kaja7 22.05.06, 22:43 .........Chicago???? Jaka jest procedura? Jakby ktos wiedzial?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ertes Re: ile sie czeka na paszport w ambasadzie polski 22.05.06, 23:02 Pytanie jest proste ale odpowiedz niestety jest skomplikowana gdyz czas oczekiwania zalezy tylko i wylacznie od Twojej sytuacji. Najlepiej wiec zadzwonic do konsulatu. Niektorzy czekaja kilka tygodni a inni rok. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: ile sie czeka na paszport w ambasadzie polski 22.05.06, 23:07 Kilka tygodnie?!?!?! 4-6 miesiecy to minimum na zwykly paszport. Tymczasowy jest szybszy a jednorazowy na powrot mozna wlasciwie od reki dostac. Odpowiedz Link
ertes Re: ile sie czeka na paszport w ambasadzie polski 22.05.06, 23:31 W LA kilka tygodni. Sprawdzone. Odpowiedz Link
bluedream Z pierwszej reki:) 23.05.06, 00:06 Na staly (10 letni) ok.4 - 8 miesiecy,tymczasowy wazny na rok ok.2-3 tygodnie:) Wszystkie 10-letnie paszporty sa obecnie wystawiane w Polsce i stad ten dlugi okres oczekiwania. Powodzenia:) Odpowiedz Link
kaja7 Re: Z pierwszej reki:) 23.05.06, 00:15 a jakie trzeba zlozyc dokumenty na ten tymczasowy i ten 10 letni, czy trzeba tam byc osobiscie? czytalam na str. ze oni przysylaja formularze bo ich nie mozna ze str sciagnac, Odpowiedz Link
ertes Re: Z pierwszej reki:) 23.05.06, 00:23 Zrob tak jak jest napisane na stronie konulatu. Odpowiedz Link
kaja7 Re: Z pierwszej reki:) 23.05.06, 00:27 chcialam info z pierwszej reki, bo niecierpie chicagowskiego polskiego konsulatu, typowo socjalistyczny urzad, mialam z nim do czynienia swego czasu i duzo nerwow stracilam. Odpowiedz Link
magda.recruit Re: ile sie czeka na paszport w ambasadzie polski 23.05.06, 00:38 Kaja, ja zadalam podobne pytanie. Przeczytaj moj watek i podane tam rady. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11918&w=41650524 Ja postanawilam wszystko zalatwic poczta, jak zasugerowala Aneta05. Powodzenia Odpowiedz Link
zapomnialamnicka Re: ile sie czeka na paszport w ambasadzie polski 23.05.06, 00:58 zamowilam druczki przez e-mail, odeslalam wypelnione, zdjecia i reszte dokumentow poczta, czekam juz 4 miesiace konsulat w NY Odpowiedz Link
bluedream Tutaj masz wszystkie informacje:) 23.05.06, 01:12 podaje link, wszystko zalatwiasz droga korespondencyjna: www.polishconsulatechicago.org/index.asp?page=paszporty Powodzenia, J. Odpowiedz Link
roza2004 Polski paszport 23.05.06, 02:12 W NYC ,druczki zamowilam tel ,zostaly przyslane mi do domu .Osobiscie zlozylam w konsulacie, bardzo sprwanie i szybko w 15 min ze wszystkim .Paszport 10-letni odbieralam, po zawiadomienu ze juz jest, za 1,5 m-ca . Mysle ze podobnie dziala to i w Chicago. Powodzenia . Odpowiedz Link
fridolino Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 23.05.06, 02:14 ja pobralam druki w ambasadzie w Chicago i wypelnone wyslalam ze zdjeciami do POLSKI, tam mama mi zlozyla i po miesiacu mialam paszport. Klopot jak nie planujesz wycieczki do polski bo odebrac trzeba osobiscie :D Odpowiedz Link
kaja7 Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 26.05.06, 18:47 dzieki dziewczyny za wasze pmysly. Wiem juz napewno ze nie bede zalatwiala przez konsulat polski w chciago. Zalatwie wszystko w POlsce. Akt matzenstwa do USC wysle, mama zda wniosek na paszport. A ja odbiore bo i tak jada do Polski. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 27.05.06, 15:54 Jestes pewna, ze w Polsce tak Ci pojdzie od reki? W styczniu w NY czekalam na paszport 4 tygodnie. Teraz zapewne duzo dluzej trwa. Odpowiedz Link
kaja7 Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 27.05.06, 19:41 W mojej miejscowsci w Polsce czeka sie na wyrobienie paszportu 3 tygodnie, mozna tez droga ekspresowa, przy podaniu waznej przyczyny. W polsce bede 4 tyg. Zdam papiery na paszport przez moja mame zanim przyjade (mysle ze 3 tyg a jak sie nie uda to 2 tyg wczesniej). PO odbior trzeba sie zglosic osobiscie. Poczta musze wyslac do mamy: wypelniony wniosek paszportowy z podpisami (bardzo wazne), 2 zdjecia, skserowany stary paszport i dowod osobisty(nie ksero. No i oczywiscie polski akt malzenstwa. Tyle sie odwiedzialam, nie wiem jak to bedzie wygladalo faktycznie. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 27.05.06, 19:59 no wlasnie, zeby Cie nie podkusilo wysylac niewazny paszport polski, bo chociaz niewazny - to beda od ciebie rzadac na lotnisku Odpowiedz Link
kaja7 Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 27.05.06, 20:26 Musze wyslac tylko kasero. A paszport ma wazyny, tylko nazwisko niewazne. Tez mam Travel Document, ktory musze ookazac na wyjezdzie i powrocie. Odpowiedz Link
claudia207 Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 27.05.06, 23:51 Co to jest ten Travel Document? Odpowiedz Link
kaja7 Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 28.05.06, 16:32 Jak sie jest w trakcie procesu na zielona karte i sie chce wyjechac z usa to ten dokument pozwala na powrot. W przeciwnym razie moga mnie z powrotem nie wpuscic. Odpowiedz Link
natkos1 Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 30.05.06, 18:37 kaja, jak dlugo czekalas na ten ,,travel document''? i czy orientujesz sie, to prawda ,ze aplikowanie o niego przedluza czekanie na zielona karte? Czy mozesz okreslic,ze Ty np. czekasz juz bardzo dlugo? Czy wysylalas aplikacje razem z formularzami na zielona karta czy pozniej? Ja sobie juz tez tak powoli mysle,ze chyba jak dostane pozwolenie na prace to zaraz po tym bede aplikowac o ten ,,advance parole'', bo pozowlenie najwazniejsze a zielona moze poczekac, choc jak narazie nie mam zadnej wiedzy na ten temat. Ale bardzo bym chciala poleciec do Polski we wrzesniu... natalia Odpowiedz Link
kaja7 Re: Tutaj masz wszystkie informacje:) 30.05.06, 21:16 Ja wysylalam wszystko razem zarowno documenty na zielona karte jaki i na pozwolenie na podrozowanie. Wszystko zostalo wyslane 4 lutego 2006. Juz 5 tyg. temu bylam na biometrics. Nie sadze ze travel document przedluza czkanie na zielona karte, bo to sie u mnie rozapatruje w dwoch roznych miejscach (Milwuakee-GC, a Misurri- Travel Doc.) Zielona karte moze u mnie przedluzyc to ze oni chceieli od nas jeszcze jakis tam papierow abysmy doslali. Ale co do Travel Document to sie nadenerwolalam troche, bo liczylam na to ze dostane tak jak to napisane ich str. int. 30-60 dni, a ja czekalam 3,5 misiaca.Do Misurri nie mozna sie dodzwonic, nr. telefonow sa tajne. Moj maz zadzwonil do znajomego, ktory ma znnajomego a ten tez ma znajomego wlasnie gdzies tam w tych urzedach imigracyjnych i on zadzwonil w mojej sprawie, czemuz to ja czekam na rozpatrzenie jednej kartki papieru 3,5 miesiaca. Po tym telefonie dostalam po kilku dniach moj Travel Document. NIe wiem czemu to tak dziwnie bylo, czy to oni zapomnieli o mnie czy co. Odpowiedz Link
dominika801 Re: ile sie czeka na paszport w ambasadzie polski 31.05.06, 23:59 Powiedziano mi ze 9 miesiecy(zmienialam nazwisko w urzedzie polskim,za posrednictwem rodzicow)Chce wyjechac do Polski niedlugo,wiec zlozylam tez wniosek na tymczasowy paszport.Wszystko zalatwiam przez Dome.Tymczasowy paszport to okolo 8 tygodni czekania. Odpowiedz Link