Dodaj do ulubionych

Co jest chore?

08.04.13, 16:10

jaki narząd?
w cukrzycy-trzustka,
w żółtaczce -wątroba,
w nadciśnieniu- serce,

...a w schizofrenii?
Obserwuj wątek
    • ditta12 Re: Co jest chore? 08.04.13, 16:32
      Mozg?Dusza?
      • mifredo Re: Co jest chore? 10.04.13, 09:00
        Czasem gadają, że to chora jest głowa.
        Inni zaś, że to umysł jest chory.
        Psychiatra, niby lekarz od psychiki, no ale jaka ona ma być?
        Tabletki przepisują nań, a ona dalej chora?, bez dwóch zdań?
        • ditta12 Re: Co jest chore? 10.04.13, 10:00
          Nie,to otoczenie.Jedni są twardzi a inni się przejmują byle czym i ci twardzi ich cisną.Taka natura.Masochiści i sadyści.
    • oswiecony_on Re: Co jest chore? 25.04.13, 20:45
      mifredo napisała:

>
      > jaki narząd?
      > w cukrzycy-trzustka,
      > w żółtaczce -wątroba,
      > w nadciśnieniu- serce,
      >
      > ...a w schizofrenii?

W schizofrenii choruje dusza;), jak by to określić , może jakieś połączenie ducha,świadomości,i ciała.Mieszanka wybuchowa.
      • varna771 Re: Co jest chore? 25.04.13, 21:47
        oswiecony_on napisał:

> W schizofrenii choruje dusza;), jak by to określić , może jakieś połączenie duc
        > ha,świadomości,i ciała.Mieszanka wybuchowa.
        Taki dualizm? Według dualistów umysł i ciało są od siebie całkowicie odrębne i niezależne.
        • oswiecony_on Re: Co jest chore? 25.04.13, 21:53
          Może świadomość jest odrębna umysł nie.
          • oswiecony_on Re: Co jest chore? 25.04.13, 21:54
            A poza tym witaj Varno:)
            • varna771 Re: Co jest chore? 25.04.13, 22:05
              oswiecony_on napisał:

> A poza tym witaj Varno:)
              Cześć,
              Skoro dualizm zakłada ukazanie dwóch przeciwstawnych stanowisk, które stawia sobie każdy człowiek myślący: Mianowicie "Kim ja jestem"? Na pewno z jednej strony jestem umysłem, który sam w sobie odnajduje podstawę swojej wiedzy, mając wolność uznania czyli czegoś za "pewne" lub "nie' i jest to w pewien sposób porządek racji argumentów. Z drugiej zaś strony ''Ja" czyli myślący człowiek okazuje się tylko doznającym ciałem, uwikłanym w porządek przyczyn i podlegającym różnym koniecznościom...
              • monte_we_mgle Re: Co jest chore? 25.04.13, 22:17
                Nie da się odzdielić ciała od umysłu. Nie zgadzam się z tym poglądem. Jeśli umysł i świadomość to coś odrębnego od ciała, to dlaczego oddziałując na ciało potrafimy zmienić ich stan?
                Świadomość - jest wyłączona po narkozie np. albo zmodyfikowana przez działanie narkotyków.
                Umysł - nie funkcjonuje po zgonie mózgowym, ale też po urazach, które uszkadzają niektóre obszary mózgu.
                Mózg zawiaduje naszym organizmem, ale też świadomością i myśleniem, a mózg to flak, tylko o innych fukcjach niż wątroba czy trzustka.
                • oswiecony_on Re: Co jest chore? 25.04.13, 22:27
                  monte_we_mgle napisał:

> Mózg zawiaduje naszym organizmem, ale też świadomością i myśleniem, a mózg to f
                  > lak, tylko o innych fukcjach niż wątroba czy trzustka.

Tej teori przynajmniej na razie nie da się obalić, chyba że jakiś geniusz się znajdzie.
                • varna771 Re: Co jest chore? 25.04.13, 23:02

Interesują mnie tego typu tematy toteż niedawno czytałam książke Roberta Brucea " Traktat o projekcji astralnej" opisuje doświadczenia poza ciałem tzw. OBE. Bruce wraz z innymi naukowcami prowadził badania, a raczej doświadczenia pozacielesne i udało mu się wywołać u osób badanych jak gdyby oddzielenia ciała od umysłu oraz przybywania poza nim, twierdzi, że jesteśmy tam gdzie są nasze oczy, a doznania poza naszym ciałem są przyczyna zaburzeń bodzców wzrokowych oraz przyczyniają sie bodzce odpowiedzialne i odbierane z innych narządow zmysłow. Niektórzy naukowcy kwestionują pogląd Brucea uważając OBE za coś niemożliwe niedorzecznego uwazajac ze doświadczenia tego typu mogą odbywać się tylko w obrębie ludzkiego mózgu.
                  • monte_we_mgle Re: Co jest chore? 25.04.13, 23:07
                    varna771 napisała:

>Niek
                    > tórzy naukowcy kwestionują pogląd Brucea uważając OBE za coś niemożliwe niedor
                    > zecznego uwazajac ze doświadczenia tego typu mogą odbywać się tylko w obrębie
                    > ludzkiego mózgu.

A z tego, co napisałaś wcale nie wynika, że odbywają się poza. Narkotykami też mozna doprowadzić do takiego efektu, pytanie tylko czy to, co wówczas widać jest odbiciem rzeczywistości, czy tylko wydaje się nam to, co widzimy. Odpowiedź niemozliwa do udzielenia ani przez badanego, ani przez badacza.
                    Ja stawiam uparcie na mózg. Póki co nie ma dowodów na nic innego.
                    • oswiecony_on Re: Co jest chore? 25.04.13, 23:23
                      monte_we_mgle napisał:

> A z tego, co napisałaś wcale nie wynika, że odbywają się poza. Narkotykami też
                      > mozna doprowadzić do takiego efektu, pytanie tylko czy to, co wówczas widać jes
                      > t odbiciem rzeczywistości, czy tylko wydaje się nam to, co widzimy. Odpowiedź n
                      > iemozliwa do udzielenia ani przez badanego, ani przez badacza.
                      > Ja stawiam uparcie na mózg. Póki co nie ma dowodów na nic innego.

Mnie w zasadzie ta dziedzina przetała interesować, nic ciekawego z niej się już chyba nie da dowiedzieć ,można ją traktować jako ciekawostkę.
                      Nie mogę nic na ten temat powiedzieć, ale uważam że nie ma rzeczy niemożliwych.
                  • oswiecony_on Re: Co jest chore? 25.04.13, 23:11
                    varna771 napisała:

>
                    > Interesują mnie tego typu tematy toteż niedawno czytałam książke Roberta Brucea
                    > " Traktat o projekcji astralnej" opisuje doświadczenia poza ciałem tzw. OBE. B
                    > ruce wraz z innymi naukowcami prowadził badania, a raczej doświadczenia pozacie
                    > lesne i udało mu się wywołać u osób badanych jak gdyby oddzielenia ciała od umy
                    > słu oraz przybywania poza nim, twierdzi, że jesteśmy tam gdzie są nasze oczy, a
                    > doznania poza naszym ciałem są przyczyna zaburzeń bodzców wzrokowych oraz przy
                    > czyniają sie bodzce odpowiedzialne i odbierane z innych narządow zmysłow. Niek
                    > tórzy naukowcy kwestionują pogląd Brucea uważając OBE za coś niemożliwe niedor
                    > zecznego uwazajac ze doświadczenia tego typu mogą odbywać się tylko w obrębie
                    > ludzkiego mózgu.

Nie koniecznie przechodziłem tą tematykę jak miałem około 18 lat, interesowałem się parapsychologią i przeczytałem mnóstwo książek.Praktycznie co noc ćwiczyłem wyjście z ciała w astralu.O ile pamiętam udało mi się wejść w stan Alfa raz po czym się przestraszyłem ponieważ dziwieki z otoczenia się tak wyostrzyły że nie doszło.Drugim razem mnie wybiło dosłownie z ciała i zaczełem wirować, też się przestraszyłem.
                    Ostatni raz był najciekawszy, wiedziałem że wyszedłem po czym przeszedłem przez ścianę ale w locie poziomym i zatrzymałem się w dużym pokoju patząc na choinkę między ścianą przedpokoju a pokoju.Widziałem wszystko niewyraźnie i nie mogę stwierdzić czy to było faktycznie wyjście w ciele astralnym czy też po prostu uwolnienie w jakiś sposób swojej świadomości.Po czym jakoś zaniechałem tych prób.
                  • mskaiq Re: Co jest chore? 26.04.13, 10:08
                    OBE opisywane jest bardzo często przez pacjentów w sytuacjach śmierci
                    klinicznej. Potrafia oni opisywac z najddrobniejszymi szczegółami proces
                    ratowania ich. Kto brał udział, jakie zabiegi były wykonane, kto wchodził
                    albo wychodził z sali podczas ratowania ich.
                    Jest to trudne do wytłumaczenia bo taka osoba była nieprzytomna, nie
                    reagująca na żadne bodżce zewnętrzne.
                    Myslę że proces dysocjacji może mieć podobne podłoże.
                    Jeśli chodzi o ezoterykę to wiąże ona OBE z rozwojem duchowym
                    człowieka. Kiedy człowiek osiąga pełna kontrolę nad ciałem fizycznym,
                    emocjonalnym, mentalnym wtedy osiąga wiedzę pozwalającą na OBE
                    i we pełni kontroluje ten proces.
                    Pozdrawiam serdecznie.
              • oswiecony_on Re: Co jest chore? 25.04.13, 22:24
                varna771 napisała:

> oswiecony_on napisał:
                >
                > > A poza tym witaj Varno:)
                > Cześć,
                > Skoro dualizm zakłada ukazanie dwóch przeciwstawnych stanowisk, które stawia so
                > bie każdy człowiek myślący: Mianowicie "Kim ja jestem"? Na pewno z jednej stron
                > y jestem umysłem, który sam w sobie odnajduje podstawę swojej wiedzy, mając wol
                > ność uznania czyli czegoś za "pewne" lub "nie' i jest to w pewien sposób porz
                > ądek racji argumentów. Z drugiej zaś strony ''Ja" czyli myślący człowiek okazu
                > je się tylko doznającym ciałem, uwikłanym w porządek przyczyn i podlegającym ró
                > żnym koniecznościom...

Skoro dualizm zakłada ukazanie dwóch przeciwstawnych stanowisk, które stawia sobie każdy człowiek myślący: Mianowicie "Kim ja jestem"? Na pewno z jednej strony jestem świadomością, który sam w sobie odnajduje podstawę swojej wiedzy, mając wolność uznania czyli czegoś za "pewne" lub "nie' i jest to w pewien sposób porządek racji argumentów. Z drugiej zaś strony ''Ja" czyli(umysł) myślący człowiek okazuje się tylko doznającym ciałem, uwikłanym w porządek przyczyn i podlegającym różnym koniecznościom...

Sorrki varna chetnie bym rozwinoł mój punkt widzenia, ale przeczytaj jeszcze raz swój post powturzony prze zemnie zmieniłem jeden wyraz i dodałem jeden wyraz.
                • oswiecony_on Re: Co jest chore? 25.04.13, 22:32
                  Jeszcze tylko niejasna kwestia duszy zostaje, może Varna spróbuj rozwinąć myśl?może ma związek ze świadomością przez umysł? a ciało to balast,może porostu niechciany odpad który zakłuca cały układ.
                  • oswiecony_on Re: Co jest chore? 25.04.13, 23:50
                    Varna słyszałaś może o takim magiku jak Dynamo? co o tym sądzisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka