activegirl 06.10.06, 17:34 Czy ktoś posiada informacje na temat migreny o dużej częstotliwości, która wpływa na zanik pamięci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus22 Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 20:24 Witam! nie widac takich materialow w Googlu, pytanie czy takie badania byly w ogole robione? tu jest wzmianka ze migrena moze powodowac przejsciowy zanik pamieci: >>Migraine - may cause temporary memory failure.<< www.wrongdiagnosis.com/sym/forgetfulness.htm ale z cala pewnoscia im czestsze ataki migreny tym gorsza pamiec. wiele razy spotkalam sie z narzekaniem na "skleroze" ze strony migrenikow. Sama rowniez zauwazam u sibie gorsza pamice i mysle ze to niezalznie od wieku- wiecznie musze szukac i sprawdzac wszelkie informacje nawet takie o ktorych saam sporo pisalam. Moje wlasne posty sa dla mnie nieraz niespodzianka :/ Venus Odpowiedz Link Zgłoś
activegirl Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 20:52 Muszę przyznać, że zapominam jak nazywają się poszczególne przedmioty. Słyszałam, ze migrena może doprowadzić do schizofrenii. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 21:06 >>>Słyszałam, ze migrena może doprowadzić do schizofrenii.<<< a gdzie tak slyszalas? bardzo mnie tym zaciekawilas. ponad 20 lat interesuje sie migrena aktywnie ale z tym sie jeszcze nie spotkalam. natomiast spotkalam sie z rownoczesnym wystepowaniem choroby dwubiegunowej i migreny, czesto tez depresja wystepuje razem z migrena, byc moze sa choroby psychiczne gdzie migrena wystepuje czesciej tak jak np epileptycy maja migrene czesciej niz nie- epileptycy, ale biorac pod uwage ze migrena to schorzenie neurologiczne bardzo watpie aby mogla doprowadzic do schizofrenii. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 21:38 Venus, obecnie odchodzi się od uznawania schizofrenii za "zaburzenie psychiczne" w kierunku zaburzenia neurologicznego. Schizofreników eczy się m. in. lekami przeciwpadaczkowymi, które doskonale na nich działają. W tym np. kwasem walproinowym, który stosowany jest także w migrenach. Niewiele wiemy tak naprawdę o zaburzeniach neurologicznych typu migreny, padaczki, schizofrenie. Może się kiedyś okazać, że mechanizmy ich powstawania są podobne, albo wręcz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeal28 Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 22:33 myślę, efekt pogarszającej się pamięci przy częstych migrenach to efekt nakładania się ataków na siebie. Być może człowiek jeszcze z jednego ataku nie wyszedł i juz nastepuje nastepny. Podczas ataku jak wiemy mamy straszliwy mętlik w głowach. Często myli nam sie mowa. Jestesmy zedezorientowani. Trudno sie przypomnić co jak się nazywa. Należałoby przyjżeć się naszej pamięci w odstępach między atakami. Jeżeli pamięć szwankuje w czasie bezmigrenowym-wtedy ja poradziłabym sie neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
activegirl Re: Migrena a pamięć 07.10.06, 13:32 Słyszałam od kogoś, iż migreny mają związek z zapaściami. Chorzy z wysoką częstotliwością ataków migreny mają większe prawdopodobieństwo doznania udaru mózgu. Taka postępujaca choroba mózgu może doprowadzić do ostrej i selektywnej utraty pamięci. Zmiany zachowania mogą obejmować urojenia, halucynacje wzrokowe i słuchowe. Odpowiedz Link Zgłoś
donjuan Re: Migrena a pamięć 07.10.06, 14:55 Gdzies czytalem , ze ataki migreny ogolnie zle wplywaja na sprawnosc umyslowa m.inn. na jakosc pamieci. Z tej przyczyny , ze na skutek niedokrwienia mozgu przy skurczach naczyn krwionosnych nastepuje szybsze niz normalnie obumieranie komorek nerwowych . Odpowiedz Link Zgłoś
olka.l Re: Migrena a pamięć 07.10.06, 19:54 ja niestety , od pewnego czasu, kompletnie o niczy m nie pamietam. A może inaczej - o wielu rzeczach zapominam . Na migreny cierpie ponad 30lat ( od dzieciństwa), przy czym od jakichś 5 lat zdecydowanie nasiliły mi się ataki. i tak mniej więcej od roku wydaje mi się, że zaczyna mi szwankować pamięc; do tego stpnia, że potrafię o dzień spóźnić się na samolot ( myla mi się daty) Czysta tragedia. No chyba , ze to Alzhaimer - co prawda, wiek nie ten, ale różnie bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Migrena a pamięć 07.10.06, 21:41 >>Venus, obecnie odchodzi się od uznawania schizofrenii za "zaburzenie psychiczne" w kierunku zaburzenia neurologicznego<< A to ciekawe, nie wiedzialam. A wiesz ze nawet nie jestem specjalnie zaskoczona- kiedys na Oprah wypowiadal sie jakis specjalista neuro-costam na temat ADHD. otoz porownujac zdjecia z rezonansu osob bez ADD i z ADD stwierdzono pewne roznice w budowie czy reakcji mozgu (dokladnie nie pamietam) i ten lekarz twierdzil ze nie jest to zaburzenie psychiczne tylko neurologiczne. Powiedzial tez, ze w przyszlosci lepsza technologia moze jeszcze wyeliminowac psychiatrie na "korzysc" neurologii czy cos w tym kierunku. osbiscie jestem przekonana ze wszelkie fizyczne objawy chorobowe bardzo rzadko maja podloze psychiczne. kto mnie zna, ten wie ze np nie bardzo wierze w nerwice. jestem pewna ze wszelkie fizyczne objawy nerwicowe maja przyczyny organiczne, tylko sa nieznane. Podobniez depresja. "prawdziwa" depresja to sa zmiany bio-chemiczne w mozgu. czlowiek nie ma na nie wplywu - samo pozytywne myslenie nie daje nic albo bardzo niewiele.. Olko- zaraz tam Alzheimer. I mnie sie zdarza pojechac do lekarza dzien wczesniej, pocalowac jego biurko, i wrocic na drugi dzien.. Zdarza mi sie zapomniec ze kupilam wedzona rybke w hermetycznie zaklejonej folii. jest wazna do Wrzesnia 26. nadal lezy w lodowce - podejrzanie zapada sie w srodku, ale szkoda mi jej wyrzucic.. nie wiem na co czekam.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś