dorcia251 11.01.12, 20:10 Czy ktoś współpracował z tym wydawnictwem (konkretnie chodzi mi o tłumaczenia)? Jak przebiegała współpraca? Dla mnie trochę dziwne jest, że na stronie nie ma numeru telefonu, nawet komórkowego. Jest tylko adres e-mailowy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogi514 Re: Wydawnictwo Initium 11.01.12, 21:35 Widmo to nie jest Ale nic więcej nie wiem Odpowiedz Link
dorcia251 Re: Wydawnictwo Initium 12.01.12, 08:45 Nie twiedzę, że to widmo, ale nie spotkałam się z czymś takim, że nie ma telefonu do firmy. Nie mogę się doprosić o odpowiedź na moje pytanie, stąd taka obserwacja. Oczywiście mogę skorzystać z wyszukiwarki numerów, ale nie o to chyba chodzi. Już mniejsza o telefon. Czy ktoś dostał informację zwrotną na swoją usilną prośbę informację zwrotną na temat próbki tłumaczenia (co było nie tak), czy tak jak w moim przypadku e-mail poszedł w eter? Odpowiedz Link
wyd_initium Re: Wydawnictwo Initium 12.01.12, 23:14 Szanowna Pani, domyślam się, że chodzi o tłumaczenie z języka niemieckiego bowiem obecnie szukamy wyłącznie tłumacza do przekładu niemieckojęzycznej powieści. Otrzymaliśmy kilkadziesiąt tekstów próbnych a na sprawdzenie i ocenę wszystkich potrzeba czasu - o czym informowaliśmy na bieżąco. Żadne maile nie pozostają bez odpowiedzi ale niekiedy należy uzbroić się w cierpliwość, bowiem decyzje o zleceniu tłumaczenia nie są podejmowane z dnia na dzień. Niestety nie mamy możliwości natychmiastowego odpowiadania na wszystkie wiadomości, tym bardziej jeśli są to te same pytania co dwa dni… Jeśli chodzi o numer telefonu to nie podajemy go do publicznej wiadomości (a jedynie osobom które już z nami współpracują) z prostej przyczyny - chcemy uniknąć sytuacji, w której propozycje i pytania otrzymywalibyśmy telefonicznie, a nie mailowo. Proszę mi wierzyć, takich wiadomości mamy kilkadziesiąt dziennie... Jestem przekonany, że otrzymała Pani od nas informację kiedy podejmiemy decyzję w sprawie tłumaczenia, bowiem wiadomości zostały wysłane do wszystkich zainteresowanych. Jeśli Pani przekład nie zostanie wybrany to naturalnie napiszemy co jest tego powodem, jednak, mimo szczerych chęci, nie jesteśmy w stanie przesłać szczegółowej analizy do kilkudziesięciu osób. Serdecznie pozdrawiamy, Wydawnictwo INITIUM, www.initium.pl Odpowiedz Link
nobullshit Re: Wydawnictwo Initium 12.01.12, 23:52 Odezwał się "żywy" wydawca! Czary! :)) A już całkiem poważnie, moderacja forum bardzo dziękuje za post i wyjaśnienia. Odpowiedz Link
ferromagnetyczna Re: Wydawnictwo Initium 13.01.12, 07:55 takich kuriozalnych wywodów nie słyszałam od lat. A już ten tekst o niepodawaniu nr tel po prostu mnie powalił. Ale tak to już jest w prężnych wydawnictwach, które mieszczą się w jednym pokoju i zatrudniają 1 osobę. Tak, tak... warto nawiązywać współpracę z takimi potentatami, choćby ze względu na rewelacyjne stawki, które proponują. Zanim wyślecie im cokolwiek, najpierw pytajcie o ten drobiazg ;) Odpowiedz Link
wyd_initium Re: Wydawnictwo Initium 13.01.12, 14:27 Droga Pani, mogę się tylko domyślać jak istotną i kluczową sprawą jest ilość pokoi w procesie przygotowania książki, ale właśnie dlatego, że nie wynajmujemy połowy biurowca płacimy przyzwoite stawki, wypłacamy zaliczki oraz zawsze terminowo regulujemy wszelkie należności naszym współpracownikom. Z wypowiedzi na tym forum (osób pokrzywdzonych) wynika, że to właśnie niektórzy z potentatów mają z tym problem… Stawek nie ustalamy po wykonaniu zlecenia lecz przed jego rozpoczęciem, więc wszystko jest klarowne od samego początku. Wracając do moich kuriozalnych wywodów na temat braku nr telefonu na stronie, to nie jest to nic nadzwyczajnego. Jak Pani sama trafnie zauważyła, nie zatrudniamy kilkunastu osób, więc na pytania dotyczące darmowych egzemplarzy książek lub przygotowania smyczy z naszym logo, wolimy odpowiadać drogą mailową aby nasz czas przeznaczyć na faktyczną pracę. Jak już wspomniałem w poprzednim poście, każdy kto z nami współpracuje ma nasz numer telefonu. Nie wiem z czego wynika Pani negatywne nastawienie bowiem nigdy ze sobą nie współpracowaliśmy... Od 3 lat mamy niezmiennie ten sam zespół tłumaczy i redaktorów. Jeśli mogę odpowiedzieć na jeszcze jakieś uszczypliwe uwagi to służę pomocą. Serdecznie pozdrawiamy, Wydawnictwo INITIUM www.initium.pl Odpowiedz Link
nomina @Ferro 15.01.12, 23:11 Ferro, nie zgadzam się z Twoimi zarzutami: 1. Firma niezatrudniająca licznego personelu wcale nie musi być gorsza/mniej rzetelna. Nie oszukuję autorów/tłumaczy/redaktorów, staram się płacić im jak najwięcej, a jak rozliczamy się procentem i ktoś zrobi coś więcej, to sama procent podwyższam. Jednocześnie nie wynajmuję kamienicy w centrum (po co mi duży lokal?) i nie zatrudniam personelu do parzenia kawy i odbierania telefonów (po co mam generować koszty?). Rozumiem, że w świetle Twoich wywodów jestem skreślona? 2. Poprowadź firmę, to zobaczysz: komórka jest bombardowana ofertami ubezpieczeń, kont bankowych i innymi reklamami. Poza tym, nie mając personelu do parzenia kawy, sprawiam, że osoba odpowiedzialna za kontakt (zwykle ja, bo to ja podejmuję decyzje), ma też inne zajęcia i nie zawsze jest uchwytna w godzinach 8-15 (uroki nienormowanego czasu pracy). Poza tym nigdy nie podejmuję decyzji na gorąco, bez spokojnego przeczytania oferty. Jednocześnie każdy klient/kontrahent, który potrzebuje pilnego kontaktu, dostanie go w prośbie mailowej. Nie uważam podawania telefonu za warunek sine qua non oceny wiarygodnego wydawcy. 3. Rozumiem, że Twoim zdaniem żaden wydawca zatrudniający sztab personelu administracyjnego nie robił problemów z rozliczeniami i każdy płaci kokosy? To gratuluję doświadczeń... Odpowiedz Link
dorcia251 Re: Wydawnictwo Initium 13.01.12, 09:09 W porządku. Moje wątpliwości wzięły się po prostu z założenia, że już została wybrana osoba do tłumaczenia. Oczywiście wiedziałam, jaki był przybliżony termin wyboru, ale minęło trochę czasu, stąd moje pytanie. Dziękuję za wyjaśnienia. Odpowiedz Link
wyd_initium Re: Wydawnictwo Initium 13.01.12, 14:43 Szanowna Pani, o wyborze tłumacza poinformujemy, wraz z krótkim uzasadnieniem, wszystkich, którzy otrzymali fragment tekstu do próbnego przekładu. Ponadto, również na naszej stronie zostanie zamieszczona informacja o zakończeniu naboru. Serdecznie pozdrawiamy, Wydawnictwo INITIUM www.initium.pl Odpowiedz Link
dorcia251 Re: Wydawnictwo Initium 13.01.12, 09:12 jednak, mimo szczer > ych chęci, nie jesteśmy w stanie przesłać szczegółowej analizy do kilkudziesięc > iu osób. Zdaję sobie z tego sprawę, to fizycznie niemożliwe. Chodzi o krótki komentarz - w końcu tłumacz, i nie tylko on, z każdego doświadczenia chce się czegoś nauczyć. Odpowiedz Link
itzhelia Re: Wydawnictwo Initium 13.01.12, 22:36 A tu jest telefon... :) www.facebook.com/wydawnictwo.initium#!/wydawnictwo.initium?sk=info Odpowiedz Link