Dodaj do ulubionych

jak nie imigran to co?

17.03.06, 07:31
Kochani moja mama należy niestety do grupy osób, której ani imigran ani
oczywiście jego aptekowy zamiennik summamigren nie pomaga. Na mnie te leki na
razie działają, biorę je w sytuacjach kryzysowych tzn jak nic juz nie pomaga
a rozbujało się na dobre. Zastanawiam się czy nie warto spróbować innego leku
który byłaby jakaś szansa żeby działał na mamę. Nie moge patrzeć jak ona się
męczy. Może jest ktoś na kogo imigran nie działa ale za to znalazł coś innego
dla siebie. Zdaję sobie sprawę, że nikt nie podpowie mi leku który zadziała
właśnie na mamę ale myślę że warto spróbować.
Pomóżcie kochani współmigrenowcy
Obserwuj wątek
    • maadga Re: jak nie imigran to co? 17.03.06, 09:05
      Mnie się kilka razy zdrzyło że żaden lek nie działał, wtedy to jechałam na
      pogotowie i leki podawane były w kroplówce (przeciwbólowe) i w formie zastrzyku
      domięśniowego (chyba tryptany). Generalnie w tej sytuacji nawet ketonal
      domięśniowo nie dział-musiał być wprowadzony dożylnie.
      • nimmka Re: jak nie imigran to co? 17.03.06, 13:02
        Leazlam w szpitalu przez tydzien. Robili mi badania. przez ten czas nie mialam
        ani jednej migreny.
        W dzien wypisu zaczely pojawiac mi sie mroczki i swiatelka w oczch wiedzialam co
        sie swieci.
        Wzywalam pielegniarke chyba z 3 razy w koncu przyszla potem poszla ze niby zaraz
        wroci z zastrzykiem dozylnym.
        Wrocila po 30 minutach. Nie wiem jak zrobila mi ten zastrzyk, ale zzaraz
        musialam zwolnic lozko bo czekala juz nastepna pacjentka.
        Przyjechal po mnie moj facet i narekach wyniosl mnie ze szpitala, a potem na
        rekach wniosl do domu. zastrzyk kompletnie nie zadzialal i zaczelam wymiotowac
        jak kot. Nie pamietam ile to trwalo jak trzeba bylo wezwac pogotowie.
        Ale w zasadzie nie bylo szans. Miotalam sie jak razona pradem od sciany do drzwi
        i znow do okna. Nie moglam nawet na chwile zatrzynmac sie w jednej pozycji bo
        kazda byla zla. Cala wiecznosc minela nim padlam.
        Migrena minela w swoim czasie i leki nic nie daly.
        Potem przez kilka miesiecy regularnego brania tabletek przepisanych po pobycie w
        szpitalu i regularnych migren srednio 5xw tygodniu dostalam od mamy excedrin.
        Przy pierwszej migrenie rewelacyjny skutek. Nastepna migrena wystapila po mniej
        wiecej 10 dniach bylam w szoku.
        Wtedy zaczelam szukac powodow przedtem nigdy nie mialam na to sily no i "glowy".
        Tak to sie zaczelo.
        Teraz juz wiele rzeczy jest jasniejszych. Swiadomosc opanowania najgorszego
        sprawila, ze nabralam wiekszej pewnosci siebie.
        Oczywiscie wiem, ze jestem migreniczka i ze powazny atak moze wystapic umnie w
        kazdej chwili, ale jestem juz duzo silniejsza.
        pozdrawiam i zycze powodzenia no i najszybszego z mozliwych poradzenia sobie z
        tym problemem.
        nimmka
    • nessie-jp Re: jak nie imigran to co? 17.03.06, 14:23
      Generalnie trzeba dużo eksperymentować na sobie. Próbować łączyć różne leki. U
      mnie np. sam tryptan też raczej nie działa, ale w połączeniu z Efferalganem z
      kodeiną
    • nessie-jp Re: jak nie imigran to co? 17.03.06, 14:27
      Aha i jeszcze coś - oprócz imigranu (sumatriptan) jest jeszcze wiele innych
      leków z tej grupy, które mają inną konstrukcję chemiczną
      • kingaolsz Re: jak nie imigran to co? 17.03.06, 15:37
        Na mnie Imigran w ogole nie zadzialal, za to inne triptany dzialaja bardzo
        dobrze. Wlasnie wczesniej wspomniany Zomig, Maxalt i Almotripan ( nie pamietam
        nazwy ale to jest ta substancja aktywna).
        Trzeba eksperymentowac az sie cos znajdzie. Kazdy triptan ma inny rodzaj
        dzialania ( tak tlumaczyl i neurolog) i np. jedne dzialaja wolniej i dluzej,
        inne szybko i krotko...

Pozdr
        Kinga
    • peninna Re: jak nie imigran to co? 21.03.06, 17:58
      Nie mam złotego leku na ból kiedy już przyjdzie. Ale wiem ,że mozna zmniejszyć
      jego dolegliwość i częstotliwość napadów stosując systematycznie preparat
      Activizer Oxy Plus. Dotlenia komorki i "gimnastykuje" drobne naczynka
      krwionośne.Po kilku tygodniach systematycznego stosowania poprawa jest wyrażna.
      Pozdrawiam.
      • mcbeal28 Re: jak nie imigran to co? 21.03.06, 19:01
        Jeszcze mała uwaga-co do dawki-tryptany są w róznych dawkach-moze trzeba
        zastosować wiekszą?
      • mcbeal28 Re: Activizer Oxy Plus?... 21.03.06, 19:11
        Co to jest ten Activizer Oxy Plus???
        Nigdzie nie mogę tego znaleźć???????

peninna napisała:

> Nie mam złotego leku na ból kiedy już przyjdzie. Ale wiem ,że mozna zmniejszyć
        > jego dolegliwość i częstotliwość napadów stosując systematycznie preparat
        > Activizer Oxy Plus. Dotlenia komorki i "gimnastykuje" drobne naczynka
        > krwionośne.Po kilku tygodniach systematycznego stosowania poprawa jest wyrażna.
        > Pozdrawiam.
    • alkop5 Re: jak nie imigran to co? 21.03.06, 19:07
      Witam.

Mnie pomaga coffecorn forte + ibuprofen 400mg. Coffecorn jest o niebo tańszy od
      tryptanów, w moim przypadku jest niezawodny. W razie mdłości lub wymiotów można
      zażyć metoclopramid. Życzę, aby pomogło:)
      • abepe Re: jak nie imigran to co? 21.03.06, 22:03
        alkop5 napisała:

> Witam.
        >
        > Mnie pomaga coffecorn forte + ibuprofen 400mg. Coffecorn jest o niebo tańszy od
        > tryptanów, w moim przypadku jest niezawodny. W razie mdłości lub wymiotów można
        > zażyć metoclopramid. Życzę, aby pomogło:)
        >
        >

Ja też,swego czasu, brałam Coffecorn. Miał tę wadę, że wzięty wieczorem
        powodował kompletny brak snu w nocy,co kończyło się nawrotem migreny następnego
        dnia. Ale może ja tak mam,bo Migpriv,który ktoś wcześniej wspominał - w dzień
        powodował u mnie totalne ogłupienie i sennośc,wzięty na noc - też wywoływał
        bezsenność.
        Na razie działa sumamigren (ale setka) i spać też po nim mogę.
        • abepe Re: jak nie imigran to co? 21.03.06, 22:04
          Aha,jeszcze pamiętam, że kiedys dostałam z zagranicy imigran w postaci aerozolu
          do nosa. Ale to była jakaś mała dawka i chyba nie działała.
          • venus22 Re: jak nie imigran to co? 22.03.06, 08:00
            Podobno spray dziala lepiej niz tabletki. Moze faktycznie dawka byla za mala..

Venus
            • maadga Re: jak nie imigran to co? 22.03.06, 08:52
              Słyszałam że leki w areozolach są bardzo skuteczne jednak mają swoją wadę nie
              można mieć kataru gdyż lek się wtedy inaczej wchłania. A ja niestety często mam
              jakieś ucuzleniowe katary. :(
              • mika_1 Re: jak nie imigran to co? 29.03.06, 13:50
                Piszecie o Excedrine. Rozumiem, że to ten ze Stanów, bo jak dotąd nie udało mi
                się czegoś podobnego znaleźć w Polsce.
                • abepe Re: jak nie imigran to co? 29.03.06, 17:57
                  Pytałam wczoraj neurolożkę o ten imigran w sprayu. Oczywiście nie udało się go
                  na polski rynek sprowadzić. Mówiłam,że to była słaba dawka,stwierdziła, że być
                  może dla dzieci. Czym u nas leczy się dzieci?????
                  Ja zaczęłam mieć migreny w podstawówce i do głowy otoczeniu nie przyszło, żeby
                  mnie do neurologa zaprowadzić.
            • ag-su Re: jak nie imigran to co? 23.04.06, 10:52
              Na mnie spay nie zadziałał. Kiedy resztka leku spłynęła do gardła to
              wymiotowałam, to ma straszny gorzki smak. Drugiej dawki nie zużyłam i się
              przeterminowała.
              Pozdrawiam
              Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka