Dodaj do ulubionych

eh... żalę się

29.02.16, 16:25
Był taki moment, że miałam migreny 3 tygodnie na 4. Wówczas wreszcie udałam się do neurologa i zaczęłam brać betablokery prewencyjnie. Pomogło znacznie - migreny pojawiały się już niemal tylko z okazji miesiączki. W związku z tym zaczęłam brać hormony non stop - przerwa po 3 miesiącach i znowu. Było więc całkiem znośnie w porównaniu do poprzednich proporcji. Niestety, od miesiąca wróciły mi migreny niezwiązane z okresem. Właśnie mi się przypętała kolejna (a jak na złość nie mam przy sobie tryptana - został w innej torebce!). Dawkę Emconcore biorę już maksymalną (zwiększyłam kilka tygodni temu do 10 mg) i obawiam się, że niewiele to pomogło - tylko gorzej śpię. Pojawiła się też depresja - wcześniej nie miałam, więc zastanawiam się, czy nie ma jakiegoś związku z emconkorem. Ostatnio, wstyd przyznać, jadłam jakoś więcej badziewia typu chipsy - może to mi szkodzi? Nie wspomnę, że na alkohol to już nawet spojrzeć nie powinnam, a łyk powoduje mega migrenę.

Generalnie, to mam strasznego doła, bo już sobie nie radzę, ledwo wstaję rano do pracy, a tu trzeba jeszcze sobie jakoś radzić, szef nie należy do zbyt wyrozumiałych. Zaczynam ponownie ogarniać, jak wiele symptomów jest powiązanych z tą przeklętą chorobą! Mam dość - ja chcę po prostu normalnie żyć, cieszyć się rodziną, moim poza tym dobrym życiem... Albo chociaż nie musieć pracować, bo nie wyrabiam :(
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: eh... żalę się 03.03.16, 01:43
      (((( Oj, biednas ty )))))

czipsy jak najbardziej moga szkodzic, za duzo maja chemii i kolorantow.

ja jednak poza sprawdzeniem czy to nie czipsy (odstawilabym) zastanowilabym sie czy moze to nie jest jeszcze cos, np zatoki? dodam, iz nie trzeba miec kataru aby miec chore zatoki.
      a moze to zoladek nawala? jakas H Pylori - w koncu duzo lekow bierzesz, mogly podraznic czy zoladek lub dwunastnice.
      tak czy siak, poza gdybaniem poszlabym do neurologa bo moze przyda sie zwiekszyc dawke profilaktyki albo zmienic na inny lek, albo co?
      a co to jest Emcorcone? nie widze zadnych info na ten temat.

Depresja czesto pojawia sie z okazji przedluzajacych sie boli. to zwykle objaw wahania sie poziomu serotoniny (zwykle od migreny) - moze antydepresant by ci pomogl?
      tylko biorac to, trzeba uwazac na branie z tym tryptanow,
      bo razem moga wywolac syndrom serotoninowy.

Pozdrawiam, i zycze aby szybko bole sie skonczyly.

Minnie
      • quelquechose Re: eh... żalę się 03.03.16, 15:36
        Też się trochę nad tym żołądkiem zastanawiałam, bo wzdęcie mam ciągle (lecz jak zawsze w przypadku migreny ciężko powiedzieć, czy to migrena powoduje kłopoty żołądkowe czy na odwrót...). Myślę, czy będąc w Polsce nie zrobić sobie jakichś testów na nietolerancje pokarmowe plus może hormony (i popularną na forach tarczycę). U neurologa byłam wczoraj - akurat wypadała moja cykliczna wizyta. No i babka zasugerowała, żeby odczekać ze dwa miesiące z Emconcorem (to beta bloker jest) i jeśli nadal będzie źle, to może spróbować przejść na Topiramat. W sumie zgodziłam się z nią, żeby zaczekać, bo jakoś nie uśmiecha mi się zmiana leków i przechodzenie przez nowe skutki uboczne. Jeśli chodzi o antydepresanty, to właśnie się obawiam, że nie będę mogła brać tryptanów, a te starszej generacji mnie nie przekonują (nie wiem, zresztą, które najlepiej działają przeciwmigrenowo).

Podpytałam nawet o ten nowy lek w szczepionce (był tu wątek) i podobno rzeczywiście wygląda obiecująco :) No ale parę lat zapewne minie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka