magdamajewski 10.05.08, 04:28 co o tym sadzicie news.yahoo.com/s/ap/20080509/ap_on_re_us/18_kids Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klaudona Re: 18-ste dziecko 10.05.08, 04:54 Ciekawa jestem jak u nich to homeschooling wyglada przy tak duzej rozpietosci wiekowej dzieci. Odpowiedz Link
edytkus "fun" facts 10.05.08, 05:01 Michelle’s been pregnant for 135 months of her life. nie zazdroszcze Average number of months between Duggar births is 18. dzieciom tez nie zazdroszcze, jednym z pwoodow dla kotrych nie decyduje sie na kolejne dziecko jest fakt ze nie bede mogla poswiecic Alexandrze tyle czasu co teraz, uwazam ze to okrutne gdy dziecko nagle schodzi na drugi plan Estimated number of Duggar diapers to date is 90,000. to dopiero wklad w zanieczyszczanie srodowiska, a co ze zuzyciem wody i human waste w przyp. tylu ludzi? The Duggars do approximately 200 loads of laundry each month. ile wody, ile pradu :O The Duggars feed their entire brood for less than $2,000 per month. co oni jedza? czipsy i sode ;))? The only person in the Duggar family whose name doesn’t start with "J" is Mom — Michelle. Every Duggar child learns to play both violin and piano. wow, to maja wlasna orkiestre :) The family organizes their household chores by assigning "jurisdictions," so everyone knows exactly what their daily responsibilities are. The Duggars estimate all the family members combined have worked approximately 39,000 total hours building their new house to sa ich dzieci czy darmowa sila robocza? The Duggars are debt free. savings tez? ;) Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 18-ste dziecko 10.05.08, 05:33 Ogladalam program o tej rodzince... Starsze dzieci opiekuja sie mlodszymi, gotuja, piora itd. Wszystkie dzieci - oprocz malenstw - pomagalay budowac i urzadzac dom. Pokazywano ich spizarnie - puszki, puszki i jeszcze raz puszki "kilometry" tego, a zamrazarki wypelnione mrozonymi gotowcami... W sumie wygladali na szczesliwych ;) Odpowiedz Link
aniutek Re: 18-ste dziecko 10.05.08, 06:53 chca, stac ich, nikomu krzywdy tym nie robia,mnie nic do tego. Odpowiedz Link
majenkir Re: 10.05.08, 14:51 aniutek napisała: > chca, stac ich, nikomu krzywdy tym nie robia,mnie nic do tego. Ale poplotkowac zawsze mozna ;). Tez widzialam ich w tiwi - niezle potluczeni... Po tym ich homeschooling co najwyzej czytac i pisac beda umiec. Szkoda tych dzieciakow, bo ten ich "dom rodzinny" bardziej sierociniec przypomina.... Odpowiedz Link
kobraluca Re: 18-ste dziecko 10.05.08, 15:22 a ja podziwiam ta kobieta, prawie cale swoje dorosle zycie w ciazy przechodzila. Brrr... Odpowiedz Link
robin153 Re: 18-ste dziecko 10.05.08, 15:32 A mnie sie wydaje ze te wszystkie dzieci sa "very well rounded". mam zawsze bardzo dobre doswiadczenia z osobami z rodzin wielodzietnych - moja mama miala trojke rodzenstwa, moj ojciec byl jedynakiem, i widze jak mama doskonale sobie radzi, ojciec byl samotnikiem, izolowal sie troche od ludzi, byl bardzo niesmialy. boleje troche bo moj syn jest troche jedynakiem, ma doch starszych przyrodnich braci mieszkajacych z nami, ale nasz syn jest duzo mlodszy od swoich braci. Jest to troche ekstremalny przypadek, ale mam wrazenie ze ta rodzina jest swietnie zorganizowana. Jak widac nie bylby to moj wybor, ale podziwiam ze sobie tak dobrze radza. Odpowiedz Link
artremi Re: 18-ste dziecko 10.05.08, 15:35 To by sie zgadzalo: rok temu dzieci bylo 17, wiec teraz bedzie 18. :- ) Widzialam te rodzinke na Today show ktoregos dnia. Zdziwilam sie, ze wygladaja calkiem normalnie, ale trzeba sie zastanowic czy te dzieci moga miec normalne dziecinstwo. Trzeba bedzie je zapytac za 20 lat. Dla mnie ta rodzinka przypomniala mi rodziny Mormonow z Texasu/Arizony. W sumie jesli dzieci wygladaja na szczesliwe i sie ucza, a rodzice nie korzystaja z zasilkow spolecznych, to nie mam z nimi problemu. Odpowiedz Link
tamsin Re: 18-ste dziecko 10.05.08, 16:41 mysle, ze zapytani z perspektywy czasu czy mieli szczesliwe dziecinstwo, jeden powie ze bardzo a drugi ze nie. przy 18 osobach musza byc rozne opinie ;-) Ta matka chyba ich wszystkich uczy w domu, bo nie przypominam sobie aby jakis nauczyciel przychodzil do nich. Nie wiem ile ona sama ma skonczonych klas, ale zdaje sie u nich nacisk kladzie sie na studiowanie biblii. No i ciekawe czy ten najstarszy, 20 letni chlopak mial wybor pojscia na studia, czy nawet do glowy mu to nie przyszlo. Odpowiedz Link
robin153 Re: 18-ste dziecko 10.05.08, 17:05 Ja ogladalam serie programow o nich, i kazde z tych dzieci mialo ambitne plany na przyszlosc - chcieli byc prawnikami, nauczycielkami, pielegniarkami itp. Zreszta o ile dobrze pamietam ich ojciec ich jest prawnikiem. Homeschooling to olbrzymi bizness w USa i mozna kupic swietne podreczniki, jak i materialy dla rodzicow, wiec matka moze prowadzic nawet zaawansowane zajecia przy pomocy tych podrecznikow. widzialam ze dzieci graja na instrumentach, maja spotkania w tych homeschooling groupach. Zdecydowanie ta rodzina zrobila na mnie pozytywne wrazenie. Ta matka poronila pierwsze dziecko, lekarze jej powiedzieli ze przyczyna mogly byc srodki anty, i stad podjela decyzje aby tych srodkow juz nie uzywac. Na Discovery Health byla seria programow z nimi, stad to wiem. Odpowiedz Link
izabelski Re: 18-ste dziecko 11.05.08, 02:15 jak w kazdej rodzinie musza sie wzajemnie wspierac i pomagac a ze wykorzystuja jedzenie z gotowcow - wcale sie nie dziwie poznalm kiedys diewczyne, ktore pochodzila z wielodzietnejrodziny (chybabyloichosmioro),wiekszosc z tej osemki pokonczyla studia etc i jedyba rzeca na jktora ona narzekala - to bylo wlasnie przygotowywanie jedzenia i mycie garnkow, bo zajmowlao to zenskiej czesci rodziny wiele czasu (niestety ojciec byl starej daty despota i chlopcy w kuchni wogole nie pomagali) jesli to mozna zautomatyzowac, to kazdej rodzinie jest latwiej moja babcia wychowla 4 wlasnych dzieci i 2 wnuczat (ja bylam ta jedna wnuczka, a druga moja kuzynka ktora z nami mieszkala do 6 roku zycia) i wiem, ze z punktu widzenia dzieci to nie jest problemem problemem jest raczej to, jak kobieta znosi ciaze i polog, czy daje rade wrocic do swojej formy przed ciaza przed zajsciem w druga patrzac na urywki z filmu wydaje mi sie, ze oni naleza do jakiejs sekty - tzn jesli widza gdzies w tak ubrane dziewczynki, to mam wrazenie ze tak jest dzieci wygladaly na zdyscyplinowane :-) homeschooling - to osobna sprawa ale - spedzilam 2 plelne dni w szkole sredniej w Londynie i wierzcie mi - dzieci nie umiejacych sie skupic na wskazowkach nauczyciela, nieumiejacych przeanalizowac prostych polecen w szkole jest masa - stad pewnie nie jest tak zle niektorym w domu w homesholing, aczkolwiek wole, ze moje dzieci chodza do szkoly :-) jest wilele nastolatkow - analfabetow nie wiem jak by sie potoczyla ich edukacja, gdyby zamiast do pojsc szkoly zostali w domu i uczyli sie pod nazdorem rodzicow .... Odpowiedz Link
tamsin Re: 18-ste dziecko 11.05.08, 02:53 ten ich homeschooling to liczebnie zgadza sie z moja klasa licealna, jedyna roznica ze my bylismy w tym samym wieku, a u nich przedszkole miesza sie z klasa pomaturalna ;-) Ale moze to i rzeczywiscie lepsze rozwiazanie niz byle jaka szkola publiczna. A co do wygladu tych dzieci, to ta matka mowila, ze dziewczynki ubiera w ten sposob aby ludzie zwracali uwage na ich twarz, stad te sukienki z duzymi kolnierzami. Ona sama miala taka sama sukienke (ktore bardzo mi przypominaja sukienki w jakich chodzily ubrane dziewczynki w latch 80tych w Hiszpanii). Chlopcy byli ubrani zupelnie normalnie, jednynie w tym samym kolorze bluzki mieli. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: 18-ste dziecko 11.05.08, 07:38 Ta matka wydaje sie nawiedzona. Jej jedynym celem w zyciu jest rodzenie dzieci i zajmowanie sie nimi. Jej sprawa. Dzieci sa udane. Kate z programu "Jon and Kate Plus 8" jest zwyczajna, pokazuja ja gdy nie jest taka doskonala. Jon and Kate zreszta nie planowali tak duzej rodziny. Dziwnie rozumowali, bo po pierwszej ciazy (blizniaki), ktora byla efektem in vitro chcieli miec tylko 1 dziecko, ale tez musieli przejsc przez in vitro, wiadomo, ze zawsze wynikiem jest ciaza mnoga, wiec dzisiaj zamiast 3 maja 8 dzieci. Placa za to cene, szkoda mi ich jest, na pewno czasem czuja, ze nie daja rady. Tyle dzieci w tym samym wieku, ciagly halas w domu, jak mozna tak zyc. Odpowiedz Link
magdamajewski Re: 18-ste dziecko 11.05.08, 14:56 rhodeisland napisała: musieli przejsc przez in vitro, wiadomo, ze zawsze > wynikiem jest ciaza mnoga, dla twojej informacji po in vitro NIE ZAWSZE jest ciza mnoga Odpowiedz Link
aniutek Re: 18-ste dziecko 11.05.08, 20:41 pewnie, ze nie zawsze, czesto nie ma zadnej :( Odpowiedz Link
edytkus Re: 18-ste dziecko 12.05.08, 05:34 >Dziwnie rozumowali, bo po pierwszej ciazy > (blizniaki), ktora byla efektem in vitro chcieli miec tylko 1 > dziecko, ale tez musieli przejsc przez in vitro, wiadomo, ze zawsze > wynikiem jest ciaza mnoga, wiec dzisiaj zamiast 3 maja 8 dzieci. dziwnie to Ty rozumujesz, zazwyczaj ciaza mnoga to jedna para blizniat, takie przypadki jak wspomniany to wciaz rzadkosc. Mysle ze mozna ich podziwiac za to ze zdecydowali sie na wszystkie plody. No ale wlasnie, porownujac dwie rodziny o ktorych mowa to jakos ta z osemka dzieci wydaje mi sie normalna a ta z osiemnastka jak jacys dewianci. I nie chodzi mi o liczbe dzieci ale podejscie do ich wychowania i stylu zycia w ogole. Odpowiedz Link
robin153 Re: 18-ste dziecko 12.05.08, 17:50 "a ta z osiemnastka jak jacys dewianci. I nie chodzi mi o liczbe dzieci ale podejscie do ich wychowania i stylu zycia w ogole." Nie zgodzilabym sie z opinia ze ta rodzina to jacys dewianci. Znam rodzinew po sasiedzku z dwojka dzieci, rodzice obydwoje wyksztalceni, a dzieci straszliwie zaniedbani. Tutaj wiecej o aspiracjach dzieci: health.discovery.com/convergence/duggars/duggarkids.html Ja widze ta rodzine jako super zorganizowana i dajaca sobie swietnie rade. owszem sa bardzo religijni, ale jakiegos specjalnego dewotyzmu tam nie widze. Odpowiedz Link