forum , z mysla ze ktos cos moze bedzie wiedzial, ale dzieki za posta, i
        czekam na nastepne, pozdrawiam
        • tradycja1 Re: praca, prawo jazdy 25.01.06, 14:57
          Z tego co ja wiem, bo kiedys w tym pracowalam ( hehe nie jezdzilam ciezarkowka)
          to w obecnym czasie nie mam mozliwosci zrobie CDL przy wizie turystycznej (
          mozna jedynie odnowic jak juz masz )Ponoc sa inne stany ktory jeszcze pozwalaja
          na zrobienie CDL ale moze i to uleglo juz zmianie.
          Trzeba miec 21 lat na zrobienie prawka z praca tez moze byc roznie.
          • grzegorz1985 Re: praca, prawo jazdy 25.01.06, 20:10
            a gdybym od kogos "pozyczyl" ten SSN to moglbym zrobic wtedy ten CDL??
            • tradycja1 Re: praca, prawo jazdy 25.01.06, 23:17
              Wiesz co , chyba nie bardzo bo to jest dokument ktory weryfikuja, co innego z
              przyjeciem do pracy czasami przejdzie praca na kogos #SS ale z dokumentem moze
              byc kulawo.
              Nie chce w blad jednak wprowadzac, chcesz jezdzic truckiem bo widzisz w tym
              pieniadze czy po prostu w ten sposob chcesz zarabiac?
              • grzegorz1985 Re: praca, prawo jazdy 26.01.06, 12:10
                Widze w tym przede wszystkim mozliwosc zobaczenia duzej czesci USA (jakby nie
                bylo jest to przyrodniczo bardzo ladny kraj i nawet jadac autostrada mozna duzo
                zobaczyc), w pewnym sensie mozliwosc "bycia wolnym", wyjazdu z kraju (jakos mi
                sie w polsce nie podoba i jakos mam duzo powodow dla ktorych chce wyjechac, i
                to wlasnie na tamten kontynent a nie do europy) no i pieniadze, zyc z czegos
                trzeba. Dokladnie w tej kolejnosci to ma byc. Samochodami interesuje sie od
                malego, a bedac w kanadzie mialem mozliwosc troche pojezdzic tymi duzmi
                autkami, teraz mam tylko to w glowie i nic innego. I nie chodzi mi zeby za
                zarobiona kase kupic super auto, ubierac sie w najlepsze ciuchy ....... to nie
                w moim stylu. Zarobione pieniadze chialbym wydac na zalaegalizowanie sie albo w
                usa albo w kanadzie , mi to obojetne, wazne zebym mogl byc legalnie ( ktos
                kiedys pisal na forum ze nielegalni to sobie kupuja super auta ciuchy, ale
                ciagle sa nielegalni, a tym czasem mozliwosc zalegalizowania to wartosc jednego
                dobrego samochodu, i ja sie z tym calkowicie zgadzam) czekam na Wasze posty,
                prosze o jakiekolwiek wskazówki dla mnie, i co myslicie o tym co tutaj teraz
                napisalem?? pozdrawiam
                • grzegorz1985 Re: praca, prawo jazdy 26.01.06, 12:20
                  bedac w kanadzie widzialem w gazecie taki jakby wykres, chodzilo o to ze tylko
                  ok 10-15% kierowcow jest "prawdziwymi truckerami". wiedza o aucie wszystko
                  potrafia naprawic duzo rzeczy . Reszta robi to tylko dla kasy albo poprostu nic
                  innego nie umieja, nawet naprawic prostych rzeczy przy trucku jesli sie mu cos
                  stanie w trasie. Taka jest niestety prawda.
                  • tradycja1 Re: praca, prawo jazdy 27.01.06, 01:53
                    Masz racje, tak jest gdyz traktuja swoja prace jako zrodlo dochodu tylko, malo
                    jest niestety pasjonatow co nawet po czesci jestem w stanie zrozumiec.
                    Jak jeszcze kierowca jest od razu wlascicelem trucka to wiadomo dba i sporo
                    rzeczy, jest w stanie sam naprawic,a jak jezdzi jako kierowca dla kampani to
                    juz gorzej zwyczajnie zajezdzaja trucki bo nie stanowia ich wlasnosci a sa
                    objete serwisem naprawczym.
                    • evek Re: praca, prawo jazdy 27.01.06, 02:18
                      podejrzewam, ze wiekszosc nie ma czasu na zajmowanie sie tym "byciem kierowca"
                      - czas goni, towar trzeba dowiezc... slowem proza zycia.
                      gadalam z kolega i ponoc w Indianie - tak jak i w Illinoi juz tez trzeba miec
                      numer #SS zeby zrobic CDL-a.
                      swoja droga mysle, ze mit takiego kierowcy - pasjonata stworzylo amerykanskie
                      kino, a niestety - rzeczywistosc jest mniej kolorowa. ale to by trzeba bylo z
                      kierowca pogadac!
                      • grzegorz1985 Re: praca, prawo jazdy 27.01.06, 19:04
                        evek powiem Ci ze sa tacy, i gadalem z takim truckerem, jest to moj kolega,
                        mieszka w toronto, on ma wlasnie czas na zajmowanie sie tym, to jest jego
                        pasja. A czy to jest mit......... ja bym sie tak z tym do konca nie zgodzil,
                        trzeba pametac ze kazdy czlowiek jest inny. nie ma dwoch takich samych.
                        pozdrawiam
                        • evek Re: praca, prawo jazdy 28.01.06, 20:58
                          o nie watpie, ze sa, ale lepiej sie mile rozczarowac, niz od razu nastawiac na
                          nie wiadomo co :O) proza zycia tutaj w ameryce moze sie bardzo roznic od
                          naszych zamierzen poczynionych w PL. ale roznie to bywa!
                          powodzenia wiec. a jesli uda mi sie cos jeszcze uslyszec w temacie, to na pewno
                          dam ci znac tutaj, albo na maila :O)
    • himera24 Re: praca, prawo jazdy 27.01.06, 20:45
      jesli jestes w stanach na wizie turystycznej mozesz jezdizc osobowym samochodem
      do jakiegos czasu na polskim prawku (jesli takie masz), nie wiem jak to jest w
      wypadku CDL, ale nie wydaje mi sie bowiem potrzebne sa do tego odpowiednie
      testy i egzamin drogowy.
      z prawkiem nie jest tak latwo bo jak nie masz Social Security numeru to ci
      prawka nie wydadza.
      SS moga zdobyc teraz legalni.

ps. moge sie mylic.
      • rhino1 Re: praca, prawo jazdy 27.01.06, 22:10
        najlepiej jakbys zrobil w polsce sobie prawko na ciezarowki - bo tutaj poznije
        jest latwiej i sporo taniej . a wiesz ja bym ci pwoiedzial najpierw zalegalizuj
        a poznije mysl o jezdeniu - latwiej i szybciej ci to wyjdzie . co do CDL to
        jeszcze Michicagn moze byc szansa - tam kilka osob zrobilo na turystycznej i
        jzezda - ale bylo to ze 2 lata temu . wiesz jak kupie zdiennik zwiazkowy to tam
        sa ogloszenia to zadzownie i sie popytam bo oni mowi a ze CDL - kazdy przypadek
        wiec wiemy o jakie przypadki chodzi . takze daj mi kilka dni powinienm
        wiediec .
        a tak przy okazji nie myslales zeby moze caregiverem zostac??
        jest to w wmiare latwe zajecie dla turystycznych , tylko ze malo Ameryki
        zobaczysz , no chyba za na dobra rodzine trafisz .
        pozdrawiam
        • grzegorz1985 Re: praca, prawo jazdy 28.01.06, 15:43
          mam juz w polsce prawko na ciezarowki, a co co caregiver to raczej mnie to nie
          bardzo interesuje :/, dzieki za posty i czekam na napisanie od rhino1 o
          tym z gazety. pozdrawiam
          • grzegorz1985 Re: praca, prawo jazdy 29.01.06, 09:36
            A czy mozna dostac wize H2B lub H1B wlasnie na kierowce??
            • rhino1 Re: praca, prawo jazdy 15.02.06, 09:02
              dzwonielm odnosnie tego prawka - wiec musisz miec ssn :(

ale z tym H2b to dobry pomysl tylko trzeba by bylo znalezc firme ktra by cie
              wziela - polska lub nie bo tutaj jest bardzo duzo ofert praxcy a rak do
              kierowania ciagle brakuje - teraz sie troche przepisy zmieniaja odnosnie tej
              wizy ale wiedz jedno jak naprwde bediesz chcial to dasz rade , pamietaj "los
              nagradza przygotowanych"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka