Dodaj do ulubionych

Terapia fotodynamiczna

05.11.11, 14:50
Witam, mam wysoką krótkowzroczność i ostatnio po zrobieniu OCT i angiografii stwierdzono AMD. Nie widziałąm się jeszcze z okulistą, ale wiem, że dostanę skierowanie na terapię fotodynamiczną PDT do Szczecina. Jak wygląda to leczenie? Czy to jest zabieg czy leczenie szpitalne? Mam 5miesięczne dziecko i wyjazd do Szczecina będzie ode mnie wymagał dużej reorganizacji życia domowego, dlatego już się tym denerwuję, a z lekarzem widze się dopiero w przyszłym tygodniu.
I czy to prawda, że ten laser może tylko spowolnić chorobę. Może lepiej zainwestować w ten nowy lek z iniekcjami doszklistymi?
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • marionaud_1 Re: Terapia fotodynamiczna 05.11.11, 19:59
      Mam zdiagnozowane AMD od ok. 5 lat - postać mokra, niebardzo zaawansowana, w jednym oku. Po diagnozie przeszłam terapię czerwonym laserem (ambulatoryjnie) i była tak skuteczna, że od tego czasu nie ma pogorszenia. Badam się regularnie co 6 m-cy - wszystko jest w porządku. Powinnaś porozmawiać z okulistą - specjalistą od AMD, aby dobrze ocenił jaką masz postać zmian i dobrał do tego terapię. NA iniekcje doszklistkowe powinno się kierować dość rozważnie - bo to terapia na całe życie, a ty jesteś jeszcze bardzo młoda. Nie jestem fachowcem, ale ja bym najpierw spróbowała z laserem.
      • majamajowa77 Re: Terapia fotodynamiczna 07.11.11, 09:44
        W necie wyczytalam, że laser spowalnia lub hamuje chorobę, ale nie poprawia już widzenia, a ponoć po tych zastrzykach jest szansa na poprawę. Z lekarzem widzę się w czwartek, więc oczywiście wtedy się wszystkiego dowiem. Ale na razie przeraza mnie ten wyjazd do Szczecina, bo ja jestem z Poznania. Czy dobrze zrozumiałam, że to zabieg jednorazowy i nie mam się nastawiać na dłuższy pobyt tam? Karmię piersią małego i nie wiem, jak się przygotować na ten wyjazd. Pewnie panikuję i wiem, że w czwartek się wszytskiego dowiem, ale ja już tylko o tym myślę, jak to zorganizować.
    • arleta.waszczykowska Re: Terapia fotodynamiczna 08.11.11, 12:50
      Witam,
      istnieje wiele prób i metod leczenia wysiękowej postaci AMD. Ich zastosowanie uzależnione jest od stopnia zaawansowania choroby, lokalizacji błony neowaskularnej, ostrości wzroku, stanu oka towarzyszącego oraz stanu ogólnego pacjenta. Niestety na dzień dzisiejszy nie można wyleczyć choroby. Dostępne metody leczenia pozwalają jedynie na zatrzymanie lub spowolnienie procesu AMD, niekiedy udaje się uzyskać niewielką poprawę ostrości wzroku. Najczęściej wykonywanymi procedurami są iniekcje doszklistkowe antyVEGF, terapia laserowa PDT oraz obie te metody stosowane łącznie.
      Obecnie wskazania do wykonywania zabiegu PDT znacznie ograniczono i stosuje się je tylko w wybranych przypadkach. Zabieg najczęściej powtarza się kilkukrotnie w kilkumiesięcznych odstępach. Bezpośrednio po zabiegu pacjent wypisany jest do domu, zabezpieczony przed działaniem światła słonecznego (zabieg polega na podaniu dożylnie środka fotouczulającego, który utrzymuje się w organizmie przez 48 godzin).
      Najlepsze wyniki i najbardziej rozpowszechnione leczenie wysiękowej postaci AMD polega na stosowaniu iniekcji doszklistkowych antyVEGF. Zabieg ten również powtarza się w kilkumiesięcznych odstępach i podobnie jak w przypadku PDT jest to procedura jednodniowa, czyli po zabiegu pacjent wypisany do domu.
      Proszę spokojnie zaczekać do konsultacji z lekarzem prowadzącym, który zaleci właściwe postępowanie. Bez względu jaka procedura będzie wykonana są to zabiegi jednodniowe.
      Pozdrawiam.
    • izulaaa2000 Re: Terapia fotodynamiczna 25.11.11, 22:27
      witaj, mam kilka pytań, jestem z Poznania, odezwij się proszę bo nie mogę skorzystac z opcji "wyślij wiadomosc" na gazeta.pl, coś blokuje,moje gg 12196610
      • magrathh Re: Terapia fotodynamiczna 29.12.11, 12:12
        izzulaaa, jeśli chcesz, ja mogę ci pomóc :-)
    • magrathh Re: Terapia fotodynamiczna 29.12.11, 12:10
      Mam to samo (czyli spowodowana krótkowzrocznością neowaskularyzacja siatkówki, wyglądająca jak mokra postać AMD - na które jestem za młoda :-) ), zachorowałam prawie 3 lata temu.
      Dostałam po wizycie w przychodni przyszpitalnej skierowanie na fototerapię dynamiczną, jednak pod wpływem mojego lekarza nie zdecydowałam się na taką formę leczenia. Wybrałam avastin. Po podaniu leku wszystkie objawy ustąpiły i już ponad 2 lata jest ok.
      • Gość: lucyna leczenie AMD na nfz IP: *.cable.net-inotel.pl 25.01.12, 19:00
        Czy ktoś jest zorientowany czy nfz obecnie refunduje leczenie amd w woj. wielkopolskim?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka