Dodaj do ulubionych

Umowa z wydawcą - jednostronna?

18.01.11, 16:59
Powiedzcie mi, kochani, czy nie macie czasem wrażenie, że wydawcy traktują umowy z autorami jako jednostronne? To znaczy, tylko my, autorzy przestrzegamy ich rzetelnie, natomiast wydawcy - jak im się podoba? Mam właśnie teraz taki problem, już rok jak wydawca mi nie płaci, ponadto książka, za którą mi zalega z płatnością, rok temu sprzedana została w całym nakładzie, a prawa do niej ma jeszcze na dwa lata. Czy wydawca ma prawo przetrzymywać moją książkę, korzystając z zawartej ze mną umowy na 5 lat tylko po to, by ją przetrzymać właśnie, nie robiąc dodruku? Czy powyższe działania nie są powodem do rozwiązania przeze mnie umowy? Nie znalazłam niczego takiego w prawie autorskim, ale jestem bardzo słaba w terminologii prawniczej, więc mam nadzieję, że to tylko przeoczenie, bo inaczej byłoby to prawo tylko dla wydawców, nie dla autorów. Proszę o odpowiedź. A może komuś z Was udało się rozwiązac umowę z podobnych powodów?
Obserwuj wątek
    • pisam Re: Umowa z wydawcą - jednostronna? 18.01.11, 21:03
      Trudno coś powiedzieć, nie wiedząc co masz w umowie, ale... Po pierwsze, wyślij wydawcy wezwanie do zapłaty w terminie dwóch tygodni od daty wystawienia za sprzedane egzemplarze i informacją, że nie zapłacenie w terminie będzie skutkowało wpisaniem do rejestru dłużników a ponadto do rozwiązanie umowy z winy Wydawcy. Jeśli ci zapłaci wyślij do niego następny list polecony z potwierdzeniem odbioru, że wzywasz go do wykonania dodruku twoje książki i jeśli nie uczyni tego w terminie trzech miesięcy przystąpisz do rozwiązanie umowy z jego winy. Z tym, że nie licz na to, że będzie ci przyjazny i będzie chciał wydać drugą książkę, ale zawsze lepsze to niż miałby wydawać je dalej a tobie i tak nie płacił.
      Wybór należy do ciebie, ale gdy będziesz podpisywała kolejną umowę będziesz już wiedziała na co zwracać uwagę.
      Pozdrawiam, może ktoś inny będzie bardziej zorientowany.
      • benetowna1 Re: Umowa z wydawcą - jednostronna? 18.01.11, 21:43
        Czy wpisałaś tego wydawce na " czarną listę" u nas? Dobrze byłoby ostrzec innych autorów
    • nomina Re: Umowa z wydawcą - jednostronna? 18.01.11, 22:28
      Po pierwsze - o tym się myśli przed podpisaniem umowy: żeby znalazł się w niej zapis o stałej obecności książki na rynku.
      Po drugie - brak książki jest powodem do rozwiązania umowy ze względu na istotne interesy twórcze (jak głosi prawo autorskie).
      Po trzecie - dwieście złotych na konsultacje prawnicze przed podpisaniem to jednak mniejszy koszt niż użeranie się potem o wyegzekwowanie swoich praw.
      • doriamelka Re: Dzięki 20.01.11, 09:33
        Dziękuję za rady, wystosowałam pismo do wydawcy i zamierzam je wysłać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka