Dodaj do ulubionych

Konkurs na powieść historyczną

29.07.07, 00:56
Dla zainteresowanych podaję link:
www.artserwis.pl/index.php?kon=1&tematyka_id=8&tresc=&data=30%2F07%2F2007&data_do=31%2F07%2F2008&q=1&page_no=2&imid=1973

Swoją drogą na artserwis.pl można znaleźć sporo konkursów różnej maści.
Obserwuj wątek
    • donetta Re: ciekawe i ryzykowne 29.07.07, 16:02
      Propozycja wydaje się kusząca dla autorów. Ja, choć dotąd nie wydałam książki i
      ciągle mam pod górę, wyrosłam z konkursów, gdzie autor ma sprzedać się za psie
      pieniądze przenosząc na wydawcę wszelkie prawa związane z wydaniem jego
      książki.
      • donetta Re: wędzidło 29.07.07, 16:41
        Weszłam jeszcze raz na stronę Prószyńskiego, przeczytałam cały regulamin. Wg
        mnie to wędzidło w ustach autora. To prostu samobójstwo! Jakie jest Wasze
        zdanie?
        • nomina Re: wędzidło 29.07.07, 17:19
          Popieram! Rozumiem, że wydawnictwo, inwestując w tekst, chce mieć też udział w
          zyskach na innych polach eksploatacji (zwłaszcza jak wysili się z promocją i
          zainteresuje np. producentów filmowych) - ale autorowi należy się procent.
          U nas panuje takie dziwne podejście: naści, skrybo, znaj łaskę pana-wydawcy. I
          jakoś nikt nie chce pamiętać, że gdyby nie ci wredni autorzy, wszyscy wydawcy
          tuptaliby pod pośredniakiem...
          • autumna Re: wędzidło 29.07.07, 19:08
            I chyba dlatego coraz to nowi autorzy biorą się za zakładanie własnych wydawnictw - właśnie dołączyła do nich Szwaja (wydawnictwo Sol).
            • donetta Re: sol 29.07.07, 20:33
              Autumno, czy Sol ma już swoją stronę internetową? Nie mogę go znaleźć.
              • autumna Re: sol 30.07.07, 08:04
                > Autumno, czy Sol ma już swoją stronę internetową? Nie mogę go znaleźć.

Nie mam pojęcia, wyczytałam tę notkę w lokalnej prasie. Ale mogą jeszcze nie mieć - wydawnictwo wystartowało 1 czerwca. Planowali pierwotnie na 1 kwietnia, ale się nie wyrobili z formalnościami. Więc ze stroną www tym bardziej pewnie jeszcze się grzebią. Na razie w necie spotkałam tylko - na innych stronach - nową ksiażkę Szwai, wydaną już przez Sol "Klub mało używanych dziewic".
                • zielonamysz Re: sol 30.07.07, 08:16
                  O!! Akurat na moja powiesc. Wejde w to chyba..
                  • donetta Re: sol 30.07.07, 09:16
                    Zawsze warto próbować, ale myślę, że Szwaja założyła wydawnictwo by wydawać i
                    promować wyłącznie swoje ksiązki, chociaż może kiedyś w dalekiej przyszłości
                    poszerzy katalog autorów. Odwołuję się tutaj do przykładu Grocholi, która co
                    prawda ma stronę internetową, na której jednak nie ma adresu mailowego.
                    • autumna Re: sol 30.07.07, 09:49
                      > poszerzy katalog autorów. Odwołuję się tutaj do przykładu Grocholi, która co
                      > prawda ma stronę internetową, na której jednak nie ma adresu mailowego.

Ale Grochola akurat wydaje nie tylko swoje. Swoją drogą, ciekawy jest temat "własne wydawnictwo autora a jakość jego książek". Bo Chmielewska od kiedy jest "na swoim", to się już zupełnie nie da czytać. Wydaje wszystko, co napisze, i niektóre książki (ostatnie tomy autobiografii, "Przeciwko babom") to jest wręcz zbiór zrobionych na kolanie notatek w stylu "o, a jeszcze mi się takie coś przypomniało", opublikowanych bez żadnego uporządkowania. Wydaje mi się, że wydawnictwo zewnętrzne trochę by ją jednak przycisnęło, a we własnym nikt nie piśnie, że książka jest do niczego.
                      • sapiencja autumna 30.07.07, 11:13
                        Masz rację. Chmielewska zaczyna wyznawać zasadę, własna koszula bliższa ciału,
                        i wydaje wszystko, co jest jeszcze w stanie napisać.
                        A tak na marginesie, jakoś nie przemawia do mnie wydawnicwo założone przez
                        pisarza. Wydaje mi się, że zawsze będzie ciut (a może i bardzo) zazdrosny,że
                        książka "obca", ktorą wyda, odniesie sukces i przyćmi jego sławę.
                      • donetta Re: sol 30.07.07, 13:04
                        masz rację autumno, byłam niedoinformowana
                        • zielonamysz Re: sol 30.07.07, 15:50
                          Wydawnictwa autorskie to odpowiedz na nedzne stawki oferowane autorom.
                          Jak tak beda placili to niedlugo kazdy autor bedzie mial wlasne wydawnictwo.
                          Wisniewski juz pewnie otwiera.Tylko chyba on zostal

Co do praw to to co jest regulaminie jest w kazdej standardowej umowie. Nie ma
                          sie czego bac ale tez nie ma sie z czego cieszyc.
                          Natomiast ucieszylam sie gdy zobaczylam konkurs ale musialabym jednak dlugo czekac.
                          Ksiazke mam prawie na ukonczeniu.I to ruletka: czekac a nuz sie wygra czy
                          sprzedac na pniu i jakos pchac wozek. Ech.
                          • zona_mi Re: sol 30.07.07, 16:06
                            Jak ktoś kupi w międzyczasie to chyba możesz wycofać z konkursu?
                          • donetta Re: sol 30.07.07, 16:07
                            widziałaś skład jury? Jedna kobieta! Jeśli piszesz dla kobiet, nie
                            zainteresujesz zbytnio faceta. Takie jest moje zdanie. Ale pewnie ktoś może
                            myśleć inaczej.
                            • donetta Re: sol 30.07.07, 16:12
                              To było do zielonejmyszy, ale zona mnie ubiegła.Co do Twojej wypowiedzi zona,
                              też sądzę, że można wycofać się dopóki nie ma ogłoszonych wyników. A potem?
                              Bardziej skomplikowane. Niby można, bo przecież nikt nie zmusi Cię do
                              podpisania umowy, i do odebrania nagrody. Jednak myślę, że gdyby pozwali autora
                              do sądu, mieliby szanse na wygraną. Jak myślisz?
                              • zielonamysz Re: sol 30.07.07, 18:42
                                No rzeczywiscie- powazne jury. Oni chcą powiesc? Z wartką akcją?
                                Ciekawe.
                                Moja ksiazka jest przygodowa ale nie specjalnie dla kobiet.
                                Niemniej nie wyobrazam sobie jako jej czytelnika profesora Samsonowicza ,ktorego
                                niezmiernie cenie.
          • donetta Re: Oto Polska własnie 29.07.07, 20:42
            Nomina, dobrze to ujęłaś.
    • skajstop Ważne sprostowanie! 02.08.07, 09:58
      Drodzy moi, o ile niczego nie przeoczyłem, to wcale nie jest konkurs na powieść,
      tylko na książkę historyczną - i tak na wyczucie rzekłbym, że raczej na
      eseistykę niż beletrystykę.
      • zielonamysz Re: Ważne sprostowanie! 02.08.07, 13:29
        Masz racje Skaj. To art serwis wprowadzil pojecie powiesci W regulaminie nic o
        tym nie ma - funkcjonuje pojecie ksiazki historycznej a to zupelnie co insze. I
        w tej sytuacji sklad jury jest zrozumialy..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka