Dodaj do ulubionych

wlasna firma?

28.07.03, 19:04
Ktos z Was probowal tutaj zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza? jak to jest
w porownaniu z Polska? Tez jakies ZUS-y czy inne debilne i zaporowe platnosci
sa z tym zwiazane? Jak skomplikowane sa podatki? Jaka tu jest w ogole roznica
miedzy free lancerem czy osoba zatrudniana na niezaleznym kontrakcie czy jak
to tam sie nazywa a wlascicielem 1-2 osobowej firmy - co jest sensowniejsze?
Obserwuj wątek
    • sublustris Re: wlasna firma? 28.07.03, 19:26
      wlasna dzialalnosc. ze wzgledow teoretycznych i praktycznych, rzad pomaga w
      podatkach przez rok a jak jestes kobieta to jeszcze dojdzie organizacja
      kobieca.dodatkowo wiadomo ze klient chetniej zatrudni kogos mniej anonimowego.
      • lolyta Re: wlasna firma? 28.07.03, 20:20
        Oooo miodowo ze taka opinie ma akurat kolezanka po fachu :) dzieki.
        rozgladalam sie w internecie za organizacjami kobiecymi, wszystkimi tymi "women
        with running modems" itp ale takie tego zatrzesienie... osiolkowi w zlobie
        dano... ale chyba faktycznie blizej im sie przyjrze.
        • terapolka Re: wlasna firma? 28.07.03, 21:55
          lolyta napisała:

> Ktos z Was probowal tutaj zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza? jak to
          jest
          > w porownaniu z Polska? Tez jakies ZUS-y czy inne debilne i zaporowe
          platnosci
          > sa z tym zwiazane? Jak skomplikowane sa podatki? Jaka tu jest w ogole
          roznica
          > miedzy free lancerem czy osoba zatrudniana na niezaleznym kontrakcie czy jak
          > to tam sie nazywa a wlascicielem 1-2 osobowej firmy - co jest sensowniejsze?

1. Ja.
          2. Robić co?
          3. Porównanie z Polską nie ma sensu aczkowliek jeśli już bardzo chcesz
          porównywać to formalnie jest 100 albo 1000 razy prostsze niż w PL i dlatego w
          PL bryndza ogólna jest 100 razy większa. N.p. prostą f-mę w New Jersey zakłąda
          się ok. 1 godzinę JEŚLI SIĘ WIE JAK I GDZIE.
          4. Reszta odpowiedzi zależy od tego jakiego rodzaju firma (sposób własności).

P.S. Polecam: dwa wieczory w ksiegarni Barnes & Noble lub Borders z książką z
          półki "small business".
          • lolyta Re: wlasna firma? 28.07.03, 22:03
            terapolka napisał:

> 3. Porównanie z Polską nie ma sensu aczkowliek jeśli już bardzo chcesz
            > porównywać to formalnie jest 100 albo 1000 razy prostsze niż w PL i dlatego w
            > PL bryndza ogólna jest 100 razy większa. N.p. prostą f-mę w New Jersey
            zakłąda
            > się ok. 1 godzinę JEŚLI SIĘ WIE JAK I GDZIE.

no to jak to nie ma sensu porownywac? Wlasnie takie stwierdzenie jak to Twoje
            powyzsze wiele wyjasnia :)

> P.S. Polecam: dwa wieczory w ksiegarni Barnes & Noble lub Borders z książką z
            > półki "small business".

Aaaa, to moja ukochana ksiegarnia, ale na tym zadupiu gdzie przebywam nie
            stwierdzilam jeszcze jej obecnosci. Tutejszy lud nie czyta, tutejszy lud oglada
            TV. No ale zapre sie i poszukam.
            • terapolka Re: wlasna firma? 28.07.03, 22:20
              lolyta napisała:

> no to jak to nie ma sensu porownywac? Wlasnie takie stwierdzenie jak to
              Twoje
              > powyzsze wiele wyjasnia :)

No i na tym się kończy sens porównywania. Wierz mi, po co porównywać?
              Zawody będziesz urządzała?

Dam Ci przykład: chcesz z własnego konta biznesowego wysłać na coś forsę.

W PL:
              idziesz do banku, przedstawiasz im obowiązkowe wyjaśnienie dlaczego, po co,
              kto i komu, przedstawiasz fakturę "pro-forma" od tego komu chcesz wysłać
              (oczywiście faktura z NIP-em, SAD-em, VAT-em i czym tam jeszcze) i możesz
              wysłać.

W USA:
              wysyłasz. Nikogo nie obchodzi "why". Twoja forsa - Twój problem.
              • lolyta Re: wlasna firma? 28.07.03, 22:41
                Dzieki za odpowiedz. Nie, nie zamierzam urzadzac zawodow, po prostu nie jestem
                wszystkowiedzaca, a firme w Polsce mialam, tutaj jeszcze nie, dlatego na razie
                to jest moj jedyny punkt odniesienia i tyle.
                • terapolka Warto sobie określić cele. 29.07.03, 01:50
                  A co na swoim to na swoim.
                  Trzeba tylko te cele... itd i realizować.

Diabeł jednak często siedzi w szczegółach (oraz na końcu igły jak mówiło
                  powiedzenie).

A co chciałabyś tą firmą robić czego nie możesz bez firmy?
                  Róznica jest n.p. w tym kto Cię może ścignąć (zaskarżyć) i o co.
                  • lolyta Re: Warto sobie określić cele. 29.07.03, 23:16
                    Cele to ja mam od dawna okreslone, pytanie jak do nich najlatwiej dojsc.

A no pewnie ze co na swoim to na swoim... niedlugo osiagne wiek taki ze byle
                    manager bedzie ode mnie mlodszy i bedzie sie wymadrzal a tego nie zniose.

A co do tego czy akurat firma mi potrzebna: no wlasnie nie wiem, czy np. tutaj
                    klienci beda ode mnie zadac faktury i takich tam pierdol zeby mogli sobie moje
                    ewentualne uslugi od podatku odliczyc, jak w Polsce? Albo jak wyglada sprawa z
                    odliczeniem sobie przeze mnie od podatku inwestycji typu software za 1000$?

Terapolko, czy niezaleznie od ataku na ksiegarnie B&N, moglabym sie Ciebie e-
                    mailowo o pare szczegolow podpytac, jakby co?
                    • terapolka Re: Warto sobie określić cele. 30.07.03, 02:44
                      lolyta napisała:

> Cele to ja mam od dawna okreslone, pytanie jak do nich najlatwiej dojsc.
                      >
                      > A no pewnie ze co na swoim to na swoim... niedlugo osiagne wiek taki ze byle
                      > manager bedzie ode mnie mlodszy i bedzie sie wymadrzal a tego nie zniose.
                      >
                      > A co do tego czy akurat firma mi potrzebna: no wlasnie nie wiem, czy np.
                      tutaj
                      > klienci beda ode mnie zadac faktury i takich tam pierdol zeby mogli sobie
                      moje
                      > ewentualne uslugi od podatku odliczyc, jak w Polsce? Albo jak wyglada sprawa
                      z
                      > odliczeniem sobie przeze mnie od podatku inwestycji typu software za 1000$?
                      >
                      > Terapolko, czy niezaleznie od ataku na ksiegarnie B&N, moglabym sie Ciebie e-
                      > mailowo o pare szczegolow podpytac, jakby co?
                      >

Jakby co to proszę uprzejmie, ale ze mnie żaden ekspert biznesowy i do
                      pierwszego miliona dolarów jeszcze mi daleko.
                      Może lepiej będzie jednak dyskutowac na forum? Zarabianie pieniędzy to w końcu
                      bardzo amerykański temat a zawsze co n.p. pięć głów (białogłów) to nie jedna.
                      Oczywiście może to być nieco upierdliwe kiedy wtrynią swoje polskie 3 centy
                      jakieś Warchoły nr 3, które napiszą, że owszem, są za a nawet przeciw - jak to
                      powiedział pewien najsłynniejszy Polak wszechczasów i dyskusje z takimi są bez
                      sensu bo nic to nie wie a dziuba drze ze swojej grzędy.

Co do Twoich pytań to n.p. co do klientów którzy będą sobie chcieli Twoje
                      usługi odliczać to chyba zależy to najbardziej od rodzaju klientów i rodzaju
                      usług. Jeśli n.p. będziesz sama sprzętała lub rozwoziła dziewczyny do
                      sprzątania i jeśli domy i mieszkania to pewnie nie a jeśli biura czy sklepy -
                      to pewnie tak. Jeśli będziesz na umowę/zlecenie pisała oprogramowanie w domu
                      (ja to robię) - to nieomal w 100% tak, choć też nie do końca bo czasem
                      zdarzają się tzw "fuchy" gdzie forsa z ręki do ręki i good-by. Jest to ryzyko
                      bo wszystko dobre co się dobrze kończy bo pewności jak się takie akcje skończą
                      nie ma nigdy.

Co do odliczeń to też nie jest to takie oczywiste. Jest coś takiego co nazywa
                      się "standard deduction" i wystarczy że wpiszesz to w googla i zaczniesz
                      czytać.
                      N.p. www.irs.gov/taxtopics/page/0,,id%3D16245,00.html
                      Na czytaniu wielu źródeł wyjdziesz najlepiej. Ogólne najlepiej odlicza się
                      kiedy są zyski i na tym musisz się skupic PRZEDE WSZYSTKIM i najlepiej nie
                      zaczynać od $1000 na oprogramowanie.
                      Każdy biznes powinien mieć plan. I kasę na rozruch. I cent po cencie rozpisane
                      co się z ta kasą dzieje zanim stopnieje do zera lub urosnie do kotwicy-kwoty z
                      minusem. To rozumiem przez "okreslenie celów".

Co do samej f-my to również głównie w zalezności z czego miałoby to żyć -
                      określa się formę własności i buduje w górę.
                      Wpisz w googla "sole propertorship" , "partnership", "LLC" i "corporation" i
                      czytaj. Słowa lub sformułowaia których nie rozumiesz kopiuj i też gugluj.
                      Do wiedzy trzeba dojść.

Siedzisz przed Internetem i pytasz na polskim Forum?
                      To o 99% za mało.

homebiztools.com/bizstart_domain.htm
                      www.labor.state.ny.us/business_ny/entrepre/trdmark.htm
                      medc.michigan.org/services/startups/structure/
                      www.ebc.com.au/qa/expert_answers.asp?EID=6
                      www.suite101.com/course.cfm/16707/seminar
                      products.cerc.com/brinfo.nsf/HomePageFrm?Openform
                      www.businessknowhow.com/bkhstartup.htm
                      www.njbrc.org/assist/starting.html
                      www.nyc.gov/html/business/html/reg-bld.html
                      www.amerilawyer.com/dba.htm
                      www.canadaone.com/tools/domains1.html
                      ...i SETKI (jeśli nie tysiące innych miejsc).

Powodzenia.

Wspomniałaś o oprogramowaniu...
                      BARDZO dobra kolekcja wstępnych i podstawowych kwitów biznesowo- finansowych
                      jest tutaj templategallery.microsoft.com/templategallery/default.asp
                      • silaczka Re: Warto sobie określić cele. 30.07.03, 07:25
                        Podkreslam slowa madrosci Terapolki: ZEBY ODPISAC TRZEBA NAJPIERW ZAROBIC.

Dodaje, ze niech cie wszystko chroni przed braniem partnera/ki i
                        skaldanie/obliczanie podatkow najlepiej zostawic profesjonaliscie i tu polecam
                        H&R Block. Jakby ci sie interes zaczal krecic to nawet warto byloby wynajac ich
                        do prowadzenia ksiegowosci co oni tez czynia za mala oplata.

Poki co zastosuj system ze sklepu miesnego: deseczka z gwozdzem i na ten gwozdz
                        nadziewasz kwity na zasadzie FIFO (First In First Out). Twoj chlop zrobi ci
                        taka jak mu kupisz kilka narzedzi z Sears i ladnie poprosisz. Jak juz bedzie te
                        narzedzia mial, to niech ci zrobi druga taka deseczke z gwozdziem; ta bedzie na
                        przychody ktorych obys miala jak najwiecej! Pozdrawiam.

• lolyta Zara se zrobie deseczke, dzieki i pozdrawiam n/t 30.07.03, 16:20
                      • lolyta Re: Warto sobie określić cele. 30.07.03, 16:18
                        Dzieki za cenne uwagi.

terapolka napisał:

> Może lepiej będzie jednak dyskutowac na forum?
                    • peter_b Re: Warto sobie określić cele. 30.07.03, 20:09
                      rozliczanie sie z "small business" jest proste... Nawet
                      so wersje programow komputerowych takich jak TurboTax
                      ktore jeszcze bardziej ulatwia to, szczegolowymi
                      pytaniami i bardzo prosta obsluga. Wiec nawet koszta
                      typu roczne rozliczenie moze byc duzo ponizej $100... Jak
                      juz to jedna osoba wspomniala - nie mozna poprostu
                      porownywac otwarcia malego businessu w PL a w USA... W PL
                      jest to poprostu meczarnia - wszedzie kwity - wszedzie
                      osobiscie - wszedzie tylko nerwy i niekompetencja... W
                      USA jest to bardzo prosta sprawa zalozyc i prowadzic maly
                      business - dlatego jest to bardzo popularne... jedynie