marcysiaw1 14.08.08, 22:15 dziennik.com/www/dziennik/wiad/lok.htm#1 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artremi Re: Dla mnie szok!!! 14.08.08, 22:30 Wydaje mi sie ze oddzialy ICE moga byc czasami "out of control" i czuja sie bezkarni. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Dla mnie szok!!! 15.08.08, 01:24 "Ruskich", terrorystow, i innych "gorszych nacji" sie czepiamy a tu prosze ... straznik humanitarnych zasad, oredownik sprawiedliwosci, wymagajc od innch przestrzegania prawa, przestrzegania zasad sam ma je w glebokim powazaniu. Abu Graib, Guantanamo .... ring a bell? Malo tego, jeden z kandydatow ubiegajacych sie o prezydednture jest zwolennikiem tortur i jednym z sygnatariuszy aktu, ktory uczynil tortury legalnym aktem w tym kraju. Wielce to humanitarne z jego strony, zwlaszcza, ze sam byl torturowany. Odpowiedz Link
edytkus Re: Dla mnie tez 15.08.08, 01:33 "projektu ustawy o obowiązkowej opiece lekarskiej w więzieniach imigracyjnych" i kto za to zaplaci? Odpowiedz Link
iamhotep Re: Dla mnie tez 15.08.08, 02:50 edytkus napisała: > "projektu ustawy o obowiązkowej opiece lekarskiej w więzieniach > imigracyjnych" > > i kto za to zaplaci? > Co oczywiscie nie przeszkadza nam domagac sie humanitarnego traktowania, w tym podstawowej opieki lekarskiej, obywateli amerykanskim gdy tym przytrafi sie cos nieprzyjemnego na obcych, daleko biedniejszych ziemiach. Kto za to palci? Double standards? A tak na marginesie, czy czlowiek w artykule byl przestepca i dlaczego oredownik demokracji i sprawiedliwosci przetrzymuje LUDZI w WIEZIENIACH jesli przestepcami nie sa? Odpowiedz Link
edytkus Re: Dla mnie tez 15.08.08, 06:43 iamhotep napisała: > > Co oczywiscie nie przeszkadza nam domagac sie humanitarnego > traktowania, w tym podstawowej opieki lekarskiej, obywateli > amerykanskim gdy tym przytrafi sie cos nieprzyjemnego na obcych, > daleko biedniejszych ziemiach. Kto za to palci? w jakich krajach sa nielegalni emigranci z amerykanskim obywatelstwem? > > Double standards? w kazdym razie nie w tym przypadku > > A tak na marginesie, czy czlowiek w artykule byl przestepca i > dlaczego oredownik demokracji i sprawiedliwosci przetrzymuje LUDZI w > WIEZIENIACH jesli przestepcami nie sa? byl chociaz nie chcial byc Odpowiedz Link
iamhotep Re: Dla mnie tez 15.08.08, 07:10 > w jakich krajach sa nielegalni emigranci z amerykanskim > obywatelstwem? W Kanadzie, zwlaszcza w ostanich wspanialych latach. Ale nie o "nielegalnych" Amerykanow mi chodzilo. Pamietam przypadek zupelnie legalnych turystow w krajach dalekowschodnich, bodajze Indonezja, ktorym costam sie przydarzylo i wyladowali w tamtejszym wiezieniu. Tutaj doszly sluchy jak to oni niehumanitarnie (wedle naszych zasad) naszych turystow traktowali i podniosl sie rwetes. >(ja) Double standards? > > > (ty) w kazdym razie nie w tym przypadku Sie mylisz albo nie rozumiesz. Jesli ty wymagasz bym przestrzegal twoich fochow pod moim dachem wobec ciebie to logicznym jest ze ja ci wypomne kiedy ty nie bedziesz przestrzegac swoich wlasnych fochow pod swoim wlasnym dachem kiedy idzie o mnie. Odpowiedz Link
inletka Re: Dla mnie szok!!! 15.08.08, 03:53 Dla mnie nie! Wcale nie jestem zaskoczona. Przypuszczam ze takie sytuacje sa bardzo czeste tylko o tym nie wiemy. Dopoki nie odchylamy sie od przecietnej i nie podpadamy nikomu jest szansa ze przetrwamy. Odpowiedz Link
marcysiaw1 Re: Dla mnie szok!!! 15.08.08, 04:33 to wedlug Ciebie nic zlego sie nie stalo? sorki ale nie kumam o co Ci chodzi? przeciez on nie byl przestepca i z tego co wywnioskowalam wladze daly mu pozwolenie na prace poznije o nim zapominajac a przypominajac sobie na interview. to chyba nie on popelnil blad? ja juz nie wiem o co chodzi hahah Odpowiedz Link
inletka Re: Dla mnie szok!!! 15.08.08, 04:38 Chodzi o to ze mnie niewiele rzeczy potrafi zaszokowac i zdziwic w tym kraju. A stalo sie bardzo zle! Odpowiedz Link
marcysiaw1 Re: Dla mnie szok!!! 15.08.08, 05:47 no to prawda kochana mnie tez juz tutaj malo rzeczy jest w stanie zadziwic ale jakos ciagle nie moge uwierzyc w to, ze jak (na przyklad ostatnio znajomego)kogos cofaja z lotniska przy wjezdzie do Usa to nakladaja kajdanki albo na rece albo na nogi i tak siedzisz w tych kajdanach prze kilka badz kilkanascie godzin, traktuja po prostu tych biednych ludzi gorzej niz bydlo, podejrzewam, ze lepiej juz obchodziliby sie z przestepcami ach...szkoda gadac pozdrawiam Odpowiedz Link
monie_pl Marcysiaw1 15.08.08, 05:36 Jesli przeczytalas jedna z moich odpowiedzi na twoje posty w innym watku (chyba wiemy o ktory chodzi!) to juz swierdzilam, ze czuje sie jak mniejszosc w tym kraju. Zarowno z powodu sposobu traktowania Bialych, jak i malejacej liczby dzieci w parach ludzi deklarujacych sie jako Whites Non Hispanic (juz to mi dziwnie pachnie!). To byla tylko kwestia czasu moim zdaniem... Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link
marcysiaw1 monie_pl 15.08.08, 05:45 ale nie bardzo wiem o czym piszesz, akurat ten czlowiek to byl chinczyk a nie bialy? jestem troche zdezorientowana o co chodzi bo Ty znow o rasach piszesz? Nie wiem czy ma to jakis zwiazek z tematem akurat ale niech i tak bedzie, a to,ze jest nas bialych coraz mniej to akurat prawda no ale coz my mozemy zrobic? pozdrawiam marta Odpowiedz Link
monie_pl Marcysiaw1... 15.08.08, 19:22 ... wydawalo mi sie, ze w temacie jestem, bo artykul byl o mniejszosciach... chyba ze cos nie tak przeczytalam. Monika Odpowiedz Link
iamhotep Re: Monie 15.08.08, 06:04 >czuje sie jak mniejszosc w tym kraju. Zarowno z powodu sposobu >traktowania Bialych, jak i malejacej liczby dzieci w parach ludzi >deklarujacych sie jako Whites Non Hispanic (juz to mi dziwnie >pachnie!). Monie, nic straconego. Mlodas wiec jest nadzieja ze mozesz sie przysluzyc temu krajowi. Jak to sie mowi, do dziela. Czas polaczyc przyjemosc z pozytkiem:)))))))) Odpowiedz Link
edytkus Re: Monie 15.08.08, 06:40 Marcysia, alez byl przestepca. To ze urzad kims sie pare lat nie interesuje nie znaczy ze od razu jego pobyt jest zalegalizowany. Gosc sobie odpuscil, srpawy do konca nie dopilnowal i niestety obrocilo sie przeciw niemu. Owszem, przykre jest co mu sie przydarzylo, nie zaslugiwal na taki koniec i szkoda ze kraj stracil kogos komu zalezalo na uczciwosci. Jego przypadek powinien byc przestroga dla innych nie dlatego ze zmarl (jakie sa gwarancje ze leczenie by go uratowalo?) ale dlatego ze "co sie odwlecze to nie uciecze." Odpowiedz Link
inletka co komu sie odwlecze? 15.08.08, 15:54 edytkus napisała: "Jego przypadek powinien byc przestroga dla innych nie dlatego ze zmarl (jakie sa gwarancje ze leczenie by go uratowalo?) ale dlatego ze "co sie odwlecze to nie uciecze." Bologna! Tak jak go potraktowali bylo nieadekwatne do "przestepstwa" ktore popelnil. Jakby tak bylo jak piszesz: "co sie odwlecze to nie uciecze." to polowa ludzi by musiala siedziec w wiezieniach i nie byloby komu zakladac im kajdanek. Musieliby sami sobie wzajemnie. A juz nasz rzad USA musialby zamknac biznes. Facet po prostu mial pecha ze przerzucany byl od idioty do idioty. Miejmy nadzieje ze dobrze za to odpowiedza. I tak jak mialas wczesniej problem kto by placil za jego medyczne rachunki to odpowiem ci ze dokladnie ci sami co placa za medyczne rachunki mordercow, gwalcicieli itd ktorzy maja dozywocie i siedza w wiezieniach przez cale zycie i maja zapewniona wszelka opieke a jeszcze jak maja "szczescie" to maja dobrego boyfrienda ktory sie nimi zaopiekuje - przytuli i pocieszy. O co trudno na wolnosci, przeciez. Odpowiedz Link
edytkus Re: co komu sie odwlecze? 15.08.08, 17:17 inletka napisała: > polowa ludzi by musiala siedziec w wiezieniach i powinna > Facet po prostu mial pecha ze przerzucany byl od idioty do idioty. mial pecha ze go rodzice tutaj przywiezli > I tak jak mialas wczesniej problem kto by placil za jego medyczne > rachunki to odpowiem ci ze dokladnie ci sami co placa za medyczne > rachunki mordercow, gwalcicieli itd ktorzy maja dozywocie > i siedza w wiezieniach przez cale zycie i maja zapewniona wszelka > opieke a jeszcze jak maja "szczescie" to maja dobrego boyfrienda > ktory sie nimi zaopiekuje - przytuli i pocieszy. no widzisz, sama dajesz do zrozumienia ze nielegalny imigrant jest takim samym przestepca jak mordercy, gwalciciele itp. Tym bardziej ze jedna kategoria wcale nie wyklucza drugiej. Odpowiedz Link
ladybug Re: co komu sie odwlecze? 15.08.08, 17:51 edytkus napisała: > inletka napisała: > > > polowa ludzi by musiala siedziec w wiezieniach > > i powinna > Edytkus, a masz moze wsrod rodziny i przyjaciol nielegalnych emigrantow? Bo ja mam i nie zyczylabym im takiego losu. Zastanawiajace jak cos tak prozaicznego jak status w US potrafi okreslic czyjs swiatopoglad. Zastanawiajace sa wypowiedzi ludzi, ktorzy przyjechali do US nielegalnie i w jakis sposob udalo im sie zalegalizowac pobyt. Wypowiedzi krytykujace nielegalnych emigrantow. Punkt widzenia zalezy od...??? Odpowiedz Link
edytkus Re: co komu sie odwlecze? 15.08.08, 18:24 ladybug napisała: >Zastanawiajace sa wypowiedzi ludzi, > ktorzy przyjechali do US nielegalnie i w jakis sposob udalo im sie > zalegalizowac pobyt. Wypowiedzi krytykujace nielegalnych emigrantow. > Punkt widzenia zalezy od...??? prosze mnie tu nie obrazac i nie mierzyc wlasna miarka. Zapewniam Cie ze nie kazdy kto przyjezdza do USA podziela los nielegalnych imigrantow. > Edytkus, a masz moze wsrod rodziny i przyjaciol nielegalnych > emigrantow? Bo ja mam i nie zyczylabym im takiego losu. mialam, ale nie zasypiali gruszek w popiele jak ten Chinczyk zdajac sie na laske losu i pobyty zalegalizowali, albo wyjechali nie czekajac ze skoncza jak antybohater tego watku Odpowiedz Link
ladybug Re: co komu sie odwlecze? 15.08.08, 18:38 edytkus napisała: > ladybug napisała: > >Zastanawiajace sa wypowiedzi ludzi, > > ktorzy przyjechali do US nielegalnie i w jakis sposob udalo im sie > > zalegalizowac pobyt. Wypowiedzi krytykujace nielegalnych > emigrantow. > > Punkt widzenia zalezy od...??? > > > prosze mnie tu nie obrazac i nie mierzyc wlasna miarka. Zapewniam > Cie ze nie kazdy kto przyjezdza do USA podziela los nielegalnych > imigrantow. > Obawiam sie, ze nie rozumiem o co Ci chodzi. Nigdzie nie bylo w powyzszej wypowiedzi odnosnika do Ciebie. Luzna dygresja od co. Nie trzeba sie od razu goraczkowac. Odpowiedz Link
monie_pl Totez pracujemy nad tym... 15.08.08, 19:24 ... baaaaardzo "ciezko" z moim M. :-) Monika Odpowiedz Link
iamhotep Re: A co z "innocent until proven guilty" 15.08.08, 20:15 doktryna ... w panstwie prawa, edytkus? Odpowiedz Link
edytkus Re: A co z "innocent until proven guilty" 15.08.08, 21:49 tu nie ma co udowadniac, przeciez mial nakaz deportacji ktory zignorowal Odpowiedz Link
iamhotep Re: A co z "innocent until proven guilty" 15.08.08, 23:30 Mial nakaz deportacji o ktorym nie wiedzial i extenutating circumstances, ktorych nie dopilnowal wiec humanitarnie nie pozostalo nic innego jak go uwiezic bo prawo musi byc przestrzegane. Szkoda tylko, ze z takim samym ferworem nie scigamy przestepstw korporacji, czy glow panstwa. Dla kontrastu, jak np. AT&T lamie prawo nielegalnie podsluchuje nas wszystkich to sie najpierw udaje, ze lamania prawa nie ma a jak juz dalej nie daje sie udawac to sie smaruje milionami kieszenie prawodawcow, zmienia prawo i co jeszcze wczoraj bylo nielegalne dzisiaj jest juz legalne w pelnym majestacie prawa. Odpowiedz Link
edytkus Re: A co z "innocent until proven guilty" 16.08.08, 04:26 iamhotep napisała: > Mial nakaz deportacji o ktorym nie wiedzial skad wiesz ze rzeczywiscie tak bylo? Odpowiedz Link
lilazw Re: A co z "innocent until proven guilty" 16.08.08, 04:16 Edytkus, Przyznam szczerze, ze az mi sie skora na grzbiecie zjezyla czytajac Twoje wypowiedzi. Porownywanie przestepcy "imigracyjnego" do mordercow czy gwlacicieli jest po prostu nie na miejscu! Facet przlecial tu jak kazdy z nas, po swoj "American dream". Jednym zycie sie uklada innym nie. Pierwsi Amerykanie jakos nie zabiegali wedlug prawa o swoj legalny pobyt tutaj. Wytlukli Indian i po problemie. Facet probowal wedlug prawa i mu nie wyszlo chociaz mial zone Amerykanke i dzieci rowniez amerykanskiego pochodzenia. Ale to nawet nie ma znaczenia w tej sprawie. Jest cos co odroznia nas od zwierzat. To zwykla ludzka empatia!!!!!! A moze zanim wyciagniemy kogos z plonacego budynku powinnismy sie najpierw upewnic, ze jest tutaj legalnie. Ludzie, troche czlowieczenstwa!!!!!!! Nic dziwnego, ze swiat dazy ku zagladzie :( Odpowiedz Link
edytkus Re: A co z "innocent until proven guilty" 16.08.08, 04:30 lilazw napisała: > Edytkus, > Przyznam szczerze, ze az mi sie skora na grzbiecie zjezyla czytajac > Twoje wypowiedzi. Porownywanie przestepcy "imigracyjnego" do > mordercow czy gwlacicieli jest po prostu nie na miejscu! pomylils mnie chyba z Ladybug >Pierwsi Amerykanie jakos nie zabiegali wedlug > prawa o swoj legalny pobyt tutaj. Wytlukli Indian i po problemie. Cortazar dostal am. obywtelstwo posmiertnie czy tez kolejne "fakty" na forum? >Ludzie, troche czlowieczenstwa!!!!!!! Nic dziwnego, > ze swiat dazy ku zagladzie :( przesadzasz Odpowiedz Link
marcysiaw1 Re: A co z "innocent until proven guilty" 16.08.08, 05:31 piszac, wlasciwie kopjujac ten artykul chcialam zwrocic uwage przede wszystkim na to jak zostal potraktowany. Niewazne z jakich powodow trafil do wiezienia nie powinien byl tak umrzec, nalezalo mu pomoc w jego cierpieniu i koniec, to akurat chyba nie podlega zadnym dyskusjom a z tego co widze rozwinela sie niezla jatka na temat legalnych i nielegalnych. pozdrawiam marta Odpowiedz Link
ladybug Re: A co z "innocent until proven guilty" 16.08.08, 15:17 edytkus napisała: > pomylils mnie chyba z Ladybug Droga Edytkus, dziekuje Ci za takie zainteresowanie moja osoba ale mialas zapewne na mysli kogos innego. Ja nigdy nie porownywalam mordercow do tzw. przestepcow imigracyjnych. Niechec do mnie przeslania Ci jasnosc myslenia. Obrazasz sie droga Edytkus blyskawicznie. Szkoda, ze nie zauwazasz jak wiele osob mogloby sie poczuc obrazone przez Twoj "ciety" jezyk. Odpowiedz Link
edytkus Re: A co z "innocent until proven guilty" 16.08.08, 15:25 ladybug napisała: > > pomylils mnie chyba z Ladybug > > Droga Edytkus, dziekuje Ci za takie zainteresowanie moja osoba ale mialas > zapewne na mysli kogos innego. a tak, przepraszam za pomylke, chodzilo mi o post Inletki >Niechec do mnie przeslania Ci jasnosc myslenia. moja droga, ja nawet do RI niecheci nie mam chociaz czasem pol forum potrafi wyprowadzic z rownowagi ;)) > > Obrazasz sie droga Edytkus blyskawicznie. bynajmniej, nie moge jednak pozwolic zeby przypisywano mi klamstwa i czyny ktore nie mialy miejsca Odpowiedz Link
inletka Re: A co z "innocent until proven guilty" 16.08.08, 15:58 edytkus napisała: bynajmniej, nie moge jednak pozwolic zeby przypisywano mi klamstwa i czyny ktore nie mialy miejsca Ale na pewno mozna ci zarzucic przekrecanie na swoja korzysc. Zrobilas ze mnie osobe ktora na rowni traktuje nielegalnego emigranta i morderce. Cytuje jeszcze raz to co wczesniej napisalam a co ty zainsynuowalas. To ze odrazu nie zdementowalam to dlatego ze nie chce mi sie odpisywac na cos co nie ma kompletnie sensu. Z drugiej strony jak ty takie wyciagasz wnioski to jest strach wogole polemizowac z toba bo niewiadomo co jeszcze mozesz zarzucic. W wiezieniach siedza rozni ludzi, takze calkowicie niewinni i fundusz jest jeden. Podpowiem jeszcze ze bylo to troche cyniczne z mojej strony, krytykujac oczywiscie ze dla jednych ktorym najmniej sie to nalezy jest opieka a dla innych ktorym jak najbardziej sie nalezy to nie ma. Troche mi glupio tak wszystko tlumaczyc jak chlopu na miedzy. Inletka napisala do Edytkus: > I tak jak mialas wczesniej problem kto by placil za jego medyczne > rachunki to odpowiem ci ze dokladnie ci sami co placa za medyczne > rachunki mordercow, gwalcicieli itd ktorzy maja dozywocie > i siedza w wiezieniach przez cale zycie i maja zapewniona wszelka > opieke a jeszcze jak maja "szczescie" to maja dobrego boyfrienda > ktory sie nimi zaopiekuje - przytuli i pocieszy. Edytkus odpowiedziala Inletce: "no widzisz, sama dajesz do zrozumienia ze nielegalny imigrant jest takim samym przestepca jak mordercy, gwalciciele itp. Tym bardziej ze jedna kategoria wcale nie wyklucza drugiej." Odpowiedz Link
iamhotep Re: Putrid reality 17.08.08, 00:41 i dziwia sie ze swiat ma antyamerykanska obsesje humanityagainstcrimes.blogspot.com/2008/08/one-of-psychological-coercions-that.html Odpowiedz Link