Dodaj do ulubionych

Migrena a pamięć

06.10.06, 17:34
Czy ktoś posiada informacje na temat migreny o dużej częstotliwości, która
wpływa na zanik pamięci?
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 18:41
      Ja tylko z doświadczenia
    • venus22 Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 20:24
      Witam! nie widac takich materialow w Googlu,
      pytanie czy takie badania byly w ogole robione?

tu jest wzmianka ze migrena moze powodowac przejsciowy zanik pamieci:

>>Migraine - may cause temporary memory failure.<<
      www.wrongdiagnosis.com/sym/forgetfulness.htm
      ale z cala pewnoscia im czestsze ataki migreny tym gorsza pamiec.
      wiele razy spotkalam sie z narzekaniem na "skleroze" ze strony migrenikow.
      Sama rowniez zauwazam u sibie gorsza pamice i mysle ze to niezalznie od wieku-
      wiecznie musze szukac i sprawdzac wszelkie informacje nawet takie o ktorych
      saam sporo pisalam. Moje wlasne posty sa dla mnie nieraz niespodzianka :/

Venus
    • activegirl Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 20:52
      Muszę przyznać, że zapominam jak nazywają się poszczególne przedmioty.
      Słyszałam, ze migrena może doprowadzić do schizofrenii.
      • venus22 Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 21:06
        >>>Słyszałam, ze migrena może doprowadzić do schizofrenii.<<<

a gdzie tak slyszalas? bardzo mnie tym zaciekawilas.
        ponad 20 lat interesuje sie migrena aktywnie ale z tym sie jeszcze nie
        spotkalam.

natomiast spotkalam sie z rownoczesnym wystepowaniem choroby dwubiegunowej i
        migreny, czesto tez depresja wystepuje razem z migrena,
        byc moze sa choroby psychiczne gdzie migrena wystepuje czesciej tak jak np
        epileptycy maja migrene czesciej niz nie- epileptycy,
        ale biorac pod uwage ze migrena to schorzenie neurologiczne bardzo watpie aby
        mogla doprowadzic do schizofrenii.

Venus
        • nessie-jp Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 21:38
          Venus, obecnie odchodzi się od uznawania schizofrenii za "zaburzenie psychiczne"
          w kierunku zaburzenia neurologicznego. Schizofreników eczy się m. in. lekami
          przeciwpadaczkowymi, które doskonale na nich działają. W tym np. kwasem
          walproinowym, który stosowany jest także w migrenach.

Niewiele wiemy tak naprawdę o zaburzeniach neurologicznych typu migreny,
          padaczki, schizofrenie. Może się kiedyś okazać, że mechanizmy ich powstawania są
          podobne, albo wręcz przeciwnie
    • mcbeal28 Re: Migrena a pamięć 06.10.06, 22:33
      myślę, efekt pogarszającej się pamięci przy częstych migrenach to efekt
      nakładania się ataków na siebie. Być może człowiek jeszcze z jednego ataku nie
      wyszedł i juz nastepuje nastepny. Podczas ataku jak wiemy mamy straszliwy
      mętlik w głowach. Często myli nam sie mowa. Jestesmy zedezorientowani. Trudno
      sie przypomnić co jak się nazywa. Należałoby przyjżeć się naszej pamięci w
      odstępach między atakami. Jeżeli pamięć szwankuje w czasie bezmigrenowym-wtedy
      ja poradziłabym sie neurologa.
    • activegirl Re: Migrena a pamięć 07.10.06, 13:32
      Słyszałam od kogoś,
      iż migreny mają związek z zapaściami.
      Chorzy z wysoką częstotliwością ataków migreny mają większe prawdopodobieństwo
      doznania udaru mózgu.
      Taka postępujaca choroba mózgu może doprowadzić do ostrej i selektywnej utraty
      pamięci.
      Zmiany zachowania mogą obejmować urojenia, halucynacje wzrokowe i słuchowe.

• donjuan Re: Migrena a pamięć 07.10.06, 14:55
        Gdzies czytalem , ze ataki migreny ogolnie zle wplywaja na sprawnosc umyslowa
        m.inn. na jakosc pamieci. Z tej przyczyny , ze na skutek niedokrwienia mozgu
        przy skurczach naczyn krwionosnych nastepuje szybsze niz normalnie obumieranie
        komorek nerwowych .
        • olka.l Re: Migrena a pamięć 07.10.06, 19:54
          ja niestety , od pewnego czasu, kompletnie o niczy m nie pamietam. A może
          inaczej - o wielu rzeczach zapominam . Na migreny cierpie ponad 30lat ( od
          dzieciństwa), przy czym od jakichś 5 lat zdecydowanie nasiliły mi się ataki. i
          tak mniej więcej od roku wydaje mi się, że zaczyna mi szwankować pamięc; do
          tego stpnia, że potrafię o dzień spóźnić się na samolot ( myla mi się daty)
          Czysta tragedia. No chyba , ze to Alzhaimer - co prawda, wiek nie ten, ale
          różnie bywa...
          • venus22 Re: Migrena a pamięć 07.10.06, 21:41
            >>Venus, obecnie odchodzi się od uznawania schizofrenii za "zaburzenie
            psychiczne"
            w kierunku zaburzenia neurologicznego<<

A to ciekawe, nie wiedzialam. A wiesz ze nawet nie jestem specjalnie
            zaskoczona- kiedys na Oprah wypowiadal sie jakis specjalista neuro-costam na
            temat ADHD.
            otoz porownujac zdjecia z rezonansu osob bez ADD i z ADD stwierdzono pewne
            roznice w budowie czy reakcji mozgu (dokladnie nie pamietam) i ten lekarz
            twierdzil ze nie jest to zaburzenie psychiczne tylko neurologiczne.
            Powiedzial tez, ze w przyszlosci lepsza technologia moze jeszcze wyeliminowac
            psychiatrie na "korzysc" neurologii czy cos w tym kierunku.

osbiscie jestem przekonana ze wszelkie fizyczne objawy chorobowe bardzo rzadko
            maja podloze psychiczne. kto mnie zna, ten wie ze np nie bardzo wierze w
            nerwice. jestem pewna ze wszelkie fizyczne objawy nerwicowe maja przyczyny
            organiczne, tylko sa nieznane.

Podobniez depresja. "prawdziwa" depresja to sa zmiany bio-chemiczne w mozgu.
            czlowiek nie ma na nie wplywu - samo pozytywne myslenie nie daje nic albo
            bardzo niewiele..

Olko- zaraz tam Alzheimer. I mnie sie zdarza pojechac do lekarza dzien
            wczesniej, pocalowac jego biurko, i wrocic na drugi dzien..
            Zdarza mi sie zapomniec ze kupilam wedzona rybke w hermetycznie zaklejonej
            folii. jest wazna do Wrzesnia 26. nadal lezy w lodowce - podejrzanie zapada sie
            w srodku, ale szkoda mi jej wyrzucic.. nie wiem na co czekam..

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka