Dodaj do ulubionych

Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie...

16.08.04, 19:26
Być może moje pytanie wyda się niektórym śmieszne - jeśli tak, przepraszam, ale jestem początkującym tłumaczem i nie znam się za bardzo na niuansach prawa autorskiego... Jakiś czas temu przetłumaczyłem dla pewnego wydawnictwa książkę. W umowie zaznaczone było, że "tłumacz przenosi na wydawcę wyłączne prawo do wydania i rozpowszechniania Dzieła niezależnie od formy prezentacji tekstu". Książkę wydano, tłumaczowi zapłacono :). Niby więc wszystko OK. Pewnego dnia jednak ze zdziwieniem ujrzałem tytuł książki, którą przetłumaczyłem, w katalogu wysyłkowym pewnego zagranicznego koncernu. Okazało się, że "moje" wydawnictwo odsprzedało temuż koncernowi prawa do tej książki (a zarazem mojego tłumaczenia). I tu pytanie: czy w takim wypadku przysługuje mi jeszcze jakieś "dodatkowe" honorarium (tym razem od tegoż koncernu)?
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 16.08.04, 21:28
      Nie :((
      Przeniosłeś prawa. Tak są sformułowane te umowy. A jak zaczniesz
      protestować przed podpisaniem, to mogą Ci podziękować.
      Przetłumaczyłam (przypadkiem zresztą, tzn bez świadomości, jaki to bedzie hit)
      jeden większych bestsellerów ostatnich lat. Wydało wydawnictwo macierzyste,
      potem "zagraniczny koncern". Duuuuże nakłady.
      Powinnam jeździć mercedesem... :((((
      • dmac72 Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 17.08.04, 00:52
        nobullshit napisała:

> Nie :((
        > Przeniosłeś prawa. Tak są sformułowane te umowy. (...)

Myślę, że to zbyt kategoryczna odpowiedź.
        Nie wszystkie umowy są takie. Ja też w zasadzie "przenoszę prawa" na wydawcę,
        ale jest w umowie taka klauzula, że kiedy wydawca sprzedaje je dalej (udziela
        licencji? sam nie wiem), dzieli się ze mną pożytkiem z tej transakcji pół na
        pół. Oczywiście wietrzę w tym jakąś "przycinkę" - gdybym był wydawcą,
        sprzedałbym prawo do wykorzystania przekładu za niską kwotę x (i łaskawie
        podzieliłbym się nią z tłumaczem), a do tego skasowałbym kwotę 5x jako koszta
        manipulacyjne albo coś w tym guście (i zgarnąłbym ją w całości). Oczywiście
        nikt mnie nie wtajemniczy w takie szczegóły, ale domysły snuję... Tak czy owak,
        wkrótce mam dostać po raz pierwszy pieniądze z tego tytułu, bo przekładem
        zainteresował się... koncern na B chyba. Dodam jeszcze,że podobno będzie to
        kwota zbliżona do jednej trzeciej pierwotnego honorarium.
        ------
        Pozdrawiam,
        dmac
      • szwedzka Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 18.08.04, 00:11
        Pewnie mi się znowu oberwie, że napiszę parę słów do słuchu, zamiast głaskać po
        główce, ale trudno. Nie dość, że sama głupio działasz (i nie jeździsz
        mercedesem), to jeszcze udzielasz błędnych rad innym. Przeniesienie majątkowych
        praw autorskich na wydawcę jest udzieleniem zgody wydawcy na publikację
        tłumaczenia (bez tego nie ma prawa publikować). Proszę to sobie zakonotować, że
        tylko danemu wydawcy i nikomu więcej. I jeśli umowa nie reguluje dodatkowo
        kwestii przekazania prawa do publikacji innemu wydawnictwu, to żadne inne
        wydawnictwo nie ma prawa tekstu publikować. A jeśli to zrobi, to tłumaczowi
        należy się nie wynagrodzenie, tylko odszkodowanie w trzykrotnej wysokości (tyle
        w kwestii żądań cywilnych, bo są jeszcze inne konsekwencje dla wydawnictwa).
        A co do tłumaczeń niespodziewanych bestsellerów, to od tego jest artykuł 44
        prawa autorskiego: jeżeli zyski wydawnictwa są niewspółmierne do honorarium
        autora, ma on prawo żądać sądownie podwyższenia wynagrodzenia (oczywiście nikt
        mu nie broni zwrócić się do wydawnictwa, by zrobiło to dobrowolnie).
        Ponawiam zgłaszany wielokrotnie apel, który w grzecznej formie wyraźnie nie
        dociera: czytajcie, ludzie, do cholery, prawo autorskie!

Paweł
    • szwedzka Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 18.08.04, 00:22
      Czy cytowany fragment jest jedynym dotyczącym kwestii publikacji? Jeśli tak,
      koncern nie ma prawa publikować Twojego tłumaczenia bez uprzedniego uzgodnienia
      z Tobą warunków, na jakich zgadzasz się sprzedać mu praw do publikacji. Bo to
      Ty je sprzedajesz, Twoje wydawnictwo mogło koncernowi równie dobrze sprzedać
      Niderlandy.

Paweł
      • nobullshit Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 18.08.04, 00:58
        Przeczytałam wcześniej Twoją odpowiedź na post Rekwizytorni.
        I już nie doczytałam odpowiedzi na mój post w tym wątku.
        (A ty, siłą rzeczy, nie czytałeś mojej umowy wydawniczej)
        Gdybyś nawet miał rację - ta forma!!! Wyluzuj, bo dostaniesz
        wrzodów żołądka.
        A ja się wynoszę z tego forum. Po co mi to?

Do pozostałych forumowiczów - było mi miło, powodzenia.

• szwedzka Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 18.08.04, 12:10
          nobullshit napisała:
          > (A ty, siłą rzeczy, nie czytałeś mojej umowy wydawniczej)

Artykuł 44 prawa autorskiego jest niezależny od wszelkich zapisów umowy
          wydawniczej. Poza tym, co z tego, że czytałaś (a nawet podpisałaś) swoją umowę
          wydawniczą, skoro wyraźnie widać, że nie wiesz, co podpisałaś (nonsensy, które
          wypisujesz, że przeniesienie praw do wydania jest zgodą na bezwarunkowe
          wykorzystywanie tłumaczenia)?

> Gdybyś nawet miał rację - ta forma!!! Wyluzuj, bo dostaniesz
          > wrzodów żołądka.

Jaka forma? Mogłabyś konkretnie sformułować zarzuty? Bo ja Tobie postawiłem
          konkretny zarzut: może słodko i cukierkowo, ale wprowadziłaś człowieka w błąd.
          Najmocniej przepraszam, że po raz n-ty chciało mi się prostować informacje
          podawane przez ignorantów, którzy niewiele wiedzą, ale lubią podzielić się
          swoją wiedzą z innymi. Jak widać, ignoranci mają to do siebie, że merytoryczne
          bzdury wypisywane przez nich samych ich nie rażą, za to forma owszem.

Paweł
      • piecz Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 18.08.04, 08:11
        Dziękuję za informacje. Nie, cytowany fragment nie jest jedynym, który dotyczy kwestii publikacji. Wolałbym jednak nie cytować dłuższych fragmentów swojej umowy na forum publicznym - z raczej zrozumiałych względów. Czy mogę napisać do Ciebie na priv?
        Pozdrawiam,
        Radek
        • szwedzka Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 18.08.04, 12:17
          Chyba rzeczywiście zrezygnuję z wypowiedzi na tym forum, bo powoli mam dość
          przewrażliwionych bab, które wolą być robione przez wydawnictwa w konia niż
          dowiedzieć się, jakie mają prawa, jeśli człowiek przy tym grzecznie się nie
          ukłoni, nie poda rad na srebrnej tacy i jeszcze nie przeprosi, że śmiał
          zakłócać ignorantce spokój - i zacznę udzielać rad za zakresu prawa autorskiego
          prywatnie... i odpłatnie.
          Na razie jednak: stosowne fragmenty umowy możesz zacytować, nie identyfikują
          przecież wydawnictwa.

Paweł
          • aphoper1 Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 18.08.04, 22:18
            Pawle,
            Ufam, ze nie przestaniesz nas pouczac, bo ja juz wiele skorzystalam.
            Wrazliwosc kazdy z nas ma inna, wiec o formach i gustach nie dyskutujmy;)
            pozdrawiam serdecznie,
            Aga
          • piecz Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 19.08.04, 12:53
            szwedzka napisał:

> Na razie jednak: stosowne fragmenty umowy możesz zacytować, nie identyfikują
            > przecież wydawnictwa.

Co do tego, czy faktycznie nie identyfikują, mam pewne wątpliwości. Ale niech będzie. W sumie i tak już z nimi nie współpracuję :) Oto stosowny fragment umowy:

"Prawa autorskie tłumacza do przekładu nie są ograniczone w zakresie objętym niniejszą umową. Tłumacz przenosi na wydawcę wyłączne prawo do wydania i rozpowszechniania Dzieła niezależnie od formy prezentacji
            tekstu w ciągu ważności umowy Wydawcy na polskie tłumaczenie Dzieła."
            • szwedzka Re: Gdy książka ukazuje się w innym wydawnictwie. 19.08.04, 21:42
              piecz napisał:
              > "Prawa autorskie tłumacza do przekładu nie są ograniczone w zakresie objętym
              ni
              > niejszą umową. Tłumacz przenosi na wydawcę wyłączne prawo do wydania i
              rozpowsz
              > echniania Dzieła niezależnie od formy prezentacji
              > tekstu w ciągu ważności umowy Wydawcy na polskie tłumaczenie Dzieła."

Tyle? No to gdzie tu jest cokolwiek o trzecim podmiocie? Na ile przekazałeś
              wydawcy te prawa albo ile czasu wynosiła ta ich ważność umowy? Jeżeli termin
              jeszcze nie minął, to Ty nie masz prawa sprzedać swojego tłumaczenia
              koncernowi, ale wydawnictwo oczywiście nie ma prawa handlować Twoim
              tłumaczeniem.

Paweł
    • mi_fiori Utrwalanie materialu 18.08.04, 23:29
      Link do tekstu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych zostal
      zamieszczony w jednym z pierwszych watkow na tym forum. Jeszcze raz, dla
      wszystkich zainteresowanych:

access.w.interia.pl/aktyprawne/prawa_aut.htm
      Pawel ma racje. Przeniesienie praw autorskich na wydawce nie oznacza, ze moze
      on zrobic z tekstem co mu sie zywnie podoba. To, co moze zrobic, a czego nie,
      jest scisle opisane w ustawie.

Tresci zawarte w umowach sa czesto interpretowane przez autorow czy tlumaczy
      na wlasna niekorzysc, co wynikac moze z
      -braku znajomosci obowiazujacego prawa,
      -zaufania do wydawcy, jako do partnera
      -strachu, ze jesli wystapia z zadaniem tego, co im sie prawnie nalezy, to
      zostana uznani za niepokornych i z takim wilczym biletem juz nigdy nie dostana
      zadnego zlecenia.

To powracajacy motyw na forum od jego poczatkow.

Millefiori

PS. W sprawie trzaskania drzwiami odsylam do tego watku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11943&w=11558589&v=2&s=0&t=1092864338651

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka