Dodaj do ulubionych

paczki do polski

09.08.06, 00:56
nie moge znalezc watku, a wiem ze tu czytalam. pozmozcie!
chodzi mi o takie firmy co wysylaja do polski paczki. poleccie cos co dziala.
ostatnim razem skorzystalam z waszej rady i paczka doszla i to na czas ale kontakt z firma byl okropny
- nie moglam sie dopytac jak mam zaplacic itp.

z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • kasiab75 Re: paczki do polski 09.08.06, 01:11
      np znacie firme polonez?
      • rhodeisland Re: paczki do polski 09.08.06, 02:08
        Polamer. Nie wiem, w ilu miastach amerykanskich ma biura. W Chicago jest ich
        kilka. Slyszalam jeszcze o firmie Doma.
      • roza2004 Re: paczki do polski 09.08.06, 02:10
        Polecam Ci firme DOMA www.domaexport.com
        albo firma POLAMER www.polamerusa.com
        • robin153 Re: paczki do polski 09.08.06, 02:25
          ja z Waszyngtonu wysylam UPS paczke do Polish Travel w Philadelphii, korzystlam
          wiele razy, bardzo mili ludzie tam pracuja, zawsze paczka doszla, polecam ta
          firme tez w sprawie biletow:

www.polishtravel.com
          • kasiab75 Re: paczki do polski 09.08.06, 03:26
            a jak to jest z ta firma - na ich stronie nie ma slowa o paczkach. powinnam dzwonic czy jak?
    • ciocia_ala Re: paczki do polski 09.08.06, 02:45
      Maz wysyla Polonez'em. My nie mielismy problemu. Zwykle tylko strasznie dlugo
      ida te paczki. Kolezanka wysylala, niestety nie wypelnila dokladnie tego
      papieru, na ktorym sie pisze co jest w srodku. Paczka doszla naruszona. Z
      okazji Swiat Bozego Narodzenia dzieci nie dostaly jakis Barbiow i klockow,
      brakowalo tez jakis firmowych ciochow. Ale to sie moze zdarzyc wszedzie, wiec
      ja zawsze dokladnie pisze, co jest w srodku.
      A ja z lenistwa zwykla poczta. Nie wydaje mi sie, zeby bylo jakos specjalnie
      drogo, a paczka bedzie w Polsce w tydzien.
    • kasiab75 Re: paczki do polski 09.08.06, 03:12
      bardzo dziekuje.
      ja myslalam ze firma to bedzie mniejszy problem z clem. ale chyba jest tez taniej. jeszcze musze
      policzyc. ten idiotyczny przepis ze powyzej 35$ wszystko musi byc oclone to jakis wymysl z ksiazyca. w
      takich czechach jest 160$ - zawsze cos.
      • ciocia_ala Re: paczki do polski 09.08.06, 18:07
        ???? Jakie clo?? Nie rozumiem. Nigdy nie placilam zadnego cla...
        • jeszcze_dzis Re: paczki do polski 10.08.06, 16:10
          Na formularzu wypisuje sie zawartosc paczki i trzeba podac wartosc tych
          przedmiotow. Jesli napiszesz ze wiecej niz $35 twoja paczka moze byc oclona.
          Nie zdarza sie to czesto ale ma miejsce. Gdy wysylasz paczke przez USPS do PL
          ona zawsze bedzie oclona. Ostatnio kolezanka wysylala do polski perfumy przez
          USPS ekspresem bo to prezent byl na urodziny i w PL chcieli ta paczke oclic na
          300zl!!! Czyli wiecej niz ta perfuma warta w sklepie.
          • kasiab75 Re: paczki do polski 10.08.06, 20:34
            ale wlasnie to nie jest do konca tak, ja wysylalam usps i nie byly clone rzeczy a wszystko to prezenty byly
            i warte wiecej niz 35- nawet sama to napisalam na deklaracji bo nie wiedzialam ze ta kwota taka niska.

wiec sadze ze zadzialalo to ze to gift.

no wiec sama juz nie wiem jak to wszystko dziala!!! ktos to rozumie?
        • kasiab75 Re: paczki do polski 10.08.06, 20:36
          wszystko powyzej wartosci 35$ powinno byc oclone. takie jest prawo celne dla polski.

ja tez nie placilam ale wiem ze moje kolezanki tak.

teraz chce wyslac kamienie i polfabrukaty do wyrobu bizuterii i poniewaz jest troche tego to sie obawiam
          ze ocla, a wolalabym nie.

• ciocia_ala Re: paczki do polski 10.08.06, 21:15
            aaa, juz rozumiem. ja zawsze wysylalam jako gift. z tego co mowisz, to moze to
            byc oclone.
            ja juz kiedys mialam ochote wyslac rodzicom samochod. tu zdarzyla mi sie duza
            okazja na mazde3 i pomyslalam, ze im wysle. ale jak dowiedzialam sie, ile
            bedzie kosztowalo clo i inne oplaty (nie wliczjac transportu), to
            zrezygnowalam. zdaje sie bylo co kolo 40% wartosci samochodu. moglabym
            przewiezc jako mienie, ale wtedy nie moglabym samochodu sprzedac przez dwa
            lata, no i oczywiscie sama odebrac w gdansku.
            • edytais Re: paczki do polski 12.08.06, 04:05
              Ja wyslalam paczke USPS i wartosc wypisalam powyzej duzo powyzej tych $35, cla
              nie bylo. Za to do Niemiec wyslalam na urodziny tesciowej recznie robiony
              obraz (cross-stitch), ktory 3 miesiace pocilam (to jeszcze zanim bylam oblozona
              dzieciarnia). Ubezpieczylam, zeby gdzies nie zginal na $200 i tesciowa musiala
              placic clo 50 marek. to dopiero zrobilam jej niespodzianke :(
              • jankocha1 Re: paczki do polski 17.08.06, 00:23
                jakie clo??? Ja jeszcze nigdy nic nie placilam. Dzisiaj rano wyslalam paczke do
                mamy, powyzej $35 i tylko zaplacilam za przesylke. Zawsze wysylam najzwyklejsza
                poczta i nigdy nie mialam zadnych problemow. Regularna przesylka dochodzi w 7
                do 10 dni,a jak zaplace extra $10 to zajmuje to 3-5 dni. Polecam zwykla poczte.
    • cyborgus Re: paczki do polski 14.08.06, 19:56
      jap olecam Dome - bo mozesz zaplacic karta kredytowa. Wysylasz paczke do
      ktoregos z ich biur, adres do Polski piszesz na paczke, na to przyklejasz duza
      kartke z adresem DOMY i wysylasz ups do nich. pod te kartke z adresem wkladam
      koperte z instrukcjami (lotnicza vs. morska), podaje swoje dane oraz informacje
      o karcie kredytowej ktora maja obciazyc. Oni potem te informacje wrzucaj do
      komputera i maja oba nazwiska i adresy w bazie danych na przyszlosc.
      Mozna tez u nich kupic bilety LOT-u przez telefon, uzywajac karty.
      • kasiab75 Re: paczki do polski 17.08.06, 18:32
        dziekuje bardzo za info. mnie powalila ich obsluga klienta. na moj 3 mail z pytaniem jak moge zaplacic za
        paczke ktora juz oni poslali do polski, panienke w koncu odpisala, ze jest bardzo zmeczona bo ma duzo
        pracy i mi napisze w przyszlosci co mam zrobic;))))))))))))

ale nie moge narzekac - paczka doszla na czas, a do mnie po 3 tygodniach doszedl rachunek poczta
        zwykla. znaczy panienka baaardzo zmeczona byla.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka