Dodaj do ulubionych

wyzszosc brazowych jajek nad bialymi ;-)

10.04.06, 15:45
to tak a propos zblizajacych sie Swiat Wielkanocnych ;-) ktore sa świeższe,
smaczniejsze, ladniejsze? u mnie reklamy twierdza, ze te brazowe bo lokalne,
ale nie zauwazylam zeby byly tak naprawde świeże. A moze jest jakas trzecia
opcja dla jajek?
Obserwuj wątek
    • zyta2003 Re: wyzszosc brazowych jajek nad bialymi ;-) 10.04.06, 16:01
      Jak jajko jest organic, to znaczy na pudelku pisze organic, to zawsze jest
      brazowe. Jak z opalenizna, nadaje zdrowy wyglad.
      • aneta05 Re: wyzszosc brazowych jajek nad bialymi ;-) 10.04.06, 16:44
        ja kupuje te drozsze..organic, albo jak maja opis "bez antybiotykow, bez
        konserwantow" lub cage free..a ostanio sprobowalam jajka z kwasami Omega 3 i
        generalnie musze stwierdzic, ze sa bardziej zolte niz te "zwykle."
        • claudia207 Re: wyzszosc brazowych jajek nad bialymi ;-) 10.04.06, 17:03
          W pytaniu chodzi o kolor skorupek a nie zoltka. Kiedys, jeszcze w Polsce,
          slyszalam, ze kolor skorpuki nie ma zadnego znaczenia, ale klienci wola
          brazowa, wiec pewnie wiekszosc hodowanych kur takie wlasnie jajka znosi. ;-)
    • marekatlanta71 Re: wyzszosc brazowych jajek nad bialymi ;-) 10.04.06, 18:02
      Z brazowych nie da sie zrobic malowanych jaj na wielkanoc.
      • bluedream Kupuje biale 10.04.06, 18:19
        gdyz dzieci wola z nich robic pisanki,kolory wychodza ladniejsze:)
        • edytais Re: Kupuje biale 10.04.06, 18:31
          Brazowe, biale, niebieskie.... nie ma znaczenia, to zalezy od rodzaju kury, a ze
          te zdrowe, organiczne to akurat sa brazowe, to chyba moda, bo kupujacy mysla, ze
          brazowe sa zdrowsze. Ja kupuje od znajomej swiezo zniesione i sa roznego
          koloru: brazowe, biale i nawet takie szaro niebieskie, nawet miniaturki (dzieci
          uwielbiaja). Im ciemniejsze zoltko tym zdrowsze, ale mozna tez kury karmic taka
          karma, ktora powoduje, ze zoltko robi sie prawie pomaranczowe, wiec to jest
          zaden dowod na zdrowe jajko. Grubosc skorupki tez swiadczy o tym czy jajko jest
          zdrowsze (im grubsza tym lepiej).
          Te ktore maja wieksza ilosc Omega-3 byly karmione lnem (flax). Lyzeczka lnu ma
          wiecej omega-3 niz jakbys zjadla tuzin jajek :). Garsc orzechow wloskich ma
          jeszcze wiecej omega-3.
          Moja corcia tez juz mysli, ze te biale jajka to niezdrowe, a te brazowe sa
          lepsze, bo jak kupujemy organiczne to one zawsze brazowe. Ciekawe, czy jakby
          zaczeli sprzedawac organiczne biale jajka czy mniej osob by kupowalo???
          • zyta2003 Re: Kupuje biale 10.04.06, 18:36
            Co to jest kwas omega -3 w jajkach i do czego sluzy, zapytuje.
          • edytkus Re: Kupuje biale 10.04.06, 20:17
            edytais napisała:

>> organiczne to akurat sa brazowe, to chyba moda,

to nie moda, to rasa kury - im bardziej czerwona kura tym brazowsza skorupa na jajku ;))

kwasy tluszczowe Omega-3 np. obnizaja poziom cholesterolu, ale i tak z iloscia jajek przesadzac nie
            wolno

kiedys widzialam jak kobieta przekladala jajka drogie do pudelka od tanszych :O
            • tamsin Re: Kupuje biale 10.04.06, 20:36
              a kurczak od czerwonej kury zawsze wyjdzie czerwony, czy kogut ma tutaj cos do
              powiedzenia?
              • edytkus Re: Kupuje biale 11.04.06, 02:18
                tamsin napisała:

> a kurczak od czerwonej kury zawsze wyjdzie czerwony, czy kogut ma tutaj cos do
                > powiedzenia?

mnie sie wydawalo ze kurczaki to zawsze zolte sa?
            • edytais Re: Kupuje biale 10.04.06, 23:36
              > to nie moda, to rasa kury - im bardziej czerwona kura tym brazowsza skorupa na
              > jajku ;))
              No wlasnie dlaczego akurat wszyscy organiczni kurzy farmerzy wybieraja rase
              skladajaca brazowe jajka?

A tu cos o Omega-3. Dla zdrowia musi byc rownowaga Omega-3, z 6 i 9. Wiekszosc
              ludzi nieprawidlowo odzywiajaca sie zamiast 1:1 omega-3 do 6,9 ma 1:20.
              Powoduje to rozne choroby.
              Wlasnie w kwietniowym Natural Health pisza, ze daily recommendation to 1.1 gram
              dla kobiet i 1.6 dla mezczyzn.
              Lake trout (3 oz) 1.7 g
              Atlantic salmon (3 oz) 1.6 g
              Walnuts (1/2 cup) 1.3 g
              Carlson Super omega-3 fish oil (2 capsules) 1.2 g
              Flaxseed oil (2 capsules) 1.14 g

> kiedys widzialam jak kobieta przekladala jajka drogie do pudelka od tanszych :O
              Ale jajca... i nikt jej nie przylapal? Ze tez ludzie ryzykuja kary za
              shoplifting wartosci paru dolarow do tego! Edytkus, nic nie powiedzialas?
              Ja bym sie niezle wpienila jakbym ja kupowala te drogie (bo w koncu to ja
              moglabym pozniej byc taka ofiara co to zaplacila podwojnie a dostaje to tanie).
              Ja tak sie wkurzylam na Wild Oats gdzie facet tam pracujacy wkladal zwykle
              migdaly do pudel z organicznymi (3x drozsze!) i jeszcze glupka ze mnie robil jak
              mu zwrocilam uwage. Manager potem przepraszal, ale juz w tej czesci bulk nie
              kupuje :( bo im nie ufam.
              • edytkus Re: Kupuje biale 11.04.06, 02:23
                edytais napisała:

> No wlasnie dlaczego akurat wszyscy organiczni kurzy farmerzy wybieraja rase
                > skladajaca brazowe jajka?

moze biala rasa bardziej nadaje sie do chodowli w wielkich farmach?

> Edytkus, nic nie powiedzialas?

spozniony refleks

>jeszcze glupka ze mnie robil

dzisiaj wszyscy wszystkich roluja :(, widzialam niedawno w TV reportaz o dodawaniu do paczkowanego
                miesa srodka utrzymujacego "swiezy" kolor miesa zeby nie brazowialo gdy traci waznosc :O
    • magda.recruit Re: wyzszosc brazowych jajek nad bialymi ;-) 11.04.06, 04:29
      Biale kury daja biale jajka, ciemne kury - brazowe, a jak kura ma kolor nijaki
      taki, to jakie bedzie jajko? Wedlug Mr Breakfast, wystarczy popatrzec na uszy
      kury i bedziemy mieli odpowiedz!

www.mrbreakfast.com/ask.asp?askid=23
    • maruda78 No prosze, czlowiek sie uczy cale zycie.. 11.04.06, 18:56
      .. zawsze myslalam, ze kolor skorupki zalezy od rodzaju karmy (tak jak jest w przypadku intensywnosci
      koloru zoltka), a tu okazuje sie, ze to kwestia kurzej rasy!
      Ja osobiscie tez wole te brazowe (bariera psychiczna?;-) - ale organiczne jajka jak najbardziej mozna
      kupic i biale i brazowe, osobiscie ja innych nie kupuje (i te karmione nasionami lnu, z wieksza
      zawratoscia omega 3).
      A swoja droga - slyszalam ostatnio, ze wynaleziono jakas mutacje genetyczna, dzieki ktorej swinie
      beda produkowaly 'zdrowy' bekon wlasnie o duzej zawatrosci omega 3 bodajze.

news.inq7.net/lifestyle/index.php?index=2&story_id=71302&col=130
      Chory swiat.

• edytkus Re: wyzszosc brazowych jajek nad bialymi ;-) 03.09.06, 05:12
      ciekawostka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=47934122&v=2&s=0
      • tamsin Re: wyzszosc brazowych jajek nad bialymi ;-) 03.09.06, 20:01
        no prosze jaki wybor jajek, niektore swieze prosto od chlopa ;-) przyznaje sie,
        ze po tym watku zaczelam wybrzydzac z jajkami i kupuje te "cage free", ale
        niekoniecznie one sa z omega czyms tam...no ale teraz czytajac te numeracje, te
        cage free tez wcale nie znaczy, ze kura biega sobie samopas po podworku..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka