Dodaj do ulubionych

klamane wędliny z firmy Maxpol

IP: *.zabrze.vectranet.pl 19.05.12, 14:40
Chcę ostrzec przed zakupem kłamanych wyrobów wędliniarskich firmy Maxpol z Kużni Raciborskiej.
sklepy mieszczą się w zabrzu na ulicach:
ślęczka 24
bytomskiej 38A
tarnopolskiej 57
olchowej 2b
Zabrze - rokitnica ul. budowlanych 30
Przechodząc do tematu :

W sklepie na ul. ślęczka 24 kupiłam szynkę bez konserwantów po 26zł za kg.
Ważyła 1,8kg, w tym ma 40 dag tłuszczu.
Jest łykowata wręcz drzewiasta w konsumpcji, bez smaku i zapachu szynki.
Co najgorsze, to z wnętrza jej zaczęła wypływać gęsta zabarwiona, zawiesista ciecz.
Doznałam uczucia obrzydzenia na ten widok.
Reklamacja w sklepie (widzieli ją ) - nic nie dala, poza ich zaskoczeniem.
Pani Elwira Dereń, menadżer zakładu mięsnego, za cenę dobrze płatnej posady czyni wszystko, by nie przyjąć reklamacji.
Ten produkt NIE powinien nosić nazwę SZYNKA,bo nie spełnia wymagań smakowych ani zapachowych.
Zapewne też i zdrowotnych.
Jestem stratna 46 zł, ale zdrowie a może i życie jest dużo ważniejszą wartością.
Pytam - skąd tyle raków ?
Ta choroba dotyka co drugi dom . Rak siecze dzieci, młodzież i starców.
Moim komentarzem chcę ostrzec Państwa przed wyrobami z tej firmy.

Obserwuj wątek
    • Gość: mec Re: klamane wędliny z firmy Maxpol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.12, 18:54
      Chciałbym uściślić powyższą wypowiedź.
      Wędliny kłamały czy były okłamywane?
      • irys.p Re: klamane wędliny z firmy Maxpol 20.05.12, 18:30
        Sorry - uściślam: Wędliny okłamywane .
        • lothian Re: klamane wędliny z firmy Maxpol 21.05.12, 08:38
          Szynka bez konserwantów to kosztuje min. 40zł/kg. Jak myślisz, że dostaniesz coś porządnego za 26zł/kg to się mylisz. A poza tym we wszystkich gazetach piszą - najgorsze co człowiek może wybrać do jedzenia to wędliny. Niektóre nie mają nawet 70% mięsa!!! Jeżeli już chcesz wędliny to najlepiej sobie kupić kawałek surowej szynki i samemu przyrządzić. Znam jednego właściciela dużej firmy wędliniarskiej. Powiedział, że teraz ludzie kupują oczami. Dlatego szynka musi wyglądać ładnie i być tania, no to ładuje się tam konserwanty żeby była różowa i miała mało mięsa - jak najmniej kosztowała. Pokazał mi też szynkę bez konserwantów - była po prostu szara, tak nie różowa - szara! Powiedział, że ludzie nie chcą jej kupować, bo myślą, że jest zepsuta, a prawda jest zupełnie inna. Też widziałem taką szynkę bez konserwantów w realu i też była szara. Pytanie kupisz taką szarą szynkę, czy soczyście różową? Potem nie dziw się, że wciskają tam konserwanty i inne świństwa.
          • Gość: irys .p Re: klamane wędliny z firmy Maxpol IP: *.zabrze.vectranet.pl 21.05.12, 17:40
            Skoro widnieje " s z y n k a" i tak się ją nazywa w sklepie, to nie obchodzxi mnie, że jej cena jest różna ! Ja kupując ten produkt, zgodnie z jej nazwą, oczekuję, że otrzymam towar zgodny z umową ! Umowa ustna, też jest umową prawną, i w związku z tym jestem oszukana !!
            Oszustwo jest karalne, i przy tym pozostanę. Sądzę, że nie uraziłam Cię moim wywodem.Spróbuj mnie zrozumieć . Chcę bronić naszych praw , naszego zdrowia, szanuję prwde i oburza mnie oszustwo.
            • Gość: sawidzki Re: klamane wędliny z firmy Maxpol IP: *.zabrze.vectranet.pl 21.05.12, 17:54
              sól drogowa,susz jajeczny,klejenie mięsa,...,wyroby mięsno podobne,..., to tylko pod ścisłą kontrolą kargulowych pociotków.
              • Gość: mieszkam tu Re: klamane wędliny z firmy Maxpol IP: *.zabrze.vectranet.pl 21.05.12, 18:05
                W sklepach pokazały się wyroby seropodobne, ale jest informacja na tych produktach .
                Jeżeli na serach jest taka informacja, to moze zobowiązać producenów wyrobów mięsopodobnych i szynkopodobnych, żeby taka informacja była na tych dziwnych produktach.
                Może znajda się chętni by coś takiego kupić i zjeść (fuj).
                • lothian Re: klamane wędliny z firmy Maxpol 22.05.12, 09:09
                  Ale takei informacje na wędlinach są. Przeczytaj sobie opakowania w sklepie. Pisze dokładnie co się tam znajduje i ile procentowo jest mięsa a ile innych dodatków.
                  Zasady podane przez specjalistów:
                  - Sprawdzić, jaka jest procentowa zawartość mięsa
                  - Przyjrzeć się, czy nie ma fragmentów o konsystencji żelu (to oznacza dużą zawartość karagenów)
                  - Sprawdzić, czy w przekroju przypomina zwykłe mięso
                  - Zobaczyć, czy wędlina nie ocieka wodą, jeśli tak jest, nie kupować.
                  - Wybierać wędlinę nie całkiem chudą, ale raczej z tłustą otoczką. Tłuszcz jest "nosicielem" smaku.
                  Więcej na ten temat znajdziesz tutaj pieniadze.gazeta.pl/Kupujemy/1,124630,11481804,Solanka_zamiast_miesa__Czyli_jaka_szynke_wybrac.html
                  • Gość: konsument Re: klamane wędliny z firmy Maxpol IP: *.zabrze.vectranet.pl 22.05.12, 16:24
                    lothian - masz zupełną rację. Producent wędlin, konserw umieszcza na etykiecie informacje o składzie produktu. Ale najwyraźniej ludzie sądzą, że w dużych marketach mają gwarancję niskiej ceny. Niestety, te markety starają utrzymać niską cenę oferowanych wyrobów kosztem ich jakości. To właśnie oni wymuszają na producentach, by ci "oszukiwali" na wytwarzanych produktach. Jak ktoś kupuje szynkę o zawartości 60% mięsa, niech ma pretensje sam do siebie za jakość zakupionego towaru. Wielokrotnie skuszony reklamą hipermarketu, zniesmaczony odchodziłem od lady uważnie przeczytawszy skład reklamowanej wędliny albo szynki.
                    Dlatego dobra rada, również dla autora wątku irys.p - koniecznie sprawdzajcie nie tylko jakość ale i skład kupowanych produktów mięsnych. To Was uchroni od nieprzyjemnych niespodzianek.
                    • Gość: The Clash Re: klamane wędliny z firmy Maxpol IP: *.com.pl 22.05.12, 19:59
                      Ca za problem.
                      Skontaktuj się z jakimś okolicznym bambrem.
                      Zaadoptuj jakąś swińkę, na przykład fifty/50 z sąsiadem. Futruj, doglądaj w czasie wolnym.
                      Możesz nawet nadać jej imię.
                      A kiedy nadejdzie czas - przez pół roku nie będziesz chodził do masorza.
                      W czym problem?
                      • irys.p Re: klamane wędliny z firmy Maxpol 22.05.12, 21:13
                        Właśnie jest problem. Nie byłabym w stanie futrować świnkę, doglądać , głaskać.
                        Póżniej ją zjeść ???
                        Wykluczone !!!
                        Wskażcie mi sklep, w którym sprzedawca poda ulotkę z zawartością wędliny i będzie czekać aż ją przeczytam?
                        Wszystko piszą tak drobnym drukiem, że bez lupy nie sposób odczytać.
                        Dla ścisłości oglądając wędliny z firmy Maxpol, żadnej ulotki dot. składu produktu nie zauważyłam.
                        Dużo zdrowia.
                        • Gość: The Clash Re: klamane wędliny z firmy Maxpol IP: *.com.pl 22.05.12, 21:19
                          Moja porada dotyczy tych mniej delikatnych,
                          czyli znacznej większości.
                          Chrum-chrum.
                          • Gość: zgred Re: klamane wędliny z firmy ... IP: *.zabrze.vectranet.pl 24.05.12, 22:28
                            "Potwierdza to inspekcja artykułów rolno-spożywczych. Jeszcze w 2006 r. zakwestionowała 10 proc. partii przetworów mięsnych z powodu niedotrzymania parametrów fizykochemicznych (składu), a w ubiegłym roku już 16 proc. W wyrobach jest bardzo dużo MOM-u, mięsa odkostnionego mechanicznie czyli zmielonych kości, świńskiej skóry i tłuszczu. Jest też za dużo wody.

Normy na wędliny stały się w Polsce nieobowiązkowe w 2004 r. Jest propozycja, by częściowo je przywrócić. Np. Niemcy zlikwidowały MOM."
                            • irys.p Re: klamane wędliny z firmy ... 25.05.12, 17:49
                              Dzisiaj dokładniej dowiedziałam się, co to jest mięso odkostnione mechanicznie.
                              "Jest to masa kostno-tłuszczowa, którą pozyskuje się przeciskając szkielet przez sita różnej wielkości pod wysokim ciśnieniem, albo podgrzewając je i mieląc. Do tego dodaje się skórki wieprzowe, tłuszcz i maski czyli to co zdejmuje się z głowy zwierzęcia."

Gdy to przeczytałam zrozumiałam, skąd jest tyle chorób nowotworowych, a ilość zachorowań na raka w przerażającym tempie rośnie.
                              Do tego dochodzą choroby krwi, przewodu pokarmowego i de facto z każdej specjalizacji.

Nasuwają się pytania :
                              Czym jest karmiony Naród? Jak Rząd może na coś takiego pozwolić?
                              Za wstąpienie do Unii i pozostanie w niej skłonny jest przyjąć wszystkie warunki, nawet te godzące w zdrowie Społeczeństwa.
                              Celowo i świadomie doprowadza Naród do zagłady.
                              Niemcy dawno temu odpuściły sobie ten proceder. My zaś radośnie się z tym godzimy?
                              • Gość: Dosia Re: klamane wędliny z firmy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.12, 18:31
                                Ale te wszystkie skórki,głowy,kości to sa produkty naturalne.Mogą być niesmaczne albo obrzydliwe,ale trudno mówić że się od tego dostaje raka.
                                • Gość: Halina Re: klamane wędliny z firmy ... IP: *.zabrze.vectranet.pl 25.05.12, 18:49
                                  Irys.p ma rację. Pracuję w Instytucie Onkologii i zauważyłam znaczne powiększenie się ilości zachorowań na raka od ok. 2007r. Chorują nawet małe dzieci, dorośli i ludzie starzy.
                                  • Gość: Dosia Re: klamane wędliny z firmy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.12, 19:36
                                    Jak rozumiem ,przeprowadziłaś badania które dały jasny wynik że zwiększonej ilości zachorowań na raka jest winne mechaniczne odkostnione mięso?
                                    Rak jest chorobą straszną ,ilość zachorowań w Polsce rośnie o kilka procent rocznie.
                                    Jednak nie zgodzę się na tego typu argumenty.

• Gość: wyborca Re: klamane wędliny z firmy ... IP: *.zabrze.vectranet.pl 25.05.12, 20:56
                                      Bo to wina Donalda i jego nieudolnego rządu! To on, to on jest temu winien!!!
                                      • szyb-ki buda na kołach "sklep"????!!! 25.05.12, 21:12
                                        A widzieliście w centrum zabrza blisko małego targu co sobotę stoi przyczepa i sprzedawają wędliny , to jest dopiero higiena , gdzie oni mają ubiację wodę bierzącą , a wiecie dlaczego tylko w sobotę tam handlują bo sanepid ma wolne
                                        • Gość: pan minister Re: buda na kołach "sklep"????!!! IP: *.zabrze.vectranet.pl 26.05.12, 17:15
                                          Pan minister rolnictwa mówi żeby nie kupować tego paskudztwa, radzi żeby kupowac wędliny z wyższej pułki, ale ten pan zarabia 14.5 tyś zł miesięcznie.
                                          Nie mówi nic o tym, że weźmie się za producentów złodziei, spowoduje kontrole i ukróci ten złodziejski proceder.
                                          Szkoda tylko, że nie radzi, co mają kupować ludzie, których dochód miesięczny wynosi 1000 zł na rodzine.
                                          Cóż nasi ministrowie zyją w innej Polsce. W Polsce panów ministrów przeciętny zarobek wynosi okoł 4 tyś.zł miesięcznie.
                                          Ten pan za taką "mądra" radę i nic nie robienie, powinien z hukiem wylecieć ze stanowiska.
                                          • Gość: papryka Re: buda na kołach "sklep"????!!! IP: *.zabrze.vectranet.pl 27.05.12, 21:25
                                            Ten cały przemysł rolno-spożywczy "kargulem stoi".To elektorat tych gumofilców i niezłe eldorado.A Pawlak dziś częstował kiełbaskami.
                                            • pazdziochzabrze Re: buda na kołach "sklep"????!!! 28.05.12, 14:15
                                              w takich budach z eldorado swoje potrzeby zalatwiaja do miski a pozniej w tej samej misce plucze smaty i wyciera lady itp smacznego ...
                                              • Gość: heniek Re: buda na kołach "sklep"????!!! IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.06.12, 00:23
                                                sól drogowa,kiełbasa bez mięsa,lody z smakowymi dodatkami środków na wszy,kakao
                                                z dodatkiem drewna!Zdrowa kargulowa żywność.
                                                • Gość: irenka Re: buda na kołach "sklep"????!!! IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.06.12, 00:34
                                                  Smacznego.................i bęc w żolądek.
                                  • Gość: TOSIA Re: klamane wędliny z firmy ... IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 27.01.13, 08:01
                                    Ty się lecz na raka którego masz w głowie ale nie w mózgu bo mózgu nie masz
                                    • Gość: też kierowca Re: klamane wędliny z firmy ... IP: *.zabrze.vectranet.pl 28.01.13, 18:55
                                      Fajny ten komentarz Tosi, do tematu wiele wnosi. Ale koniec z poezją, teraz proza: ciekawe, co oni (masarze) robią z mózgami, płucami, jądrami i innymi bebechami, przecież tego chyba nie ma już od dawna w sklepach, a wyrzucić szkoda?
    • Gość: Klient Re: klamane wędliny z firmy Maxpol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.18, 22:35
      Zgadzam się wyroby są bardzo niskiej jakości przestałam tam robić zakupy ja i moja rodzina.Szkoda zdrowia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka