13.09.05, 10:38
Bardzo chciałabym zostać tłumaczem literatury. Jestem dopiero na 2 roku
studiów, więc to tylko marzenie, ale bardzo silne:) może moglibyście dać mi
jakieś wskazówki?
Obserwuj wątek
    • yanga Re: TŁUMACZ 13.09.05, 22:42
      To bardzo ogólne pytanie. Nawet nie piszesz, co studiujesz i z jakiego języka
      chcesz tłumaczyć - a to ważne. Ogólnie, jeśli zamierzasz uprawiać w przyszłości
      filantropię w takiej właśnie postaci, to pracuj przede wszystkim nad językiem
      POLSKIM. Dużo sama czytaj, zapisuj różne zasłyszane nowe słowa, dialogi - nigdy
      nie wiadomo, co może się przydać. Doskonale opanuj ortografię i interpunkcję -
      od razu przy pierwszej próbce dostaniesz dodatkowe punkty. Jak poczujesz się na
      siłach, to wybierz książkę, która najbardziej Ci pasuje, przetłumacz jeden, dwa
      rozdziały, dokładnie sprawdź, czy nie ma błędów, odłóż na miesiąc i powtórz
      całą procedurę. Daj do przeczytania komuś wymagającemu i nie obrażaj się o
      uwagi. Staraj się nie powtarzać błędów. Na koniec zastanów się, czy Cię stać na
      ten zawód, bo z dobrą znajomością języka obcego znacznie więcej zarobisz
      tłumacząc teksty handlowe i inne, nieliterackie. Pamiętaj, że tłumacz
      literatury powinien sam mieć zdolności pisarskie. Podpatruj warsztat: czytaj
      dobre przekłady uznanych tłumaczy (wciąż nie wiem, jaki język, więc nie mogę
      podpowiedzieć) i porównuj z oryginałem. Tyle na początek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka