01.06.04, 01:00
Chciałam poruszyć temat, z którym sie tu jeszcze nie spotkałam.Otoż pare lat
temu dowiedziałam sie od swojej endykrynolog, że bardzo przydatną w walce z
hisutyzmem będzie odpowiednia dieta.Zaleciła mi żebym kompletnie zrezygnowała
z cukrów prostych, czyli wszystkich słodyczy jak również z dóżej ilości
węglowodanów. Czy nie wiecie czegoś więcej na ten temat? Dodam,że dietam może
mi widocznie nie zmniejszyła włosków ale mam wrażenie zachamowała ich
wzrost.Napiszcie jeśli wiecie coś więcej na temat diet zalecanych w tej
naszej ciężkiej walce..
Obserwuj wątek
    • karusia4 Re: dieta 01.06.04, 09:31
      To jest bardzo dobra wiadomosć :)
      Czy, oproćz diety, nie bierzesz leków?

A to inne zalecane diety, o których czytalam, ze są pomocne w walce z
      włosiskami:
      Selenowa, której załozenia są takie same jak przy Twojej, plus szprywcowanie
      sie selenem (tabletki oraz jedzienie bogate w selen). Full selenu mają ponioć
      jajka, drozdze, białe mięso

Cytrynowa - to nawet nie dieta, ale kuracja; przez kilka dni wypija sie b. dużo
      soku z cytryny w odpowiednich dawkach, który ponoć reguluje testosteron.
      Próbowalam cytrynowej, ale mój zołądek nie zniósł soku z 8 cytryn dziennie.
      • karusia4 Re: dieta 01.06.04, 09:37
        ah, dostalam na Dzień Dziecka pakę słodyczy :)
        i jak tu być na diecie :)))
        • catherrine Re: dieta 01.06.04, 10:31
          przerazilyscie mne :(( ja nie moge zyc bez czekolady...
      • modann Re: dieta 01.06.04, 15:34
        To niesamowite co przeczytałam o tej diecie! Karusiu! proszę napisz mi gdzie
        przeczytałaś o tych dietach?Czy są jakieś publikacje książkowe na ten nasz
        temat?
        • karusia4 Re: dieta 01.06.04, 17:57
          O selenie i cytrynie przeczytałam na tlenie, na forum dot.hir. oraz w
          dziale "Zdrowie i uroda".

To są informacje nie potwierdzone przeze mnie (ani ksiażkowo, ani u lekarza).
          Dieta selenowa każe stronić od cukrów i węglowdanów. Natomiast gdzieś na tym
          forum czytalam, ze włosom sprzyja białko, roslinne i zwierzęce...

Lusia
          dziewczyny!

uklad hormonalny glupieje z braku selenu. Wystarczy przez kilka miesiecy
          uzupelnic braki i wyrzucic do kosza paste do zebow z fluorem i juz.
          Fluor uniemozliwia wchlanianie selenu, ktorego i tak jest bardzo malo w
          pozywieniu. Dodatkowo weglowodany uposledzaja wchlanianie.
          Reasumujac trzeba zrezygnowac z cukru, slodyczy, ryzu, jablek i innych pustych
          kalorii a jesc zielony groszek, kapuste kiszona, cebule, oliwe z oliwek, jajka.
          Najbogatszym zrodlem selenu sa zalane wrzatkiem drozdze. 50g dziennie przez
          kilka tygodni powinno uzupelnic niedobor.
          Operacje jajnikow nie naprawia Wam ukladu hormonalnego.
          Pamietajcie - Wasze ciala sa tym co jecie. Jak jecie slodycze i jablka to
          powoli sie psujecie od srodka. Jak chcecie byc jedrne i kobiece musicie jesc to
          co buduje bialko i kolagen - witaminy z grupy B i naturalne tluszcze.
          Kapusta kiszona to kopalnia magnezu, zelenu i witamin z grupy B.
          Calkiem przy okazji mina depresje i migreny.

Lusia
          Dieta jest prosta i juz ja opisalam w poprzednim poscie. Zero cukru i skrobi a
          duzo wartosciowego bialka i tluszczow. Zdziwicie sie ale od tego sie chudnie a
          nie tyje. Selen jest w warzywach - groszek, brokuly, cebula, czosnek oraz
          drozdzach piekarskich. Zanim dasz sie pokroic sprawdz, czy przypadkiem nie
          jestes zdrowa. Po polsku prawie nie ma opracowan o roli selenu w pracy uklady
          hormonalnego. Jest troche badan po angielsku. Jak znasz jezyki poszukaj przez
          google.

[14.04] 16:31 Lusia
          wszystko w naszym organizmie zalezy od tego co jemy. wszystko bez wyjatku.
          dieta musi byc tylko zgodna z naszymi potrzebami a nie z potrzebami firm, ktore
          sie reklamuja w telewizji.
          Nie wiem czy pisalam o platkach owsianych - one tez sa swietnym zrodlem selenu.

Autor: ella (2004-01-01 13:22:28)
          ---
    • aga174 Re: dieta 01.06.04, 13:56
      Eee tam, leki nie są w stanie wyleczyć, a dieta by pomogła? Nie wierzę. A duża
      ilość soku z cytryny może tylko zaszkodzić na żołądek. Podobnie zaszkodzić może
      nadmiar selenu.
      Agnieszka
      • pierwszyporuszyciel Re: dieta 01.06.04, 20:33
        hmmm... ja chyba jednak zanim zaczne faszerowac sie selenem to spytam mojej
        gin/endo co o tym sadzi ;)
      • catherrine Re: dieta 01.06.04, 20:34
        mysle, ze dieta moze wspomoc, ale nie sadze, zeby byla decydujaca. selen nie
        naprawi zle dzialajacego ukladu hormonalnego. poza tym nic w nadmiarze nie moze
        byc zdrowe. i kazdy skladnik jest potrzebny, wiec z zadnego nie mozna
        zrezygnowac.. tak mi sie wydaje.
        • oleee Re: dieta 02.06.04, 16:06
          Może rzeczywiście dieta pomaga trochę, podaję link do wątku z forum zioła,
          tylko, że jest to o trądziku androgennym (no ale to też wina hormonów)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=10193879 oprócz kuracji
          zewnętrznej zalecają zmienić także dietę np. na produkty zawierające
          odpowiedniki estrogenów. Np. soja ma takie właściwości, tam ktoś zalecał
          marchew, chyba picie szałwi? Co do diety to może jeszcze mieć znaczenie
          utrzymywanie stałej wagi, gdzieś czytałam, chyba na f. zdrowie kobiety, że
          każdy dodatkowy kilogram (oczywiście ponad normę) może nasilić objawy
          hirsytyzmu, ale to chyba dotyczy już PCOS, gdzie hirsutyzm jest jednym z
          objawów + otyłość. pozdr.
    • mcc4 Re: dieta 14.09.04, 19:37
      Najlepsza na hirsutyzm jest dieta Kwaśniewskiego czyli dieta optymalna, w tej
      diecie nie spożywa sie prawie w ogóle węglowodanów i dzięki temu nie ma
      zaburzeń hormonalnych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka