Dodaj do ulubionych

Spójniki na końcach wierszy...

02.05.13, 19:51
Na przykład: a, i, oraz, tudzież, albo, bądź, czy, lub, ani, ni, aczkolwiek, ale, jednak, lecz, natomiast, zaś, czyli, mianowicie, dlatego, i, przeto, tedy, więc, zatem, toteż, aby, bo, choć, czy, jeżeli, ponieważ, że...
Składam telkst do druku, ktoś gdzieś mi napisał, że spójniki wiszące na końcach wierszy są nieakceptowalne...

Jak to właściwie z tym jest?:)

Obserwuj wątek
    • mutant12 Re: Spójniki na końcach wierszy... 02.05.13, 22:10
      Moim zdaniem ta zasada dotyczy wyrazów jednoliterowych - a, i, w, o, z - oraz dwuliterowych "powstałych na bazie" jednoliterówek - ze, we. W "moim" programie do składu (Scribus) jest funkcja "usuń zawieszone spójniki" - klikasz i program sam je przenosi do następnego wiersza. Pewnie większość programów ma coś podobnego.
      • wlodekbar Re: Spójniki na końcach wierszy... 02.05.13, 22:15
        Dziekuje :).
        • jacek1f zasady dobrego edytorstwa papierowego 05.05.13, 20:04
          nie dopuszczają rzeczywiście takich wiszących "ogonów" sensowych, ale to tylko w obcej w polskim składzie chorągiewce.

W magazynach i czasopismach i gazetach to przekleństwo, i zły smak i brak wyszkolenia - nagminny. W książkach rzadkość, bo blok jest podstawą łamania. Tu gorzej z przeniesieniami sylabowymi, bo mało kto potrafi dobrze ustawić InD w automacie. A korekta mało płatna lub amatorska najczęściej.

• wlodekbar Re: zasady dobrego edytorstwa papierowego 05.05.13, 20:19
            Dziękuję :) Właśnie jestem między innymi na etapie przenoszenia sylab, z tym akurat nie mam kłopotu :)
            • jacek1f ale? 05.05.13, 20:32

ale łamiesz w bloku książkę, czy strony "magazynowe"...?
              • wlodekbar To znaczy?:) bt 05.05.13, 20:53

• wlodekbar Re: ale? 05.05.13, 20:54
                Aha, książkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka