Dodaj do ulubionych

Migrena i antykoncepcja - mam pytanie

27.06.06, 09:34
Witam, jestem migrenowcem, od wielu lat, bole mam glownie na weekendy.
( proboje nie wyluzowywac sie za bardzo wiedzac, ze nadchodza wolne dni, ale
nie zawsze mi sie to udaje i leze weekend w lozku, dzieci z ojcem, ktory
proboje to akceptwac, choc czasem jest mu trudno, wiem ze i dla otoczenia to
tez nie mile ) Mamy dwojke dzieci i trzecie nie powinno sie juz nam trafic
totez mysle aby zaczac konkrenta antykoncepcja i tu mam problem.
Kto z doswiadczenia wie jakie metody sa najlepsze ( procz wstrzemiezliwosci,
prezerwatywy i kapturkow:), aby nie wywolac czestrzych bolow glowy. Na
ulotkach tabletek czesto czytam, ze moga wywolywac bole glowy, moze ktos moze
cos doradzic / polecic?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 22pp Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 27.06.06, 11:33
      Wiem że leki antykoncepcyjne wywołują migrenę, sama tego doświadczyłam, brałam
      tabletki 6 lat, odkąd ich nie biorę migreny mam bardzo sporadycznie ( może dwa
      trzy razy w roku). Kiedyś rozmawiałam na ten temat z moim ginekologiem i
      powiedział że dla migrenowców najlepsze są tabletki antykonc. , które nie
      zatrzymują wody w organiźmie, to podobno ma dużo wspólnego z atakami migreny.
      Zapytaj swojego ginekologa, teraz weszły jakieś nowe tabletki niestety nie
      pamiętam nazwy, są droższe ale może warto spróbować. Niestety wszystkie inne
      łącznie z plasterkami wywołują migreny.
    • dzwony1 Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 27.06.06, 12:39
      Moj lekarz mowi, "poprobujemy", ale ja sie boje tego probowania,
      moze ktos zna nazwe dobrych tabletek przy migrenie. A spirala ?
      • 22pp Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 27.06.06, 13:44
        Spirala też zawiera hormony, a te tabletki, które nie zatrzymują wody w
        organizmie i podobno się od nich nie tyje nazywają się jasmin, podpytaj lekarza.
        • maadga Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 28.06.06, 14:19
          Ja właśnie po Jasmin 4 razy wylądowałam w szpitalu z mega migreną nie reagującą
          nawet na ketonal domieśniowo podany.
          Wcześniej brałam Minulet i nie miałam po nim żadnych zmian ani na lepsze ani na
          gorsze w migrenach. Już go nie ma na rynku ale podobno jest zamiennik o
          identyczmym składzie niestety nie pamiętam nazwy.
          • 22pp Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 28.06.06, 14:45
            Nie wiem nic więcej na tema tego leku, polecil mi go ginekolog,powiedzial ze
            nie odklada wody w organizmie co jest odpowiedzialne za ataki migreny,
            osobiscie niczym sie nie zabezpieczam, po prostu uwazamy, za jakie grzechy
            kobiety maja o tym myslec a tym bardziej kiedy tak cierpia, jak facet nie
            potrafi uważać to niech lepiej się za to nie bierze, albo sie podwiąże skoro
            autorka nie chce więcej dzieci.
    • nessie-jp Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 27.06.06, 16:29
      Są jeszcze jakieś metody mechaniczne, tzn. wszczepianie jakichś wkładek
      miedzianych?... Nie orientuję się do końca, bo u mnie na dzieci się nie zanosi.

Wiem tylko, że "zwykłe" tabletki anty są niestety nie dla migrenika.
      Wypróbowałam 3 rodzaje, po każdych miałam nasilenie objawów, co gorsza - bardzo
      długo nie ustępowały nawet po odstawieniu tabletek.
    • dzwony1 Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 27.06.06, 20:12
      Ojoj, czy to znaczy, ze wszystkie tu obecne kobiety ( migrenowce) nie stosuja
      antykoncepcji?
      Mhh, my to sie mamy :((
      • teresa995 Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 28.06.06, 00:06
        Ja brałam jakiś czas tabletki antykoncepcyjne (w celach leczniczych a nie
        antykoncepcyjnych) i niestety wywoływały u mnie migrenę i to codzienną. I wydaje
        mi się, że to właśnie one są winne mojej migrenie, która trwa do dziś, tylko
        już nie codziennie tylko ok. 10-15 dni w m-cu. Ale u różnych kobiet różnie to
        przecież bywa. Możesz spróbować łykać pigułki przez miesiąc, a gdy będą
        wywoływać ataki bólowe, to po prostu po miesiącu odstawić, tak myślę. pozdrawiam
        • venus22 Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 29.06.06, 08:30
          Moze ten watek sie przyda:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=44109459&v=2&s=0
          Venus
    • lakie To ja pocieszę :) 29.06.06, 22:27
      Wyłamię sie z towarzystwa :) Pisałam juz tu kiedyś w którymś wątku o moich przygodach antykoncepcyjno - migrenowych. Brałam Cerazette ale tylko 2 cykle zaraz po urodzeniu małej więc trudno mi powiedzieć jak wpływa na migrenę. Potem brałam Jeanine czyli jednoskładnikowe i muszę przyznać że migreny miałam regularnie w ciągu tych 7 dni przerwy w braniu i czasami też między. W chwili obecnej trzeci cykl biorę Tri-Minulet czyli trójfazowe i jest rewelacja, chyba mój organizm go zaakceptował bo od 3 miesięcy prawie nie wiem co to migrena a juz na pewno nie migrena z wymiotami i innymi przyjemnościami :) A dodam że u mnie nie pigułki wywołaly migreny, miałam je jeszcze przed urodzeniem małej, pigulki zaczełam stosować po porodzie (w ciąży nie miałam ataków).
      A kończąc temat to nie umiałam zrezygnować z antykoncepcji hormonalnej bo jestem za duża panikara w tej kwestii a tylko takiej antykoncepcji ufam.

Kasia
    • kingaolsz Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 01.07.06, 20:36
      Kazda ilosc hormonow u mnie pogasza migreny - czy to sa tabletki (
      jakiekolwiek, bez wzgledu na sklad) czy tez wkladki hormonalne ( Mirena) zawsze
      konczy sie mega-bolami.
      Teraz mam spiralke z miedzia (NOVA-T 380) i jestem bardzo zadowolona.

Pozdr
      Kinga
    • celas6 Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 06.07.06, 22:02
      Bralam tabletki i bardzo mnie po nich bolala glowa, a teraz co 3 miesiace
      chodze na zaszczyk antykoncepcyjny-Depo Provera i lepiej sie czuje. Po tym
      zaszczyku w ogole nie ma sie okresu.
      • venedig Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 08.07.06, 20:35
        Brałam przez 3 lata Novynette, nie odczuwałam przy tym absolutnie żadnych zmian
        jeżeli chodzi o zdrowie (peoprostu zupełnie tak jakbym nic nie łykała). A
        migreny miałam takie jak przed pigułką ani mocniejsze ani lżejsze. Po
        odstawieniu też żadnej różnicy w czymkolwiek :)
        • chochlikj9 Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 15.09.06, 09:25
          Spirala nie zmniejsza ani nie zwieksza atakow migreny,zastosowanie jej moze byc
          tylko twoja decyzja,pewno bezpieczniejsza niz tabletki ktore wywoluja ataki,a
          zatrzymanie miesiaczki to napewno dla organizmu dobrze nie zrobi,zdania sa
          podzielone przez lekarzy co do tej metody,a badania przeprowadzane na kobietach
          dowodza ze potem maja rozne problemy ginekologiczne,to sie odbije pozniej na
          organizmie,nie wiem co to za lek ten Microgynon 21,ale moze go tez
          wyprobuje,swietnie ze mozna tu dowiedziec sie o roznych lekach,i metodach,dzieki
          ze jestescie
    • dzwony1 Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 08.07.06, 22:55
      OO, a czy brak okresu nie jest nie zrdowy?
      • celas6 Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 18.07.06, 18:11
        Romawialam z lekarzem i powiedzial mi ze ta szczepionka nie jest ryzykowna, ale
        nigdy nic nie wiadomo. Jesli kobieta chce zajsc w ciaze musi dosc dlugo czekac
        i moze byc plodna na nowo po ok. roku lub nawet dluzej. Podaje link:
        www.federa.org.pl/?page=article&catid=763&lang=1
        Mi sie wydaje, ze najwieksze ryzyko to to zwiazane z osteoporoza.
        • naneth Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 14.09.06, 20:42
          Ja biore tabletki antykoncepcyjne Microgynon 21 juz w samej ulotce jest
          napisane ze sa to tabletki dla ludzi cierpiacych na migrene.JAk je bire to
          migrene mam moze 2 gora 3 razy w roku a bez nich to czesto nawet co miesiac.
          Takze polecam te tabletki.Mi pomagaja nawet unikac atakow migreny.
          • scintilla Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 16.09.06, 15:13
            Każdy organizm inaczej reaguje. Microgynon ma poteżną dawkę hormonów - rok temu
            własnie te pigułki powodowały u mnie migreny :( i to praktycznie od razu od 3
            czy 4 pigułki :(
          • scintilla Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 16.09.06, 15:16
            ach i nie pamietam, aby w ulotce była jakakolwiek informacja o tym, ze sa to
            tabletki dla migreników... standardowa informacja, ze w przypadku wystapienia
            ciezkich migren należy odsatwić i skonsultowac sie z lekarzam. Ale może
            zmienili ulotkę? ( szkoda, że nie ma tu opcji "edytuj")
            • venus22 Re: Migrena i antykoncepcja - mam pytanie 17.09.06, 04:26
              Tabletki antykoncepcyjne sa niewskazane w migrenie. Niektorym kobietom niektore
              hormony wprawdzie wlasnie pomagaja, ale wiekszosc kobiet odczuwa zwiekszenie i
              natezenie atakow migren podczas brania hormonow.

Bywaja sytuacje kiedy np. z powodu innej choroby trzeba je brac, wtedy jest
              problem,
              poniewaz zwykle hormony pogarszaja migrene, odradza sie je a zaprzestanie ich
              uzywania czesto przynosi zmniejszenie atakow migreny. czasem zabiera to kilka
              miesiecy zanim widac poprawe.

Poniewaz badania wykazaly ze migrena a zwlaszcza z aura juz wieksza ryzyko
              wylewu dwukrotnie, a tabletki antykoncepcyjne zwiekszaja w takiej sytuacji az
              osmiokrotnie,
              nie rozumiem zdania niektorych lekarzy ktorzy twierdza ze odstawienie tabletek
              jest bez znaczenia. Moim zdaniem - ma i to wielkie.
              Po pierwsze, jak juz wspomnialam moze przyniesc ulge w bolach, po drugie unika
              sie zwiekszonego ryzyka wylewu.

Zdecydowanie poszlabym na konsultacje z innym neurologiem.

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka