Dodaj do ulubionych

Sitosterole

24.01.05, 19:04
Czy ktoś z Was stosował np. Poldanen, Prosterol, Prostatonin lub Prostagal?
Są to specyfiki ziołowe z sitosterolami, które działaja antyandrogennie
(ponoć). Niektórzy leczą się tym w androgennym wypadaniu włosów i zmianach
trądzikowatych na skórze. Czy może któraś z Was to stosowała? Sa one ponoc
dostepne bez recepty, bo to produkty roslinne.
Klara
Obserwuj wątek
    • misia454 Re: Sitosterole 25.01.05, 10:42
      Ja się dołanczam do pytania ponieważ myślę o stosowaniu Poldanenu. Obecnie mam
      przepisaną Dianę i Spironol i chciałabym zamiast Diany zażywać Poldanen. Boję
      się że po Dianie znowu będę mieć okropne wypryski jak po Flutamidzie. Któraś z
      dziewczyn pisała że w leczeniu hirsutyzmu muszą być jakieś preparaty
      antykoncepcyjne aby chronić jajniki (chyba)?? Ale co mi z tego skoro uszkadza
      mi to wątrobę i zauważyłam że bolą mnie nogi w kolanach ale nie wiem czy to ma
      związek z Dianą bo kończę dopiero 2 opakowanie. No i boję się strasznie tego
      trądziku pohormonalnego. I tak sobie pomyślałam że może zamiast Diany łykać
      Poldanen to może nie byłoby tak strasznie po odstawieniu? Czy wszystkie
      stosujecie Dianę ze Spironolem? Bardzo proszę o odpowiedź, bo już nie wiem co
      robić :(( Tak źle i tak niedobrze.
      • heather_morris Re: Sitosterole 25.01.05, 15:46
        Pigulki antykoncepcyjne przy leczeniu nie stosuje sie dla ochrony jajnikow! One
        nie chronia, wrecz nawet szkodza na watrobe, ktora i tak obciazona jest innymi
        lekami oraz moga powodowac inne skutki uboczne (zylaki, depresje itp). Stosujac
        niektore preparaty np. Androcur lub Flutamid nie wolno zajsc w ciaze (mozna
        poronic lub urodzic niepelnosprawne dziecko), dlatego potrzebna jest dobra
        antykoncepcja, a najprosciej jest dac pacjentce pigulke. Tak wiec jesli nie
        wspolzyjesz lub wspolzyjesz ale stosujesz inne pewne zabezpieczenie (spirala,
        prezerwatywa + globulka plemnikobojcza itp) nie musisz przyjmowac pigulek. Ale
        oczywiscie odstawienie lepiej skonsultuj z prowadzacym lekarzem!

Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka