Dodaj do ulubionych

do kaja7 w sprawie advanced parole...

18.06.06, 00:06
Hej kaja7, pamietam jak w styczniu pisalas o aplikowaniu o green card i
advanced parole.Jestem ciekawa jak skonczyla sie ta sprawa, czy wyslalas w
koncu te dokumenty i jak dlugo czekalas na dokumenty podrozy, bo ja wlasnie
mam zamiar palikowac i poleciec do domu pod koniec wrzesnia.

Dziewczyny pisaly ,ze advanced parole jest dla osob, ktore sa od samego
poczatku do samego konca legalnie.Czy, jesli moja wiza konczyla sie
ostatniego kwietnia, slub wzielam 1 maja (oj no wiem, wiem...haha) i pod
koniec maja wyslalam papiery na zielona karte, czy fakt,ze jestem bez wizy od
ponad miesiaca ale po slubie(status CR1) oznacza, ze powinnam aplikowac o
advanced?
dziekuje - natalia
Obserwuj wątek
    • kaja7 Re: do kaja7 w sprawie advanced parole... 18.06.06, 02:30
      Tak, okolo 3 lutego wyslalam aplikacje I-485 oraz I-131. Oni otrzymail 5
      lutego.Czekalam z niecierpliwoscia na advanced parole bo juz w planach byl
      wyjazd do Polski. Po trzech miesciach czyli luty, marzec, kwiecien nie dostalam
      odpowiedzi na I-131. Zobaczylam w intenecie ze procesuja papiery z marca, a ja
      wyslalam w lutym i na dodatek napisano ze czeka sie miedzy 30 a 60 dni, a ja
      juz 90 i nic. I-131 procesowali w Misurry, tam nie mozna sie dodzwonic (nr
      telefonow tajne). Jak dzwonilam na ogolny nr. Centrum Imigr. mowiono mi ze nic
      wiecej nie moga powiedziec poza tym co jest w internecie. Wiec moj maz napisal
      do kongresmena 3 razy, potem telefonowal do kolegi, ktory ma kolege, a ten ma
      kolege gdzies tam, nie wiadomo mi blizej. Po tych calych akrobacjach dostalam
      po 5 dniach odp na I-131, pozytywna. Czyli okolo 20 maja. Nie wiem, niby nic
      wielkiego advanced palole, ale ja mialam takie glupie szczescie ze mi nie
      przysylali az musialam sama sie jakos dobijac. Czytalam na forum ze inni nie
      mieli zadnych problemow. Ja nigdy nie bylam nielegalnie w stanach, dwa razy
      wczesniej bylam ale wrocilam o czasie. Dodam ze mialam juz bilety kupione do
      Polski (ja i moj maz, jego rodzice i siostra) oraz oplacone wakacje w gorach
      (zaliczka). Wiec strasznie sie goraczkowalam i bylam zla co im zalezy mi
      pozwolic wyjechac.

Co sie tyczy zielonej karty to dostalam zaproszenie na biomertics na 24
      kwietnia. Oraz niedawno zaproszenie na Interview na 26 lipca. Aplikacja I-485
      jest rozpatrywana w Milwaukee.

Ot to tyle z moich dotychczasowych doswiadczen. Nie wiem co ci radzic odnosnie
      travel document, jak chcesz bardzo jechac, to zaryzykuj, tylko te ryzyko
      kosztuje 170$. A przed dostaniem nie planuj podrozy tak jak ja. W sumie na nim
      jest napisane ze musze wrocic do 10 maja 2007. Czyli dlugi czas i wielkorotnie
      przekraczac granice.
    • izza25 Re: do kaja7 w sprawie advanced parole... 18.06.06, 03:58
      Wiem ze jest post do Kaja7 ale ja pozwole cos napisac od siebie. Wniosek o AOP
      zlozylam w kwietniu, a bilet wykupiony na koniec czerwca. Nie doczekalam sie na
      AOP, wiec umowilam sie na wizyte i staralam sie o emergency AOP. Dostalam bez
      problemu, nawet nie musialam placic za to bo powiedzieli mi ze placilam za AOP
      jak skladalam dokumenty. AOP mam wazny na rok z mozliwoscia wielokrotnego
      przekraczania granicy.
      Zobacz sobie na visajourney.com tam masz przyklady kiedy kto zlozyl petycje i
      kiedy ja zatwierdzili. Niestety teraz AOP idzie do "jednego worka" wiec trwa to
      okolo 4 miesiace, mimo ze na uscis jest napisane zatwierdzenie I-131 trwa od 30
      do 60 dni.
      • agniecha_r Re: do kaja7 w sprawie advanced parole... 18.06.06, 07:11
        tylko, ze Wy dziewczyny nie mialyscie ani jednego dnia nieleglanego pobytu. A
        natkos ten slub wziela juz po wygasnieciu wizy. Nie jest tak, ze ja chce
        straszyc ale slyszalam, ze takie osoby moga miec problem z wjazdem, bo
        pozwolenie na wyjazd jedno a urzednik na granicy to drugie. A ich nie interesuje
        czy to jedne dzien czy 10 na nielegalu.
    • izza25 Re: do kaja7 w sprawie advanced parole... 18.06.06, 15:36
      Agniecha ma racje, ja na twoim miejscu bym nie ryzykowala. Legalnosc nie liczy
      sie od dnia slubu tylko od momentu wyslania dokumentow, a dokladniej, od daty
      kiedy urzad imigracyjny dostal dokumenty.
      Wiec w twoim przypadku wyjezdzac na AOP jest ryzykowne. Najlepiej poradz sie
      dobrego prawnika.
      • welinda Advance Parole (Travel Dokument). 18.06.06, 16:44
        Dokument o ktorym dyskutujecie nazywa sie poprawnie
        Advance Parole. Absolutnie nie "advanced" :).
        Czytanie dokladnie i ze zrozumieniem dokumentu ma swoje
        zalety. Mozna wowczas uniknac dyskusji akademickiej :).
        • natkos1 Re: Advance Parole (Travel Dokument). 18.06.06, 19:41
          Dziekujemy welindaale akurat dyskusji akademickiej na szczescie nie podjelysmy
          w tym watku:)
          Codo reszty to mnie dziewczyny zalamalyscie, bo nigdynie przypuszczalam,ze ja
          tu jestem ostatni miesiac nielegalnie! Sadzilam wlasnie,ze data wziecia slubu
          mnie usprawiedliwia. Nie wiem teraz co zrobic, bo jestem w ciazy, rodzic bede w
          styczniu i chcialam koniecznie zobaczyc sie z rodzina okolo
          wrzesnia/padziernika, bo pozniej to niewiadomo jak bedzie. Jesli (jesli jesli
          jesli...hahahah) dostane green card okolo stycznia to przeciez w 9 miesiacu nie
          polece a z kolei z 2-miesiecznym niemowlakiem tez nie chce udawac sie w tak
          daleka podroz. No a najwazniejsze,ze rodziny tak dawno nie widzialam... :(
          natalia
          • agniecha_r Re: Advance Parole (Travel Dokument). 18.06.06, 20:08
            Rozumim Ciebie doskonale...Ale przyznam, ze ja bym nie ryzykowala. Za duzo do
            stracenia. Wszedzie gdzie czytalam (na roznych forach) to kazdy odradza wyjazd z
            Stanow podczas oczekiwania na GC jezeli wczesniej bylo sie nielegalnie. Nawet na
            stronie USCIS pisza "Please note that Advance Parole does not guarantee
            admission into the U.S. Aliens with Advance Parole are still subject to the
            immigration inspections process at the port of entry. For more information on
            Advance Parole, please read our Travel Advisory." W tym Travel Advisory podaja
            okresy nielegalnego pobytu i skutkami czasowymi zakazu wjazdu do Stanow. Pisza
            , ze od 180 dni...ale wiadomo, ze w rzeczywistosci dla nich nie jest istotne ile
            ktos byl nielegalnie.
          • zajonczek3 Re: Advance Parole (Travel Dokument). 18.06.06, 20:10
            natkos1 napisała:

" Nie wiem teraz co zrobic.."

Zloz podanie o "advance parole". I jezeli dostaniesz to lec do
            Polski. Malzenstwo z obywatelem "czysci" plamy imigracyjne :).
            Nie sadze abys miala klopoty z powrotem. Wydajac juz dokument
            wladze imigracyjne dokladnie przyglagaja sie aplikantce i nie
            maja zwyczaju zastawiac pulapek. Na piec znanych mi podobnych
            do Twojego przypadku wszystkie piec wrocily bez klopotow do Stanow.
            Nie sadze abys byla niefortunnym wyjatkiem :).
            Powodzenia.
            • agniecha_r Re: Advance Parole (Travel Dokument). 18.06.06, 20:19
              No a ja znam takie co nie zostaly wpuszczone.
              I zaznaczam, nie chce natkos straszyc.
              Masz racje - czysci. Ale ten plaszczyk ochronny dziala tylko w Stanach.
              Zreszta...podaje Ci linka. Pisze tam karina. Jest ona prawnikiem imigracyjnym
              czy jakos tak ;)
              forum.usa.info.pl/viewtopic.php?t=3593&highlight=advance+parol
              Jest bardzo pomocna - mozesz do niej napisac i zapytac sie. Na pewno odpowie Ci
              na pytania i pomoze. Jest to bardzo mila osoba. Ja osobiscie bylam mile
              zaskoczona, ze tacy prawnicy jak ona istnieja :)
              • natkos1 Re: Advance Parole (Travel Dokument). 21.06.06, 04:43
                Hej Agniecha, piszesz,ze ten plaszczyk ochronny dziala tlyko na terenie US, ale
                przeciez stycznosc z urzednikiem mam wlasnie w US...
                • agniecha_r Re: Advance Parole (Travel Dokument). 21.06.06, 07:36
                  mowisz o przejsciu na lotnisku jak juz wracasz?
                  Tak to prawda...tylko, ze na lotnisku jako osoba starajaca sie o wjazd nie masz
                  zadnych praw. Jezeli beda Ciebie chcieli cofnac co najwyzej mozesz zadzwonic do
                  Konsulatu. Nie przysluguje Ci zaden prawnik.
                  Sama tego do konca nie rozumiem. Niby jestes w Stanch a niby nie.
            • agniecha_r Re: Advance Parole (Travel Dokument). 18.06.06, 20:26
              natkos, jak bedziesz miala problemy z kontaktem z Karina to daj znac.
              • izza25 Re: Advance Parole (Travel Dokument). 19.06.06, 02:28
                Poznalam Karine osobiscie, potwierdzam przemila osoba.
                Napisz do niej na tym forum, w wolnej chwili udzieli ci pomocy.
                • natkos1 Re: Advance Parole (Travel Dokument). 19.06.06, 17:28
                  Dziekuje Wam dziewczyny za pomoc, ktora jednoczesnie mnie podlamala jeszcze
                  bardziej. Nie dosc,ze dolina, ze pracowac nie mozna, nudy, ciaza to nawet do
                  domu nie pojade...oj jak mnie denerwuja te glupie przepisy, jakby nie mogli
                  spojrzec,ze wiza sie skonczyla 30 kwietnia a papiery wyslalam po miesiacu,ze
                  sie mocno staralam hahaha
                  Szczerze mowiac, o tym ze moja wiza nie bedzie przedluzona moja organizacja
                  poinformowala mnie dokladnie tydzien przed jej wygasnieciem,a wszystko bylo
                  takie ,,pewne''- jak zwykle. Takze nawet nie mialam szans by cokolwiek
                  zorganizowac wczesniej, aby wyslac te dokumenty na czas tj.na 1 maja. I przez
                  to zamknaly sie dla mie drzwi do Polski.
                  Dziekuje za link do Kariny, choc pewnie powie mi to samo co wy tutaj
                  natalia
            • monnap Re: Advance Parole (Travel Dokument). 29.06.06, 22:35
              To wcale nie prawda, zadnych plam Ci to nie czysci. Ryzukujesz to, ze mozesz
              miec problemy z wjazdem i wtedy moze cI tylko pomoc towj prawnik. Jesli
              przesiedzi sie wizje ta informacja jest dostepna przy wiezdzie, wiec nie
              ryzykuj dopoki nie bedziesz iala zielonej karty. Powie Ci to kazdy prawnik
              imigracyjny.
    • maruda78 Re: do kaja7 w sprawie advanced parole... 19.06.06, 17:59
      Ja skladalam aplikacje w podobnej sytuacji, z tym ze moja wiza byla niewazna dluzej bo prawie rok,
      zlozylam tez wniosek o advance parole, i normalnie pojechalam do Polski i wrocilam.
      Tez sie balam, ze beda problemy, zrobilam dokladny research i dowiedzialam sie, ze problemy moga byc
      tylko w paru przypadkach - np. jesli mialas wize J1, ktora byla 'subject to section 212 (E)'.
      Jesli na wizie J1 w paszporcie jest napisane 'not subject to section 212(E). two year rule does not apply'
      wtedy na bank nie bedzie problemow z wjazdem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka