mjermak 22.12.03, 17:14 czy ma ktos dobry pzrepis bo ja juz kupilam 6 opakowan chreamcheese bo nie wiedzialam ze ricotta lepszy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bozena73 Re: a sernik z cream cheese? 22.12.03, 17:19 Moja tesciowa robi przepyszny sernik z cream cheese (tego whipped cream cheese) mozna go robic na zimno albo tez pieczony. Pieczony jest taki jak pianka, przepyszny. Wieczorem spytam sie jej o przepis (akurat tez go planuje zrobic) i napisze Ci jak sie dowiem... Dzisiaj go nie robisz jeszcze tak? P.S. A skad piszesz? Odpowiedz Link
mjermak Re: a sernik z cream cheese? 22.12.03, 17:29 bede wdzieczna za pzrepis. Pisze z DC. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: a sernik z cream cheese? 22.12.03, 17:48 Moja zona robi pyszny sernik z Cream Cheese - ostatnio pomagalem wiec mniej wiecej wiem ile czego: - 3 opakowania cream cheese - 3 jajka - cukier - wanilia - jakies owocki z puszki (my uzylismy czeresni w syropie) Wiec serek z cukrem (do smaku) i zoltkami wymieszalem, nastepnie ubilem bialka na sztywna piane, zona wymieszala wszystko do kupy, do foremki zeby zakryc dno, na to owocki i znowu ciasto. Wszystko do piekarnika na 350 stopni na jakies 40 minut. Pycha! Odpowiedz Link
bozena73 Re: a sernik z cream cheese? 22.12.03, 17:52 Marku- to wlasnie wyglada tak jak przepis mojej tesciowej, tylko jeszcze chyba zapomniales o zelatynie, jaki cream cheese uzywacie? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: a sernik z cream cheese? 22.12.03, 18:06 Zelatyne sie dodaje jak robisz sernik na zimno. Wtedy za to nie dodajesz bialek a zoltka podgrzewasz zeby zabic salmonelle. Uzywamy zwykle ten "reduced fat" - Neufatell albo jakos tak. Jak sie go odpowiednio dlugo wytrzepie mikserem to jest fajny i puszysty. Odpowiedz Link
bozena73 Re: a sernik z cream cheese? 22.12.03, 18:10 masz racje, to przeciez byl przepis na goraco... :-)) ale ze mnie kucharka :-)) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Po konsultacji z zona 22.12.03, 19:55 Zaleca ona dodanie 2 lyzek masla + jednej lyzki maki ziemiaczanej (zeby sie nie rozlecial) Odpowiedz Link
mjermak Re: Po konsultacji z zona 22.12.03, 21:22 marek dzieki wielkie a jakie to duze wychodzi tzn na jaka blache? A czy bez tych owocow w srodku tez wyjdzie. bo ja to tesciowej chce zaniesc i obawiam sie ze owoce w srodku to za duzo na jej konserwatywne amerykanskie gusta. I czy moze byc maka kukurydziana (tzn corn starch) bo ziemniaczanej tu nigdzie teraz nie kupie.I czy moze byc zwykly Philadelphia cream cheese. Czy da sie ten pzrepis podwoic? Ale mi pytan wyszlo ale mam nadzieje, ze mi dasz rade odpowiedziec, po konsultacji z zona ma sie rozumiec. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Po konsultacji z zona 22.12.03, 21:28 Bez konsultacji z zona: - owocki sa opcjonalne, ale wydaje mi sie ze hamerykanie je przetrwaja bo w koncu w Publix'ie (macie tam na polnocy taki sklep) sprzedaja cheesecake z owockami (i co wiecej nazywaja go New York Cheesecake...) - wyszlo nam to na mala okragla blaszke (10"). Oczywiscie ze przepis mozna podwajac, potrajac itp. - maka ziemiaczana jest w wiekszosci sklepow, tylko trzeba zapytac. Whole Foods Market zalecany, ale w Publix'ie tez jest. - jak dajesz tlusty cream cheese to nie dodawaj masla (to informacja od zony) Aha - podobno nie da sie tego przepisu spieprzyc. Aha, aha - piec az bedzie piekny, zloty. Aha, aha, aha - po wyjeciu osiada i trzeba sie tym nie przejmowac. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: marek 22.12.03, 21:56 Akurat w USA jest bardziej rozpowszechniona niz gdziekolwiek. Odpowiedz Link
jo210 Re: a sernik z cream cheese? 22.12.03, 22:19 Moi mili a czy tu mozna kupic zwykly tlusty mielony ser, taki jak w PL. Jesli tak, to jak on wyglada, tak jak u nas? Nie moge znalezc. Odpowiedz Link
mjermak Re: a sernik z cream cheese? 23.12.03, 02:22 mozna nazywa sie farmer's cheese. Odpowiedz Link