23.03.05, 14:23
A ja zaczęłam pić mieszankę ziołową na migrenę polecaną przez Ojca Klimuszko
w książce "Wróćmy do ziół". Jakby ktoś chciał spróbować to mogę przepis
przesłać.
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: zioła 23.03.05, 19:47
      Jestem ciekawa jak bedzie pomagac. Koniecznie donos.
      I jesli jest podany sklad, to chcialabym wiedziec.
      Venus
      • janis4 Re: zioła 24.03.05, 07:23
        Oto zioła z których robimy mieszankę (po 50 g):1. Strob. Lupuli (szyszki
        chmielu)2. Fol. Melissae (liść melisy)3. Flos Lavandulae (kwiat lawendy)4. Flos
        Primulae (kwiat pierwiosnka)5. Rd. Valerianae (korzeń kozłka)6. Hb. Hyperici
        (ziele dziurawca)7. Hb. Betonicae (ziele bukwicy)8. Hb. Veroniocae (ziele
        przetacznika)9. Rhiz. Calami (kłącze tataraku) 10. Cort. Viburni opuli (kora
        kaliny koralowej) 11. Fr. Foeniculi (owoc kopru włoskiego).
        Zioła parzymy w szklance (około 2 pełne łyżeczki). Muszą się parzyć conajmniej
        3 godziny. Nie wolno ziól gotować! pijemy trzy razy dziennie po szklance, 20
        minut przed posiłkiem. Pozdrawiam :)
        • gloubiboulgomm Przepraszam Venus, ale trawka ojca Klimczuka...; 25.03.05, 19:00
          • janis4 Re: Przepraszam Venus, ale trawka ojca Klimczuka. 29.03.05, 11:20
            A ty skąd jesteś gloubiboulgomm? Z parafii świętopieprzniętych rogalików z
            dżemem czy z partii głupio ubranych przekręcających nazwiska pacanów?
    • mamakluska Re: zioła 07.06.05, 15:15
      Bardzo chętnie skorzystam z przepisu na mieszankę bo juz rok leczę migrenę
      lekami z różnym powodzeniem. Jedno jest pewne po lekach tyję prawie nic nie
      jedząc więc zamierzam sięgnąc po zioła. Pozdrawiam i dzięki.
    • mamakluska Re: zioła 07.06.05, 15:15
      Bardzo chętnie skorzystam z przepisu na mieszankę bo juz rok leczę migrenę
      lekami z różnym powodzeniem. Jedno jest pewne po lekach tyję prawie nic nie
      jedząc więc zamierzam sięgnąc po zioła. Pozdrawiam i dzięki.
    • n_nadia Re: zioła 08.06.05, 09:29
      a ja od kilku dni pije ziolowy lek o nazwie Mariomigran. narazie jednak zbyt krotko go pije, zeby moc cokolwiek powiedziec o efektach :)

pozdrawiam
      nadia
      • maciek_dm Re: zioła 18.07.05, 17:12
        nie wiem na ile to sie zalicza do ziol, ale kiedys pilem cos takiego
        jak "wyciag z milorzebu japonskiego", raz pomagalo, a raz nie, a zwlaszcza nie
        pomagalo w ciezkiej migrenie (1 raz tylko pomoglo od reki). pyszne to to nie
        jest, daje troche spirytusem i mysle ze wypicie duzej dawki = jakiemus
        promilowi, wiec lepiej uwazac, jelsi prowadzimy pojazd. Ale w profilaktyce moze
        sie to sprawdzic, poprawia krazenie, rozszeza naczynka ipt.
        • venus22 Re: zioła 18.07.05, 20:00
          Kiedy wlasnie to roszerzenie naczyn jest faza ktora w migrenie wywoluje bol.
          Ja wiec uwazalabym z tym i uwaznie obserwowala ile razy pomaga a ile, jesli w
          ogole, szkodzi.

Bo byc moze w przypadku napiecia, stresu, lub tym ktorzy potrzebuja gorace
          kompresy to moze byc dobre..

Venus
          • maciek_dm Re: zioła 20.07.05, 22:53
            venus22 napisała:

> Kiedy wlasnie to roszerzenie naczyn jest faza ktora w migrenie wywoluje bol.
            > Ja wiec uwazalabym z tym i uwaznie obserwowala ile razy pomaga a ile, jesli w
            > ogole, szkodzi.
            >
            > Bo byc moze w przypadku napiecia, stresu, lub tym ktorzy potrzebuja gorace
            > kompresy to moze byc dobre..
            >
            > Venus
            no tak, to ja moze juz cos pomylilem; zawsze mi sie myli, czy mnie boli jak mam
            naczynia zwezone, czy rozszerzone..
            a odnosnie zimnych kompresow to jak bylem mlodszy to robilem sobie kapiele w
            lodowatej wodzie - pare razy mi pomoglo, ale teraz nie bylbym w stanie do
            czegos takiego sie zmusic. nie wiem czy nie popelniam jakiegos bledu, ale
            ostatnio wlaze do wody w goraca woda i polewam sobie glowe goracym prysznicem -
            przynajmniej na chwile mam wrazenie ze przynosi mi ulge. czasem nawet do tego
            stopnia, ze zdarza mi sie zasnac w wannie pelnej wody...
            • venus22 Re: zioła 20.07.05, 23:19
              Macku to sa ogolne kryteria.
              W migrenia ta bolesna faza to wtedy kiedy naczynia sa rozszerzone.

Ale niektorym pomagaja gorace, a niektorym zimne kompresy. Tych od zimnych jest
              wiecej, ale co kto potrzebuje trzeba samemu wypraktykowac.

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka